Energie ze solárního panelu.

Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
Uživatelský avatar
mire
Příspěvky: 14
Registrován: čtv pro 23, 2021 3:45 pm
Lokalita: Příbram

Energie ze solárního panelu.

Příspěvek od mire »

Přátelé, založil jsem na MyPower toto vlákno: viewtopic.php?t=11774 k právním aspektům při realizaci FVE na ploché střeše. Bohužel diskuze brzy sklouzla na výpočet efektivity FVE. Proto jsem založil toto nové vlákno, kde bych chtěl svůj přístup obhájit. Trochu jsem „googlil“ :

  • Přímé záření přicházející od slunce se při dopadu na zemský povrch rozkládá do dvou složek. Normálová složka a odražená složka, která se rozptylem v atmosféře a odrazem od oblačnosti vrátí ve formě difúzního záření
  • Energii, která se integruje v daném časovém intervalu na m2 plochy kolmé ke sluci lze vypočítat Edirect = čas * průměrná intenzita záření v daném časovém intervalu.
  • Energie která dopadá kolmo na zemský povrch je obecně menší než energie přímého záření. Enorm = Edirect*cos(α)
  • Sluneční (globální - celkové) záření se skládá z přímého záření a difúzního (rozptýleného) záření.
  • Protože sluneční panel je v ideálních podmínkách orientován tak, aby na něj dopadalo přímé záření pokud možno kolmo, je třeba počítat s energií globálního záření.
  • Průměrná intenzita slunečního záření (W/ m2) , kterou lze nalézt na internetu (300W/m2) se patrně vztahuje k horizontální rovině a pravděpodobně neobsahuje difúzní složku.
  • Průměrná hodnota globálního záření za rok v ČR se pohybuje kolem 1000 kWh/m2. Podíl přímého záření je v létě 70 - 80 % .
  • Doba slunečního svitu je definována jako čas v hodinách, kdy je zemský povrch ozářen intenzitou slunečního záření větší než 120W/m2.
  • Doba slunečního svitu za rok je v ČR 1600 hodin.
  • Budeme-li chtít vypočítat energii dodanou slunečním panelem za rok můžeme to vypočítat podle tohoto vzorce E= Celková průměrná intenzita slunečního záření * Doba slunečního svitu za rok*Plocha*účinnost = Průměrná hodnota globálního záření za rok *Plocha*účinnost = 1000 000*S*účinnost.
  • Jmenovitý výkon panelu je definován jako výkon při intenzitě záření 1000W/m2 dopadajícím kolmo na panel a teplotě 25°C Wp= 1000*Sp*účinnost.
  • Z formální podobnosti předcházejících vzorců vyplývá pravidlo 1Wp vyrobí 1kWh/rok, které nemá obecnou platnost a platí za ideálních podmínek (ČR, orientace na jih, se sklonem kolem 35° a bez zastínění).

Příspěvek od unicast » sob zář 23, 2023 12:42 am
Já nebudu namítat nízkou účinnost, ale to, že v tom svém výpočtu dělíš časem dvakrát. Jednou "/1600 hodin ročně" a podruhé tam říkáš "jen někdy", jenže ten faktor "jen někdy" už máš zahrnutý do těch 1600 hodin. Čili kdybys chtěl počítat s průměrným ročním osvitem 300W/m^2, tak musíš počítat s 8760 hodinami ročně (nebo pokud budeš mít průměr osvitu za dobu od občanského rozbřesku do občanského soumraku, tak se 4380 hodinami ročně, ale to ten průměr zase bude o něco vyšší).
Omyl, doba slunečního záření není, kdy má sl. záření intenzitu 1000W/m2, ale kdy intenzita záření je v intervalu 120W/m2 – 1000W/m2. Viz výše.
Příspěvek od Diablo1st » pát zář 22, 2023 8:46 pm
Mire: nerieš a hlavne nepočítaj somariny, lebo evidentne v tvojom výpočte je chyba
Proste v našom zemepisnom pásme 1kWp panelov vyrobí približne 1MWh energie za rok. TU si to môžeš zrátať celkom presne podľa tvojej polohy, azimutu a sklonu strechy.
Souhlasím, chyba tam je, ale není ve vzorci, je v použitých parametrech (300W/m2). Při psaní článku jsem měl plnou hlavu právních norem a ta zmínka o energii byla jen na okraj a byly 2 hodiny po půlnoci, tak jsem sáhl po prvním údaji, který mně AI Googlu nabídla a to byla evidentně chyba. :D

Použitý vzorec jsem aplikoval proto, že jsem chtěl získat obecný energetický potenciál plochy bez ohledu na použitou technologii. Pravidlo 1kWp dodá 1MWh energie za rok funguje, to si lze ověřit např. z historických dat ZDE : https://www.nesvara.cz/. Platí to, ale za ideálních podmínek, sklon cca 37°, orientace na jih a] bez zastínění. Ne každý však má takové štěstí na lokalitu, jako autor zmíněných stránek.
Příspěvek od Keraj » pát zář 22, 2023 8:09 pm
Ale to že to ty panely modelově vyrobí ještě neznamená stejnou úsporu energie na faktuře.
Výše zmíněná chyba vedla paradoxně k reálnějšímu výsledku, protože náš řadový dům je postaven ve spádnici severního svahu a střecha má kaskádovitý tvar s odskoky po dvou domcích. Můj domek je bohužel blíže odskoku a na mojí šířce 7,5m bych mohl umístit max. dvě řady panelů, tak, aby se navzájem nestínily (další problém ploché střechy, na šikmé střeše mohou být řady u sebe), přičemž druhá řada blíže k odskoku by byla po většinu roku zasažena stínem (znovu jsem si to dneska ověřil, odskok + komín souseda), takže by nemělo smysl ji osazovat. Vyjdu-li z počtu panelů 4 x 2m naležato), které lze umístit na plně osluněných místech střechy (vešlo by se jich tam 5, ale jednu pozici už zabírá fototermický panel na ohřev TUV), vyjde mně při použití výše zmíněného pravidla 1kWp ->1MWh/rok prakticky stejný výsledek jako před tím i pro moderní panely s vyšší účinností (1,6MWh/rok).


Poznámka: Veličina Wp je v podstatě marketingová veličina, kterou zavedli výrobci panelů, aby znesnadnili porovnání kvality. Protože se v podstatě jedná o součin plochy a účinnosti, tak dva panely se stejným jmenovitým výkonem mohou mít účinnost třeba v poměru 1:2 (neberte mě za slovo), když se to vyrovná obráceným poměrem plochy. Tím nechci zpochybnit to, že dnešní panely mají lepší účinnost, ale při stejné délce jsou třeba i o něco širší, aby se Wp ještě trochu vylepšilo.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek