Jistič regulátor-baterie X EP solar

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od mypower.cz »

Hoj, co se stane, když budu mít jistič mezi regulátorem EP solar a bateriemi a tento vyletí a kdesi je prý psáno, že EP solar nesmí být v provozu bez připojených baterií ?

Kód: Vybrat vše

A != B & B != A
if (A == B) fail();
:)) :arrow: ::pv:: :arrow: :!: :arrow: [JISTIC] :arrow: *batt* :?:

Ať hledám jak hledám, http://shop.mypower.cz/shopfile?Navod_Tracer.pdf našel jsem jedině že detekce systémového napětí se řeší jen při bootu .. ale co se stane když odpojíme baterie třeba během absorbce, za plného provozu .. když tam bude mezi bateriemi jistič a rozpojí se .. (z kdo ví jakého důvodu). Regulátor za provozu ztratí kontakt s bateriemi. Ví někdo co to udělá?

Sem slyšel, že se to prej nesmí .. EP solar nechat fungovat bez baterií .. .. ale nevím.. Otázka je zdali zůstane nastavení a zdali je elektronika uvnitř v tu chvíli napájena z panelů ... a bude si pamatovat nastavení systémového napětí v momentě připojení baterií a to je právě tuším jeden z problémů, kvůli kterému je nedoporučováno provozovat EP solar bez baterií .. Co si o tom kdo myslí ? :))
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od mobilik »

Skusal som sice len obycajny pwm cina regulator za 15€ co snim spravy. Rozblikal sa ako blazon, stale chcel nabehnut, no nestihol kedze mal malo napatia s panelov a zhasol a toto robil vkuse. Podla mna mu to dobre neurobi... :wink:
No samozrejme epsolar je kvalitnejsi, ale ako sa bude spravat radsej netestujem.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Palča
Příspěvky: 51
Registrován: sob čer 25, 2011 8:44 pm
Bydliště: Přerov

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od Palča »

Máme ověřené dva případy, kdy se regulátor pokazil, když zákazník odpojil baterie za chodu systému při plném výkonu.
Pojistky nebo jističe mezi regulátor a baterii patří, ale musí být dimenzované cca 30-50% nad max. provozní proud , aby rozeply POUZE v případě zkratu nebo fatální poruchy regulátoru. V takovém případě už je jedno, co na to regulátor řekne, ochrana proti vyhoření má přednost.
Obecně samozřejmě regulátory ani měniče nesnáší odpojení baterií za chodu.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od pezizka »

K tomuto bohužel můžu taky něco říct. Nainstaloval jsem z obavy před poškozením LiFePO "motorizovaný" bateriový odpojovač. Odpojí ho pokles či nárust napětí mimo meze a to pro sichr vícenásobně snímáno. Po 3 letech od nákupu komponentů jsem to slavnostně zažehl a po 1 a půl dnu provozu a při slunečném počasí tento bateriák použil, proto že se mi zdálo že je cosi cítit. Nebyl to dobrý nápad. V EPsolaru 4215 bych od "ucha" tipl oblouk, o smradu už nebylo pochyb a pro dým jsem ho ani neviděl.... Před tím jsem studoval návod docela poctivě, ale o tomto tam nebyla ani zmínka. Pokus o oživení mne stál litr ( mosfety a elyty co jsou fikaně zalité silikonem) a stejně jsem ho nerozdýchal. Stejně fungoval dle mne blbě. Při napětí na aku 13,1 (se zátěží cca 40A) se obtěžoval dodávat 10A, a to docela slunko pralo. 600W pole. Už mám objednaný Tristar a před odpojením aku od kterého nechci ustoupit, instaluji odpojení pole. Nechci to prubovat znovu s Tristarem.
rva
Příspěvky: 3513
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od rva »

Kladne poly od tri FV poli mam vedeny pres 3-fazovy stykac. Pres pomocne kontakty je ovladano bistabilni rele na vystupu z baterie. Pri zavade stykac odpoji panely od epsolar i obou menicu axpert a odpoji se baterie. Uz se to parkrat bez nasledku stalo (pri velkem pretizeni menice, ktery napaji civku stykace).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od PavelR »

Nebylo by jednoduzsi odpojovat jen pole? Neni zdroje, neni zvyseneho napeti. Podpetim poze vypnout menic?
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od brumlaj »

No a jak to vyresi problem se zkratem na vystupu regulatoru? A z toho vyplyvajici kour...... zde je zdrojem baterie. A to sakra tvrdym zdrojem.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
timpomat
Příspěvky: 92
Registrován: úte zář 13, 2011 3:18 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od timpomat »

brumlaj píše:No a jak to vyresi problem se zkratem na vystupu regulatoru? A z toho vyplyvajici kour...... zde je zdrojem baterie. A to sakra tvrdym zdrojem.
Zatial mi odisli dva regulatory (BZ Products MPPT 500 a Epsolar 4215RN), pravdepodobne dlhodobym (aspon z ich pohladu) pretazenim maximalnym prudom (bohuzial oba som mal v tom case bez aktivneho chladenia) a spravalo sa to vzdy rovnako, prerazene vystupne mosfety a bohvie co este, regulator fungoval iba ako skrat medzi panelmi a baterkou, cize napatie na paneloch kleslo na uroven baterii a do baterie siel iba prud panelov. Regulatory okrem trocha plastoveho smradu nevykazovali ziaden dym a scernanie.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jistič regulátor-baterie X EP solar

Příspěvek od pezizka »

Prostě to chci jistit proti čemukoliv. Je úplně jedno co způsobí vysoké či nízké napětí aku. Odpojit od všeho a basta. Dokonce uvažuji i o tom že by se odpojily pro sichr i balancéry. I ten se může pokazit, i když by mu asi trvalo dost dlouho než by zmárnil 200Ah. Navíc to mám v plánu balancovat zdrojem, zdá se mi neefektivní balancovat při pařícím slunci. No a balancovalo by se až rozdíl napětí mezi kterýmikoliv články dosáhne určitého rozdílu a to kdykoliv. Jakou by jste zvolili diferenci pro balancování LiFePo? A nebo je to blbost a musí se balancovat častěji?

Admin edit: Tema balancovani life pokracuje zde. Drzme se predmetu tohoto tema - odpojeni EP solaru od baterii "zaziva".

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek