Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 24, 2022 8:04 pm


Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Předchozí

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod judzinisko » čtv led 23, 2020 5:33 pm

To zg106 a arduino zatím nechám stranou, kdyžtak bych se tu ozval. (přemýšlel jsem o stavbě nějaké venkovní meteostanice, která by uměla i CO2). ale to nechám asi na příští zimu.

U nás jsem našel stanice: "Atmosférická stanice Křešín u Pacova" a ekosystémové stanice např Bílý kříž v Beskydech. Jsou to ale výzkumná zařízení a data nejsou volně k dispozici natož online. Lze jim jen nahlednout na "nádobíčko" třeba toto: https://www.picarro.com/products/g2301_ ... n_analyzer
Tady maj popis pracovišť: http://www.czechglobe.cz/cs/open-access ... zechglobe/

Jinak ten sensirion mi příjde, že šum má v pohodě, pokud je v klidu. Není problém, když měřím v intervalu 10s, aby i několik hodnot za sebou bylo stejných. Ale dal jsem ho do proudu vzduchu z rekuperace a to bylo kino, to nevěděl čí je. I když i tenhle pokus by to chtělo zopakovat, protože byl v nepajivém poli a ne vždy tam má dobrý kontakt.
?
judzinisko
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 12, 2020 11:31 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod ecentrum » pát led 24, 2020 8:11 am

Sensiriony mám zapojené v bytě 4ks přes modbus do TECO a po roce provozu by určitě potřebovali zkalibrovat, pokud zůstane místnost prázdná s otevřeným oknem, hodnota klesne až k 350 ppm. Chovají se podobně všechny senzory
?
ecentrum
 
Příspěvky: 20
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod solárník » pát led 24, 2020 9:31 am

ecentrum: Kdyby tam bylo hodně kytek, tak by se to dalo přes den na slunci možná ještě vysvětlit, těch 350 ppm. :D

Už si na to nevzpomínám, ale neměl Sensirion možnost autokalibrace? Pokud ano, tak bych to určitě vypnul.

Jo, taková perlička. Zrovna před 14 dny jsem blbnul s měřákem a přišel jsem na návštěvu ke tchýni. Má rodinný domek, který má otevřené celé patro, tedy jedna obrovská místnost. Vařila na plynu na všech čtyřech hořácích sporáku oběd. Bylo tam 3200 ppm CO2. Tolik jsem v domě (a ještě k tomu v tak obrovské místnosti) ještě nikdy neviděl.
?
solárník
 
Příspěvky: 1468
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod judzinisko » ned led 26, 2020 2:11 am

já zas mám pocit, že mně sensirion ukazuje víc, ale mám jen jeden a nic přesnýho s čím srovnat. Oproti netatmu ukazuje +250-300. Teď jsme nebyly 24h doma, reku jela a minimum sensirion naměřil 650. Netatmo cca 390.. Leda, že by to naše údolí fakt trpělo na špatný rozptylový podmínky. Při tom je tu asi 50 baráků, což ale může teď bejt odhadem cca 3-5tun CO2 za den jen z komínů. Těch 5tun by zvedlo o 200ppm asi 0,02km3 vzduchu jestli dobře počítám.

Jinak to čidlo chce asi ten reálnej tlak, v datasheetu to není upřesněný, ale je tam, že pokud mu tlak zadám, tak neuvažuje zadanou nadmořskou výšku, takže jinak by to nedávalo smysl.

A ty kytky někdy v létě změřím. Mám tu asi 20 citrusů, palmu a pár banánovníků. Když vezmu, že 400ppm je při 40m3 asi 20g Co2 tak na -50ppm by museli povyrůst cca o 2,5g živý váhy (čistýho uhlíku to bude ani ne třetina, ale když započítám vodu, tak by to hodně od oka živý váhy mohlo být).. až se budu nudit, tak to zkusím spočítat přesnějc.
?
judzinisko
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 12, 2020 11:31 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod judzinisko » úte led 28, 2020 3:04 pm

Tak nakonec se mi podařilo najít meteostanici co měří CO2 ve Sloupu, je přístupná tady:
http://a.la-a.la/chart/cl.php?probe=11359179
těžko ale říct, jak moc dobře jim to měří(snímač je tam celkem drahý) Dělala se na ní tahle práce před deseti lety.
http://www.cbks.cz/SbornikSMlyn11/Litschmann.pdf
je tam i popis stanice.
?
judzinisko
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 12, 2020 11:31 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod martynko85 » pon led 03, 2022 11:26 pm

Ahojte, hladam pouzitelny CO2 merak do panelaku (bez rekuperacie), idealne s meranim teploty a vlhkosti (3 v 1).
Potrebujem to len na zistenie stavu CO2 a vlhkosti v byte, aby som sa vedel dalej zariadit a riesit pripadnu vysoku koncentraciu CO2. Kedze nemam vela casu, tak Arduinu a inym DIY moznostiam by som sa vyhol, ak je to mozne.
Najprv som si chcel kupit nejaky z Ciny, ktory meria vsetky mozne parametre, ale po precitani celeho vlakna som zmenil nazor.

Vytipoval som si tieto moznosti:
1. ZyAura ZG106
https://www.zyaura.com/product-detail/zg106-series/
- podla komentarov od @solárnik je to velmi presny merak, meria len CO2 a teplotu
- model ZG106-R meria vsetky 3 parametre, ale na CZ / SK trhu sa nepreda - aspon som ho nenasiel
2. ZyAura ZGm24
https://www.zyaura.com/product-detail/zgm27/
- nenasiel som na neho ziadne skusenosti, ale meria vsetky 3 parametre
- podla specifikacii je menej presny ako ZG106, konretne ma presnost ±100ppm or ±7%, od 3000 ppm je to ±10%, ale otazka je, ci je to az take strasne a nepouzitelne ...
3. kupit ZG106 a najst merak na teplotu a vlhkost, ale tu nemam skusenost, ktory je presny a ktory nie.
4. cokolvek pouzitelne s akou takou presnostou, ktora sa po case nezblazni

Vdaka za pomoc.

P.S.:
Je vlastne nutne vlastnit presny merak, ak nepotrebujem kalibrovat senzory pre Arduino alebo ovladat nim ine zariadenia?
Bol som v jednej restike, kde mali "detektor CO2" (https://www.hutermann.sk/produkt/detekt ... ti-vzduchu). Ukazoval hodnotu cca 700 ppm, ked som na neho dychol asi 2x, tak vyletela hodnota na cca 4500 ppm, takze nejako fungoval. Tento merak je cista cina, predava sa na alibabe, takze preto rozmyslam, ci ma zmysel ist meracov v 100 eurovej (2700 Czk) hladine alebo staci si aj do nizsich.
?
martynko85
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon led 03, 2022 10:37 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod xmasin » úte led 04, 2022 10:16 am

To co potřebuješ umí tenhle senzor https://www.soselectronic.cz/products/sensirion/scd30-5-290529, bohužel má jen datový výstup, takže displej případně jiný způsob zobrazování hodnot by jsi si musel na Arduinu doprogramovat sám, ale nemělo by to být tak složité. Jinak zajímavá diskuze ohledně CO2 senzorů je tady https://www.vodnici.net/community/loxone-a-arduino/co2-senzory/ a někdo udělal i komunikaci tohoto senzoru do Loxone.
Pokud na stránce https://www.soselectronic.cz/ zadáš do vyhledávání CO2 tak to najde i hotový modul s displejem. https://www.soselectronic.cz/products/uni-t/ut-a37-343086 nebo https://www.soselectronic.cz/products/voltcraft/co-60-205498
?
xmasin
 
Příspěvky: 1656
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod Jantar » sob led 15, 2022 12:15 pm

Koupil jsem u Conrada TFA Dostmann AirCO2ntrol Mini https://com-tradebyte-core-tbone-media- ... 0b7b04.pdf - předpokládám, že je to tento dualbeam NDIR https://www.zyaura.com/product-detail/zgm053u/.
Bohužel skouším různé SW, ale nedaří se mi rozeběhnout logování na PC - vůbec nenajde zařízení na USB.
To vypadá, že na Windows10 již SW nefunguje a Zyura se na aktualizaci SW vykašlala - mám tedy smůlu. Nebo se pletu?
?
Jantar
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob led 15, 2022 11:29 am

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod xmasin » sob led 15, 2022 12:31 pm

Zkus ten program pustit v režimu kompatibility s Windows 7. Dostaneš se tam přes pravé tlačítko na ikoně programu - Vlastnosti - Kompatibilita a tam zaškrtnout Režim kompability a vybrat Windows 7, mně to na některé starší programy zafungovalo.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1656
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod Jantar » ned led 16, 2022 5:20 pm

Bohužel...
?
Jantar
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob led 15, 2022 11:29 am

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod cipis » úte led 18, 2022 7:47 pm

Ani jako pod Spustit jako spravce?
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 313
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod Jantar » stř led 19, 2022 6:30 pm

Nene bohužel ne..... zkusil jsem lecos, ale zřejmě se jim něco nelíbí ve Win10 oproti 8......... většina HW sicu tuto změnu přežije, ale toto ne.... zkusím o víkenndu ještě něco pohledat....
?
Jantar
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob led 15, 2022 11:29 am

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod kodl69 » čtv led 20, 2022 1:40 pm

pokud to nenajde USB, je potřeba zjistit, jakej je potřeba deriver pro to USB. klasická choroba woken, třeba pro převodníky s CH340 nebo CP2103, nebo jak je to značený...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6078
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvekod Iggi » čtv led 20, 2022 1:55 pm

?
Iggi
 
Příspěvky: 37
Registrován: pon úno 04, 2013 10:54 pm

Předchozí

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'