Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 18, 2019 11:49 am


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon bře 04, 2019 4:19 pm

Těch 32A AC nebude pravda, je to podivnej tvar, ne sinusovka, a tohle jistě neměří true RMS. Odhaduju to tak na 20A RMS k 57A DC...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » pon bře 04, 2019 4:44 pm

To máš pravdu.
TrueRMS neměří ani modrej Hung-Čang co stál 1400 Kč, ani zelenej Ťiang-Čching, kterej byl za 3 stovky.

TrueRMS by uměl změřit Hung-Čang verze 2, co je v prodeji za 1800Kč. A já bych si ho i koupil, stejně potřebuju novej, když má ten zelenej upadlej segment. Jenomže ten měřák za 1800Kč měří napětí jen do 600V a já potřebuju měření do 1000V DC, jelikož mám trošku vyšší napětí stringů, než je v kraji zvykem. A zase kupovat si kalibrovanej Fluke na to, abych si jednou ročně změřil panely, to asi nedává úplně smysl :?

Takže to vidím tak, že s tím zeleným měřákem budu muset ještě nějakou dobu vydržet...

1000VDC.jpg
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod dracekvo » pon bře 04, 2019 5:10 pm

Udělej si sondy s bočníkem 1/2 a můžeš měřít do 1200V. Jen bacha na izolaci.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1530
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 113

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod rva » pon bře 04, 2019 5:26 pm

Nevím, jaká chyba může nastat, když se střídavý signál měří ne-rms přístrojem. Dle https://cz.axiomet.eu/page/1729/Mereni-stridavych-signalu-pomoci-multimetru-s-funkci-True-RMS je chyba pro obdelníkový signál 11%. Nevím, jestli existuje horší tvar, kde vychází ještě vyšší chyba. Jinak nějaká chyba 11% se mi zdá pro naše účely celkem zanedbatelná.
A na tom displeji tuším chybí segment, který z čísla udělá dvojku a ne ten, který dělá trojku. :)
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1350
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 159

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » pon bře 04, 2019 5:57 pm

Mohlo by byt dalsim podnetem vyzkumu jaky oscilogramy vstupniho proudu produkuji LF a HF menice. U HF by to celkem mohl filtrovat DC meziobvod.
PavelR
 
Příspěvky: 1834
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 78

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » pon bře 04, 2019 6:27 pm

rva píše:A na tom displeji tuším chybí segment, který z čísla udělá dvojku a ne ten, který dělá trojku. :)


Nikoliv. Segment co dělá dvojku je v pohodě, viz obr. níže.
Nicméně, jelikož je vadný segment součástí všech číslic, tak jsem ho "opravil" fixem. Jediné číslo, co se teď bude ukazovat divně je právě dvojka, která tam ten segment mít nemá. Ale to se snadno pozná 8-)
fixed.jpg

PavelR píše: Mohlo by byt dalsim podnetem vyzkumu jaky oscilogramy vstupniho proudu produkuji LF a HF menice. U HF by to celkem mohl filtrovat DC meziobvod.


Aha, takže jestli to chápu správně, tak mám jako vyhodit ten měřák za tři kila a místo nového si koupit osciloskop? :o
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon bře 04, 2019 6:33 pm

Jasně, bez osciloskopu se nedá nic pořádně dělat, to jsi jako slepej... Samozřejmě tím je bez problému vyřešený i to T-RMS.
Jistě že existuje horší tvatr než obdélník, to co teče drátem je podobný dvoucestně usměrněnýmu proudu, na kterej je navíc namodulovaná nosná SPWM příp. HF zvyšujícího měniče... Takže bordel na n-tou. Tím pádem ukazuje měřák jenom číslo, víc to není.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » pon bře 04, 2019 6:55 pm

Ne to byl jen navrh co by slo zkoumat. Ale proc si nekoupit oscilo...
PavelR
 
Příspěvky: 1834
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 78

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod dracekvo » pon bře 04, 2019 7:04 pm

Osciloskop ti klidně půjčím. Mám takovej dětskej, ale na takovýhle věci stačí.
http://www.elektroraj.cz/2015/01/11/sta ... ch-dso138/
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1530
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 113

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod rva » pon bře 04, 2019 7:13 pm

Ono jde o to, co a jak osciloskopem měřit. A aby nebylo potřeba obvody rozpojovat. Nevím, jestli stačí udělat třeba dva závity kolem měřeného vodiče a měřit osciloskopem průběh napětí.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1350
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 159

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 8:49 am

mě se tady válí několik nepoužívanejch rogovského cívek https://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil akorát bez toho integrátoru s OZ, kdyby měl někdo zájem si pohrát, tak mu jich můžu několik věnovat, s tím, že by mi jeden bastl s OZ (napájení 5V z USB na osciloskopu) udělal. Jě to krásně ohebný, dá se to navlíct na drát jakýhokoliv tvaru, samozřejmě že je to rozpojitelný. vypadá to nějak takhle: Obrázek
a mám tuším tři různý barvy. Tady je k tomu ještě nějaký povídání: http://www.pemuk.com/how-it-works.aspx
ale jestli to dobře chápu, tak by v integrátoru měla být podstatně větší kapacita... Prostě něco pro hračičky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 9:11 am

youda píše:Vážený kolego Abramsi!
...
...
...
Další kroky:
Dnes je již baterie bohužel nabitá, nicméně až se bude nabíjet zítra, provedu ještě druhý pokus: zda-li se třepání projeví při nabíjení baterie výkonem cca 5KW, přičemž měniče budou v tu chvíli vypnuté (respektive přepnuté do charger-only mode). Třeba zjistíme, že i MPPT charger do baterie posílá nějaké pulzy, podobně jako PWM charger.


Takže ověřeno - v režimu charger-only, se při nabíjení baterie ukazuje AC proud také. Nicméně, poměr AC a DC proudu je tak malý, že si toho baterka nemůže ani všimnout. Hodnota AC proudu se trvale mění v rozmezí několika ampér. Klešťák do AC hodnoty určitě občas započítá i efekt změny velikosti DC proudu v důsledku drobné změny oslunění.

Nabíjení 110A DC -> 2.7A AC
Nabíjení 111A DC -> 1.7A AC

AC ripple od DC cable - charger mode.png
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 9:15 am

A opět, co si myslíš, že měří ten klešťák na kmitočtu řádu 50kHz, tj kmitočtu spínání regulátoru dobíjení, pokud je vícefázovej, tak ten kmitočet může být řádově 100kHz, 150kHz... měřák (hlavně to železo v kleštích) jistě není lineární nad 500Hz. A tady jsi s kmitočtem o několik řádů jinde. Zase jenom číslo.
Ale ten DC nabíjecí proud... u mě to bylo chvilku tak sotva na polovině. Tohle cpeš do jednoho 200Ah akupacku?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 9:27 am

Jistě, hodnota kterou to ukazuje, je spíše indikativní. Nicméně o dvě stránky výše jsme začali měřit jen s magnetem v ruce, teď můžeme aspoň porovnat dva stavy:
- při vybíjení tam ty AC proudy jsou a jsou celkem vysoké
- při nabíjení jsou AC proudy také, nicméně magnetem v ruce je detekovat nelze a měřák ukáže také jen minimální hodnoty.
A tomu, že by tam při nabíjení valil AC proud +-50A s kmitočtem 100kHz se mi nechce moc věřit, jelikož to by byla poměrně velká vysílačka :) Až si pořídím ten osciloskop, můžeme se mrknout. Já tipuju, že při nabíjení tam i na těch vysokých kmitočtech bude namodulovaných jen pár ampér, nikoliv desítky.

AKU už má 400Ah, takže ten nabíjecí proud je jen C4, jestli to píšu správně. To by snad Winstony nemělo rozhodit. :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1816
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 384

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 12:46 pm

jasně, jenom jsem chtěl poukázat na to, že je vždycky potřeba zvážit jakou metodu měření použít a udělat aspoň odhad možné chyby. A ta je v tomhle případě klidně na úrovni několikanásobku naměřené hodnoty. Snižující měniče se obvykle dimenzují na zvlnění výst. proudu 20-50%, podle tlaku na cenu. Něco zachytí kondenzátor v regulátoru, a pokud je regulátor v topologii vícefázový buck (midnite, makeskyblue, epsolar) tak to překrývání fází to zvlnění ještě zmenší. Takže může být střídavý proud v úrovni 1-5% stejnosměrného, v závislosti na napětí na vstupu a výstupním proudu. Jakou topologii mají měniče v tvým regulátoru netuším, už proto, že jsou galvanicky izolovaný od stringu, a navíc převod z 900V na 48V... Takže tady si neroufnu ani na kvalifikovanej odhad, kolik ampér RMS to ve skutčnosti bude. Ale na 99% to bude o řád víc, než ti ukazuje ten china klešťák.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř kvě 22, 2019 7:35 pm

Zdravím ,

malá průpovídka o spotřebiči konzumující domácí ::pv:: šťávičku :comp: .
Minulý týden začala stávkovat µvlná trouba , nic příjemného , leč běžného :( . První diagnóza zněla "usazený prach a mastnota na PCB :arrow: nutná demontáž PCB , očištění a zpětná montáž = success :D . No , trval pouhých 5 dní :? po nichž se příznaky mrtvice vrátili s horšími příznaky :cry: . Rodinná porada z fleku rozhodla o pořízení nového stroje :? . Nabídka v předních éšopech mne nenadchla , buď totálně smart nebo šit s čouhající slámou :uh: .
Vzpomněl sem si na časté láteření zdejších členů , zejména jednoho 69 , nad elektrolytickými kondenzátory , jaký sou to šmejdy a kde sou to nemůže fungovat dýl než dva týdny ... . Následovala druhá rozborka . Vědíc co hledám , našel jsem :yes: , největší elit byl mírně nafouklý :shock: až sem se zastyděl nenajíc jej při první rozborce ::facepalm:: . Nu což . V šuplíku naštěstí nacházel se kus se shodnými parametry 1.000µF 35V , výměna byla brnkačka . Preventivně byly vyměněny i blízké dva kousky 470µF 35V ::rolleyes:: . Po zpětné montáži a usazení stroje na své místo vše funguje jak za mlada :celebrate2: .
Tóóóo tak , vyhazovat mladou 22-letou µvlnku :hell: .

Konec :mrgreen:

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » stř kvě 22, 2019 8:17 pm

Tak to byl ještě poctivej elektrolyt z minulýho tisíciletí... Já mám MVT taky z minulýho tisíciletí, dvě mechanický točítka, a prakticky žádná elektronika, tam je snad jenom dioda na Vn a varistor na žhavení lampy...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3647
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 278

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod antoni_sk » stř kvě 22, 2019 8:40 pm

Ja mám mikrovlnku Panasonic už vyše 20 rokov, digitálne ovládanie a displej a stále šlape bez problémov... To isté chladnička s mrazničkou Gorenje...
Už by som ju aj vymenil, ale stále sa jej nechce do kremíkového neba :-)
3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A), CarSpa P600-24 24V/230V 600W (špičk.1200W), 4x bat. Fiamm 12V 160Ah zapojené na 24V
antoni_sk
 
Příspěvky: 51
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Reputation: 4

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod JiříK » stř kvě 22, 2019 9:00 pm

antoni_sk píše:Ja mám mikrovlnku Panasonic už vyše 20 rokov, digitálne ovládanie a displej a stále šlape bez problémov... To isté chladnička s mrazničkou Gorenje...
Už by som ju aj vymenil, ale stále sa jej nechce do kremíkového neba :-)


A já mám ledničku Elektrosvit, starou 40 let - jede furt! A utáhne ju noname měnič 100 W z benzinky! ::rolleyes::
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 824
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 32
 
  • 0


Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř kvě 22, 2019 9:18 pm

Zdravím ,

holt poctivý výrobky sou poctivější než-li dnešní tovary ... .
Nokia 3310 Senior.jpg
Vic pravdivé než-li vtipné :D


Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2513
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 321

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'