hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
strycekjara
Příspěvky: 90
Registrován: pát lis 02, 2012 2:56 pm

hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od strycekjara »

Po dlouhé době jsem opět tu a namísto rozšiřování své foto-voto jsem se rozhodl pořídit větrník.Tu 10 Kw vrtuly jsem teda zamítl dle vašich rad.Nyní tedy uvažuji o té 1Kw HY 1000 nebo té 2Kw co je zde k mání.Asi by se moc líbil ten midnite pro vrtuly a dajakýsi další pro mou 1.4 Kw fotovoltaiku + jakousi elektrocentrálu s nabíječkou(nyní mám 4.5 Kw centrálu +nabíječku 30A) samo že mppt ty regulátory jako je ten midnite zdali to půjde.Otázky zní: Jak velkou bateribanku(20kw stačí? -900ah/24V)Bude ten midnite stačit?Jak je ta třífáze z větrníku
zapojena na ten regulátor?Co ještě budu k tomu větrníku potřebovat?Četl jsem spoustu příspěvků a asi jsem úplně blbej takže prosím jednoduše a (česky :roll: ).Takže bych vás poprosil o nějaký kompletní návrh,jako třeba:budeš potřebovat to a to a to a to je k tomu a tomu nebo si v kelu,protože ti to udělá to a to.Díky všem.Samotám u lesa zdar Ještě jednou dík Pavel.
Čistý ostrov - Panely: Suntech 1440 Wp, Baterie: 400 Ah/24V (KPM 100)+150 Ah/24V (KPH 150), Regulátor: Midnite 150 classic standard, Měnič 2000 W čistý sinus, nabíjecí soustrojí AB-1P/30
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od KUTIL »

Ohodnotenie veternej turbíny HY 1000 Watt firmy Guangzhou HY Energy Co., LTD:
- Je to typický príklad veternej turbíny, kedy je výkon generátora prakticky po celej škále okamžitých rýchlostí vetra vyšší ako je teoreticky možný príkon vetra na vrtuľu. Následkom toho je účinnosť vrtule nízka, hrubým odhadom maximálne 20%. To je typické pre všetky čínske aj americké veterné turbíny s počtom listov 5 a viac. Ani tvar listov vrtule nesvedčí o nejakej prijateľnej účinnosti.
- Výkony a výnosy prezentované v grafoch sú trikrát až päťkrát nadhodnotené, čím sa stroje tejto firmy približujú k prezentáciám 90% iných čínskych strojov (tých zvyšných 10% klame ešte viac).
- Pri montáži aj toho najlepšieho malého stroja s účinnosťou vrtule cca 40% v lokalite s priemernou celoročnou rýchlosťou vetra 3,5-4 m/s, teda umiestneného vo výške 10-15 metrov nad hladkým otvoreným terénom získame ročne maximálne 100-150 kWh z jedného metra štvorcového zametanej plochy, v tomto prípade sú to 3 štvorcové metre a výsledok je 300-450 kWh ročne.
- V takejto lokalite by tento stroj (predpokladajme že je aspoň trochu funkčný) do roka pracoval asi 5600 hodín. Priemerný výkon za túto dobu by bol 40-50 Watt. Udávaný výkon 1 kW by prakticky nikdy nedosiahol, možno nejakých 750 Watt vo vetre nad 12 m/s ( takýto vietor fúka pár hodín v roku), kedy sa už väčšina malých veterných turbíniek z bezpečnostných príčin odstavuje.
- Za predpokladu, že sa všetka energia efektívne zužitkuje je to vo finančnom vyjadrení brutto prínos 45-68 € ročne, ale pretože vplyvom strát (pri akumulácii, použití meničov atď.) sa prakticky zužitkuje leda polovica je to netto 22,5-34 € ročne . Aby sa taký stroj a jeho inštalácia bez zisku zaplatili za 20 rokov nesmela by celá technológia, teda vrtuľa-stožiar-rozvody- batérie-iné príslušenstvo stáť viac ako 450-680 €. A to sa nestane ani vo sne, náklady budú minimálne 5x vyššie, a sto rokov čakať asi nebude chcieť veľa ľudí.
- Zariadenie nebude možno v nijakom stupni legalizovať, pretože mu chýba certifikát CE o súlade s platnými normami, najmä s EN 61400-2 „Bezpečnosť malých veterných turbín“.
Maľovánky titulných stránok „certifikátov“ od čínskych skúšobní sú obyčajne falzifikáty, skutočný obsah osvedčenia o zhode sa z nich nedozviete. V EÚ sú akceptované len certifikáty z autorizovaných skúšobní členských krajín.
- Všetko platí aj pre iné stroje tejto spoločnosti a pre drvivú väčšinu (nielen) čínskej produkcie v tejto oblasti.
Záver: Ide o typický prípad čínskych šmejdov, ja ale radšej používam termín neužitočný šrot.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od gupa »

Vidím, že taková čínská vrtule má ve skutečnosti horší návratnost než TEG nebo stirling.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od solárník »

Neviděl jsem žádnou malou větrnou turbínu (nejen čínskou), která by měla návratnost nižší než 50let. Do té doby zcela jistě nevydrží. Tedy se tu dá hovořit spíše o nenávratnosti. Jedině když ji vyrobíte doma na koleně s minimálními náklady.

Jinými slovy, pro stavbu nebo dokonce koupi malé větné turbínky musíte mít jiný důvod než výnosy energie. Ani nepřítomnost elektrické přípojky není důvodem, protože solární panely jsou daleko návratnější a spolehlivější zdroj. Ani argument, že v noci fouká a slunce nesvítí neobstojí. Protože je známý fakt, že a) v noci fouká jen pár dní v roce, což je k ničemu b) v době zimních inverzí, kdy je solární krize, se vítr ani nehne (jinak by ta inverze nenastala).

Možná by se dalo hovořit o určitém náznaku návratnosti v horských oblastech nebo průsmycích, kde je teoreticky na návratnost nějaká minimální šance díky vysokým ročním průměrům rychlosti větru. Na druhou stranu tam ale tak často vítr dosahuje rychlosti vichřice, že bývá víc starostí turbínu uchránit před zkázou, než výhod z toho, že jste si ji pořídil.
Naposledy upravil(a) solárník dne ned úno 09, 2014 10:42 pm, celkem upraveno 1 x.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od solárník »

KUTIL: parametry turbíny s grafy jsou tady http://www.hyenergy.com.cn/product_show.asp?id=756&b=97

Mně osobně přijde graf výkonu v pořádku, pokud bychom neuvažovali ztráty v alternátoru, asi nějaký nový čínský fígl. Je tam i graf Cp rotoru. Vypadá celkem reálně. Vzhledem k velkému vybočení listů vrtule bude optimum u poměrně nízké rychlosti větru, u vyšší to půjde rapidně dolů. Jestli to má být zrovna 0,45 u 6m/s, o tom mám taky pochybnosti, ale možné to je, nehádám se o to. Každopádně ten graf výkonu podle mého je pouze graf rotoru a ne celé turbíny (vychází mi rotor 97W při 5m/s a Cp 0,4 což přesně souhlasÍ s jejich grafem). Jinak by se alternátor musel pohybovat v celém rozsahu téměř na 100%, čemuž asi nevěří nikdo.

Tvar listů je nový čínský výmysl - říkají tomu "ochrana proti vichřici". Tvrdí, že to navrhují schválně, aby rotor ztratil při vysokém větru účinnost a sám se zpomalil, přičemž oni nemusí konstruovat jiné ochrany. Údajně ;)

Existuje nepřeberné množství padělků výrobků této firmy, které mají daleko horší parametry i kvalitu zpracování, protože originály se poměrně dobře prodávají (na tu bídu, proto to jiní číňani kopírují). Ale pořád je HYE jedna z nejsolidnějších čínských výrobců, i když, jak jsme se shodli, se jim dá ledacos vytknout. Já bych to za ty peníze nekoupil ani náhodou.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od KUTIL »

Vychádzal som z tej stránky ako odkazujete. Graf Cp rotora je inverziou výkonovej krivky, teda jeden výmysel pochádza z druhého.
Pokiaľ súdruhovia z Číny nepredložia hodnoverný certifikát,v ktorom autorizovaná (teda európska) skúšobňa nepotvrdí zhodu zostanú v polohe podvodníkov. Zatiaľ sa mi ani po desiatich pokusoch nepodarilo od nich získať ani jeden certifikát. Vždy pošlú len farebné obrázky titulov, obsah certifikačného protokolu chýba, pretože neexistuje. Niektorí pošlú aj päť obrázkov od rôznych skúšobní-otázka je načo by dali robiť päť certifikácii, keď stačí jedna. Všetko je to alchýmia. Ozaj, koľko za ten stroj pýtajú?
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od solárník »

KUTIL píše:Ozaj, koľko za ten stroj pýtajú?
Přímo u výrobce nevím, u nás se prodává za 29990 s DPH, tedy něco jako 1071 Euro. Přímo z Číny bude na jeden kus velmi drahá doprava (na takovou váhu odhaduji klidně 500 Euro za dopravu, možná i víc), takže to vyjde určitě dráž. Zcela nenávratně investované peníze.
http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID594

Kdybyste z nich někdy vyrazil hodnověrný certifikát (o čemž pochybuji), tak dejte vědět :) Zajímalo by mne, jestli tady uvedený eshop od nich nějaký certifikát má :mrgreen:

Na eshopu solar-elektro jsou nejzajímavější samotné vrtule
například tato třílistá
http://www.solar-elektro.cz/?action=det ... &catg=2397
pokud by měla nějaký rozumný tvar, tak kdybych si chtěl doma na koleni vyrobit malý stroj, tak bych si ji koupil. Za 83 euro i se středovým hubem je to pěkná cena, to se ani nevyplatí doma vyrábět. POKUD má dobrý profil, to nevím.
strycekjara
Příspěvky: 90
Registrován: pát lis 02, 2012 2:56 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od strycekjara »

Zdravím všechny.
Děkuji moc za reakce i když mne zcela nepotěšili. :shock: Jak už jsem psal ,původně jsem chtěl rozšířit fotovoltaiku,ale říkal jsem si ,že nakonec bude lepší více zdrojů.U nás tedy fučí fest,hlavně teda v zimě.Pakliže je vše co tu píšete takhle,tak to jsem stejně asi v kelu.Výpočet pro fotovoltaiku(dle nejhoršího měsíce v roce) mi vychází necelé 4kw ,při průměrné spotřebě 2kw/24 hod.(nyní mám 1.4kw)Akorát teda nevím,jestli ometat a ometat(když bych se vrátil k této variantě) nebo jestli má někdo zkušenost s topnými kabely pod panely.Každopádně se nebráním jakékoliv variantě,hlavně ať mám v zimě dost na čerpdlo(25w/hod),lednici 660w/24h,nějaká ta hoďka telky pro malou- (42w/hod) a trochu toho světla(všechno je led-max 3,7w/hod- na 1 kus žárovky.) a hlavně ta pračka max 880w/nejdelší cyklus,jinak tak kolem 600w/cyklus.Dále by mne zajímal váš názor na baterie.Jesli life4po nebo olovo či něco jiného.Samozřejmě by to pro mne bylo asi nejpohodlnější přikoupit panely,mppt regulátor(asi teda ten midnite) a ty baterie.
Dík za každou reakci.Samotám u lesa zdar.
Dík Pavel
Čistý ostrov - Panely: Suntech 1440 Wp, Baterie: 400 Ah/24V (KPM 100)+150 Ah/24V (KPH 150), Regulátor: Midnite 150 classic standard, Měnič 2000 W čistý sinus, nabíjecí soustrojí AB-1P/30
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od drama »

Inu panely nemusíte dát na střechu, ale s mírným sklonem na fasádu. Sice nedosáhnete maximálního výkonu, ale nebudete muset ometat. Já to tak mám a sníh opravdu neulpívá. Přesto v zimě jistě nastanou dlouhé dny bez slunce a tak bych určitě sáhnul po LiFeYPO4.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: hybridní elektrárna-slunce a vítr a elektrocentrála

Příspěvek od solárník »

Take bych asi šel do LiFeYPO4, projektovat to nanovo. Nevím, jak se dlouhodobě uplatní na výdrž Pb baterií zde zveřejněný desulfátor. To se tak po roce nebo dvou uvidí. Pokud bude mít znatelné pozitivní důsledky, bude o čem uvažovat. Pokud ne, jsou LiFePO4 jasná volba. Jinak bych kupoval každé 2 roky novou olověnou 200Ah za 10000,-, což se dlouhodobě dost prodraží a celkem masivně to degraduje návratnost celého projektu.

Zatím mi offline při pokusech pozitivně zareagovala jen jedna rok stará gelová dvoustovka, kterou kombinace desulfátoru a vyvaření na 16,5V dostala z 66% kapacity zpět na 90%. Starší se nechytly. Pokud to však zabrání degradaci nových baterií, byl by to přínos.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek