Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned bře 24, 2019 5:03 pm


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Předchozí

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon bře 04, 2019 4:19 pm

Těch 32A AC nebude pravda, je to podivnej tvar, ne sinusovka, a tohle jistě neměří true RMS. Odhaduju to tak na 20A RMS k 57A DC...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » pon bře 04, 2019 4:44 pm

To máš pravdu.
TrueRMS neměří ani modrej Hung-Čang co stál 1400 Kč, ani zelenej Ťiang-Čching, kterej byl za 3 stovky.

TrueRMS by uměl změřit Hung-Čang verze 2, co je v prodeji za 1800Kč. A já bych si ho i koupil, stejně potřebuju novej, když má ten zelenej upadlej segment. Jenomže ten měřák za 1800Kč měří napětí jen do 600V a já potřebuju měření do 1000V DC, jelikož mám trošku vyšší napětí stringů, než je v kraji zvykem. A zase kupovat si kalibrovanej Fluke na to, abych si jednou ročně změřil panely, to asi nedává úplně smysl :?

Takže to vidím tak, že s tím zeleným měřákem budu muset ještě nějakou dobu vydržet...

1000VDC.jpg
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1132
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod dracekvo » pon bře 04, 2019 5:10 pm

Udělej si sondy s bočníkem 1/2 a můžeš měřít do 1200V. Jen bacha na izolaci.
3500Wp(2850Wp zapojeno), Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA, 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1397
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 80

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod rva » pon bře 04, 2019 5:26 pm

Nevím, jaká chyba může nastat, když se střídavý signál měří ne-rms přístrojem. Dle https://cz.axiomet.eu/page/1729/Mereni-stridavych-signalu-pomoci-multimetru-s-funkci-True-RMS je chyba pro obdelníkový signál 11%. Nevím, jestli existuje horší tvar, kde vychází ještě vyšší chyba. Jinak nějaká chyba 11% se mi zdá pro naše účely celkem zanedbatelná.
A na tom displeji tuším chybí segment, který z čísla udělá dvojku a ne ten, který dělá trojku. :)
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1173
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 117

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » pon bře 04, 2019 5:57 pm

Mohlo by byt dalsim podnetem vyzkumu jaky oscilogramy vstupniho proudu produkuji LF a HF menice. U HF by to celkem mohl filtrovat DC meziobvod.
PavelR
 
Příspěvky: 1788
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 73

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » pon bře 04, 2019 6:27 pm

rva píše:A na tom displeji tuším chybí segment, který z čísla udělá dvojku a ne ten, který dělá trojku. :)


Nikoliv. Segment co dělá dvojku je v pohodě, viz obr. níže.
Nicméně, jelikož je vadný segment součástí všech číslic, tak jsem ho "opravil" fixem. Jediné číslo, co se teď bude ukazovat divně je právě dvojka, která tam ten segment mít nemá. Ale to se snadno pozná 8-)
fixed.jpg

PavelR píše: Mohlo by byt dalsim podnetem vyzkumu jaky oscilogramy vstupniho proudu produkuji LF a HF menice. U HF by to celkem mohl filtrovat DC meziobvod.


Aha, takže jestli to chápu správně, tak mám jako vyhodit ten měřák za tři kila a místo nového si koupit osciloskop? :o
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1132
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon bře 04, 2019 6:33 pm

Jasně, bez osciloskopu se nedá nic pořádně dělat, to jsi jako slepej... Samozřejmě tím je bez problému vyřešený i to T-RMS.
Jistě že existuje horší tvatr než obdélník, to co teče drátem je podobný dvoucestně usměrněnýmu proudu, na kterej je navíc namodulovaná nosná SPWM příp. HF zvyšujícího měniče... Takže bordel na n-tou. Tím pádem ukazuje měřák jenom číslo, víc to není.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » pon bře 04, 2019 6:55 pm

Ne to byl jen navrh co by slo zkoumat. Ale proc si nekoupit oscilo...
PavelR
 
Příspěvky: 1788
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 73

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod dracekvo » pon bře 04, 2019 7:04 pm

Osciloskop ti klidně půjčím. Mám takovej dětskej, ale na takovýhle věci stačí.
http://www.elektroraj.cz/2015/01/11/sta ... ch-dso138/
3500Wp(2850Wp zapojeno), Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA, 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1397
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 80

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod rva » pon bře 04, 2019 7:13 pm

Ono jde o to, co a jak osciloskopem měřit. A aby nebylo potřeba obvody rozpojovat. Nevím, jestli stačí udělat třeba dva závity kolem měřeného vodiče a měřit osciloskopem průběh napětí.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1173
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 117

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 8:49 am

mě se tady válí několik nepoužívanejch rogovského cívek https://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil akorát bez toho integrátoru s OZ, kdyby měl někdo zájem si pohrát, tak mu jich můžu několik věnovat, s tím, že by mi jeden bastl s OZ (napájení 5V z USB na osciloskopu) udělal. Jě to krásně ohebný, dá se to navlíct na drát jakýhokoliv tvaru, samozřejmě že je to rozpojitelný. vypadá to nějak takhle: Obrázek
a mám tuším tři různý barvy. Tady je k tomu ještě nějaký povídání: http://www.pemuk.com/how-it-works.aspx
ale jestli to dobře chápu, tak by v integrátoru měla být podstatně větší kapacita... Prostě něco pro hračičky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 9:11 am

youda píše:Vážený kolego Abramsi!
...
...
...
Další kroky:
Dnes je již baterie bohužel nabitá, nicméně až se bude nabíjet zítra, provedu ještě druhý pokus: zda-li se třepání projeví při nabíjení baterie výkonem cca 5KW, přičemž měniče budou v tu chvíli vypnuté (respektive přepnuté do charger-only mode). Třeba zjistíme, že i MPPT charger do baterie posílá nějaké pulzy, podobně jako PWM charger.


Takže ověřeno - v režimu charger-only, se při nabíjení baterie ukazuje AC proud také. Nicméně, poměr AC a DC proudu je tak malý, že si toho baterka nemůže ani všimnout. Hodnota AC proudu se trvale mění v rozmezí několika ampér. Klešťák do AC hodnoty určitě občas započítá i efekt změny velikosti DC proudu v důsledku drobné změny oslunění.

Nabíjení 110A DC -> 2.7A AC
Nabíjení 111A DC -> 1.7A AC

AC ripple od DC cable - charger mode.png
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1132
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 9:15 am

A opět, co si myslíš, že měří ten klešťák na kmitočtu řádu 50kHz, tj kmitočtu spínání regulátoru dobíjení, pokud je vícefázovej, tak ten kmitočet může být řádově 100kHz, 150kHz... měřák (hlavně to železo v kleštích) jistě není lineární nad 500Hz. A tady jsi s kmitočtem o několik řádů jinde. Zase jenom číslo.
Ale ten DC nabíjecí proud... u mě to bylo chvilku tak sotva na polovině. Tohle cpeš do jednoho 200Ah akupacku?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 9:27 am

Jistě, hodnota kterou to ukazuje, je spíše indikativní. Nicméně o dvě stránky výše jsme začali měřit jen s magnetem v ruce, teď můžeme aspoň porovnat dva stavy:
- při vybíjení tam ty AC proudy jsou a jsou celkem vysoké
- při nabíjení jsou AC proudy také, nicméně magnetem v ruce je detekovat nelze a měřák ukáže také jen minimální hodnoty.
A tomu, že by tam při nabíjení valil AC proud +-50A s kmitočtem 100kHz se mi nechce moc věřit, jelikož to by byla poměrně velká vysílačka :) Až si pořídím ten osciloskop, můžeme se mrknout. Já tipuju, že při nabíjení tam i na těch vysokých kmitočtech bude namodulovaných jen pár ampér, nikoliv desítky.

AKU už má 400Ah, takže ten nabíjecí proud je jen C4, jestli to píšu správně. To by snad Winstony nemělo rozhodit. :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1132
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 12:46 pm

jasně, jenom jsem chtěl poukázat na to, že je vždycky potřeba zvážit jakou metodu měření použít a udělat aspoň odhad možné chyby. A ta je v tomhle případě klidně na úrovni několikanásobku naměřené hodnoty. Snižující měniče se obvykle dimenzují na zvlnění výst. proudu 20-50%, podle tlaku na cenu. Něco zachytí kondenzátor v regulátoru, a pokud je regulátor v topologii vícefázový buck (midnite, makeskyblue, epsolar) tak to překrývání fází to zvlnění ještě zmenší. Takže může být střídavý proud v úrovni 1-5% stejnosměrného, v závislosti na napětí na vstupu a výstupním proudu. Jakou topologii mají měniče v tvým regulátoru netuším, už proto, že jsou galvanicky izolovaný od stringu, a navíc převod z 900V na 48V... Takže tady si neroufnu ani na kvalifikovanej odhad, kolik ampér RMS to ve skutčnosti bude. Ale na 99% to bude o řád víc, než ti ukazuje ten china klešťák.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3333
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Předchozí

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: ome a 0 návštevníků

Reputation System ©'