Menší (zatím) FVE v Posázaví

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
2pa
Příspěvky: 3
Registrován: čtv zář 15, 2022 12:23 am
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 0,56 + 2,7 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 3,7 + 6,9 kWh

Menší (zatím) FVE v Posázaví

Příspěvek od 2pa »

Ahoj, nejdřív všem díky za spoustu inspirace a užitečných rad, měsíce jsem to tady pročítal a čerpal moudra a zkušenosti.

V únoru 2023 jsem spustil malou testovací elektrárnu (2x280 Wp poly opřené o dům, Victron SmartSolar 100/20 + Phoenix 48V 500W, Pb baterie) napájející počítače, routery a další drobnosti. Po pozitivních zkušenostech přišla na řadu větší elektrárna pro celý dům (100 let stáří, průběžně rekonstruovaný, topení krbovky + klimatizace co topí).

Roční spotřeba je cca 2 MWh, máme malou a celkem ukázněnou domácnost. K dispozici jsem měl data z ročního měření spotřeby jednotlivých okruhů a spotřebičů pomocí chytrých zásuvek. Nakonec jsem zvolil řešení z komponent od Mivvy – panely 450 Wp mono, původně dva stringy po třech panelech, už mám dokoupeny panely na třetí string, celkem to tedy budou 4 kWp. Měnič je MUST PV1800 VHM 48V 5kW, baterii jsem složil ze 134 Ah článků (takže necelých 7 kWh) a BMS JDB.

Na začátku července zprovozněn první string, na začátku srpna druhý, oba na konstrukci ve svahu nad domem, sklon cca 45°, orientace na JJZ (cca + 30°, když jih beru jako 0°). Orientace střechy, její členění a zastínění není totiž pro panely úplně optimální, jedna strana orientace cca 290°, druhá cca 110°. Zatím jedu čistě v ostrovním režimu, měnič nemám přojený na DS. Abych omezil možnost přetížení vysokou spotřebou, některé spotřebiče (bojler, pračka, …) mám připojené přes chytré zásuvky a na nich nastavené časové sloty tak, aby se nepřekrývaly. Okruhy (skupiny okruhů) mám připojené na ruční přepínače sítí, když svítilo málo, přepnul jsem třeba bojler s pračkou na DS a méně náročné okruhy nechal na FV. Beru to jako testovací řešení, časem uvidím, jestli to řešit automatickými přepínači, připojením měniče na DS a využíváním bypasu, taky počítám s nějakou větší automatizací.

Elektrárna funguje dobře, až do konce září jsem nevěděl, co s vyrobenou elektřinou, chodil jsem po baráku a říkal si – co bych tak ještě mohl zapnout? Ale alespoň jsem nasušil dost křížal v troubě 😊.
Pro základní informace mi zatím stačí monitoring MUST na solarmust.shinemonitor.com, BMS sleduji v aplikaci v mobilu, pro Victron jsem zprovoznil monitoring Venus OS na RPI podle návodu zde na fóru, chytré zásuvky ovládám přes Smart Life v mobilu.

Dotazy:
1) Umístění třetího stringu – původně jsem string chtěl dát na tu střechu orientovanou na + 290°, teď se kloním spíše k variantě dát jej na přístřešek u stávajících stringů – tedy orientace taky +30°, jen sklon by byl jen cca 15°. S tím mírně se lišícím výkonem kvůli rozdílému sklonu by si mohl MPPT MUSTu poradit bez větších ztrát, co myslíte?
2) Co s malou testovací elektrárnou – původně jsem ji chtěl nechat samostaně, jen dokoupit menší LIFEPO baterku a napájet s ní vybrané okruhy s menším odběrem. Protože střídač v MUSTu zvládá v pohodě výkonově pokrýt spotřebu, aktuálně mi připadá jako lepší možnost připojit malou FVE ke stávající baterce (přes vlastní pojistku) a využít primárně SmartSolar s poly panely k nabíjení. Při nastavení cca shodných nabíjecích parametrů u MUSTu a SmartSolaru by to neměl být problém, ne?
3) SmartSolar zvládne 1160 W, takže ke stávajícím 2x280 Wp bych přikoupil dva poly panely, pokud bych nesehnal s úplně stejnými parametry, rozdíl v Ump do 1 V (stávající mají 31,3 V) by neměl vadit, že?
4) Budoucí automatizace, integrace – během dlouhých zimních večerů chci začít řešit integraci ideálně tohoto: chytré zásuvky iQtech (Tuya/Smart Life), MUST, BMS JDB, Victron. Zatím pokukuji po řešení na HA, doporučíte něco vhodnějšího?
5) Využití energie v létě – bazén nemám, mám v plánu zkusit sušičku dřeva. Dodělávám solární sušičku, tak bych do ní přidal větráky a nějaké nízkoteplotní vytápění. Má někdo zkušenosti s tímto typem využití, případně nápady na něco jiného než bazén nebo hliníkárnu 😊?

Mám pak pár drobných dotazů i k MUSTu (možná k měničům obecně), zkusím ještě pohledat na fóru.
Díky
Pavel
560 Wp + Phoenix 48V 500W + 3,7 kWh Pb; 2,7 kWp + MUST PV1800 VHM 48V 5kW + 6,9 kWh LiFePO4
Soban
Příspěvky: 3467
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Menší (zatím) FVE v Posázaví

Příspěvek od Soban »

K baterce můžeš klidně připojit víc mppt bez problémů, jedině pak musíš nabíjení nastavit stejně - float, bulk, a časem doladit, protože každý měří trochu jinak.

Hádat se to nebude - pokud to fakt nebudeš mít nastavené každé úplné jinak.

Jinak pokud panely spojuješ seriově musí mít stejný proud, pokud paralelně tak stejné napětí, samozřejmě jak to bude rozdílné tak se nic moc neděje pouze budou větší ztráty. (Samozřejmě asi nebudeš spojovat string co má 400V s stringem co má 100V.)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek