Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 04, 2020 10:35 pm


doma vyrobený měnič

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod hurvayz » stř led 08, 2020 11:19 pm

Chápu, díky za vysvětlení. Měřidla kalibrované nemám, ano je možná odchylka, to je pravda. Asi to tak nebudu řešit. Volnoběh je kolem 15W což je super. Na hrátí a pokusy dobré.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 748
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod DanoP » čtv led 09, 2020 6:46 am

Ja si myslim, ze dosiahnute parametre su velmi dobre, a na nejake merania podla Eu direktivy sa mozeme...., vsak nejde o certifikaciu. Btw. ak vystup mera watmetrom (elektromerom) tak sa nepotrebuje venovat fazovemu posuvu, to skoriguje watmeter. Na orientacne meranie to staci a kludova spotreba okolo 0,25A/48V pri max. vykone nad 4kW je vynikajuca.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 433
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » čtv led 09, 2020 9:28 am

Jasne, merane je to len nejakymi kliestakmi a multimetrami.. (BTW, meral som True RMS Current) Najblisie skusim pouzit Sonoff POW kde oddeluje vykon na 3 zlozky.. ja len viem ze pri rovnakej zatazi berie z baterie menej ako moj MPPsolar.. a to je pre mna dolezite.. takze som na lepsej ucinnosti ako ma PIP4048GE

Ale som rad ze to tu aspon troska ozilo a niekto nieco napisal :D
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & PIP4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 109
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod DanoP » čtv led 09, 2020 10:09 am

Este vyriesit prepinanie na siet - bypass s prepinanim vo faze a mam namet na dalsi projekt. Moj PIP4048MS berie na prazdno ak je nafazovany cca 0.7A/53V, takze 0.25A by najma v zime bolo vyznamne. Riadenie by som si spravil podla chuti, ziadny blackbox.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 433
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod hurvayz » čtv led 09, 2020 12:21 pm

Tak teda na podporu a oziveni::
Dnes jsem desku zkusil pripojit na trafa z PJ a nejede to. Multimetr ukazuje nekonecne napeti na prim.vynuti.. cele to bylo divne.. kdyz jsem zkusil po odpojeni desky prim. pripojit na sit tak vyhazel jistice az na sloupu pomalu. .. ze by trafo melo vnitrni skrat? Pri mereni prim i sek. nemaji nulove hodnoty odporu ale kolem 0.8 Ohm prim 1.Ohm sek. Dnes to zkusim pres maly jistic . Pokud nenapisu zemrel jsem.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 748
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » čtv led 09, 2020 12:34 pm

hurvayz, cosi :D to nemozes len tak priamo sekundar (230V stranu) pripojit na siet :D
Musis pomaly zvysovat napatie, lebo nabehovy prud zhodi vzdy vsetko az po stlp..

PJ moze mat ine napatia na vystupe.. takze ine trafo.. ale nemam to zmerane takze neviem.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & PIP4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 109
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod hurvayz » čtv led 09, 2020 12:58 pm

Pred tim jsem to zkousel a slo to. I v druhem PJ to tak slo. Prave jsem tak testoval trafa jestli jsou ok. Mozna je problem i v tom ze tady jsem par metru od trafa a mam v zasuvce 249V. Jenze ja nemam zadne zarizeni cim najizdet pomalu. Leda nejaky soft start
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 748
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod feliz navidad » čtv led 09, 2020 1:10 pm

Toroidní trafo lze ručně zapnout na 230V přes odpor řádově desítky Ohm a pak jej vyzkratovat. Ten odpor, ne to trafo. Sám mám udělanou přívodní šňůru s odporem 68Ohm/15W a vypínačem paralelně k odporu.
EDIT: Pro fakt velký trafa bych dal 3x180Ohm/15W paralelně.
feliz navidad
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kybos » čtv led 09, 2020 2:27 pm

hurvayz píše:Pred tim jsem to zkousel a slo to. I v druhem PJ to tak slo. Prave jsem tak testoval trafa jestli jsou ok. Mozna je problem i v tom ze tady jsem par metru od trafa a mam v zasuvce 249V. Jenze ja nemam zadne zarizeni cim najizdet pomalu. Leda nejaky soft start

Použij klasickou historickou 100W žárovku (tepelnou kouli), má ideální průběh odporu (studená malý a svítící velký).
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>46 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2056
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Nautilus » čtv led 09, 2020 3:10 pm

hurvayz píše:. .. ze by trafo melo vnitrni skrat? Pri mereni prim i sek. nemaji nulove hodnoty odporu ale kolem 0.8 Ohm prim 1.Ohm sek. ...
Není zkrat jako zkrat. Měřením odporu se toho moc nedozvíš. Při mezizávitovém zkratu naměříš v podstatě stejný stejmosměrný odpor, ale impedance vinutí se změní zásadně. Měření je třeba provést při střídavém napájení kmitočtem pro který je trafo určeno.
Uživatelský avatar
Nautilus
 
Příspěvky: 97
Registrován: úte zář 17, 2019 12:37 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod hurvayz » čtv led 09, 2020 3:55 pm

Ano tu zarovku zkusim, dokonce uz ji mam i vyrobenou na nabijeni meničů- mě napadlo až pak.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 748
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » stř bře 11, 2020 8:50 am

Ako pani?
Pokrocili ste nejako vo vyrobe menicov ?
Ten moj uz nakrutil nejake kWh, mam nejake nove testy a poznatky.. len neviem ci je este o to zaujem :)
Hlavne som zistil ze som podcenil chladenie a cakam kym pridu z ciny ventilatoriky kedze moje dva hlavne sa odporucali na vecnost pri jednom stress teste nabita kodikov bez odporu.. takze som DC-DC menic k riadeniu vymenil za kvalitnejsi.
Mam uz aj test real 7kW zataz pri cos fi skoro 1 a dlhodoba zataz na 5kW (tam sa prejavilo slabe chladenie)
Meriam prud z oboch trafakov samostatne a rozdiel je len do 2% odchylky merania.
A mometnalne som prisiel na velky problem s bloknutim indukcnej zataze a odpalil som fety a tiez cakam kym pridu z ciny :D inac parada..
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & PIP4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 109
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod DanoP » stř bře 11, 2020 9:05 am

Co myslis tym bloknutim indukcnej zataze? Akoze ked sa odpoji indukcna zataz, ze sa prenesie napatova spicka az na primar a prerazi fety?
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 433
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » stř bře 11, 2020 9:11 am

Ked prepinam chladnicku z distribucie na menic tak faza nie je synchronizovana a moze byt posunuta az tak ze motor zasekne (vtedy zostane chladnicka len drncat nejakych 10sec a vypne ochrana chladnicky na 5min a potom sa zapne normalne) a ked to takto trafi ze sa to blokne tak prerazi fety ..
MPPsolar si s tym v pohode poradi..
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & PIP4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 109
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod DanoP » stř bře 11, 2020 10:58 am

To mi nejako nedava zmysel. Ak je bloknuty kompresor tak by mal mat jalovy prud mensi podiel ako ked sa motor kompresora otaca. Nebude skor problem v momente ked ochrana rozopne a prerusi skratovy prud, vtedy sa uplatni indukcia motora? Ako to riesi power jack? Na NF zosilovacoch sa podobny problem riesil pri budeni basovych repro diodami ktore zviedli naboj do kondenzatorov zdroja ktore mali velku kapacitu. Ak sa zmensili pod urcitu kapacitu uz to nestacilo a skoncilo to prierazom.
TDA2020.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 433
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » stř bře 11, 2020 11:47 am

Teoreticky by to mohlo byt pri tom rozopnuti. Uz to kazdopadne skusat nebudem. .staci mi 28 fetov na pajkovanie..
Zatial tomu predidem meranim spotreby chladnicky a ked kompresor ide tak ju neprepinat.. ale chcel by som nieco pridat k menicu aby sa takymto veciam mohlo predist..
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & PIP4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 109
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod Johnny.sk » úte dub 07, 2020 7:52 am

Ako sa dari s vyrobov menicov ?
Ja odladujem.. ked sa neprepina distribucia/menic tak vsetko slape ako hodinky.
Hlavne chladit treba.. predsa len 6% strata pri 7kW je 420W a to je hodne tepla.. takze 120mm ventilator 2A fuci tak ze som ho musel zatazit :lol:
ale vysledok je takyto:
Screenshot_2020-03-07-13-43-19-754_com.android.chrome.jpg

pri odbere 7kW 10min sa trafa nestihnu moc zahriat, ale teplota menica vyskoci dost rychlo.
Pri 4kW staleho odberu sa to ustali na 45stC a trafa do 30st.
Uvidime co bude v lete ked nebude tak chladno v technickej miestnosti.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
::pv:: FS-272 ~ 4600Wp, ::pv:: Poly 230 ~ 3300Wp, :arrow: MakeSkyBlue 60A, *batt* Li-ion ~ 14S 1000Ah, :home: AC ~ DIY 7,5kVA & PIP4048GE, DC ~ stala 250W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 109
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » úte dub 07, 2020 12:17 pm

spíš by mě zajímalo, jak ten měnič zvládá prudký změny odběru - PJ8000 při startu 0.7kW 1f vodárky dokázal pomrknout žárovkama, inverotorová svářečka ho dohnala až ke soft-restartu s 0.5s tmy v domě. Oproti tomu xth8000 ani nemrkne při jakýmkoliv náhlým zatížení...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4544
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod kodl69 » stř dub 08, 2020 9:17 pm

přepínání mám vyřešeno tak, že mám přetržku při přepnutí DS-měnič cca 0.5s a měnič-DS cca 2s. Lednička pokud jede, tak sice vypne na to tepelný relé, ale nic nikde neshodí, akorát pár sekund bere cca 500W.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4544
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: doma vyrobený měnič

Příspěvekod DanoP » čtv dub 09, 2020 6:41 am

kodl69 píše:spíš by mě zajímalo, jak ten měnič zvládá prudký změny odběru - PJ8000 při startu 0.7kW 1f vodárky dokázal pomrknout žárovkama, inverotorová svářečka ho dohnala až ke soft-restartu s 0.5s tmy v domě. Oproti tomu xth8000 ani nemrkne při jakýmkoliv náhlým zatížení...

To ze to XTH udrzi bez bliknutia mas osobne overene? Pytal som sa na toto pred cca 2 rokmi, a vtedy boli odpovede ze to robi aj victron aj studer. Axpert to robi urcite -bliknutie ziarovky pri zapnuti chladnicky (kompresor bez invertora) .
Ja som to riesil nasadenim lediek miesto ziaroviek.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 433
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'