Ekonomická návratnost FVE

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
rva
Příspěvky: 3517
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Ekonomická návratnost FVE

Příspěvek od rva »

Naše banky se úspěšně snaží, aby investice do FV byly výhodnější. Při inflaci 2.5% nabízejí úrok 0.1%, takže pokud má někdo nevyužitých 100 000,-Kč na účtu, tak ročně tratí 2 490,-Kč. Pokud tyto peníze investuje do FV s akumulací, tak ročně ušetří v platbě za elektřinu 4 250,-Kč (přepočet podle mé elektrárny a tarifu D25d - 2-tarif, 8 hodin NT, 16 hodin VT). Celkem tedy ušetří 6 740,-Kč a návratnost FV bude o třetinu kratší.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Ekonomická návratnost FVE

Příspěvek od dracekvo »

2,5% je vesměs jen zbožné přání. Počítá z nějakého spotřebitelského koše, kam někdo naházel samé blbosti jako auta, televize. No prostě věci, které mají velkou hodnotu, ale nekupujete je úplně běžně. Proto je inflace zkreslená.
Kdežto běžné věci jako jídlo energie, služby zdražují docela znatelně.
Podle mě reálná inflace je někde okolo 6% ročně.

Pokud se odrazím od zlata, což je celkem dobrý uchovatel hodnoty. Vyfiltruju výkyvy co dělaj spekulanti, tak v roce 2008 stála jedna unce 15 tis. Dnes stojí 25 tis.
Prostým výpočtem si spočítám, že za 10 let ztratila kč 66% svojí hodnoty.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Ekonomická návratnost FVE

Příspěvek od střídač_N »

dracekvo píše:....Prostým výpočtem si spočítám, že za 10 let ztratila kč 66% svojí hodnoty.
Prostým výpočtem lez spočítat, že to není a nemůže být pravda. To si také můžeme usmyslet, že na kometách jež kolem nás létají je dostatek zlata a že KDYBY bylo vytěženo tak koruna poklesne na záporné hodnoty.

Prostým výpočtem lze dokonce spočítat, že "spotřebitelská" inflace je vskutku i záporná, právě díky tomu, že do onoho koše se nasype i cena bytů, lokomotiv a jiné bezesporu důležité spotřebitelské oblasti. Prostě sice lokomotiva zdražila, inflace se zhoršila, leč mléko stále kupuji za stejnou částku jako před deseti léty. Stejně tak veškeré základní potraviny.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Ekonomická návratnost FVE

Příspěvek od dracekvo »

Jde o to, jestli by v současné době bylo jídlo stále za stejnou cenu, kdyby se jezedákům necpali milióny v dotacích.
Takže se zdá, že jídlo sice nezdražilo, ale stejně za něj platíš víc.
To je právě to, jak maskují inflaci, aby obyčejný lidi neblbli a klidně nechávali v bankách svoje peníze vyhnít. Však ročně ze 100 tis přídou jen o 2500,- povídala jedna pani v bedně :)
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Ekonomická návratnost FVE

Příspěvek od střídač_N »

dracekvo píše:....To je právě to, jak maskují inflaci.......
Netvrdím, že svět je růžovoučký, krásňoučký a všude samá pohodička. Nevím jak se všemožně křiví ceny všeho. Dokonce tvrdím že spořit v současnosti je ta největší pitomost. Vím že nás velkokapitál k úsporám nabádá a vím i proč. Leč každý z nás má nějaké schopnosti a možnosti jak s penězy naložit a v tento okamžik přichází ono podstatné, JAK.

No a první možnost jak přece jen trošku čelit zvůli velkých hráčů je volné prostředky vložit do FVE ač vím, že takto investované peníze nemají návratnost. Je přece jen lepší než si nechat požírat peníze v bance bez efektu, uchovat jejich hodnotu alespoň zprostředkovaně úsporami.

Co s penězy které i tak zbudou vcelku nevím. Mám mnohaleté burzovní zkušenosti, tudíž vím že je to nalej vylej a zlato to určitě nezachrání.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek