Bitcoin - měna nezávislého člověka

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
PowerK
Příspěvky: 7
Registrován: čtv srp 06, 2020 12:15 pm

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od PowerK »

Zdravím měl bych dotaz jak je to s bitcoinama a eet? Jestli se při prodeji musí odvádět nějaká ta daň, a nebo to bmvubec nepodléhá evidenci tržeb, přece když prodávám btc přes nějakou platební peněženku tak se z toho nic neodvadi ani když jsem podnikatel ne? Já používám tenhle portál pro svoje podnikání a už mám nějaké ty btc a když přijde vhodná doba tak bych je chtěl prodat za peníze.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od diablo007 »

Nebylo lepší tuto otázku položit spíš finančnímu úřadu než na fóru ktery je primárně o fve? Ona totiž jakakoliv i dobře míněna ráda může být nepřesná a pokud jde o finanční úřad je lepší to mít potvrzené od nich
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od matobabetak »

nie nebolo treba, ale uz zmenili na sk zakon, asi aj v cz. musis platit ak menis medzi fiat menou ankryptomenou, aj medzi kryptomenami... ale viac tam. nieje, takze ak je server v inej krajine? nikdo nevie ale pride aj na to. idealne je teraz pouzit btc bankomat na výber, do urcitej sumy je to anonymné. tiez mam nieco nasetrene ale nebudem predavat, a ked hej tak sikovne :)
ps. vyber z btc bankomatou idu len ak mas penazenku kde mas ty privatne kluce, sledu kryptomagazin tam byva o tom viac info
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
unicast
Příspěvky: 1180
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od unicast »

diablo007 píše:Nebylo lepší tuto otázku položit spíš finančnímu úřadu než na fóru ktery je primárně o fve? Ona totiž jakakoliv i dobře míněna ráda může být nepřesná a pokud jde o finanční úřad je lepší to mít potvrzené od nich
Problém je, že i když finanční úřad poskytne své stanovisko, tak toto pro něj v případném řízení není závazné, čili pak může rozhodnout úplně jinak (a vůbec nic mu, narozdíl od daňového poplatníka, nehrozí, přinejhorším pak prohraje správní žalobu, kdežto občan může být i trestně stíhán pro krácení daně, poplatku a jiné dávky). Zase si jsou rovnější.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od youda »

PowerK píše:Zdravím měl bych dotaz jak je to s bitcoinama a eet? Jestli se při prodeji musí odvádět nějaká ta daň, a nebo to bmvubec nepodléhá evidenci tržeb, přece když prodávám btc přes nějakou platební peněženku tak se z toho nic neodvadi ani když jsem podnikatel ne? Já používám tenhle portál pro svoje podnikání a už mám nějaké ty btc a když přijde vhodná doba tak bych je chtěl prodat za peníze.
V ČR se platí 15% daň z částky, kterou získáš převodem kryptoměn na fiat.
Odečíst si můžeš náklady na pořízení kryptoměny, pokud jsi ji před nějakou dobou kupoval za peníze. Reálně tak zaplatíš těch 15% jen ze zisku na kurzovém rozdílu, nikoliv z celého převodu BTC na Kč.

Vykážeš to v ročním přiznání z příjmu fyzické osoby dle §10. Pokud by úhrn všech ostatních příjmů dle §10 v daném roce byl menší než 30 tisíc Kč, tak nemusíš ani přiznávat ani danit. Ovšem pozor, pokud jsi nakoupil bitcoin za 20 tisíc a pak jsi ho prodal za 40 tisíc, tak základ daně pro těch 15% je sice 20 tis Kč, ale příjem je 40 tisíc Kč. Takže těch 40 tisíc příjmu a z toho 20 tisíc zisku musíš přiznat a zdanit 15% z 20 = daň 3 tisíce Kč.

Trochu pakárna viď?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od youda »

matobabetak píše:... ale viac tam. nieje, takze ak je server v inej krajine?
Dejte si pozor na to, že všechny instituce, které umožňují převod kryptoměn na fiat musejí splňovat poměrně dost regulatorních požadavků. Jedním z nich je i to, že každé zemi pravidelně bonzují stavy účtů, které u ní mají vedené její daňoví rezidenti. Většinou se tvrdí, že tím důvodem je Anti Money Laundering, ale ve skutečnosti má úplně stejnou váhu právě ochrana proti krácení daně. Paypal, Revolut i všechny další fintech služby v tom jedou také.

Až po vás tedy burza bude chtít fotku pasu, občanky a výpis platby za vodu a elektřinu s uvedenou adresou pobytu, jde právě o toto. Většinou to nechtějí hned při registraci, ale až poté, co objem pohybů pod vaším accountem přesáhne určitou hranici.

Klasické banky mají zase povinnost sledovat, odkud a kam chodí platby z různých účtů a čmuchají fakt dobře. Takže jakmile se někde objeví "rogue burza", tak to netrvá dlouho a její účet, používaný pro převod BTC na FIAT, je bankou pozastaven.

Mimochodem, právě výběr daní je oblast, ve které se očekává obrovský přínos AI/ML.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od lubomirz »

na Slovensku je to podobne, dokonca napr. aj s prenajmami bytov. Akekolvek prachy zarobis napriklad na bitcoine, proste musis zdanit ako keby si podnikal a vytvoril zisk. Ano su tam niektore specialne sadzby ako napr. uvadza hore Youda 15% ale proste ziadna republika si nechce taketo veci nechat utiect. Prenajmy bytov to iste, prenajmes 3izb v Bratislave za 700 eur, mas "ZISK" a davaj uz natrcaju paprce aby si z toho zaplatil nielen dan, ale dokonca MAM DOJEM ZE AJ socialne odvody a zdravotne - ved ked prenajmes byt, tak samozrejme "musis byt zdravejší".

Vsetci hipisaci si mysleli ako oni budu nad systemom. No jasne, system si necha nieco taketo lubit... urcite. Dokial sa bude akymkolvek sposobom pohybovat realna bankovka pri bitcoinoch, tak ta chnapnu tu alebo tam. Pokial nebude cely svet fungovat na bitcoine, a to teda nebude, dovtedy ta chnapnu. Keby tieto veci prerastli do takej miery ze by cojaviem 1% narodnej ekonomiky bolo vo virtualnych srandach - chleba, auta, byty, pizza, monitor, tak by to nadnarodne organy okamzite postavili mimo zakon. Co si myslis ze Amerika si necha pod-j/eb/at dolar nejakou skupinkou fuzatych fesakov pri klavesniciach ? Ze EU necha padnut Euro lebo hipisaci si myslia ze je vhodnejsie platit ETH, BTC, OMG (oh my god) alebo WTF (what the finance) ? Jasne... zahodime euro, dolar, nastane svetovy poriadok. No jasne.


AI v bankovom sektore : na totalne skoncenie danovych unikov musis zrusit hotovostne peniaze. A smitec.

AI uz samozrejme davno pouzivaju, reportuju podozrive transakcie, mnozstvo, vysku, atd, ked si nikdy neposlal peniaze z tvojho uctu do Albanska a teraz tam fiknes tretinu mega Kaček tak to vyskočí na velíne, ked ti pride 150 platieb od hocikade kazda po 809,- Kc tak to vyskoci, ked ti pride milion na ucet tak to vyskoci, su to jednoduche databazy medzi par uradmi v republike.

Veci ktore sa riesia je daleko predaleko viac. Kupis byt za cash, si okamzite reportovany (cize nielen banky ale napriklad aj Kataster Nehnutelnosti v tom ide !) a aj ked sa ti nikto neozve, fešáci sleduju ako si sa k tym prachom dostal. A ked na to nemas zodpovedajuci prijem... bude sranda.

https://camit.sk/sk/novinky/16042_tipos ... ych-penazi
https://ekonomika.sme.sk/c/22268831/nak ... enazi.html
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Kto ste dnes investovali do LINK-u, máte určite radosť, 32 %-ný zisk.
Přílohy
link_08082020.jpg
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od DanoP »

Len poznamka, zisk je to len vtedy ked ho vyberies. Vediet odhadnut kedy nastupit a kedy vystupit je umenie ktore urcuje ci je to zisk.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1222
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od Lui »

presne tak,a nie je to len a len zisk po každom príspevku v tomto vlákne ;)

lebo vidím len to že to ide hore a hore...ale nepíše sa že to ide aj dole :mrgreen:
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Ide aj dole, ale nie všetko rovnako, vačšinou ak ide BTC dole, alty idú viac dole,
vtedy treba meniť na BTC.
Ak ide BTC dole, ale krátkodobo, vtedy nerobit nič, lebo o par min je zasa hore a burza na mne zarobí.

Ak ide BTC dole postupne, vtedy zvážiť zmenu do stable-coins.

Ak je predpoklad, že BTC v noci padne pod limit, nastavit LIMIT na burze.

Ak človek roky pozoruje burzu, tak už má nejaký cit na deriváciu krivky mena/mena.
Takže vie, aha už to stagnuje, stačí mi 5 %, lebo o chvíľu to padne a budem ma len 2 %
alebo nič.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Kto dnes v noci nespal alebo náhodou išiel do chladničky a všimol si v noci ATOM,
mohol zarobiť aj 2024 %.
Přílohy
atom_09082020.jpg
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od youda »

Rottenkiwi,

akorát je potřeba myslet na to, že je rozdíl mezi aktuálním profitem a "realizovaným ziskem". Tedy jak zmiňoval DanoP.
Druhá věc je "spread", který je často tak hrozný, že ikdyž se kurz pohne o 10%, tak z toho máš kulové. Obzvláště, pokud obchoduješ na páku - tam bývá spread vždy horší, navíc jsou tam overnight fees.

Takže ano, je to super, ale není to jednoduché jako to na první pohled vypadá.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Ja na páku neobchodujem.
A keď ide mena dole alebo zotrváva dlho na určitom leveli,
tak je výhodnejšie ťažiť a obchodovať má zmysel až vtedy,
keď to ide hore voči BTC.
btc_09082020.jpg
Ja som nakupoval, keď som bol 3 mesiace v nemocnici, cez mobil,
od novembra do decembra 2018. Len som mal vtedy málo kapitálu.

Kto sa bojí BTC mal v 2013 nakúpit zlato, alebo v 2009 akcie.
gold_09082020.jpg
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

17.08.2020 prerazil BTC 12400 USDT.
Som nevedel čo robiť, to sa nedá na to zareagoavať, vidíte 9 grafov a čo, čo bude nasledovať ?

Potom konsolidácia na 11100 až 11200.
A od včera ideme znovu hore.
Přílohy
crypto_29082020.jpg
btc_17082020.jpg
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od matobabetak »

este ze som nic neepredal z toho co 3 roky tazim :)
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
lubomirz
Příspěvky: 444
Registrován: ned kvě 31, 2020 5:25 pm

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od lubomirz »

škrečkuješ, čo ? :)
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od youda »

Přátelé, kdopak jste dnes nakoupili akcie Tesla?
Na začátku obchodního dne byly za cca 445 USD, teď už jsou skoro za 500 USD a furt to leze nahoru!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od jahodovák »

Už o tom zpíval Olympic,čím povylezeš víš,tím pak padáš níž.....podobnejch atrakcí se neúčastním,vše je před brzkým krachem a nemyslím si to jen já,ale pokud někdo chce,necht si dělá po svém....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od petrd »

youda píše:Přátelé, kdopak jste dnes nakoupili akcie Tesla?
Na začátku obchodního dne byly za cca 445 USD, teď už jsou skoro za 500 USD a furt to leze nahoru!
Ja jsem jednou koupil jisty akcie za 40-60 USD kus a pak je jeste rad prodal po 75 centech. :) ....
Urcite bych uz nekoupil nic co exponenciálně roste. Radej IBM, Siemens, ABB a SLV kdyz byl parkrat do roka výprodej.
Naposledy upravil(a) petrd dne pon srp 31, 2020 9:24 pm, celkem upraveno 1 x.