Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od honzaL »

Vědecky potvrzeno: slunce je dražší než jádro
Dosud postavené německé solární elektrárny budou po celou dobu své životnosti prodávat dražší elektřinu, než jaderná elektrárna Olkiluoto budovaná ve Finsku – zjistila to nejnovější analýza amerického institutu Breakthrough. Nová analýza kalifornského institutu Breakthrough zpochybňuje představu o fotovoltaice jako o perspektivní technologii, jejíž výkon je možné zvýšit tak, aby se vyrovnala velkým zdrojům energie, a která může být cenově výhodnější než jádro. Podle studie bude německý solární program produkovat elektřinu čtyřikrát dráž než jedna z nejdražších jaderných elektráren na světě – finská elektrárna Olkiluoto s reaktorem EPR.
Německé solární panely, které byly instalovány do provozu během let 2000 až 2011, dodají za dvacet let svého provozu do sítě celkem 400 TWh. V období 2000 až 2031 však za to němečtí odběratelé zaplatí okolo 130 miliard dolarů (zhruba 2470 miliard korun), a to díky tomu, že existuje garance na dvacetiletou tarifní cenu elektřiny, činící v průměru 32 centů za jednu kWh (6,08 Kč/kWh). Odpůrci jádra často argumentují průtahy a zvýšenými náklady na výstavbu finské jaderné elektrárny Olkiluoto. Odhad nákladů na stavbu třetího bloku je založen na fixních a variabilních cenách elektřiny. V příštích dvaceti letech reaktor vyrobí okolo 225 TWh elektřiny za předpokladu využití kapacity elektrárny na 80 %.
Solární panely nemají takovou životnost jako jaderné reaktory, proces stárnutí se na nich projevuje snížením výkonu. Korunová cena za 1 kWh elektřiny z těchto panelů, instalovaných v Německu v letech 2000 – 2011, se má pohybovat mezi 3,14 – 4,09 Kč za předpokladu 0,5% rychlosti degradace, 30 až 40leté doby životnosti a 10% koeficientu využití. Oproti ceně elektřiny z jaderné elektrárny Olkiluoto se má pohybovat mezi 0,67 – 0,74 Kč při 70 až 90% koeficientu využití a 60leté době provozu.
Za předpokladu 0,5% ročního tempa degradace fotovoltaických článků, což je běžně uvažovaná míra opotřebení za jeden rok, vyrobí solární články nainstalované v Německu o instalovaném výkonu 24,7 GW 786 TWh elektřiny během 40 let svého provozu nebo 604 TWh během 30 let provozu (životnost fotovoltaických článků se uvažuje v horizontu 25 až 30 let), což je srovnatelné s tím, kolik vyprodukuje jediný blok jaderné elektrárny s reaktorem typu EPR.
Výňatek z NEWSLETTERU ČEZ se kterým nesouhlasím. Pomozte mi prosím najít argumentaci proti těmto tvrzením.
Srovnává se zde FV technologie z let 2000 - 2011 s novou jadernou technologií a to pochopitelně není porovnatelné!

zde je odkaz na celý newsletter
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od brumlaj »

honzaL píše:
dražší elektřinu
a v tom je potíž milý Watsone. Jenže už nezapočítávají cenu distribuce. Seš doma schopen si elektřinu koupit přímo v Temelíně za výrobní náklady? Bez dopravy? Já nee. A neznám nikoho z koncových zákazníků kdo by to dokázal. To že pro ČEZ je výroba ve FVE dražší než v JE mne nepřekvapuje. Ale jako samovýrobce se dívám na úplně jiná čísla.

PR oddělení odvádí výbornou práci. Vysoké procento lidí tuto částečnou možná pravdu bezmyšlenkovitě přijme. Co chceš za mentální výkon od lidí, kteří kupují bakelitové párky za nula-nula nic - a je jich tolik, že se výrobcům nevyplatí vyrábět pro těch pár zbylých párky s obsahem masa, a na druhou stranu se nechají zmasírovat tak, že do města si koupí místo městského auta s bezprašným motorem a levným provozem (LPG, CNG) tank (SUV) a ještě s motorem z traktoru (nafťák). Ekonomicky to nedává žádný smysl. Lidé ale nemají mozek, jednají pudově, jsou to pouze uzlíčky emocí čehož se zhusta zneužívá.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od matej »

Hlavně tam prorovnávají relativně dobře zavedené, dávno vyvinuté jádro s novou, relativně mladou technologií.
Zajisté teď se jaderné elektrárny staví levněji, než se stavěli pred 20-30 lety.
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od gupa »

Dá se najít přesnější odkaz? Já to nemohu najít.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od honzaL »

gupa píše:Dá se najít přesnější odkaz? Já to nemohu najít.
Pardon, trochu jsem předběhl dobu, Newslettery jsou zde: http://www.cez.cz/cs/vyzkum-a-vzdelavan ... etter.html, ale číslo 9 ještě nebyl zveřejněn.
Bude to tedy soubor KSE číslo 9 z letošního roku.

Byl jsem ještě upozorněn, že ČEZ za nic nemůže protože čerpal údaje zde: http://thebreakthrough.org/index.php/pr ... h-nuclear/
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od SJM »

A co následné náklady?
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od tomas »

honzaL píše:Vědecky potvrzeno: slunce je dražší než jádro
Pomozte mi prosím najít argumentaci proti těmto tvrzením.

Jaderná elektrárna v britském Somersetu (Vzor podpory pro dostavbu Temelína) bude dotována minimálně 0,35 €/kWh (9,6 Kč/kWh), což je 3,5násobek dotace solárních parků v Německu!
https://www.erneuerbare-jetzt.de/aktuel ... atomkraft/
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Fazole
Příspěvky: 74
Registrován: stř srp 01, 2012 1:10 pm

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od Fazole »

Dobrý den, ve studii porovnávající efektivitu výroby v jaderné elektrárně a z fotovoltaických panelů chybí dost podstatný údaj a tím jsou náklady na uskladnění elekřiny na dobu, kdy fotovoltaické panely neprodukují. Možná, že studie nepočítá s odběrem elektřiny v noci nebo když panely produkují málo, tak to je možné.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od brumlaj »

Fazole píše: dost podstatný údaj a tím jsou náklady na uskladnění elekřiny na dobu, kdy fotovoltaické panely neprodukují.
FVE vyrábí v době, kdy dnešní společnost pracuje a má vyšší energetickou spotřebu. Nikdo netvrdí, že JE nemá v energetickém mixu své místo, ale už zde máme dvě a neustále vyvážíme množství energie odpovídající výrobě jedné z nich. Takže si zde zbytečně zasíráme životní prostředí kvůli dolování uranu a následně kvůli skladování jaderného odpadu. A za hranicemi jsou z nás happy, oni tyto externality řešit na rozdíl od nás nebudou muset.

Jo a náklady na uskladnění energie: "Návratnost projektu byla spočítána na zhruba jednu miliardu korun ročně (na rozdílech mezi cenou špičkové a mimošpičkové energie)" jedná se o PE Dlouhé stráně. "od června 2002, tedy po osmi letech provozu již vydělává. Životnost elektrárny byla vykalkulována na 100 let, s tím, že jednou za tuto dobu bude třeba vyměnit nejnamahanější část soustrojí – obě turbíny."
A pro skeptiky - rozvoj kapacity PE možný je: http://www.nazeleno.cz/energie/vodni-en ... plany.aspx
Za mne - raději postavit PE než zbourat Horní Jiřetín kvůli huhlí.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

to co tu předvádí ČEZ , lze přirovnat k sípání umírajícího molocha :lol: .
Takovéto zprávy z oficiélních míst mi dělají radost - začínají býti zoufalí :yes: .
Od doby co "stát" zahodil (odprodal) pod poloviční část akcií , začínají největší problémy (průse*y) za které ve finále zaplatíme my všichni ! ČEZ chce další Temelín a další Dukovany a basta ! Jenže se okolnosti vůbec nevyvíjí dle jejich představ ... viz. třeba letošní nárůst FVE : http://www.solarninovinky.cz/2010/index ... 0303&rm=15 .

Osobně si myslím , že atom jak jej známe dnes nemá valnou budoucnost ... účinnost pod 3% , nemluvě o neflexibilitě .
Potenciál rovnající se výkonu dvou Temelínů je v úsporách nejen v domácnostech , ale hlavně v průmyslu jež na zásadní modernizace kašle řadu desetiletí :hell: . O huhených elektrárnách to platí trojnásob ... zastaralé kotle s děravejma parovodama , přesluhující až hrůza :twisted: .

Žijeme v době kdy se můžeme docela bez problémů přeorientovat na šetrnější zdroje , dnes jsou sice dražší než se nám líbí , ale jak chcete aby se na Naše rozhodnutí vzpomínalo třeba za 100let :
a) "naši dědové prozřeli a zavčas dostali rozum ... klima se stabilizuje a máme dost fosilních zdrojů na výrobu léků a surovin" .
b) "debilové krákozrací ! Nedá se tu žít , není co jíst , voda se nedá pít ... " .

Když sem dnes slyšel co chce soudruh zeman udělat s těžebnímy limity , tak se mi otevírá kudla v kapse :eek2: ::facepalm:: . Achjo :cry: tenhle národ se ze srabu jen tak nedostane :wall: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od gupa »

Podívejte, dle mého úsudku, články tohoto typu řadím mezi nekalou soutěž. Jde o informace, které mají navodit nějaký dojem o něčem nebo o někom. Nekalá soutěž je trestná, není radno ji brát na lehkou váhu, just když nyní solární baroni tratí, naproti tomu s jádrem a se státem v zadeli se to přeci jen lépe táhne.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od střídač »

abrams píše:to co tu předvádí ČEZ , lze přirovnat k sípání umírajícího molocha
V tomto směru bych nebyl až takový optimista. Regulační úřad ureguluje cenu na zisk vždy a za každých okolností. Ono, ČEZ náš chlebodárce nesmí skomírat.
Další otázka je rozšiřování jádra. Tu musíme napnou síly každý dle svých možností, neb jsme neprokázali schopnost společného postupu.
Odhlédnu-li od samotného procesu, pak centralizovaný zdroj je vždy možným terčem útoku a tudíž gripeny a další politická moc.
Decentralizovaná výroba vždy a za každých okolností oslabuje centrální politickou moc a to si přece nenecháme vzít.

Usilujme každodenním příkladem našimi blištivými střechami na okolí.
gupa píše:články tohoto typu řadím mezi nekalou soutěž
Ano, jsou to podprahová ovlivňující sdělení. Ona podprahovost nejvíce souzní s davem. Připravme se, ta pakáž se jen tak bez boje nevzdá. Nezapomeňme: Regulační úřad ureguluje cenu na zisk vždy a za každých okolností.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Tvrzení ČEZu o fotovoltaice

Příspěvek od tomas »

ČEZ: Bez státní podpory bude dostavba Temelína zmařena:
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... na-1043958

Eurokomisař pro energetiku podváděl. V klíčové zprávě zatajil podporu jádra a uhlí:
Zatímco ve skutečnosti obnovitelné zdroje energie získaly z EU v roce 2011 dotace v hodnotě 30 miliard eur, jaderná energie obdržela subvence o pět miliard eur vyšší. Dalších 26 miliard eur pak "přiteklo" na podporu elektráren na fosilní paliva.
http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-ev ... ger-studie
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek