Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát srp 07, 2020 7:43 pm


Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastavit?)

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Předchozí

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 9:51 pm

FRSO píše:vyjádření od jednoho prodejce Victron na můj dotaz:
požadovanou funkci „přisát“ potřebný výkon ze sítě v případě potřeby mají všechny měniče/nabíječky typové řady Multiplus a Quattro. Je to volitelná funkce PowerAssist. Pokud je překročen výstupní výkon měniče nad určitou definovanou hodnotu, připojí se měnič k síti. Po připojení má snahu o maximální využití sítě-maximum energie bere ze sítě pro napájení spotřebičů. Pokud se ale zároveň měnič proudově na vstupu omezí, potom je schopen část energie brát ze sítě a paralelně i z baterie. Například u zmíněného měniče MultPlus 24V, 2000 VA s trvalým výstupním výkonem 1600 W (při 25 °C) si nastavíte v programu VE.configure (viz příloha) v záložce Virtual switch, aby se síť připojovala při překročení výstupního výkonu nad třeba 1500 W. Jakmile je této hranice dosaženo, měnič se připojí na síť. Ze sítě je schopen brát až 16 A = 3680 W. Pokud ho na vstupu proudově neomezíme, bere a napájí odběr pouze ze sítě až do těchto 3680 W (další energii je schopen brát z baterie). Pokud ho proudově na vstupu omezíme, třeba na 5 A, potom bere ze sítě 5 A (cca 1150 W) a další případnou potřebnou energii bere z baterie. Proudové omezení na vstupu se provede opět programem VE.configure nebo externím vzdáleným ovládacím panelem. K odpojení sítě dochází při poklesu výstupního výkonu pod definovanou úroveň.

Z výroby jsou všechny MultiPlusy a Quattra nastaveny jako UPSky. Pokud mají vstupní zdroj energie (síť, generátor), připojí se bez ohledu na výstupní výkon nebo množství energie v baterii. Připojování vstupu na základě výstupního výkonu (nebo množství energie v baterii) se musí softwarově nastavit.

Současně je nutno zmínit jednu důležitou skutečnost. MultiPlusy a Quattra nemají výstup v každém okamžiku synronizován ze sítí. Síť sice mohou mít k dispozici, ale pokud jí nevyužívají (jsou tak nastaveny), nejsou s ní synchronizovány. V praxi to znamená časovou prodlevu mezi zaregistrováním překročení výstupního výkonu měniče (často se jedná o přetížení) a připojením sítě. Pokud je míra přetížení cca 1,5 násobek trvalého výstupního výkonu měniče (u 2000 VA modelu to představuje cca 2400 W), tak je měnič schopen tuto časovou prodlevu ustát a plynule přejít z napájení z baterie na síť. Pokud je přetížení ještě větší, hrozí vypnutí měniče v důsledku přetížení s přerušením napájení spotřebičů, následuje synchronizace, připojení sítě a obnova dodávky energie a napájení spotřebičů. Tento výpadek může trvat několik vteřin. Jak sám píšete v zaslaném e-mailu o testování měničů Victron. Tyto měniče zvládají velké přetížení v délce trvání asi 5 vteřin. Vlastní synchronizace však tvá zpravidla 8 a více sekund.

Je to odzkousene. Hybridni opravdu neni. Vetsina RD ma jistic 25A a vice .. tzn. pokud tam bude jen jeden Victron, a tim padem vyuzita jen jedna faze na vstupu tak pri prekrocni max. vykonu menice se proste prepne na sit. Tzn. pokud bude prikon baraku aktualne 5,75kW a bude tam 25A jistic nebo u 32A jistice presahne prikon do baraku 7,36kW tak hlavni jistic proste spadne a vyzaduje aby ho sel nekdo nahodit. To je samozrejme dost neprijemne hlavne v noci. U hybridu napr XTM-2600-48 se to nestane .. po prekroceni vykonu 2,6 kW po dobu 30ti minut si menic zacne brat zbytek ze site az do max. 50A na fazi. Victron jednoznacne neumi mixovat soucasne energii z baterky a ze site. To je bohuzel overeny fakt. Potvdit muze napr. Matej.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod gupa » úte bře 25, 2014 10:05 pm

solarni-panely.cz píše:U hybridu napr XTM-2600-48 se to nestane .. po prekroceni vykonu 2,6 kW po dobu 30ti minut si menic zacne brat zbytek ze site az do max. 50A na fazi. Victron jednoznacne neumi mixovat soucasne energii z baterky a ze site. To je bohuzel overeny fakt. Potvdit muze napr. Matej.


A co ten Power Assist tedy je? Dále když překračuji výkon 2,6kW, scela určitě už je zaplý limitér 30minut, protože je to více než 2600VA. Dále pokud mám 1x25A hl. jistič určitě nemám na tu jednu fázi spotřebu vyšší než 25A. Jinak se běžně zavádí 3x25A, aby se mohlo brát až 75A. Nebo jste si jistý, že když zapnu 11,5kW(50A) přes XTM-2600-48 s 1x25A nebo 1x32A jističem, že mi to opravdu ten jistič nebo měnič udrží? Myslím si, že do 30sekund to spadne jak hruška, jestli něco dřív neuhoří.
Naposledy upravil gupa dne úte bře 25, 2014 10:08 pm, celkově upraveno 2
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1731
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod brin » úte bře 25, 2014 10:05 pm

Victrony byly a stále jsou určeny do lodí. Z toho by i vyplývala jejich funkce přisávat co nejvíce energie ze sítě a teprve potom brát energii z baterií. I když úplně logické to není, protože pak by neměl být potřeba měnič, ale rovnou by se měl použít rozvod 230V. Ale je možné, že některé lodě mají jen jeden rozvod a všechno ženou přes Victrony.

A ještě jedna věc s tím přisáváním: zkoušeli jste proud omezit natvrdo? Protože je logické, že pokud Victrony nejdřív berou proud ze sítě, tak nevědí, kolik si ho můžou vzít a vezmou si víc, než snese jistič. Proto ho vyrazí, aniž by pustily výkon z baterií. Po omezení vstupního proudu ze sítě by se měly Victrony zachovat hybridně.
brin
 
Příspěvky: 724
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:12 pm

brin píše:Victrony byly a stále jsou určeny do lodí. Z toho by i vyplývala jejich funkce přisávat co nejvíce energie ze sítě a teprve potom brát energii z baterií. I když úplně logické to není, protože pak by neměl být potřeba měnič, ale rovnou by se měl použít rozvod 230V. Ale je možné, že některé lodě mají jen jeden rozvod a všechno ženou přes Victrony.
Souhlasím. Victrony jsou skvělé měniče pro ostrovní systémy. Pro rodiné domy můžou také fungovat, ale otázka je co bude nakonec dražší .. tzn. koupit 8kW Victron nebo 4kW Studer nebo 4,5kW Xantrex? Těch 8kW tam bude opravdu pouze kvůli špičkám. U ostrovních systémů bez přípojky je nutné aby měnič vykryl všechny špičky sám z baterky. U opravdu hybridních systémů s přípojkou se trochu švindluje právě tím, že případnou špičku vykryje měnič ze sítě a tím pádem není potřeba takový špičkový výkon. Otázkou je i s jakou efektivitou pojede měnič 8kW když je průměrná klidová spotřeba domu do 500W. Špičkami se rozumí celková spotřeba v řádu do deseti procent z celkové spotřeby. U mě konkrétně je to např. tak že když za den nakoupím 3kWh spotřeboval jsem cca 30kWh.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod RCZf » úte bře 25, 2014 10:30 pm

gupa píše: Myslím si že se to znovu vypne a moja mne i s celým Victronem seřve jak malého kluka co si furt hraje a nakonec elektrárna nefunguje protože měnič vypíná barák když zapne pračku s mikrovlnkou s grilováním.


To znám. Taky jsem musel poslouchat tyhlety řeči. Navic další typu. Když jsem bydlela na bytě tak jsem si mohla zapnout co jsem chtela a kdy jsem chtela a ted je to porad nějaký problém. Když ji pripomenu ze pouzívala ani ne tretinu spotrebicu co nyni nasleduje kysely usmev. Vyresila to 60 kW UPS na které bezne sviti aktualni zatez 25 kW.
RCZf
 
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod FRSO » úte bře 25, 2014 10:38 pm

solarni-panely.cz píše:
brin píše:Victrony byly a stále jsou určeny do lodí. Z toho by i vyplývala jejich funkce přisávat co nejvíce energie ze sítě a teprve potom brát energii z baterií. I když úplně logické to není, protože pak by neměl být potřeba měnič, ale rovnou by se měl použít rozvod 230V. Ale je možné, že některé lodě mají jen jeden rozvod a všechno ženou přes Victrony.
Souhlasím. Victrony jsou skvělé měniče pro ostrovní systémy. Pro rodiné domy můžou také fungovat, ale otázka je co bude nakonec dražší .. tzn. koupit 8kW Victron nebo 4kW Studer nebo 4,5kW Xantrex? Těch 8kW tam bude opravdu pouze kvůli špičkám. U ostrovních systémů bez přípojky je nutné aby měnič vykryl všechny špičky sám z baterky. U opravdu hybridních systémů s přípojkou se trochu švindluje právě tím, že případnou špičku vykryje měnič ze sítě a tím pádem není potřeba takový špičkový výkon. Otázkou je i s jakou efektivitou pojede měnič 8kW když je průměrná klidová spotřeba domu do 500W. Špičkami se rozumí celková spotřeba v řádu do deseti procent z celkové spotřeby. U mě konkrétně je to např. tak že když za den nakoupím 3kWh spotřeboval jsem cca 30kWh.


Proč bych musel kupovat dražší Victron 8Kw a Studer jen 4Kw, stačí taky jen Victron 4Kw obrazně řečeno, ve špičce podrží taky dvojnásobek výkonu po dobu cca 5 vteřin jako Studer co jsem slyšel od prodejce, tak jsou ty měniče výkonově skoro stejné pro ostrovní systémy. Nebo to není pravda ?
FRSO
 
Příspěvky: 1213
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod PavelR » úte bře 25, 2014 10:41 pm

25kW co tam proboha provadite? Kdybych secetl prikon vsech spotrebicu co mame doma tak to neni ani 20kw :-D

Proc proboha maji zensky tyto nepochopitelny problemy.....
PavelR
 
Příspěvky: 2432
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:44 pm

No Varianta to samozřejmě je, ale jak jsem psal již výše .. pokud přetížíte Victron nad 4kW, tak se přepne na síť tzn .. zatíží jednu fázi hlavního jističe cca 17,39A .. pokud jsou ale spotřebiče v baráku připojené všechny na tuto fázi (což je nejčastější případ z důvodu využití max. výkonu z OZE) a dojde k navýšení příkonu např. na 25A což je pouhých 5,75kW, tak hlavní jistič spadne a vy tím pádem musíte zima, nezima před barák nahodit hlavní jistič a manželka bude určitě nadšená, zvlášť v případě že peče buchtu nebo pere v pračce :-)
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod PavelR » úte bře 25, 2014 10:47 pm

Nekteri z nas by nemuseli pred barak mam jistic doma v teple :-D buchta to chvili vydrzi ....
PavelR
 
Příspěvky: 2432
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod solarni-panely.cz » úte bře 25, 2014 10:50 pm

PavelR píše:Nekteri z nas by nemuseli pred barak mam jistic doma v teple :-D buchta to chvili vydrzi ....
No ja myslel to ze uz nepoznate zbyvajici cas .. a napr. u pracky a mycky to jede vetsinou o zacatku nebo se v lepsim pripade vrati na posledni cyklus .. horsi je kdyz nejste doma a manzelka se rozhodne varit a prat dohromady :-) prezit se to ale urcite da .. jde spis o komfort a spolehlivost proti vypadkum kvuli pretizeni.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod JirkaK » úte bře 25, 2014 10:50 pm

25/60 kW?! Neseknul ses o řád? Moc si nedovedu představit, co by mohlo doma takhle žrát :-D.
JirkaK
 
Příspěvky: 94
Registrován: čtv zář 27, 2012 12:38 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod gupa » úte bře 25, 2014 10:52 pm

Tam je více domácností, já si to představit dokážu.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1731
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod mypower.cz » úte bře 25, 2014 10:53 pm

OT: prosim o navrat k puvodnimu tematu, nebo zalozeni noveho.. 25/60kW je skutecne mimo 400-460Wp pro chatu. Diky :D
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4148
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod brin » úte bře 25, 2014 10:54 pm

Uvolněna konzervace na večer... Nic zvláštního:-)
brin
 
Příspěvky: 724
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod RRR » stř bře 26, 2014 8:54 am

brin píše:A co Victrony Multiplus? To nejsou hybridní měniče?


Victron MultiPlus je hybridní měnič!
Jenže to pan prodejce o hodně dražšího Studeru samozřejmě neví.
Stačí aktualizovat firmware. Neřeší to ovšem funkce PowerAssist, která je opravdu určená spíše pro lodě, ale funkce GridAssist, která je součástí několika asistentů, ty nahrazují dosavadní Virtual switch.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř bře 26, 2014 12:21 pm

RRR píše:
brin píše:A co Victrony Multiplus? To nejsou hybridní měniče?


Victron MultiPlus je hybridní měnič!
Jenže to pan prodejce o hodně dražšího Studeru samozřejmě neví.
Stačí aktualizovat firmware. Neřeší to ovšem funkce PowerAssist, která je opravdu určená spíše pro lodě, ale funkce GridAssist, která je součástí několika asistentů, ty nahrazují dosavadní Virtual switch.

Nechci se prit o necem co sam nemam, ale pri testovani vice menicu v laboratori na SSAKHK.CZ, kde se testoval i Victron s nejnovejsim firmware se jeho hybridni provoz nepovedl. Pri pretizeni se vzdy prepl na sit. U testu byl pritomen Matej i p. Kolarik. Nevim jestli se od te doby neco zmenilo, ale navrhuji takovou vec, pokud nekomu jede Victron v hybridnim provozu, zkuste prosim dat nejake kratke video treba na youtube at se muzeme nazorne presvedcit, co vy na to? Hybridnim provozem je samozrejme mysleno to, ze kdyz se menic dostane na svuj maximalni vykon, tak zacne prisosavat ze site a ne ze se prepne na sit a presune zateze pred menic. Tim padem se muze stavat to ze bude padat hlavni jistic. A to preci nechceme. Toto umi mnoho daleko levnejsich vykonem i kvalitou srovnatelnych ostrovnich menicu.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 260
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod mypower.cz » stř bře 26, 2014 12:25 pm

Panove drzte se tematu ostrovniho systemu pro chatu, jinak dalsi OFFtopic uz mazu.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4148
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod brin » stř bře 26, 2014 2:34 pm

Bylo by možné to oddělit do samostatného vlákna? Je to totiž zajímavá diskuse, kde by bylo vhodné se dobrat pravdy. Viz další odkaz toho co píšou na stránkách:

Unique PowerAssist feature
The MultiPlus will prevent overload of a limited AC source. First, battery charging will automatically be reduced when otherwise an overload would occur. The second level will boost the output of a generator or shore side supply with power taken from the battery.

Victrony opravdu jsou určeny pro lodě. Proto nepočítají s možností standardního hybridního provozu jako Studery. Počítají s možností externího zdroje napájení jako je třeba generátor, který má ale konečný výkon. Proto v případě připojení na neomezený zdroj (což síť je) vyrazí jistič v případě nadměrným odběrem. Pokud byste omezili proudový vstup ze sítě do Victronu, pak k tomu nedojde a zbytek výkonu si měnič přisaje z baterií.
brin
 
Příspěvky: 724
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní systém na chatu 400-460 Wp(Jak ho dobře nastav

Příspěvekod mypower.cz » stř bře 26, 2014 2:51 pm

A prave proto, ze je to zajimava diskuze, zalozte nove tema s odkazem na puvodni tema. Toto tema docasne zamykam.

3.4.2014 - EDIT: V tichosti unlocked :))

Tema o hybridnich menicich pokracuje zde:

Je měnič stále ještě ostrovní nebo už hybridní?
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4148
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Předchozí

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'