od gupa » pon říj 14, 2013 11:57 pm
Stále mi vrtá hlavou, proč ten poplatek na obnovitelné zdoje nebyl stanoven jinak. Přeci. Pokud se kumuluje někde kapitál, je především na tržním mechanismu, jak se také zboží a peníze začne točit. Pokud chci tedy něco sponzorovat, prosím, povinně bych byl ochoten i z mé FVE platit podle spotřebované energie jak z DS i z mé FVE, ale pouze za předpokladu, že zaplacením faktury mi přibude nárok, který mi zaručí pořízení zboží související s obnovitelným zdrojem energie. Pokud nechci jako spotřebitel takovou energii vyrábět, mohl bych ten nárok prodat, tudíž by byl obchodovatelný.
V praxi by to znamenalo, že jako odběratel energie např. zaplatím 1000,- na faktuře za obnovitelné zdroje, vznikne mi nárok 1000,- a nebo 500,- na případný prodej třetí osobě která ten nárok, jen ona, uplatní. Já bych ten nárok třeba využil ihned na pořízení prostředku k dosažení výroby obnovitelného zdroje, s tímto nárokem dojdu do kasy ČR, a ten mi na základě žádosti uhradí z části např. zakoupení panelu nebo měniče formou vrácení peněz které jsem jim uhradil na mé faktuře na elektřinu. Nebo takový nárok prodám FVE baronovi třeba za hodnotu maximálně 500Kč, a dalších 500Kč bude opravdovým příspěvkem pro podnikatele ve FVE z rukou spotřebitele, kdy investuje do národa polovic a stát mu dá druhou půlku formou ze zakoupeného a uplatněného nároku 1000Kč.
To by byl kšeft. Jenže u nás se žere jinak, ... hamty, hamty, ať ...
Nevím co tam p. Klaus dělal natom prezidentském křesle, když fur má plné ústa tržního mechanismu, ale zajímalo by mne, jestli zrovna on tehdy ten zákon naty příspěvky z obnovitelných zdrojů jako novou položku na faktuře za elektřinu před bomem FVE podepsal, aniž by četl co podepisuje.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou
QR platbou. Pro
50,-,
200,-,
500,- a
1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x
200,-, 1x
50,-