Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm
Reputace: 61

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od ikovlabs »

S tim foukanim tepleho vzduchu do sklepa opatrne-muze dojit ke kondenzaci vody a to uz mate sklep vlhky ted.Ono ochlazovani sklepa nasavanim v zime je takove dvousecne-ano vzduch se ohreje-odebranim tepla domu ktery vytapite....
camel1cz
Příspěvky: 764
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputace: 52
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od camel1cz »

Rosepsal jsem se hodně o fyzice vzduchu, ale pak jsem to smazal jako neúčelné - tak jen v principu:

- bude třeba měřit minimálně venku mimo teploty i vlhkost a počítat z toho rosný bod,
- nefoukat do sklepa vzduch, který má rosný bod výš než je teplota nejchladnějšího místa sklepa (toto lze kompenzovat vhodným řešením výfuku do sklepa - např. foukat do teplejší části sklepa, kde se dá čekat, že se rosný bod po smísení starého a nového vzduchu zvedne nad teplotu nejchladnější části sklepa,

Zajímavé čtení je Mollierův diagram.
Na svislé ose je teplota, na vodorovné ose je absolutní vlhkost (obsah páry) a ty křivky vybíhající zezdola a uhýbající doprava nahoru jsou hodnoty relativní vlhkosti vzduchu.
Když si tam vynesete teploty a vlhkosti venku a ve sklepě, tak z toho pěkně poznáte, co se bude dít - dá se říct, že výsledná teplota a vlhkost bude někde na spojnici těch dvou bodů (čím víc vzduchu naženete do sklepa, tím blíž bude výsledný stav venkovnímu bodu) - prázdný prostor pod křivkou podle vodorovné osy je oblast kondenzace a tam rozhodně nechcete!

Řízení teda vůbec nebude triviální - v principu chcete větrat tehdy, když absolutní vlhkost (teda vodorovná osa diagramu) je nižší než ta ve sklepě. Toť o snižování vlhkosti. Pokud do toho zanesete ještě ohřívání, tak se doba větrání zredukuje ještě o dobu, kdy je venkovní teplota nižší než ta ve sklepě.

Rozhodně si neumím představit, jak to vychytat pomocí termostatů... spíš bych to viděl na microlog, čidlo DHT11 venku a minimálně jedno i ve sklepě (spíš 2, v nejteplejší a nejchladnější části sklepa) a pak nějakou tu logiku, která bude spínat a vypínat ventilátor.
Zajímavé by mohlo být i zapojení nějakého výměníku slunce/vzduch - něco jako řešil zdejší šikulda z pivních plechovek.

EDIT:
Pozor je třeba dávat na to, že v létě při vysokých teplotách bývá ráda i vysoká vlhkost (a tedy vysoký rosný bod) a takový vzduch, když naženete do sklepa a tak ho ochladíte klidně o víc jak 10 stupňů, tak ztratí značnou část vlhkosti kondenzací. Teda stěny, minimálně u země, budou mokré a časem plesnivět.

Naopak nízká vlhkost bývá v zimě, když mrzne... takový vzduch by účinně vysoušel sklep, ale zase Vám podchlazoval dům.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od joseff »

ikovlabs píše:S tim foukanim tepleho vzduchu do sklepa opatrne-muze dojit ke kondenzaci vody a to uz mate sklep vlhky ted.Ono ochlazovani sklepa nasavanim v zime je takove dvousecne-ano vzduch se ohreje-odebranim tepla domu ktery vytapite....
Ja nechci sklep ochlazovat, chci ho prave naopak oteplovat a to jen pri vhodnem pocasi na jare a na podzim, pokud bude venkovni teplota vyssi nez teplota ve sklepe (a zaroven asi i v dome). Logicky to bude jen pres den a zaroven kdyz bude pekne slunnecne pocasi a budou prebytky z FVE.

Sklep je vlhci proto, protoze v casti sklepa jsou plastova okna a mame vysokou hladinu spodni vody, takze kdyz trochu vic zaprsi, je ve sklepe vlhceji a je potreba denne vetrat.
Asi jsem mel jeste uvest, ze pres topnou sezonu neni s vetranim sklepa problem, protoze ho zajistuje kotel na pevna paliva, ktery vymeni dostatek vzduchu.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od joseff »

camel1cz:
To je skoda, rad bych si fyziku vzduchu precetl.

Chtel bych to opravdu mit co nejjednodussi. Uvazujme tedy, ze bych toto foukani teplejsiho vzduchu zvenci do sklepa chtel vyuzit za podminek, kdy ve sklepe bude kolem 18 stupnu Celsia a venkovni vzduch bude mit maximalne kolem 25 stupnu Celsia, bude to skutecne problem?

Moc diky za Mollieruv diagram, s chuti ho prostuduji!

Rizeni si opravdu predstavuji jednoduse, ze nastavim na termostatu teplotu rekneme 20 stupnu Celsia a pokud bude venkovni teplota nad, tak termostat sepne ventilator.

O vymeniku slunce/vzduch zatim neuvazuju, orientace domu neni pro jeho vyuziti vhodna.

Abych se vyhnul problemu kondenzace pres leto, tak bych mohl nastavit nejaky letni rezim, kdy bych nastavil sepnuti ventilatoru rekneme na hodinu kolem poledne, kdy bude vlhost vzduchu asi nejnizsi, ze?

V zime zadny vzduch nasavat nebudu, jak uz jsem rekl, po zahajeni topne sezony vetra dostatencne kotel na tuha paliva.

P.S. Pokud neni problem, tak si tykejme
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Reputace: 56
Bydliště: SK pri Presove

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od MareC3k »

Dnes mi prisiel rekuperacny vymennik z airfort.eu. ale musim ich trocha skritizovat kvoli tomu, ze po objednavke mi prisiel iba 1 email s prijatim objednavky, nic viac. ziadne potvrdenie, stav objednavky, expedicia, nic.... dokonca som im pisal aj email ale nikto nereagoval. Tak ale vymennik prisiel a musim povedat ze je to dost velka krava ;) oproti HR100RS ktoru mam teraz je len tento samotny vymennik asi 10x vacsi.
Mate niekto napad z coho vyrobim krabicu na to cudo? premyslal som nad pur pvc panelmi ktore sa pouzivaju na vyplne plastovych dveri.
reku vymennik.jpg
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od gupa »

MareC3k píše: Mate niekto napad z coho vyrobim krabicu na to cudo? premyslal som nad pur pvc panelmi ktore sa pouzivaju na vyplne plastovych dveri.
Co to je cudo? Pokud jde o teplo, asi polystyren, asi dražší XPS. Ten je hladký, tvrdší a víc unese, jde opatřit epoxidovou tmelovou vrstvou. Epoxid musí být neleptavý vůči polystyrenu, typu epoxy1200 k laminování a je také přívětivější a používá se jako potravinářský povrch. Zvenku něco vodou ředitelného. Jde to i stím epoxidem lepit, ale asi za pomoci hřebíků a déle čekat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od tomas »

Tato rekuperace vypadá velmi dobře a levně:
http://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/index ... rekuperace
Jen bych asi tu vnější trubku neudělal ze SPIRO trubky ale z odpadové KG trubky.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od RCZf »

Vzhledem k tomu, co je v poslednich dnech venku jsem se donutil vycistit filtry v rekuperaci. No co budu povidat, tlusta sedocerna vrstva hnusu. Jak casto cistite filtry v rekuperaci vy ??? Ja to cistil zhruba po pul roce :-( Rozhodl jsem se pred rekuperaci vradit jeste hepa filtr z vysavace popela. Uvazoval jsem rovnez o mereni oxidu uhliciteho a mnozstvi kysliku v mistnosti. Mate s tim nekdo zkusenost ? Snazil jsem se zjistit, ktery z filtru zadrzi mensi castice. Porovnaval jsem vzduchovy filtr z motoru, pylovy kabinovy filtr a prave hepa filtr z vysavace. Co o tom soudite Vy ???
willcz
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 2:52 pm
Reputace: 105

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od willcz »

V zime menim filtry kazde 3 mesice, podle manostatu je to ale mozna moc brzo. (mesic by to jeste dalo)
Aktualne jedeme na F7 pro cirkulaci a G4 pro privod vzduchu. (teoreticky by to slo obracene a usetrilo se neco na vykonu ventilatoru cirkulace). V zime davam jen G4.

CO2 merim, dole mate graf za poslednich 64 hodin, ale nepotesi Vas to. Kdyz se nemeni vzduch tak to leti nahoru.
co2.png
RCZf píše:Vzhledem k tomu, co je v poslednich dnech venku jsem se donutil vycistit filtry v rekuperaci. No co budu povidat, tlusta sedocerna vrstva hnusu. Jak casto cistite filtry v rekuperaci vy ??? Ja to cistil zhruba po pul roce :-( Rozhodl jsem se pred rekuperaci vradit jeste hepa filtr z vysavace popela. Uvazoval jsem rovnez o mereni oxidu uhliciteho a mnozstvi kysliku v mistnosti. Mate s tim nekdo zkusenost ? Snazil jsem se zjistit, ktery z filtru zadrzi mensi castice. Porovnaval jsem vzduchovy filtr z motoru, pylovy kabinovy filtr a prave hepa filtr z vysavace. Co o tom soudite Vy ???
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od xmasin »

Mohu se zeptat, jaké čidlo CO2 používáte? Já aktuálně testuji MH-Z19, ale přijde mi, že při menších koncentracích trochu kecá.
willcz
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 2:52 pm
Reputace: 105

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od willcz »

Pouzivam S-300 od ELT. Je soucasti cidla co mame v domaci automatizaci postavene na Foxtrotu.
Cidlo ma vlastni autokalibraci a meri krasne rychle.
xmasin píše:Mohu se zeptat, jaké čidlo CO2 používáte? Já aktuálně testuji MH-Z19, ale přijde mi, že při menších koncentracích trochu kecá.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od kybos »

Mohu dát k dobru průběhy teplot na rekuperátoru ze dne 7.1.2017, kdy teploty v exteriéru klesly pod -21°C a dnešní záznam kvality vzduchu v interiéru. Ta první špičková hodnota CO2 je způsobena vařením na plynu bez zapnuté digestoře. Je zajímavé, jak bleskurychle se zvýší koncentrace (kuchyně je přes jednu místnost oproti umístění čidel) a jak dlouho trvá rekuperaci, než vrátí kvalitu vzduchu do únosných mezí. V druhém případě už bylo odsávání zapnuto.
průběhy teplot na rekuperátoru  ze dne 7.1.2017
průběhy teplot na rekuperátoru ze dne 7.1.2017
KVALITA VZDUCHU21-01-2017.JPG
Měřeno čidly Voltcraft CO-20.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2483
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od NOPARasito »

Sorry, pokud se nekdo zajimal o rekuperaci, vysla mu nejlepe tato (nikomu nechci delat reklamu), ale vychazi nejlepe:
http://cofa.blog.cz/en/1202/rekuperacni ... -svepomoci

Osobne vyzkouseno
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputace: 51
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od mopadzi »

Mám Atrea s EC ventilátory...každé 2 roky výměna ložisek ventilátoru, výměník se mi už rozpadá (každý rok ho čistím)
nějak mi ta uspora nevychází
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2483
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Reputace: 180
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od NOPARasito »

Rekucofa dela vymenik z hliniku => neskutecna kvalita
Mrkni na ty stranky, stoji to za to ;-)
Ventilatory Vents taky v poho i s regulaci otacek ;-)
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Reputace: 16

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od 007ToMMaS »

Zdravím pani a sami, riešim rekuperaciu a taktiež sa mi pozdáva najviac tá od cofu.
Tí čo ju mate, aké mate skúsenosti postrehy atď?

Ďakujem
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm
Reputace: 5

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od PapoS »

Ja mam atrea RA4 uz 6 rokov a uplne v pohode. Dom A0 takze tym aj kurim a chladim. Cez leto uplna parada, v dome chladno a ziadny suchy vzduch. Ochladzujem ho iba na 16 stupnov, ked vybehne z rozvodov ma okolo 20. Neda sa porovnat s klimou ktora fuka 10 stupnovy vzduch.
Je trochu hlucnejsia takze mam 2 metrovy tlmic hluku, ale inak ok. Samozrejme cidlo CO2 a vetranie podla neho.
Vyhoda je ze su uplne otvorene nastavenia cez web, pripadne xml web rozhranie, da sa tam nastavovat uplne vsetko, velmi vhodne na domacu automatizaciu.
Spravil som si jednoduchu appku pre Android na vycitavanie hodnot
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od kodl69 »

Já mám namontovaný kličky na oknech. Podle mě nejlepší způsob větrání. Znám jedinýho člověka, kterej rekuperaci používá dýl než dva roky, ostatní to vzdali díky problémům jako Mopadzi: filtry, ložiska ventilátorů, čištění, a nakonec, spotřeba elektriky - vzorový dům atrea, 160kWh za sezónu!!!. Otevření okna na 5 minut i v té nejtvrdší zimě ti nijak energetiku domu neshodí, naopak rekuperace stejně většinu vzduchu recirkuluje, jenom cca 1/3 jde přes výměník dovnitř/ven. Takže se smíchá smrad z mejch ponožek se smradem z klece morčete v dětským pokoji. A to je ta hlavní výhoda rekuperace. Další krám do baráku, kterej mi krom dalších starostí s ním nic nepřinese. Samozřejmě koncentarce CO2 v ložnici se zavřenejma dveřma i oknem bude jistě strašlivá, ale 9 měsíců v roce není problém okno na ventilačku, a ty další 3 stačí mít otevřený dveře do dalších prostor domu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rasto1
Příspěvky: 885
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm
Reputace: 43

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od rasto1 »

kodl69 píše:Já mám namontovaný kličky na oknech. Podle mě nejlepší způsob větrání. Znám jedinýho člověka, kterej rekuperaci používá dýl než dva roky, ostatní to vzdali díky problémům jako Mopadzi: filtry, ložiska ventilátorů, čištění, a nakonec, spotřeba elektriky - vzorový dům atrea, 160kWh za sezónu!!!. Otevření okna na 5 minut i v té nejtvrdší zimě ti nijak energetiku domu neshodí, naopak rekuperace stejně většinu vzduchu recirkuluje, jenom cca 1/3 jde přes výměník dovnitř/ven. Takže se smíchá smrad z mejch ponožek se smradem z klece morčete v dětským pokoji. A to je ta hlavní výhoda rekuperace. Další krám do baráku, kterej mi krom dalších starostí s ním nic nepřinese. Samozřejmě koncentarce CO2 v ložnici se zavřenejma dveřma i oknem bude jistě strašlivá, ale 9 měsíců v roce není problém okno na ventilačku, a ty další 3 stačí mít otevřený dveře do dalších prostor domu.
Dostuduj si to.
Odpadovy vzduch sa vobec nestretava s cerstvym, filtracna tkanina stoji na rok par euro.
Ked si otvoris okna, tak ti ide do domu smrad, hmyz, prach, pel a v neposlednom rade pozvanka pre zlodeja!
Kto nema ten nepochopi, je to o komforte nie o usporach.
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
josse
Příspěvky: 1142
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputace: 139

Re: Rekuperační výměník vzduch/vzduch

Příspěvek od josse »

Jenže nám všichni prodejci tvrdí, že to je u úsporách hlavně. Osobně ty ventilátory nechápu, 100W by mělo běžet trvale? Není to moc? Otevřené okno vymění pár m3 za den a stačí to, proč je třeba vyměnit 360m3 každou hodinu? Všude se uvádí nominální výkon ventilátorů a CO2 čidlo.

Můžete nám někdo poskytnout graf výkonu ventilátoru za celý rok? Který je řízený dle CO2. Si myslím že u 100W ventilátoru by to správně mělo být nějakých <50kWh ročně abychom tomu mohli říkat úspora... A to prostě nevychází to si vezme jen spotřeba toho řízení.

Myslím si, že to o úsporách být má, ale rekuperátor který musí obsahovat el. předehřev jde proti úsporám.

Jednotlivé díly skládačky se nedivím že nefungují a nadává se na to. Problém je v ceně toho vcelku. Pokud vynechám zemní registr, musím doplnit předehřev. Pokud vynechám čidlo a řízení CO2, plýtvám energií, filtry, opotřebením... Kompletní sestava je prostě drahá a složitá, se nedivím že se všichni snaží něco vynechat, pak se nedivím že to nefunguje ideálně...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek