Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )

Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

mensí než 1Kč/kWh
2
3%
větší než 1Kč/kWh
2
3%
větší než 2Kč/kWh
1
2%
větší než 4Kč/kWh
7
11%
větší než 8Kč/kWh
5
8%
větší než 10Kč/kWh
2
3%
větší než 20Kč/kWh
11
17%
větší než 40Kč/kWh
12
19%
větší než 80Kč/kWh
4
6%
větší než 100Kč/kWh
7
11%
větší než 200Kč/kWh
5
8%
větší než 400Kč/kWh
0
Žádná hlasování
větší než 800Kč/kWh
1
2%
větší než 1000Kč/kWh
1
2%
větší než 2000Kč/kWh
3
5%
 
Celkem hlasů: 63

atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od atom »

ixo píše:Atom: to ti vychádza príjemne. Mne to po 551 dnoch prevadzky vychádza 168 Kc / kWh. Úplný detail tu:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... Ramc#gid=8
Máš to pěkně zadokumentované, tak pečlivě to nemám, měl bych si ty náklady zapisovat lépe. Ale ta cena se vyvíjí u každého jinak, jestliže vyrábím 300 nebo jen 30kWh měsíčně je dost rozdíl, obojí lze dělat na stejném HW jak se dívám (60A MPPT Tristar) a ani baterky by nemusely být být kdovíjaké, když by byla zajištěna spotřeba přes den.
Mimochodem počítadla mi ukazují 1y327d13h a 4607 kWh 8-)
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od RCZf »

mypower.cz píše:No a pokud nebudu uvazovat celou FVE a 170K naklady na prvni 800Wp FVE, ale jen 39K na druhou FVE, vykonove silnejsi FVE 1080Wp, tak jsem na nejakem pomyslnem pomeru 58 za kratsi dobu nez u prvni, mene vykonne FVE s horsimi cenami. To znamena u teto FVE lepsi pomer sikovnosti a lepsi kontakty (lepsi ceny) pri vyssim vykonu. Cena energie mi tam stale unika.

Mimochodem... nikdy se pri tomto typu vypoctu nedostaneme na cenu zdarma, protoze 39000,- / 39000 kWh = 1. 39000,- / nekonecno kwh se znacne blizi 0 ale stale to neni absolutni 0. Pokud ma FVE ale vyrobi 39MWh, tak to jako cena za kWh ani naklady na kwh rozhone uz davno 1 neni.. Prinejmensim srovnatelne je 6,-/kwh. Pokud tedy rozpocitame 6kc/kwh musela by ma FVE2 vyrobit 6.5MWh, aby se na usporach jakoze zaplatila. Za jak dlouho, to zalezi na pocasi nebo na me spotrebe. V kazdem pripade stale za el.en. nikomu neplatiiiiiiim, takze cena me el.en. je 0 at je vypocet jaky chce a i kdyby se kdo treba na hlavu stavel :D.
To je snad jasne ze se nemuzeme s vysledkem dostat na 0. Nepocitame aktualni, ale prumernou cenu energie za cele obdobi od spusteni FVE do doby vypoctu. Tu investici na počátku nelze nicim smazat. Prave proto se pocita ekonomicka navratnost a tam ta 0 bude velmi rychle.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

No .. jasne .. podle matematiky to jasne je ze k nule dle tohoto pomeru nedojdeme, ale k cemu nam tohle cislo je prakticky, o cem to tedy presne vypovida? Kam to cislo dal dame? Muzeme takovy pomer stejne tak udelat pro DS, kdyz to jde pro FVE? Jde to aspon srovnat s DS? Jak bude vychazet u DS? Porizovaci cena DS = 0, kwh za rok = 1000. Vypocet delame za rok po porizeni DS. 0 / 1000 = 0. Je pak prumerny naklad na vyrobu energie z DS 0? No to asi nee, ze? :D Je 6 kc/kwh. O cene energie nebo nakladech na prevedenou kwh u FVE to realne nehovori. Spise o kontaktech a racionalnosti umisteni takove FVE, jejim technickem stavu ... . Naklady na vyrobu kwh z me FVE za poslednich X dnu jsou 0. Ja jsem pro tu vyrobu za poslednich X dnu nehnul ani prstem. Nedal za to ani kacku. Maximalne jsem zapnul a vypnul prmotop/varic/rychlovarku. Tento ukon me ale nestal nic. Energie tekla, nikdo mi ji neuctoval. Navic kde ona investice vlastne zacina?
Wagoneer
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 2:46 pm

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od Wagoneer »

Pokud to je cena elektrárny/vyrobená ( resp. změřená spotřebovaná ) elektřina, tak jsem zatím na cca 85,- Kč a stale klesá...
Protože však návratnost nebyla prioritou při pořizování, vic se mi líbí názor admina..:-)
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od kybos »

mypower.cz píše: Muzeme takovy pomer stejne tak udelat pro DS, kdyz to jde pro FVE? Jde to aspon srovnat s DS? Jak bude vychazet u DS?
Úplně stejný poměr můžeme udělat i pro DS a dokonce i pro poloostrov, čili mix FVE+DS. Do pořizovacích nákladů za DS započteme cenu přípojky a revize, cenu za rezervaci výkonu a do provozních nákladů vše co přichází na faktuře od dodavatele energie. Jmenovatel zlomku zůstává stejný, čili dodaná energie v kWh. Vzhledem k tomu, že pro FVE budou provozní náklady při troše štěstí na kvalitní komponenty výrazně nižší než pro DS, bude podíl celkových nákladů a dodané energie pro FVE s rostoucím množstvím dodané energie klesat až se dostane na úroveň grid parity a od tohoto okamžiku už lze předpokládat, že bude nadále nižší než pro DS.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

Me to tak nejak prijde ze naklady jsou vymysleny za ucelem aby nejake byly a bylo z ceho pocitat touto danou metodikou.

Tim co se ted zeptam si priznam se nejsem jist, proto se ptam, ale jinak obecne vim k cemu jsou revize. Je potreba provadet revizi k pripojeni spotrebice k pripojce na hranici pozemku? Extrem: mam u pozemku klasickou plastovou pixlu, v ni zasuvku a el.mer. Pripojim rychlovarku, odtocim 200Wh. Potrebuju pred timto ukonem revizi? A pokud ano, ceho.. te konvice? Ja vim, je neco jineho pripojit barak tremi tlustymi fazemi a pripojit 2kW konvici k pixli se zasuvkou, i kdyz on ten barak je taky spotrebic a prave osobne nevim do kdy se jako spotrebic chape a kdy uz ne. Jen se ptam na princip kdy je revize vyzadovana a kdy ne, jak je to specifikovano. Cena pripojky to je co? To je treba v mem pripade tech 100K za zrizeni kabelu od trafa? Ja kdyz sel na byt, tak mel pripojku zadara a revizi nedelal. Samozrejme udelal ji za me vlastnik toho domu s najemnimi byty. To je pravda. Tady na chate, kdyz tu DS jeste byla od vedlejsi chaty jsem revizi taky nedelal a pripojku nezrizoval. Takze jake naklady bych vlastne mel na chate v me situaci. Pak nejspise podle teto metodiky skutecne 0, coz ale proste ukazuje na to, ze ta metodika jeste trpi nejakymi chybkami a bylo by dobre ji dalsi, verim ze plodnou diskuzi doladit, nebot nezbytne nutne potrebuje nekde najit nejake naklady. A druhou chybu vidim v druhem krajnim pripade a to v nekonecnosti ceny za kwh v momente investice tesne pred spustenim. Tyto dva nepokryte momenty jsou proste i znamkou toho, proc mi to stale hlava nebere jako akceptovatelne a nevim vlastne co to presne ukazuje tenhle ukazatel.

Vy sam, kdyz se podivate na mnou odkazovanou grafiku.. Od jakeho momentu pro vas by bylo akceptovatelne pocitat naklady na vyrobenou kwh z DS'n'FVE? Od uplneho zacatku ? Nebo od nejake konkretni faze?

Jinak nerikam, ze to neni hodnotny ukazatel, ale musime skutecne prijit na to co to ukazuje a s cim to muzeme srovnavat a s cim to srovnavat nemuzeme.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od kybos »

Revize se obecně dají rozdělit na výchozí a pravidelné. Výchozí revize je vyžadována vždy při realizaci přípojky. Pravidelné revize jsou vyžadovány například u veřejně přístupných provozoven, u spotřebičů ve firmách (například vrtačka, rychlovarná konvice ale i prodlužovačka) atd. Ve výchozí revizní zprávě bývá uveden příkon jednotlivých spotřebičů, počet zásuvek a světel. Obsahem smlouvy s dodavatelem energie bývá rozpis spotřebičů a soudobost jejich provozu. Někteří dodavatelé požadují neprodlené hlášení změn s tím, že neohlášené změny odběru považují za neoprávněný odběr. Podle těchto parametrů potom distributor navrhuje dimenzi příslušných vedení před elektroměrem. Prakticky jsem se zatím nesetkal s tím, že by někdo distributorovi hlásil zakoupení nové rychlovarné konvice s jiným příkonem, než měla ta původní. Distributor totiž vedení většinou naddimenzuje a tak nedochází k žádným problémům. K místnímu šetření by asi došlo až v případě nějakých škod na připojovacím vedení a pak by se veškeré klauzule smlouvy s dodavatelem přezkoumávaly a pravděpodobně by došlo i k uplatnění sankcí za neoprávněný odběr.
Za provádění revizí zodpovídá majitel nemovitosti.
Když se podívám na uvedenou grafiku, tak podle mého názoru by se měly počítat náklady od samého počátku.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
camel1cz
Příspěvky: 765
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3780
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od camel1cz »

Souhlasim, ze tahle metodika ukazuje neco jineho, nez se na prvni pohled zda - uz z principu, kvuli te singularite - je tam skryta porad a projevi se pri (ne)dosazeni nulove ci zaporne ceny energie po urcite dobe.
.
Ale to zapocitani porizovacich nakladu. je v poradku - nelogicke a umele by to bylo, pokud bys mohl odebirat energii z FVE bez jejiho zaplaceni - umyslne jsem nenapsal sve FVE, protoze mi zrovna bleskla hlavou moznost FVE pronajimat - ale to bude blbost - minimalne ekonomicky (pro vetsinu lidi s dostupnou DS)

EDIT: tahle metodika je mozna: virtualni rozpusteni nutnych nakladu na FVE do ceny za kWh tak. Proste castka za kWh, kterou musis platit z leve kapsy do prave kapsy, abys pri zaniku vesmiru mel v prave kapse veskere penize, ktere jsi do sve FVE nacpal.

Co rikate?
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [12x AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono]
5 kVA Axpert King II @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

camel1cz píše:Souhlasim, ze tahle metodika ukazuje neco jineho, nez se na prvni pohled zda - uz z principu, kvuli te singularite - je tam skryta porad a projevi se pri (ne)dosazeni nulove ci zaporne ceny energie po urcite dobe.
.
Ale to zapocitani porizovacich nakladu. je v poradku - nelogicke a umele by to bylo, pokud bys mohl odebirat energii z FVE bez jejiho zaplaceni - umyslne jsem nenapsal sve FVE, protoze mi zrovna bleskla hlavou moznost FVE pronajimat - ale to bude blbost - minimalne ekonomicky (pro vetsinu lidi s dostupnou DS)
No a prave tady pozor, opet se dale vyvijime a jdeme proti zazitym dogmatum (coz byva casto tezce prijatelne) .. a prave v teto chvili narazime na zajimavou a dosud nezvyklou vec, kdy se FVE bere uz samotnym developerem pri vystavbe RD jako soucast technickeho zabezpeceni budovy a je tak nahradni, neboli zalozni, casto vsak primarni zdroj soucasti porizovaci ceny domu, neoddelitelne.

V tomto pripade skutecne asi dostavame FVE stejne jako kdyby tam byla nachystana DS. To je pak uplne stejna situace.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

Ad naklady na kwh z FVE... prave si delam nudle s makem na elektrickem varici .. Jelikoz naklady na kwh energie z me FVE jsou 139kc/kwh, premyslim jestli to nevypnout a nedodelat zatim na plynu .. Ten mam za 90/bomba/rok. :D
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od PavelR »

tak jinak ta kwh je zdarma. toto jsou naklady na jeji premenu a uskladneni ze svetla do 230AC.
Pokud to budes delat na plynu a tu kwh nepremenis tak cena jeji premeny se nesnizi.

Co z toho vypliva? FVE je menirna jako kazda jina a pruchodem energie menirnou vzrusta jeji cena.
Tedy nechme reci a menme jak o zivot. ...

jinak dneska *sun* *sun* *sun* *sun* *sun* *sun* *sun*
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od brin »

mypower.cz píše:Ad naklady na kwh z FVE... prave si delam nudle s makem na elektrickem varici .. Jelikoz naklady na kwh energie z me FVE jsou 139kc/kwh, premyslim jestli to nevypnout a nedodelat zatim na plynu .. Ten mam za 90/bomba/rok. :D
Jenže ty náklady na výrobu elektřiny na nudle s mákem už jste zaplatil, i když nevýhodně. Tudíž byste byl blbec, kdybyste to dělal na plynu, že...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

nevyhodne .. to je otazka .. nudle s makem se daji pripravit bez panelu, bez baterek, bez jakehokolv HW jineho nez hrnec i na primem slunci. Je to vyhodnejsi ? :D Pro me je to vyhodnejsi na varici.. urcite i rychlejsi .. Nevyhodne z pohledu toho ze treba berete menic a baterky jako soucast FVE a ne jako soucast klasicke UPSky. To to pak jakoby znacne znevyhodnuje. Takze to je relativni.

Me naopak pri tom vareni napadla jina vec, trosku jiny pohled na vec, a to ten, zdali ta energie z FVE neni zdarma v momente, kdy jsme nasi zamyslenou investici zaplatili a nic uz nikomu za tuto investici nedluzime.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od kybos »

Podle této teorie mám auto zdarma od té doby co jsem jej zaplatil. Zdarma je pak také všechno, co není pořízeno na dluh. Zajímavá teorie, zejména pro prodejce. Nechcete si u mne také koupit něco zdarma? Po té, co zaplatíte už to přece budete mít zdarma, ne?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

No a jeste rekl bych ze upravim svuj vypocet pro FVE2. vcera jsem to pocital s 666kWh, coz je pekelna vyroba do vcerejska od zprovozneni me FVE2 a zapojeni regulatoru k obsluze celeho pole panelu FVE2. Cena 12000 + 5000 = 17000, UPSku jako soucast FVE nepovazuju, koupil bych ji i bez toho, zdali bych uvazoval o FVE, protoze tu byly znacne vypadky site - souseduv drtic vetvi + jarni zatekani vody do hlavniho jistice pripojky pro 5 chat umisteneho v zaplavove zone :D. Takze 17000 / 666 = 25,- / kWh .. hmmmm :D Ta metodika vypoctu je krutoprisna :D Jako by ji delal nejaky energetik a zaroven marketingovy pracovnik cezu :D Budu muset jeste nejak vyspekulovat jak u pristi FVE odpreparovat cenu za regulator. Prime pripojeni na NiCD to mozna poresi :D

Kybos .. problem u auta je ze vy ho sice mate po zaplaceni zdarma, ale dokupujete do neho benzin. Kdezto do FVE zadnou dalsi energii v jakekoliv forme od nikoho nedokupujete. Tot cela pointa. Dalsi naklady jako povinne ruceni, servis .. tohoto zanechme.. to by jsme se nikam nedostali :)
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od honzasl »

Elektřina z FVE prostě není zdarma, stejně jako není zdarma elektřina z vody, nebo dřevo z vlastního lesa.

Každopádně, pokud mám FVE, kde je velké fixní náklady a nulové variabilní náklady, tak je prostě nejlepší využívat ji co nejvíc - aby se právě ty fixní náklady rozpustily v co největší výrobě. U benzínové centrály situace právě opačná.

Je úplně fuk, jestli bereme baterky jako součást FVE nebo ne, prostě je máme, a musíme je odepisovat a i když tam jen tak stojí. Resp. můžeme je zanedbat, pokud by ta UPS byla úplně stejná i v případě, že by v baráku byla DS. A tomu nevěřím.

Jinak ta anketa nahoře je samozřejmě nesmyslná, nezohledňuje čas.
ybos .. problem u auta je ze vy ho sice mate po zaplaceni zdarma,
Ne nemá. Musí buď splácet úvěr, nebo musel předtím šetřit a dávat si v hospodě míň piv. Navíc musí už po dobu životnosti auta ukládat do kasičky na pořízení nového, až tohle dojezdí.
Naposledy upravil(a) honzasl dne čtv dub 03, 2014 3:08 pm, celkem upraveno 1 x.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

honzasl píše: dřevo z vlastního lesa.
Joseffe kde ses :D Let the flame begin :mrgreen: :lol:
honzasl píše:Každopádně, pokud mám FVE, kde je velké fixní náklady a nulové variabilní náklady, tak je prostě nejlepší využívat ji co nejvíc - aby se právě ty fixní náklady rozpustily v co největší výrobě. U benzínové centrály situace právě opačná.

Je úplně fuk, jestli bereme baterky jako součást FVE nebo ne, prostě je máme, a musíme je odepisovat a i když tam jen tak stojí. Resp. můžeme je zanedbat, pokud by ta UPS byla stejná i v případě, že by v baráku byla DS. A tomu nevěřím.
Jedinou vytku mam k te vire. Ta tam dle meho nepatri ... :) To je jak neverit, ze si koupim hummera ale jen forda escorta. To je relativni .. Jak kdo muze .. jak kdo umi sehnat a jak kdo se citi bezpecneji, nebo tak nejak jisteji. Obycejna fabka VS profi zamek s bezdratovym pripojenim na bezbecnostni firmu.. to je relativni ..
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

honzasl píše:nebo musel předtím šetřit a dávat si v hospodě míň piv.
Řešení jak získat prostředky na investici není jen šetření (omezování se) a úvěrování (zadlužení se). Může to být třeba nalezení někoho, kdo si naší práce více váží a je ochoten ji lépe ohodnotit.
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od honzasl »

Jedinou vytku mam k te vire.
Opravuji: UPS pro objekt s DS bych jako projektant sestavil jinak, než baterkovnu pro ostrovní provoz. Míň baterek, víc benzínu, řekl bych. Zálohovat v objektu s DS ledničku, nebo osvětlení v celém bytě je nesmysl.

Předpokládám, že UPS máš proto, že makáš doma a v případě výpadku hrozí finanční ztráta z neudělané práce.
do si naší práce více váží a je ochoten ji lépe ohodnotit.
A ty peníze z lepší výplaty musím "ušetřit" a nejet za ně na cestu kolem světa.
Let the flame begin
Les musel praděda koupit, vzít si na něj hypotéku a splácet ji i v době, kdy v lese vládlo JZD. Ne, tohle dřevo zadarmo není. :)

K***a, diskutuju, práce stojí, šéf mě jebe....
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Náklady na vyrobenou kWh v mé FVE

Příspěvek od mypower.cz »

honzasl píše:Opravuji: UPS pro objekt s DS bych jako projektant sestavil jinak, než baterkovnu pro ostrovní provoz. Míň baterek, víc benzínu, řekl bych. Zálohovat v objektu s DS ledničku, nebo osvětlení v celém bytě je nesmysl.

Předpokládám, že UPS máš proto, že makáš doma a v případě výpadku hrozí finanční ztráta z neudělané práce.
Rekneme ze drive skoro ano.. vypadek proudu a dlouhodoba ztrata moznosti mit el. en. je fakt naprd :) Nejen z duvodu neudelane prace, ale to samozrejme take. Ne vse se mota jen kolem penez a prace a pripadneho podnikani .. I domaci pohoda ma svou hodnotu. No a ja jsem treba kutil. V tomto ohledu bych to zase ja jako hypoteticky projektant sestavil tak, aby se myslelo s ohledem tak nejak na technologicky vyvoj na mozne budouci pripojeni nejakeho alternativniho zdroje, nejakym snadnym neinvazivnim zpusobem. Mozna jak ktery projektant. Milovnik spalovacich motoru, tam je to asi jasne :D
honzasl píše:A ty peníze z lepší výplaty musím "ušetřit" a nejet za ně na cestu kolem světa.
Takze neinvestovat? Neuzit si? :) Nechat to v Kyperske bance akumulovat? Nebo penize ulozit nejak jinak nez v bance? Nerikam uplne vsechny do posledni koruny, ze jo .. :) to je jasne :) To je taky tezko.. jak kdo to citi .. nekdo ma radost z pohledu na internetbanking a tam dnes 100.000.000 a zitra 10.000.000 nejakych financnich jednotek.. a nekdo z pohledu na vlastni strechu, ktera vyrabi elektriku :D

Admin edit: Reakce brina na tuto diskuzi si muzete precist zde:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 604#p29601

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek