Jak na měření rychlosti větru se smartphonem

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
Odpovědět
peet

Jak na měření rychlosti větru se smartphonem

Příspěvek od peet »

Zdravím,

dost často nastává problém před rozhodnutím, zda si vůbec pořídit malou větrnou elektrárnu (HAWT, VAWT), jak nejprve snadno, rychle a levně zjišťovat větrné poměry potenciálních míst pro její umístění (doma, na chalupě, na chatě apod.).

Protože jako asi většina čtenářů fóra taky vlastním chytrý mobil (s Androidem), tak mě napadlo zasurfovat a něco ohl. toho pohledat. A našel jsem hned několik takových vychytávek, jednu např. pod názvem WeatherFlow. Tu zmiňuji jen proto, že výrobce poskytuje bezplatně ke stáhnutí potřebnou aplikaci - tak neváhejte a stahujte! Trochu jsem tedy prostudoval jejich užitné vlastnosti, a vzhledem k tomu, že aerodynamice asi docela rozumím, tak jsem si nakonec jeden takový kapesní anemometr raději vyrobil snadno a levně sám. Výsledkem mého snažení je nejen miniaturnější kapesní/přenosný anemometr (ale s vertikální osou rotace), ale obsahuje navíc ještě i tu možnost, že s ním lze měřit s pomocí jiné bezplatné aplikace i jeden parametr pro zjišťování např. účinnosti větrné turbíny, alternátoru, vodní turbíny apod. Zařízení lze zapojit do mobilu přímo místo sluchátek, nebo s použitím prodlužovačky. Pro případ větší vzdálenosti od mobilu by to ale asi vyžadovalo nějaký jednoduchý jednotranzistorový zesilovač (bohužel tedy i s nějakým externím napájením). Jeho elektronika už funguje bezchybně, protože jsem včera úspěšně vyzkoušel měření pro rychlost větru cca 200 km/h. Nejnižší možnou rychlost jsem zatím nezjišťoval, to až zase někdy příště. Přesnost měření lze snadno taky ověřovat, a to pomocí velmi jednoduchých metod, které jsou snadno dostupné i laikům. Vedle elektroniky je ale další kritickou částí samotná vrtulka (rotor anemometru, kde jde právě o tu aerodynamiku). Tu zatím nemám v konečné verzi. Náklady na výrobu zařízení jsou ale zanedbatelné a univerzálnost příkladná.

Teď hlavně zvažuji, jak někde najít malou firmičku (nejlépe asi nějakou chráněnou dílnu), která by to pro další zájemce (pro mé známé apod.) levně vyráběla. Pokud by se mi to nepodařilo, zveřejním sem jednoduchý konstrukční návod. Nicméně si nemyslím, že by bylo rozumné, aby si to každý vyrobil sám.

petr

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek