Ponorka

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Jsem tu nový tam omluvte případné chyby . Je mi 33 a léta sem dělal děvečku pro všechno v jedné nejmenované firmě . Krom toho že sem tam dělal řidiče nákladáku a dodávky (občas to spíš vypadalo že mám vrtulník podle toho kam a v jakých časech sem měl doručit zboží ) sem se staral i o údržbu menší fabriky . To jen tak úvodem aby jste věděli :-) . No ted jsem bez práce . Koupil sem si vlastní truck a plánuju v něm bydlet a dojíždět za prací . Spíš teda parkovat a bydlet než dojíždět . Páč to je avie koupená od kamaráda motorkáře za symbolických 5Kč/Kg . Ano i na váhu se auta prodávají :-) . No a ted co by vás mohlo zajímat víc nežli toto . Plánuji vybudovat takový bydlení jak jen to prostor auta dovolí . Plánů je hodně a na né všechny je ted dostatek financí . Tak kutím z toho co je doma po ruce . Třeba baterky hm Mám doma teoretickou kapacitu cca 600Ah při 12v . Budu mít samozřejmě k autu natažení kabel ALE co když mi ho v pátek odpoledne někdo ukradne ?? Já to zjistím až v pondělí po návratu z víkendu a z pondělní šichty . Venku tma kabel nikde a člověk co se na něj budu napojovat zrovna jako na potvoru na odpolední . Nejenže mi spadne teplota ( bude držena elektricky přímotopem na cca10- 12C ) Ale oni vypadnou i ventilátory zabezpečující aby nezamrzla voda v koupelně . Plyn v bombách bude taky docela línej a do kamen se mu pod bodem mrazu moc chtít nebude . Proto potřebuju vybudovat zásobu energie . Mám 24V 200Ah baterku jungerling z roku 2005 která 2006-2011 jezdila ve vysokozdvižném paletáku víceméně vyhlídkové jízdy byla celou dobu profesionálně udržovaná Tj kvalitní destilka originální dobíječka a držena nabitá . 2011 až současnost odstavena a dobíjena po 2-3 měsících tak nějak amatérsky . Tedy dolejt vodu napojit na nabíječku a tumáš vař se . Myslím že kondice je postačující . Dále mám slíbený vojenský dvoutaktní dobíječ (zatím 48V bude nahrazen dynamem z autobusu nebo altíkem ) A nebo prostě ze sítě . Potřeboval bych poradit 1, Jestli půjde baterka rozdělit na 2x12 a použít do systému nebo vytvořit dva systémy ?? 2, Jak uložit baterku aby jí nebyla zima ? 3, Jak se o baterku starat aby vydržela . 4, Šlo by odpadní teplo z centrály využít k vytápění karavanu ? - Ano šlo bude u toho stát 1000l nádrž na akumulaci vody . Ale jak v mrazu ? Tolik fridexu nebudu mít . A spousta dalších otázek co nastanou během přeměny auta na byt . O rekuperaci odpadového tepla z plynových kamen zase někdy příště :-) Dík za přečtení Kocour.
Pan Taum
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Ponorka

Příspěvek od Pan Taum »

kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Na to už sem koukal . Ale já jsem mín náročnej a s menším rozpočtem . Hlavně dělám auto do Čech takže to z venku musí vypadat nenápadně aby to nelákalo "sběrače kovů" a jiné . Jsem vcelku nenáročný stačí mi trocha toho lidského potěšení jako je jídlo http://kocourluk.rajce.idnes.cz/drevak/ ... 131122.jpg :-) . Bylo mi odpověděno po vzkazech že baterka rozdělit lze . Takže rozvody budou 12v , 220 a 24 . Těch 24 bude z důvodu montáže nouzového topení http://www.armypoint.cz/naftovy-ohrivac ... u/d-91414/ Které bude později nahrazeno něčím modernějším co fachčí na 12v a žere 1/4 co tohle . Tohle je takovej kraken že by nebylo od věci udělat výměník vzduch voda a udělat akumulační nádrž a podlahové topení . Mi řekněte kam nacpu v malé afce výkon 4 nebo 8Kw ?? Ano jedině odebrat část do do vody . Nemáte někdo typ kde sehnat ohebné hadice v pozinku ?? Právě na výměník vzduch voda ? No nic jdu vyrábět sprchovou vaničku . Tak než sem se rozkoukal tak ten vojenskej kraken vyprodali . No nic ušetřím za výměník a nacpu tam tohle http://www.nezavisla-topeni.cz/phmotor/ ... iesel-12-V . Časem :-)
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Ponorka

Příspěvek od dracekvo »

Ahoj, moc nechápu jak si to představuješ. Ty volty tu nějak moc lítaj. Nejdřív, že máš 600Ah 12V, pak že máš 24V 200Ah a nabíjet to chceš 48V.

Příde mi, že si představuješ, že z 24V uděláš 2x12V tím způsobem aže budeš využívat polovinu bloku z těch 24V. Tím by se baterie akorát rozbalancovali. Takhle to prostě dělat nejde. (sorry za ty že, ale nějak mi to nešlo napsat jinak :D )

Nejdřív si rozmysli co tam chceš mít, jaký to má příkon a jak dlouho to má vydržet.

To webasto vypadá jen jako topení na předehřev auta, protože má max dobu topení 60min. Na vrakáči náklaďáků určitě seženeš bufíka levněji a určenýho pro dlouhodobý provoz.

A úpřímně. Z toho co si vše vyjmenoval, co tam chceš mít, tak teda nevím kam to do avie všechno nacpeš. Taky se mi zdá, že to děláš strašně hrrr a ani nevíš co bys chtěl. Snad se jednoho dne nepřiotrávíš, nebo nevyhoříš.
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Já vím že je to se mnou těžké . http://kocourluk.rajce.idnes.cz/baterka Tuhle baterku na 24 musím rozebrat na články . Ty pak umístím v jediném kaslíku co je tak hluboký aby to pobral na výšku . Asi sem udělal chybu v tom že rozdělením "napůl" získám dvounásobek ampérhodin . No celkem se mi tu válí hodně různých 12v autobaterek . Ale nebudu je tam ted dávat všechny . V autě ted bude 1, baterie vozidla 12V 180Ah . Ta bude pouze na provoz a jízdu vozidla odpojena od obytné části . 2, Tahle velká baterka která jde rozšroubovat na jednotlivé články . A z té bych chtěl NOUZOVĚ pokrýt spotřebu . Tedy vzduchotechniku nutnou k tomu aby mě tam nesežrala plísen . Aby teplo od plynových kamen šlo tam kde je ho potřeba a aby se dalo svítit pomocí led diod . Větráčky z počítačů berou něco okolo 0,2A světla toho taky moc nesežerou . Dobíjení bude zajištěno pomocí nataženého kabelu od souseda . Nechci to nabíjet 48 voltama ale kámoš mi natlačil tohle http://www.jpeg.cz/obrazek/R2L Netvrdím že to nutně musí být uvnitř . Klidně to může ležet venku na řetězu pod plachtou . Ale musí se to předělat protože to prý má 48V . Ještě sem to ani neviděl mám jen tuhle fotu . Vyhodil bych tech 48 a dal tam bud altík nebo dynamo na 12 V . Ještě nevím do bude dostupnější . Doma mám ruský altík s permanetnima magnetama ale to je tak napojit na šlapací kolo má jen 300W ale zato nepotřebuje buzení . Proto jsem tady abych znova neobjěvoval další slepé cesty co nikam nevedou . Vařit se bude na plynu televize bude suplována třeba tímhle http://www.alza.cz/philips-picopix-ppx1020-d219171.htm a to bude napojeno na netebok který se bude nabíjet ze sítě (nouzově přes měnič ) .
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Takže hraní jsi pokračuje :-) Dnešní vyhazování bordelu dopadlo tak že sem si zase nějaký dovalil domů . Baterka o 6V 4Ah s napětím 2.1V . Evidentně přebitá páč ten gumovej špůntík se pod krytem protáhl z hrdla ven . Dolito 87!! ml aby se potopily desky . Co s tím jak se dá oživit takovádle mrtvola ?? Podotýkám je to pokusná mrtvola . Neplánuju ji opravit na 4Ah . Jen si osvojit postupy záchrany olověných aku .
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Povedlo se mi přemluvit internet a umístit dalších pár fotek k mému tématu :-) http://kocourluk.rajce.idnes.cz/Baterka2
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ponorka

Příspěvek od LIX »

Nič v zlom, ale tú baterku už asi nerozchodíš ani na 0,5 Ah. :lol:
JiříK
Příspěvky: 1021
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Ponorka

Příspěvek od JiříK »

kocourluk píše:Povedlo se mi přemluvit internet a umístit dalších pár fotek k mému tématu :-) http://kocourluk.rajce.idnes.cz/Baterka2
Vidím, že máš na ponku stejně málo místa, jako já. Jen místo Jikovů tam leží Webery:-) A ten papiňák na kamnoch dělá co? Destilku?
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

V papináku se vaří arburátorová polívka . Tj odmaštovací fáze . Je tam velká lžíce jaru a tři karburátory co půjdou na ultrazvukové čištění . Jeliokož to hrozně pění je pára svedená do popela v kamnech . Jinak by se mi zamlžila celá dílna . Vařit to musím v dílně páč ženy tyto věci nemají rádi v uklizené kuchyni :-) .
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Poradte co s přebíjením olova . Altík má v čudu regulaci a na baterce naměřím 14,7v . Potřebuji to jen přemístit na místo věčného odpočinku ale nechce se mi do věčných lovišt poslat i vcelku fungující baterku . Takže můj návrh je : nastartovat na "dobrou" baterku a na jízdu napojit baterku co je již kapacitně po smrti . Dobu jízdy odhaduji na cca 6 hodin . Co mohu očekávat od baterky do které půjde skoro 15V?? Díky za rady .
Uživatelský avatar
jose
Příspěvky: 277
Registrován: pon zář 12, 2011 2:25 pm
Bydliště: Kvasice

Re: Ponorka

Příspěvek od jose »

Ponorka půjde do šmelcu? To snad ne!?
Jinak asi bude dobré nastartovat pomocí startovacích kabelů, rozhodně nepřepojovat baterky za běhu motoru.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
kocourluk
Příspěvky: 25
Registrován: pon pro 02, 2013 2:13 am
Bydliště: Rakovnik

Re: Ponorka

Příspěvek od kocourluk »

Ne né napsal sem to sice trochu v smutném tonu , ale nejde do šrotu. Přejíždí na místo trvalejšího parkování . Bude sloužit k ubytování po dobu práce 300km od bydliště . Bude staticky umístěna v ohromné hale kde se kdysi stravovalo 1500 lidí . Tam bude ( mé zbožné přání ) probíhat postupné obnovení plné funkčnosti . Vyvaření karosérie a podle toho jak to šlo špatně nastartovat bude muset proběhnout nějaká větší oprava motoru . Nebo alespon pořádné seřízení čerpadla odborníkem . Já dělal co se dalo ale víc mé schopnosti už nedokážou . Alespon bude v suchu a za větrem .
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Ponorka

Příspěvek od dracekvo »

Nebylo by lepší investovat 3 stovky za novej regulátor dobíjení?
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Ponorka

Příspěvek od goodbie »

klidně i starší má to kde jaká škodovka nebo zetor a není v alternátoru ale mimo
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm

Ponorka

Příspěvek od Roger »

Proc by ti nekdo kradl kabel, navic pod proudem? Myslim ze to dramatizujes :-) spis jde o to, kdyz buďes chtit parkovat, kde neni jak se pripojit. Kdyz jsi chodil do prace, mohl jsi (mel jsi) tvorit rezervy a ty nyni mona investovat do nece mene zbrkleho :-) Avia je truck? Fakt? Ja to u teda nerozumim.
jose píše:Ponorka půjde do šmelcu? To snad ne!?
Jinak asi bude dobré nastartovat pomocí startovacích kabelů, rozhodně nepřepojovat baterky za běhu motoru.
Ale tohle je ponorkova nemoc a tu ve smelcu asi nevemou, toho ma kazdy dost :-)