Požárníci hasící FVE vodou

Nezařaditelné
jhladik
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 6:02 pm

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od jhladik »

Přátelé, nechci hodnotit úvodní článek, ale můj názor na tuto problematiku je, že jakýsi potenciál nebezpečí pro hasiče tam je. Hasiči při zásahu vypínají co se dá, ale nikdy neví jestli to bude vypnutu vždy všechno. Prý se občas stává, že sousedé mají mezi sebou natažené přípojky atd. To samé je, jestli budu mít např. hybridní systém. Když mám energii jedu ze svého, když nemám jsem připojen k rozvodné síti - takže když hasiči přijedou a vypnou hlavní přívod, tak se mne systém přepne a ejhle "mrtvý chlap u hadice". Což určitě nikdo nechce. Že to není jen výmysl ČEZkého prostředí, tak to dle mého dokládá, řešení této problematiky na FV zahraničních konferencích. Mimo jiné, na stole mám 2 články z časopisu Photon o požárech. Mohu poskytnout. Různé subjekty to řeší různě, nejlépší by bylo deaktivovat panely a střídač z centrálního místa. Na odpojování panelů jsou různé DC odpínače na střeše nebo mikroinvertory přímo na panelech. Každopádně nějaká ucelená metodika u hasičů v ČR zatím není (co vím), takže chtělo by to trošku posunout znalosti, aby nedošlo k situaci, že člověk má na střeše dva panely a hasiči mu kvůli tomu nechají shořet celý barák...
Uživatelský avatar
Komanche
Příspěvky: 62
Registrován: ned úno 12, 2012 4:03 pm

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od Komanche »

Lzicealopaty.cz - 1. český eshop pro minibagry a bagry

Dodge Ram 5.9 V8 1998
Subaru Impreza GG 2.0 AT 2004 LPG
Subaru Forester SJ 2.0 XT 2015
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od mypower.cz »

No a jak to tedy je s temito hasici? Vidim, cakaji na to vodu, panely hori, ale na druhou stranu jakmile je panel v plamenech, nevyrobi asi uz ani watt a navic obvod je preruseny samotnym panelem, vyrabi asi jen ty okolni ktere nejsou zasazeny ohnem, ... no popravde jak to tak vidim tady ten zasah, pripada mi ze ti hasici asi vi co delaji a strach z urazu el. proudem asi nemaji jinak by tam tu vodu necakali a pouzili by na haseni neco jineho ne? Ja jim snad napisu mail nejake z tech zasahujicich jednotek jestli by se nam k tomu nejak odborne nevyjadrili .. Jdu na to .. :repair:

Edit: napsal jsem mail s prosbou o vyjádření odborníka npor. Bc. Daliboru Zemanovi - veliteli stanice, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje se sídlem v Kladně, Operační středisko Kolín, Stanice Říčany, která u požáru zasahovala.
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od atom »

Stačí aby místo vody použili prášek, co2, halon nebo nevím co. Když už nic jinýho teda nemaj než vodu, tak jim stačí uzemnit cisternu (při stříkání dělem z auta). Voda má přes 2kohm / m, není dobrý vodič, když nebudou stříkat hadicou z metru, ale delším proudem vody, tak jsou vpohodě.
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
Tiger.s
Příspěvky: 71
Registrován: ned črc 15, 2012 5:26 pm

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od Tiger.s »

Jen k požáru té měnírny.. Ono jí odpojit od panelů není zas tak jednoduché jako odpojit 4kablíky na střeše případně někde pod ni..Na velké fve jich může bejt několik, pojistky k odpojení jsou z 90% unitř,pokud ne tak jsou někde v řadách RPčka kde ty pojistky jsou ale určitě hasiči nebudou někde běhat s plánem elektrárny která má třebas 4MW a odpínat eletriku. Leda že by tam snimi přijel elektrikář které to pole měl na starosti a ví o něm vše .
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od mypower.cz »

Zdravim, prosim zamyslel se nekdo nad tim, kolik ze zdokumentovanych vyhorelych FVE instalovaly odborne firmy a kolik z nich si lide instalovali svepomoci?

Jinak info: Vyjádření odborníka npor. Bc. Dalibora Zemana - velitele stanice, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje se sídlem v Kladně, Operační středisko Kolín, Stanice Říčany, která u požáru zasahovala, tak nějak dosud nedorazilo naprosto žádné, takže asi buď nic, a nebo se požár vůbec nestal a celé to byla jen vyrenderovaná vizualizace v Blenderu za účelem démonizace FVE :D kdo ví...
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od tomas »

Každopádně démonizace FVE zabrala a funguje. Už tři stavby FVE jsme museli zrušit kvůli nesmyslným požadavkům stavebního úřadu na vyjádření hasičů a jiné byrokracie. Ono by to problém nebyl, ale když má na to každý 30 dní (které ani nedodrží) tak je potřeba jen na úřední vyřízení FVE minimálně 6 měsíců. Takže ti co chtějí příští rok FVE, tak už aby si podali žádost, problém je že nikdo teď neví jaké budou ceny elektřiny ani technologií. Zdá se, že stát se rozhodl likvidovat OZE přebujelou byrokracií, o čemž svědčí i nedávno schválený zákon o hospodaření s energiemi.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
mrDragon

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od mrDragon »

Tak ted neco z udržby velkýh, odpojit panel od měnírny je chvilka, otevřete rozvaděč a otočíte kličkou :D , jen se člověk naběhá, a bez kličky od rozvaděče je v ... . Jinak tu vyhořelou menírnu znám (pěkně smrděla, a kabely "zabava" )
netko
Příspěvky: 173
Registrován: sob zář 01, 2012 12:43 am
Lokalita: Orava

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od netko »

Zaujimalo by ma čim sa daju hasiť baterie LIFEYPO4 keby k niečomu došlo. Akym spôsobom to hasiť?
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od LIX »

Ak nepresiahneš nabíjacie napätie nemusíš sa báť že k niečomu dôjde. Ak by predsa len došlo nehas ich vodou, kedže lítium z vodou velmi krásne reaguje. :D Použi buď to práškovú klasiku, ten je lacný a je z neho nádherný bordel všade. Alebo drahý a taký čo po ňom ostane iba námraza, ten má náplň čisto iba oxid uhličitý.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

nastnanou-li podmínky za kterých začnou hořet LiFe (sami od sebe nechitnou - hořet začnou jen od kolem nich hořících věcí) , tak člověk řeší podstatnější skutečnosti než-li hašení :uh: .
Mé LiFe při havarijním přebití jen vypustili mlhu (netoxickou , nehořlavou , smrdící po octu) a vlivem zvýšené teploty se nafouly - NEEXPLODOVALI , NEZAHOŘELI , NEROZTAVILI SE . Viz. : http://www.youtube.com/watch?v=DrUYJCdW4yw .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
netko
Příspěvky: 173
Registrován: sob zář 01, 2012 12:43 am
Lokalita: Orava

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od netko »

LIX píše: Alebo drahý a taký čo po ňom ostane iba námraza, ten má náplň čisto iba oxid uhličitý.
Lithium se nedá uhasit ani vodou a hoří i v dusíkové atmosféře - hm to je zaujimave?
abrams píše:Mé LiFe při havarijním přebití jen vypustili mlhu (netoxickou , nehořlavou , smrdící po octu) a vlivem zvýšené teploty se nafouly quote] - Pokiaľ by to bolo iba o smradečku tak by to bol ten lepší pripad.

Ale opatrnosti nie je nikdy dosť, len netreba sa na to vykašlať.
mopadzi
Příspěvky: 991
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od mopadzi »

Ona je taky celkem sranda, když montážníci vypnou segment DS, aby za ním dělaly údržbu a někdo jim tam z druhé strany pouští štávu...další problém jsou hasiči atd...není to tak jednoduché jak se zdá. Nedávno prý nechaly hasiči shořet RD s panelama na střeše. Nešlo prý hasit když jsou panely pod napětím (to jsem jen zaslech).

Admin edit: Rozděleno od původního tématu Neopravnene dodavky do site
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
MareC3k
Příspěvky: 491
Registrován: pát říj 05, 2012 8:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od MareC3k »

on grid menic sa automaticky okamzite vypne ked je odpojeny od siete, alebo elektrikari vypnu prud.
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od tomas »

mopadzi píše:Ona je taky celkem sranda, když montážníci vypnou segment DS, aby za ním dělaly údržbu a někdo jim tam z druhé strany pouští štávu...další problém jsou hasiči atd...není to tak jednoduché jak se zdá. Nedávno prý nechaly hasiči shořet RD s panelama na střeše. Nešlo prý hasit když jsou panely pod napětím (to jsem jen zaslech).
Montáže na NN síti se provádějí a mi také provádíme běžně pod napětím. Pokud není odpojená část vedení zkratovaná a uzemněná tak se k ní musíte vždy chovat tak, jako by byla pod napětím. Nikdy také jistě nevíte kdy vám někde do odpojeného vedení trefí třeba blesk.
A to s těmi hasičemi je nesmysl který se v ČR šíří. Hasiči hasí i VN trafostanice pod napětím. Nějaké panely s max. 1000V a ještě k tomu DC (bezpečnější než AC) a navíc v izolované soustavě IT a pokud jsou i se střídačem odpojeny od distribuční sítě tak je nijak FVE neohrozí. Většina střídačů nemá galvanické oddělení a tedy fázi naměříte i kabelech od panelů. Pokud tedy vypnou hlavní jistič od domu a v domě není ostrovní elektrárna tak jim nic nehrozí.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
mopadzi
Příspěvky: 991
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od mopadzi »

http://plzen.idnes.cz/na-plzensku-shore ... zpravy_mav
vodou nelze hasit zařízení pod napětím.

pokud se gridfree vypne (nemůže se sfázovat s DS) tak je to OK. To jsem nedomyslel...OK díky za osvětu.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od bert »

V prvej vete sa pise, ze to zhorelo v noci. Asi by sa mal nad sebou ten hasic zamysliet.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od mypower.cz »

"Poté, co se podařilo solární panely odpojit od elektrické sítě, mohli hasiči začít s kropením vodou."

Aha... panely pripojene k DS se chovaji jako zdroj, panely odpojene od DS se jako zdroj nechovaji. Vyhoda pro ostrovy.

Obrázek
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od tomas »

Jojo je to někdy "sranda" hasič odmítne v noci hasit střechu s FVE kde je stejnosměrný proud (který nezpůsobí fibrilaci srdce) a po požárním zásahu vleze v hasičárně do sprchy kde mají průtokový ohřívač ve kterém je přímo topný drát ponořený ve vodě.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... F9tokov%FD
Stojí na uzemněné vaničce a shora na něj teče proud vody který přímo omývá živou část fázového vodiče a cítí se spokojeně po "dobře" vykonané práci.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Požárníci hasící FVE vodou

Příspěvek od PavelR »

No ja jsem dobrovolny hasic a toto jsme zatim neresili. Zeptam se kamose ktery uz je dlouha leta hasic z povolani jak by to resili oni.
Z meho pohledu
1)hasici nevi jak jsou panely zapojeny tedy jake je v dratech napeti
2)Filipe kour muze jit jinym smerem, panely nemusi byt zastineny nebo chvili ano chvili ne
3)vubec nemusi jit o pozar panelu ale uvnitr budovy nesouvisejici s FVE. Tazke u ongrid shodim hlavni jistic a napeti je pouze na privodu stridace. Kde mam jistotu ze tyto kabely nevedou zasazenou casti? Pokud nevedou tak kudy?
4) u offgrid baterie a pracujici menic i po odpojeni site. Kde to je umisteno? jak se to vypina? Je to uz doopravdy vypnuto?

Dalsi vec je situace. kour velke teplo, spech, stres, moznost propadeni strechy, propad butan lahve ....
Jde totiz o to ze odpovednost nese velitel zasahu, ktery se bude v pripade pruseru zodpovidat.
Takze pokud hrozi zjevne riziko je bezne ze velitel hasice odvola.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek