Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 03, 2020 4:59 am


doma vyrobený měnič

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod PavelR » úte kvě 12, 2020 8:08 pm

Jozef51: ta bistabilni pojistka je navrh kodla69. S proudovymi trafy to fungovalo na zkrat za behu ale jak pise kodl rozjezd do zkratu vystrilel fety na jistotu do posledniho.
On ten rozjezd do zkratu je celkem klicova vec. Vem si ze se nekde neco posere. Menic vypne. Pujdes ho restartovat a prask.

Kodl69: Pekne Ty. Vidim ze vyvojova faze se pomalu ukoncuje a zacne produkcni faze. Pokud nahodis schema tak to po cinsku bezostysne okopiruju :D
Na jakej mezni proud na jeden fet to planujes?
PavelR
 
Příspěvky: 2498
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod PavelR » úte kvě 12, 2020 8:10 pm

kodl69 píše:to martin P: hlídání teploty mosfetů bude skoro zbytečný, limitující pro trvalej výkon bude chlazení trafa. Mosfety se prostě nebudou hřát, ostatně v XTM/XTH snad ani nejsou na chladiči, jestli si dobře vzpomínám na obrázek vnitřku měniče, kdyžtak to někdo připomeňte, teď ho nemůžu najít.


Instalovali jsme XTM4000/48V
Studera jsem videl prvne tak jsem to pres ruzny skuliny a ventilatory zkoumal. Je tam les nastojato postavenych pouzder TO220. Tomu rikam drzost.
PavelR
 
Příspěvky: 2498
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 12, 2020 8:25 pm

to není drzost, to je dobře navrženej měnič. Co nemá ztráty, se nehřeje. A naopak, když to topí jak kamna, tak to má na houby účinnost, a pak se řeší mega chladiče a ventilátory. Ale ono to tak pěkně na fotce na aliexpresu nevypadá, a hlavně by to stálo několikrát víc.
To pavelR. mám tam IRF135B203 (nejlepší poměr výkon/cena), a on se vlasně nenastavuje proud, ale max. napětí na mosfetu v sepnutým stavu. Na videu to vypíná při 250mV, pro Rdson 7 miliohm je to nějakejch 35A na kus, chvilku jsem zkoušel i 750mV a nic nevybuchlo. Podle Rdson mosfetů ti vyjde proud pro vypnutí. Další zajímavá vlastnost tohohle zapojení je to, že s teplotou roste Rdson a kledá max. proud mosfetu dle katalogu, a tohle zapojení vypne taky dřív, protože neměří proud, ale napětí... Provozní stav by měl být někde kolem 1-1.5V, to budu muset ještě odzkoušet, a při 1.5V možná už i něco pukne, proto jich tam nemám nasázenejch moc, aby nebyly velký ztráty na majetku.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod PavelR » úte kvě 12, 2020 8:45 pm

tak ono 35A by mě celkem vychazelo. 4 fety paralelně a víc mě netřeba. Ja mam letos špičku 6,3kw a to bylo tak slabou minutu. Od te doby co do vody vytezuju pres DC tak se menic flaka a 4kw v tydnu nevidi. Jen par soubehu za vikend.

Ja bych spis potreboval malej menic na tyden a velkej na vikend :D
PavelR
 
Příspěvky: 2498
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 12, 2020 9:03 pm

ne, potřebuješ mnohem víc, protože tohle je okamžitej proud maximální proud, ne průměrnej, na to pozor. A ten zvyšuje nejenom střída SPWM, která není nikdy 100%, takže pro 4kW a 40V a střídu 80% je to 176A. A co rozběhy motorů, 10x In po dobu několika sekund? to máme pro 1kW motor nějakejch 380A a co když zrovna jede rychlovarka a něco k tomu...
Předpokládám, že s 5-ti mosfety na větev a nadproudem při napětí 1.5V to bude použitelný pro běžnou domácnost bez soustruhu, bude to omezovat proud na nějakejch 700A špičkovejch... Otázka je, jestli se něco takovýho může přenést přes ty moje trafa.
Na druhou stranu, já mám tu ochranu jako vratnou, takže se vlastně jenom omezuje doba sepnutí, a pokud se odběr během 3s sníží, tak to EGS dělá jako že nic, když to trvá dýl, tak vypne a bliká si ledkou.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod abrams » úte kvě 12, 2020 9:12 pm

Zdravím ,

netuším jak má udělanou proudovou ochranu můj 6kW HF číňam měnič , a ani na to dozajista nepřídu :sm1: . Dle jeho chování při pár malérech jež se za roky jeho služby udály se domnívám že se dovede ochránit velmi schopně :mrgreen: . Tak třeba porucha v pračce -> utřepanej konektor elektroventilu padenej na druhý přívod (skrat) měnič při povelu programátoru napouštět vodu rozpoznal nenadálo nesrovnalost takovou rychlostí že nic nejiskřilo či bouchalo . AC 230V v celém domě vystřídali malé 3Hz pulzy jež v okamžiku odpojení el. přívodu pračky v mžiku vystřídalo AC 230V . Pro ověření zdroje poruchy opakováno ještě třikrát :uh: . Nemluvě o několika doslouživších žárovek jež běžně při napájení z DS vyhazují všechny jističe až k hodinám krom 10A dotčeného světelného okruhu ... měnič jen problikne nepatrným poklesem a jede vesele dál až na umřelou žárovku :D .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2748
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 12, 2020 9:34 pm

Možná je to ta výjimka potvrzující pravidlo... Co jsem měl možnost pitvat desky z akspertů, tak hlídají nadproud proudovým trafem, ale na zkrat to bude spíš loterie, než ochrana. Ono při těch "pomalejch" ochranách hodně záleží, ve které části sinusovky zkrat nastane, pokud někde okolo maxima, je šance, že to měnič vydrží, protže energie v kondenzátorech a jejich vnitřní odpor je konečný, naopak tvrdej zkrat při začátku sinusovky ty mosfety většinou zničí, viz pokusy PavlaR. Správná cesta je hlídání "pulse to pulse" tj pokud proud v průběhu jednoho pulsu překročí nastavenou hodnotu, hned puls ukončit a zkusit, jestli projde další. Ostatně tohle není z mé hlavy, inspirace je třeba tady: https://1.bp.blogspot.com/-AxkLedEgjFM/ ... ma_bat.png
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod PavelR » stř kvě 13, 2020 5:49 am

kodl69 píše:ne, potřebuješ mnohem víc ...


Dáme víc. To je no problem
PavelR
 
Příspěvky: 2498
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » stř kvě 13, 2020 9:31 am

Ooo chlapci,
som nesmierne rad ze sa takto rozbehla debata ohladne DIY menica.
Par hodin sa sem clovek nepozrie a neviem komu mam od radosti odpisovat :D

to Jozef51:
Nemeral som kolko mOhm maju spoje ale bol som milo prekvapeny ze cesticky su hodne posilene medenymi pletencami
IMG_20200426_210247.jpg


to abrams:
HF menice je nieco uplne ine.. tam musi byt plno elektroniky a ochran.. :) mohol by som ti rozpravat.. najma axperty uz maju aj prudove ochrany voci zemi a podobne.
Mam skusenost ze vie padat do chyby ked ti niekde preraza faza na zem.. aj ked su to mA.. stale padal do chyby ze je problem na vedeni, prepol som na distribuciu a zasuvka vyhorela :D
Ten vetracik s 4 pinmi mas paradny na testovanie. Zlty byva vystup z halovej sondy a biely na ovladanie cez PWM.

to kodl69:
Frekvenciu som nejako ani neriesil.. Proste som skusil a slape to :)
A tiez vobec neriesim ci sa toci netoci.. mam senzory DS18B20 na trafach a na chladici. A podla toho sa mi zvysuju/ znizuju otacky. Dokonca mam logiku spravenu ze ked je odber nad 5kW a bojler hreje tak vypne bojler na 5minut (vacsinou sa len zapla kanvica a do 5min sa isto vypne)
Keby teplota trafa velmi narastla tak mi bimetalove termostaty vypnu menic.. ale to mi uz zabudoval vyrobca trafa priamo k jadru a urcil ze to sa stane az pri 100°C, pretoze su dimenzovane na normalnu pracovnu teplotu 70°C.

Videjka su paradne, som rad ze ti to fakci. A budem rad ked sa podelis.. Bude dufam mozne vyuzit moje trafa (28V~230V 7,5kVA pretazitelnost kratodobo na 8,5kVA)

Ja som ale meral ucinnost tychto cinanov.. ale ked to tak ratam tak mi to vychadzalo.. lebo som sa dostal na 94% ale v podstate 6% pri 5kW je 300W co by odpovedalo mnozstvu tepla ktore bolo treba odvadzat z chladicov (aj technicka miestnost sa celkovo ohriala pri dlhodobej zatazi len o par stupnov) trafa mam velmi dobre takze tie si brumkali na 32°C

Ono cele by to bolo paradne navrhnut DPS tak ze by boli dve casti.. riadiaca s feedback castou kde by sa dalo zregulovat vysupne napatie a dalo by sa pridat lahko sledovanie teplot + vystupneho vykonu, a druhu cast s FETmi a kazdy by sme si vedeli dat paralelne tolko fetov kolko teba pretoze pod 8kW velmi ist nechcem. Blba kuchyna ma proste spicky, a rozbiehat treba max motor tepelneho cerpadla 1,1kW

(este v prilohe tie odpory a diody k jednotlivym fetom)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & RDI 9kW, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Jozef51 » stř kvě 13, 2020 9:47 am

Johnny.sk píše:to Jozef51:
Nemeral som kolko mOhm maju spoje ale bol som milo prekvapeny ze cesticky su hodne posilene...

Vdaka za foto. Mas typ dosky ktorej navrh plosneho spoja umoznuje najlahsie posilnit silove prepoje. To je fajn. Na mnohych je to horsie... mam aj take.
Jozef51
 
Příspěvky: 373
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 17, 2020 6:59 pm

Takže další info.: včera jsem pohořel, a to doslova. Po zapnutí měniče na baterky okamžitě vybavila 160A pojistka. Dneska jsem to kuchl a zjistil proraženejch 6 mosfetů v polomostui, kterej byl buzenej IR2110, v druhé půlce buzené IR2127 nebyl proraženej žádnej. Vytahal jsem mrtvoly (na zjištění zkratu konkrétního kusu bez demontáže je supet měřič vnitřního odporu článku), a zkusil jsem to zapnout na 42V zdroj, bez trafa. Zakouřilo se z 7805, EGS, IR21xx, a pravěpodobně odešly i zbývající mosfety. A to všechno kvůli průrazu v modulku s LM2596HVS... Málem jsem to zlostí rozmlátil, musím to nechat pár dní uležet, než dostanu odvahu se k tomu vrátit.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod PavelR » ned kvě 17, 2020 7:07 pm

hm to nasere. To duverne znam. Prask a mosftety kus 150,- litaji vzduchem.
To LM2596HV se me zda moc na knop svym maximalnim vstupnim napetim.
Ja radsi pouzivam tyto zdroje od meanwelu. Jak pro napájení v datovém rozvadeci tak to pouziji i do menice
https://www.tme.eu/cz/katalog/menice-dc ... 1586463%3B
PavelR
 
Příspěvky: 2498
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 17, 2020 7:23 pm

mám LM2596HVS v led světle, už několik let, a bez odmluvy, ale hned vedle mosfetů to asi odpráskla indukční špička. Nemáte někdo XL7035 nebo podobnej 80V modulek? V každým případě předřadím tlumivku a transil, měl jsem ho v ruce, dokonce i 20V na napájení, ale nějak nebyl čas a takhle to dopadlo.
Ostatně bulhar má ještě zpoždění na napájení budičů oproti procesoru, přijde mi, že někdy po startu to EGS pošle log1 na všechny 4 výstupy...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod josse » ned kvě 17, 2020 8:34 pm

Já mám velice špatnou zkušenost s ne-izolovanými DC-DC na vyšším vstupním napětí... Ať již ten 2596HV, nebo i jiné. Ty s vyšší účinností jsou velice záludné. Raději už všude izolované. Vždycky to byla nějaká prkotina! A zničilo to spoustu dražších věcí. Třeba takový LM3800, když je na výstupní napětí trimr tak určitá kombinace vstupního napětí a výstupního napětí to zničí a pošle vstup do výstupu, naprosto skvělá vlastnost.
Dají se koupit hotová trafíčka pro fly-back pro skoro libovolné kombinace vstup výstup, raději to izolovat, alespoň se nemůže dostat vstupní napětí do výstupu...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1064
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » pon kvě 18, 2020 9:01 am

Jako první bych viděl ten 20V transil, pojistka před DC/DC je, takže to by mělo zabránit nejhoršímu, jak budiče, tak mosfety i 7805 20V snesou. Ten vybuchlej mlcc kondík 22M/25V, to bylo prvně v životě. Normálně vydrží i mnohem větší napětí, 25V verze tohle provedla při 42V... nějakej flabyck hotovej tady mám, ale myslím si, že to zbytečně zvedne klidovou spotřebu. takhle to bylo včetně traf z PJ8000 0.4A, a to jsem ještě nijak neladil, třeba jestli přidat na tlumivce nebo doladit hodnotu kondenzátoru na 230V straně trafa. Ještě uvidím, co mi padne do ruky až to začnu seskládávat znovu, pomalu uvažuju o tom, že bych měl začít na nové bastldesce...
P.S. LM3800 nikde nemůžu najít. Ale na druhou stranu, tohle se běžně používá.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » pon kvě 18, 2020 9:20 pm

Objednal som ked boli zlavy jednu dosku ktora sa trosku odlysuje od tych ostatnych.. napr aj kondenzatormi. 12kW doska s 28FET mam 11x 1000uF = 11mF tato 8kW doska s 24FET ma 6x 3300uF = 19.8uF
Ma ine pomocne drivre a aj EGS ma ine drivre.. EG2113
Prikladam foto
Doska nie je zo spodu posilena medou.. ale je mozne posilit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & RDI 9kW, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » pon kvě 18, 2020 9:59 pm

co netuším, tak k čemu je ten drátek z egs. ještě by mě zajímalo, jestli mají taky časově zpožděný zapnutí 12V pro drivery, jako to má bulhar.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod PavelR » pon kvě 18, 2020 10:09 pm

mam takovy tuseni ze ten dratek je pro rychly vypnuti pri zkratu. Od nejakyho externiho komparatoru.
PavelR
 
Příspěvky: 2498
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » pon kvě 18, 2020 10:28 pm

komparátor tam je, ale pomalej a se strašnejma časovejma konstantama, spíš kam to vede na té destičce, a jestli je fakt těch 12V připojenejch pozděj, nebo je tam prostě propoj od toho snižujícího měniče.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » stř čer 10, 2020 5:05 pm

Dnes mi konečně přišel step down s XL7035, kterj chci pro napájení elektroniky měniče, ale hned na začátku problém: danej obvod má v - pólu bočník 0.15ohm pro omezení výstupního proudu na 0.6A, což v mým zapojení nemůžu použít, protože zem musí být natvrdo propojená, nedokážu si představit, jak bych tohle řešil. Napadlo mě, i za cenu větších ztrát, dát snímací odpor do + větve a poslat to přes tranzistor do vstupu XL. Neřešili jste někdo podobnej problém?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5082
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'