Ostrovní systém cca. 150Wp

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Mates
Příspěvky: 3
Registrován: stř srp 17, 2011 12:33 am

Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od Mates »

Zdravím
plánujeme na chalupu nově fotovoltaický ostrovní systém. Jedná se o budovu mimo zástavbu a bez jakékoliv možnosti připojení k rozvodné síti. Systém bude napájet především osvětlení ve 2 místnostech, napájení notebooku, nabíjení mobilních telefonů a příležitostně nějaké slabší spotřebiče jako ponorné čerpadlo, pokud se sežene tak nějaká slabší mikrovlnná trouba ap. Problém je, že se chalupa nachází uprostřed lesa a z důvodu krádeže není možné panely umístit na střechu. Jako nejvhodnější nám přišlo řešení umístit panely na okenice a využívat je tak pouze v době nezbytně nutné. Bohužel to limituje značně i velikost panelu a to maximálně na 1300 x 750mm. Na každé rameno okenice, jeden takto velký panel a jeden malý panel o velikosti přibližně 400 x 300mm do horního okna za mříž, tento by byl přístupný světlu i v době naší nepřítomnosti a udržoval by baterii nabitou.

Zatím jsme nejnutnější připojení řešili pomocí benzinové elektrocentrály a tohoto měniče http://www.deramax.cz/menic-napeti-12v- ... l/d-70765/ napájeného z autobaterie kterou jsme pro tuto příležitost vozili nabitou z domu.

Teď konečně k otázkám.
Jaký typ panelů zvolit? Tady na fórů jsem se dočetl, že v případě omezeného prostoru je lepší použít polykrystal.
Jak připojit panely k regulátoru? Nebo spíš jakým způsobem propojit panely navzájem? Paralelně? Sériově? A jakou zvolit kabeláž?
Měnič připojit přímo na baterii nebo na některý výstup regulátoru?

Za každý názor budu vděčný :-)
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od tomas »

Krádež panelů se dá ztížit např. trhacími maticemi, kuličky v imbusech atd.. ovšem pokud má na to zloděj čas a klid, tak panel uřeže pilkou. Případně nějaký typicky český občan panel ze závisti rozbije. Jeden zájemce o stavbu ostrovní FVE má stejný problém a chce jej řešit tak, že panely umístí na vozík nebo konstrukci na kolečkách a tu odtlačí a zamkne v garáži. ;)
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od drama »

Napište, prosím, jestli budete využívat systém jen o víkendu či déle, kolik má Ah baterie, kterou jste vozili a jak hluboko jste ji vybíjeli (na jaké napětí). Kolik do systému chcete investovat?
Panely určitě propojit paralelně, kabeláž záleží na délce, čím větší průřez, tím lépe. Pokud použijete slabší regulátor (Steca Tarom, Phocos CX,...), bude se měnič připojovat přímo na něj.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od mypower.cz »

no pokud je to takova lokalita kde by to nekomu stalo za tu praci s tim, tak minipc, trosku lepsi webkamera, cela sestava co nejmene energeticky narocna a se svou vlastni separatni baterii a udela to nekdo jednou a naposled. S temihle dohledovymi systemy jsem si hral sam u sebe onehda na chate ze zvedavosti a neresitelne to neni a funguje to skvele. Snimek 1x za nastaveny cas a pri detekci pohybu video v plne kvalite co kamera umi dokud se neco hybe.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od drama »

Hmm, ono je hezke mit zprovozneny motion server, zaregistrovany kamerovy system atd., ale v konecnem dusledku to vetsinou nepomuze. Identifikace neznameho pachatele ze zaznamu je vetsinou nemozna a pripad se odlozi...
Mates
Příspěvky: 3
Registrován: stř srp 17, 2011 12:33 am

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od Mates »

Jo co se týče baterie, tak je v plánu koupě nové baterie, asi tato http://www.solfoton.eu/products/solarni ... sbv100-12/. Do celého systému chceme investovat kolem 30tisíc a bude využíván především o víkendech ale vyjímečně i týden nebo 2 týdny vkuse.

Jinak okenice i malé okno v patře jsou směřovány směrem na jih, případně by snad šlo nějak řešit natočení okenic při otevření směrem k nebi. Nikde jsem se nedočetl jaký je rozdíl ve výkonu panelu pokud není ideálně nasvícen.

Co se týče dohledového systému, já jsem hračička a líbilo by se mi postavit si něco takového, problém že jsem jenom známý majitele té chalupy a ten se s PC technikou zase tolik nekamarádí tak pochybuji, že by na to přistoupil :-(
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od drama »

V případě víkendového provozu je dobré investovat více do baterií a méně do FV panelů. Tři různé malé panýlky ještě k tomu kolmo není ta nejlepší volba. Risknul bych to a koupil nějaký levnější 200Wp panel a ten pořádně připevnil úplně nahoru pod hřeben střechy. K tomu regulátor a baterie minimálně 300Ah@12V tj. za víkend můžete spotřebovat 3kWh aniž by se slunce objevilo. Do 30kKč se vejdete i s kabely, pokud to nebudete tahat moc daleko.
Mates
Příspěvky: 3
Registrován: stř srp 17, 2011 12:33 am

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od Mates »

No to nezní špatně, domluvím se s majitelem jestli by byl ochotný přistoupit na umístění jednoho většího panelu na střechu. Bylo by to rozhodně nejjednodušší řešení. Jenom nikde na e-shopech nemůžu objevit baterie o takové kapacitě. Můžete něco doporučit?

Jinak co se týče regulátoru tak se nám zamlouvá tento http://www.solfoton.eu/products/regulat ... -lt-12-24/. Pokud na něm bude připojené osvětlení, které plánujeme 12V, tak na stejné svorky jako osvětlení připojit i měnič?

A co se týče panelu samotného něco takového by bylo vhodné http://wifi.aspa.cz/fotovoltaicky-solar ... p-z102135/?
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm

Re: Ostrovní systém cca. 150Wp

Příspěvek od drama »

Baterie zapojíte do série. Třeba dvě 150Ah paralelně Vám dají 300Ah. Hlavně je třeba mít baterie stejné. Pokud se Vám panel líbí, tak si ho kupte. Existují i panely s menší enviromentální stopou. S odkazovaným regulátorem nemám zkušenosti. Zkuste zjistit, jakou má vlastní spotřebu, to je asi nejdůležitější. V zimě by se Vám asi vyplatilo MPPT, ale za ty peníze to asi ve Vašem případě nestojí. Zapojení uděláte tak jak je u toho regulátoru nakresleno tj. http://www.solfoton.eu/album/fotogaleri ... 3024-2-jpg a osvětlení i měnič připojíte společně - jen pozor na polaritu. Pokuste se to vymyslet tak, aby byly kabely co nejkratší. Lépe je vést 230V od měniče, než 12V k měniči.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek