Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 11, 2019 9:07 am


Amploc

Připojení senzorů a čidel, odporových děličů, hallových sond, detektorů, potenciomertů, snímačů hladiny, termistorů, spínačů a dalších vstupních senzorů, návody, tipy, poznatky, praktické zkušenosti
Předchozí

Re: Amploc

Příspěvekod rob.brno » úte lis 05, 2013 12:42 pm

Tak jsem zkusil na čidlo 0-30A použít ten zminovaný algoritmus http://playground.arduino.cc//Main/CurrentSensing. Zatím je čidlo přímo napájeno z Ucc MCU.

Nulový proud to měří relativně rozumně 0-150mA. Proud měřený z aku UPS už "lítá" pořádně - asi to bude tím, že UPS odebírá z aku proud takového ten skorosinusovo průběhu. V algoritmu je nepřesnost při měření Ucc v tom, že se počítá že vnitřní napětová reference je 1,1V, ale v realitě podle dokumentace je v rozmezí 1-1,2V. Takže je nejlépe to zkalibrovat na danný mcu. Řádek "result = 1126400L / result; " upravit na "result = 1024L*U_REF_1V1 / result; " kde U_REF_1V1 je změřená velikost napětí interní reference. NApětí Ucc je měřeno s chybou 20mV, použitím dalšího analog vstupu s odporovým děličem by bylo možno dosáhnout až k 5mV.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Amploc

Příspěvekod jarík » úte lis 05, 2013 1:48 pm

rob.brno píše:Tak jsem zkusil na čidlo 0-30A použít ten zminovaný algoritmus http://playground.arduino.cc//Main/CurrentSensing. Zatím je čidlo přímo napájeno z Ucc MCU.

Dakujem za objasnenie problému aj za ostatných, ktoroých znalosti nie sú až na takej úrovni, podobne ako tie moje.
Skúsil som to aj ja pripojiť na +-200A. Fungovalo to ale kvalitu neviem posúdiť na takej úrovni. Zase som sa niečo dozvedel. :idea:
Uživatelský avatar
jarík
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: Amploc

Příspěvekod vata » pon čer 30, 2014 9:24 pm

Zdravím, chtěla jsem se zeptat - co bude měřit Amploc (obecně hallový proudový senzor), pokud jím provleču 2 vodiče, přičemž každým může protékat proud různým směrem? Tipla bych si, že bude sčítat... Dá se na to spolehnout? Co myslíte?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Amploc

Příspěvekod PavelR » pon čer 30, 2014 9:34 pm

Muj odhad je ze to bude merit soucet tedy +1A + -1A = 0A. Tedy neco jako souctovy transformator tedy neco jako proudovy chranic.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Proudov%C3 ... A1ni%C4%8D

Ve druhem odstavci se pise ze proudy tekouci opacnym smerem se odcitaji.
PavelR
 
Příspěvky: 2041
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Amploc

Příspěvekod honzasl » úte črc 01, 2014 4:31 am

vata
Pokud průvlekáčem provleču dva vodiče, bude výsledný proud součtem těch dvou, jak píše PavelR. Stejně jako když potřebuju zvýšit citlivost průvlekáče na dvojnásobek, tak jím můžu měřený vodič protáhnout dvakrát, což se běžně používá.

Pokud potřebuju měřit čidlem 25A proud 100mA, prostě protáhnu 10 smyček vodiče a mám čidlo 2,5A.

Hrozí nějaké poškození u těchto proudových čidel s Hallovým snímačem?

Ne, pokud překročím rozsah senzoru, je výstupní signál prostě limitovaný, ale nic se nezničí, ne rozdíl od interního bočníku v měřácích.

U nás jsou při výce v laboratoři studentům zcela zapovězeny proudové svorky všech multimetrů, proud se měří vždy a jedině průvlekovou (hallovou) sondou. Kdo má ty drahé pojistky furt měnit....
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm

Re: Amploc

Příspěvekod PavelR » úte črc 01, 2014 8:12 am

Ale to neni moc dobra vyuka ne? To ucis na kocijance? :-D My co jsme si na skole odpalili to jsme si taky museli bud opravit, nebo zaplatit.

Pravda je ze na proudovou zdirku meraku si davam velkej bacha od te doby co me draty ukaply ... autobaterka :-) Palilo to jak cert. Kam se hrabou skolni poucky.
PavelR
 
Příspěvky: 2041
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Amploc

Příspěvekod honzasl » úte črc 01, 2014 8:53 am

Měření proudu multimetrem považuju za naprostou nouzovku v jakýkoli případech, i zkušený profík prostě může udělat chybu. Resp. snažím se tomu vyhnout, pokud to jde, nebo použiju radějc nezničitelný ručkový ampermetr METRA :) To platí v práci, doma se musí měřít tím, co je.

Ok, student odpálí, koupí, nahradí - jenže já potřebuju aby ten měřák fungoval teď hned, pro další grupu co jde po nich další hodinu. Dneska je to stejně fuk, 90% měření máme hallova sonda+kartaNI+PC+LabView.

Pro případné námitky, že si dnešní chuděrky studenti nešáhnou na skutečné poctivé měřáky a všechno mají virtuální na počítači: na ručkovém měřáku holt harmonické, flikr ani zpětnou a nulovou složku proudu nezměříte :)
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm

Re: Amploc

Příspěvekod mypower.cz » úte črc 01, 2014 10:22 am

Mereni proudu multimetrem je uplne na kosoctverec, protoze obvykle zapomenu kabliky v proudove zdirce a za par dnu potrebuju rychle zmerit napeti na baterkach .. Ha .. :hell: :roll: :mrgreen:
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3776
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Amploc

Příspěvekod PavelR » úte črc 01, 2014 10:23 am

Nevadi mi sofistikovane metody mereni. Je to super jak jinak jednoduse merit treba proud v jedne fazi 3f motoru ... klestak je skvelej. Jen jsem narazel na to ze se elektrikari takto nedostanou k obycejnym merakum se kteryma se tak jak tak obcas do kontaktu dostanou. A radsi neco odpalit na cvicisti nez na bojisti.

Neco jako autoskola s automatem, nebo asistentem rozjezdu do kopce ...

admin no a to je prave to ze by kazdej co s necim neco meri by mel mit ten zvyk jo mam to v napetove zdirce je to ok...
PavelR
 
Příspěvky: 2041
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Amploc

Příspěvekod abrams » úte črc 01, 2014 10:41 am

mypower.cz píše:Mereni proudu multimetrem je uplne na kosoctverec, protoze obvykle zapomenu kabliky v proudove zdirce a za par dnu potrebuju rychle zmerit napeti na baterkach .. Ha .. :hell: :roll: :mrgreen:

Zdravím ,

... tohle se mi ještě nestalo :lol: , ale spálený 200mA pojistky větším proudem tak 5x do roka :? .
Měřit proud těma přibalenejma káblíčkama fakt nejde :dontknow: na orientační měření napětí stačí ;) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2585
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Amploc

Příspěvekod brumlaj » úte črc 01, 2014 11:09 am

mypower.cz píše:Mereni proudu multimetrem je uplne na kosoctverec, protoze obvykle zapomenu kabliky v proudove zdirce a za par dnu potrebuju rychle zmerit napeti na baterkach .. Ha .. :hell: :roll: :mrgreen:
Chyba v ISO 9001. Správně je dané, že po měření se VŽDY odpojí vodiče a měřák schová do krabičky kde se se zasunutými vodiči nevleze. Vše ostatní je neshoda, která se trestá uražením koulí.(ne/výhoda pro vatu, někde nějaké musí nalézt aby bylo možno urážet ;-) )
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Amploc

Příspěvekod PavelR » úte črc 01, 2014 11:19 am

No ale co delat v pripade ze jsem od vyrobce meraku zadnou takovoou krabicku nedostal? Merak byl v igelitovem pytliku a stal 95kc. :-D

Chvala bohu ze se na moji domacnost zadne ISO nevztahuje a dokud ziv budu vztahovat nebude. Lidi maji houby co na praci kdyz vymysli takovy ISA....
PavelR
 
Příspěvky: 2041
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Amploc

Příspěvekod peater » pát led 13, 2017 5:52 pm

Ahoj máte někdo zkušenosti z měřením AC proudu pro Microlog? Mě to stále okazuje 0A.... Čidlo mám Amploc AMP25 A.

Pro měření AC napětí jsem kopil toto: http://www.ebay.com/itm/Voltage-Sensor- ... 2032657630

A taky bez kladného výsledku. A taky není mě jasné, jaký nastavit rozsah.
7000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK pro každou fázi, Li-ion 300Ah, ICC monitoring
https://emoncms.org/dashboard/view&id=55252
https://www.pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 233
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm

Re: Amploc

Příspěvekod mobilik » pát led 13, 2017 8:18 pm

Hmmm, ale ved amploc je na meranie DC prudu... Na AC je nieco ine ppkial sa nemylim

Odoslané z HTC One X pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 2046
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Amploc

Příspěvekod peater » pát led 13, 2017 8:32 pm

No jak píše Frenky hned v prvním příspěvku: Dle manuálu lze měřit jak DC tak i AC proudy.
Tak jsem myslel, že to někdo zkoušel.
7000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK pro každou fázi, Li-ion 300Ah, ICC monitoring
https://emoncms.org/dashboard/view&id=55252
https://www.pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 233
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm

Re: Amploc

Příspěvekod rottenkiwi » sob led 14, 2017 3:24 am

Síce som chcel poradi´t, ale som si zle prečítal zadanie, pardon. :)
Som si myslel, že ide o meranie AC napatia a vy chcete AC prúd.

Ak by sa vám hodila rutina pre Arduino na meranie AC napatia a nejako
by ste to vedeli prekódiť na AC prúd, tak napíšte PM, počlem kód pre Arduino.
I propose to consider the question: "Can machine think ?".
SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život AI LiFePO
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3166
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Amploc

Příspěvekod peater » sob led 14, 2017 3:15 pm

Ano, řešil jsem AC proud. Ale nemůžu rozchodit ani měření AC napětí. Chci tyto veličiny pro výpočet výkonu AC měniče pro logování na Micrologu. Nevím jestli bych zvládl upravit kod, ale děkuji.
7000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK pro každou fázi, Li-ion 300Ah, ICC monitoring
https://emoncms.org/dashboard/view&id=55252
https://www.pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 233
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm

Re: Amploc

Příspěvekod rottenkiwi » sob led 14, 2017 6:32 pm

Tak sem dám moj jednoduchý kod na meranie napatia RMS,
u mňa to ukazuje pri 239.9 V z Victronu od cca. 238 do 241.
Možno to niekto upraví a urobí niečo lepšie, príp. cez volatile premenné
a veci s tým súvisiace.

Kód: Vybrat vše
globálne deklarácie :
const int S_max = 11;
const int S_AC_max = 9;
int U_AC_med = 0;
const int AC_Samples_Max = 100; // better 200 for accuracy
float AC_1_buffer [AC_Samples_Max];
int AC_index = 0;



loop funkcia :
String dataString = "";
  start_ac_smp_time = millis ();
  if ( ac_OK )
  {
    for ( AC_index = 0; AC_index < AC_Samples_Max ; AC_index++ ){
       while ( (millis()- start_ac_smp_time ) < 5 ) { delay (1); };
       start_ac_smp_time = millis ();
        int analogPin = U_AC_pin;
        for (int i = 0; i < S_AC_max; i ++ ) {
          int sensor; // double read for accuracy
          sensor = analogRead(analogPin);
          sensor = analogRead(analogPin);
          U_5_a [i] = sensor;
        }
        isort ( U_5_a, S_AC_max -1);
        U_AC_med = ( U_5_a [S_AC_max / 2] );
 
     AC_1_buffer [AC_index] = (( U_AC_med*5.0/1024*U_AC_call ) - 2.490 )/1.469 * 256.0;
   }

   U_rms = 0.0;
 
   for ( AC_index = 0; AC_index < AC_Samples_Max ; AC_index++ ){
     U_rms = U_rms + AC_1_buffer [AC_index] * AC_1_buffer [AC_index];
   }
  }
 
  U_AC = sqrt ( U_rms / float(AC_Samples_Max) );
 
I propose to consider the question: "Can machine think ?".
SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život AI LiFePO
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3166
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Předchozí

Zpět na Vstupy - senzory, čidla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'