Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř lis 14, 2018 4:43 pm


Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Předchozí

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod emsi88 » pon črc 20, 2015 6:21 pm

Zabudol som, je to s LCD displejom.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod rob.brno » úte bře 01, 2016 2:31 pm

Tak jsem se dokopal k úpravě elměru a přidání druhého optronu.

Co mě překvapilo je nestabilita délky výsledných pulzů na výstupu CF. Když zapojím např. úspornou žárovku 9W, tak měření přeskakuje mezi 9-11W. U varné konvice je to ještě větší rozptyl 950-1020W. Je to normální nebo mám nějakou chybu v měření času programem? Nebo se to po zprůměrování více hodnot statisticky "vyhladí"?

Jak rychle reaguje výstup směru toku proudu přes elměr, projeví se to ihned nebo až se zpožděním?
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod Beny » ned říj 21, 2018 1:13 pm

Ahoj všem,

plánuji výstavbu FVE a rád bych měřil nějaké její údaje viz. viewtopic.php?f=19&t=4437
Nejprve chci postavit měření současné spotřeby energie v domě s pomocí Arduina a elektroměrů s S0.
Našel jsme elektroměry, které se dají objednat na měření spotřeby, ale i výroby.
http://www.elektromery.com/product/jedn ... ch_-prim/8

popřípadě jen pro měření spotřeby
http://www.elektromery.com/product/jedn ... ch_-pr/117

Jak se bude chovat oboustraný elektroměr ve spojení s Arduinem? Pokud jsem koukal dobře je tam stále pořipojení jen na dva vodiče pro S0.

Díky
Beny
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm
Reputation: 1

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod solárník » ned říj 21, 2018 3:08 pm

Á taky meteorolog od Kladna. To se tak často nevidí :)

Prosím tě pokud vím, tak se přes S0 směr toku bohužel nedozvíš. Pokud jsem měl možnost vidět konstrukce, které to měřily, tak to řešili tak, že dali do série jednosměrný a obousměrný malý elektroměr. A potom z údaje obou lehce určili jak velikost, tak směr (buď hlásily pulzy oba, nebo jen jeden). Jinou možnost jsem zatím neviděl. Ale je pravda, že dražší elměry některé mívají LEDku na obrácený tok energie. S takovým by tedy neměl být problém vytáhnout a použít signál z takové LEDky, která signalizuje výrobu.
solárník
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 51

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod youda » ned říj 21, 2018 3:26 pm

Beny,

ten správný protokol na komunikaci s elektroměrem je ModBus.

Proč počítat realtime impulzy a složitě domýšlet směr toku, když se přes modbus můžeš elektroměru zeptat a on ti řekne kolik toho nateklo tam, kolik zpátky, jaký byl nejvyšší výkon, jaký výkon je aktuálně a spoustu dalších údajů. Klidně se můžeš ptát jen jednou za minutu, elměr má paměťové registry a nemusíš se tedy bát, že by ti utekl nějaký impulz při restartech a podobně.

Když zadáš do vyhledávání "arduino eastron" nebo "arduino power meter" tak ti vyjede mraky hotových projektů ;)

Jestli máš raději Raspi, Loxone, nebo cokoliv jiného, opět to není problém spojit s modbusem. Elektricky je to RS485, na což koupíš převodník za pár korun.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 798
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod Beny » ned říj 21, 2018 3:27 pm

Děkuji pane kolego za info. Tedy toto by byla jen dočasná instalace, která by neřešila případná obrácený směr. No na sledování aktuální spotřeby by to asi stačil.
Jen si říkam, zda nevymyslet něco jiného. Co třeba takový Modbus, jde rozchodit na Arduidu? Protože elektroměry s tímto připojením umí spoustu věcí.

A než jsem to napsal kolega youda mne předběhl ...
Beny
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm
Reputation: 1

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod Beny » ned říj 21, 2018 3:29 pm

youda píše:Beny,

Jestli máš raději Raspi, Loxone, nebo cokoliv jiného, opět to není problém spojit s modbusem. Elektricky je to RS485, na což koupíš převodník za pár korun.


Loxone je ale děsná raketa ... ale bez zdlouhavého programování. Děkuji za nasměrování.
Beny
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm
Reputation: 1

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod youda » ned říj 21, 2018 3:42 pm

To Loxone byl jenom příklad :) Chtěl jsem říct, že na vyčítání ModBusu můžeš použít vlastně cokoliv, co umí RS485 nebo je pro to dostupný převodník UART-RS485.

- Osobně bych tedy všechny vstupy a výstupy 230/400V nasázel modbusové elektroměry.
- Baterku je nejlepší vyčítat bočníkem, nebude-li mít vlastní chytrou BMS (některé baterky komunikují přes CANbus, některé RS232 či UART atd.)
- Na stranu k panelům budeš potřebovat proudové senzory, ovšem musí být na DC takže Hall Senzor, nikoliv Current Transformer.

Nebo se k tomu dá přistoupit ještě jinak a údaje vyčítat z Invertoru. Například Axpert a InfiniSolar mají docela dobře popsané komunikační protokoly. Se SolaXem budeš asi první, ale aspoň by ses pak mohl podělit o výsledky ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 798
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod rva » ned říj 21, 2018 4:04 pm

Dle popisu si můžeš při objednání vybrat, jestli se bude dodávka a odběr sčítat, nebo odčítat, nebo jedno z nich ignorovat. Takže zpětně nezjistíš, co byl odběr a co dodávka. U nás normálních (polo)ostrovníků je to obvykle jedno, protože po jakýchkoliv drátech jde elektřina 230V AC za normálních podmínek jenom jedním směrem. Jenom u paralelníků (třeba gridfree) může téct oběma směry.
Já používám 3 elektroměry s mechanickým počitadlem, protože o stav nepřijdu ani při poruše https://www.aliexpress.com/store/product/10-40-220V-50HZ-Single-phase-Din-rail-KWH-Watt-hour-energy-meter-step-motor-impulse/613696_755403554.html. Připojené nejsou k ničemu (i když můžou být), takže pravidelně odečítám stav.
Pro hračičky mě zaujal třeba https://www.aliexpress.com/store/product/5-60-A-110V-230V-50HZ-60HZ-Single-phase-Din-rail-WIFI-smart-energy-meter-over/613696_32905762074.html, ale jak je u čínských věcí obvyklé, člověk předem neví, co vlastně dostane - jestli to běží i jen na vlastní síti bez čínského prostředníka, jestli při přetížení je možné dálkově dodávku opět zapnout, jestli posílá zprávu při přetížení atd.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 955
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 80

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod Beny » ned říj 21, 2018 4:21 pm

youda píše:To Loxone byl jenom příklad :)
- Baterku je nejlepší vyčítat bočníkem, nebude-li mít vlastní chytrou BMS (některé baterky komunikují přes CANbus, některé RS232 či UART atd.)
- Na stranu k panelům budeš potřebovat proudové senzory, ovšem musí být na DC takže Hall Senzor, nikoliv Current Transformer.


Pokud tedy ten Modbus nějak někdy rozdejchám našel jsem zde na shopu tyhle napěťově prosudové senzory schopné pracovat na Modbusu. http://shop.mypower.cz/napetovy-a-proud ... r-485-3051
Což by se snad dalo použít i na ty moje 12x40V stringy.
Baterka má komunikaci s měničem CAN/RS485, tedy že by šlo i jí sledovat? Na to by se asi už vyplatilo llepší PLC než Arduino.
Beny
 
Příspěvky: 27
Registrován: sob říj 13, 2018 1:29 pm
Reputation: 1

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod youda » ned říj 21, 2018 4:42 pm

Jasně, že by baterku šlo sledovat. Stačí získat popis protokolu ;)

Ohledně toho proudového čidla, toto je asi nejvíc luxusní varianta. Většinu těch veličin nebudeš ani potřebovat (například Cos(fi) nedává pro DC moc smysl). Nicméně pokud budeš mít dva nebo tři stringy, tak tě tři čidla asi finančně nezabijí.

Kdo má stringů deset, ten používá úplně jednoduché levné čidlo "amploc hall". Nevýhoda ale je, že musíš měřit realtime, jelikož je analogové.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 798
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod kodl69 » ned říj 21, 2018 5:45 pm

ještě je dobrý se zajímat o to, kolik má takovej krám vlastní spotřebu. Aby celá zimní výroba nepadla na režie...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2865
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod kodl69 » ned říj 21, 2018 5:49 pm

řekl bych že ještě podstatně levnější je ACS712. Ostatně je to jenom indikace, jestli jedou všechny stringy +- stejně, měření je něco, kde je přesnost pod 2.5% z měřené hodnoty.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2865
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod luky » pon říj 22, 2018 7:45 am

Nezapomeňte na jednu věc - ty data je potřeba někam ukládat. A je dobré, pokud to lze i nějak rozumně prohlížet. A to Arduino samo o sobě neumí. Sám jsem to řešil, protože mám kotelnu na PLC a nemám, kam ukládat historii. Zatím jsem to nevymyslel.
luky
 
Příspěvky: 236
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

Příspěvekod rottenkiwi » pon říj 22, 2018 8:23 am

Veď na jednu SD kartu sa vojdú data z celej FVE aj jej 10-ročnej histórie.
A z tých dát, sa dajú priebežne robiť xml, txt alebo JSON files, ktoré sa potom
cez WebServer v Arduine servírujú priamo do browsera.

Potom ak niekto chce a má bežiaci LAMP/WAMP server, tak to može duplicitne
ukladať aj tam.
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum Enphase IQ7x 787 Dreamliner Issue Ako žiť eko Izolácia
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1820
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 69

Předchozí

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'