Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytavky

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od kodl69 »

Já teda do stropu netopím, ale při částečné rekonstrukci jsem udělal nějaký elektrický podlahovky, a navíc klimatizace. Všichni tvrdí, jak podlahovka v anhydritu má rychlej náběh. Mě teda nepřijde, odhaduju to tak na 5-6 hodin. Na spálení přebytků v tomhle období celkem dobrý. Další místnost je rekonstruovaná jenom lehčej, topný rohože v lepidle přímo pod dlažbou, tam je náběh rychlej, a nečekaně, má to i nějakou akumulaci do toho betonu pod topnou rohoží. Nejvíc mi ta podlahovka chybí v koupelně. Nemám doma žádný rozvody topné vody, nepřišlo mi to jako dobrej nápad. Klimatizace je z principu teplovzdušný topení, tj rychle vytopeno, rychle vychládne, asi je to výhodný do občas obývané dřevostavby, kde se rychle zatopí a po odchodu je jedno, že je hned zima.
P.S: vzpoměl jsem si na svoje první zaměstnání: 10m vysoká hala, 5m vysoko plynový infra topení a zima na krku. Motážnící, co chodili po hale dobrý, ale já jsem chystal u stolu kabeláž. tj omrzlý nohy a pečená hlava. Děkuji, nechci. Samozřejmě s nízkejma stropama a v menším prostoru to taková bída nebude. Sálavý teplo máme z těžké akumulační pece, ale stejně mi přijde, že většina tepla se přenáší konvekcí, ne tím sáláním.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Jawor
Příspěvky: 4
Registrován: pát čer 26, 2020 3:36 pm
Reputace: 0

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od Jawor »

Atman píše:Na novom dome by som si dal pultovú strechu. Konštrukčne lacnejšia, obrovská využitelná plocha. A strecha s presahom okolo domu aspoň meter. Mám to a neviem si to v daždi a lete kvôli slnku vynachváliť.
Predpokladám že zakladateľ témy už má projekt hotový, keďže už vie plochu aj tepelné straty. Takže táto diskusia mu veľmi nepomôže, ale ja som vo fáze že ešte stále nič nie je isté (pôdorys/ tvar strechy) a pultová mi nepríde ako najlepšie riešenie.

Ak sa naprojektuje pultová strecha tak zvyčajne sklon je smerom na severnú stranu, aby sa južná fasáda zväčšila a severná zmenšila. Tá plocha sa dá maximalizovať panelmi na ležato, alebo s minimálnym sklonom, čo pre zimu v oblastiach s väčšou a dlhšou snehovou pokrývkou nie je najvýhodnejšie. Ak sa panely dávajú so sklonom > 30˚, už vznikajú vcelku veľké medzery ak sa to robí s ohľadom na decembrové a januárové slnko (tu to bude veľmi individuálne podľa toho kto kde býva, a čo očakáva od FVE v zime).
A uchytenie panelov skrz háky na šikmej streche so škridľou je z môjho pohľadu menej náchylné na poškodenie krytiny a stabilitu za akéhokoľvek počasia, ako niečo upevňovať do plechu.
Áno väčší presah je niečo čo je u pultovej veľké plus, ale to sa už dostávame skôr do architektonickej a stavebnej diskusie ako o využití slnečnej energie.
dusanmsk
Příspěvky: 304
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Reputace: 15

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od dusanmsk »

Asi tu nikto nebude rozporovat, ze zo stropu moze ist salave teplo, ktore moze nahrievat povrchy v priestore. Vsak takto funguje infra. Ale tym padom nemoze nikto rozporovat, ze z podlahy nemoze ist to iste salave teplo, ktore nahreje povrchy v priestore uplne rovnako. Plus mala salava zlozka (kedze rozdiel teploty podlahy a vzduchu je minimalny).

Ja osobne si uplne nedokazem predstavit, ako budem do zavesenych sdk stropov, ktore su kvoli sposobu ukotvenia vlastne neustale v pohybe, namotavat hada s kvapalinou. Okrem vyhody v moznosti chladenia (2 sezony som chladil podlahou mmchodom *1) nevidim ziadne zasadne vyhody oproti podlahovke. Narativ ze kurenie musi byt v strope a tepelne cerpadlo v zemi, aby som v lete mohol len obehovym cerpadlom ochladzovat strop neberiem. Sme na FVE fore, kde v lete nemame co robit s (desiatkami)kilowatt elektriky, nejaka klima alebo vzduch-voda s prikonom 300-500W nikoho nezaujima. Okrem toho za to co ty pozicias bager na vykop slinkov na zem-voda ja kupim tepelne cerpadlo vzduch-voda (*2). A uplne posledna vec - pokial staviam moderny (pasivny) dom, tak o nejakom TC nema prakticky skoro vobec zmysel uvazovat.

Tepelne ostrovy (nabytok na podlahe) su asi validny argument, najviac validny u elektrickej podlahovky (lokalne prehriatie), u vodnej to nehra taku rolu ako by si clovek myslel. Mam jednu izbu, kde polovicu podlahy zaberaju matrace na nej priamo polozene (bez rostu). Cela tato zima bez akejkolvek teplotnej nepohody. V porovnani s identickou miestnostou hned vedla rozdiel 0.2 stC (pricom tato miestnost je rohova, takze vplyv maju aj jej vacsie TZ).

Vyhodu vodnej podlahovky vidim este v jej akumulacii. Mam tazku stavbu (vpc, podlahovka) a dom ma v priemernej zime zotrvacnost cca 1st/24h (bez vetrania). FVE mam este len vo vystavbe, ale uz teraz viem, ze akumulaciu podlahy dokonale vyuzijem v prechodnych obdobiach - slnko uz trochu svieti, takze poobede 2-3h pred zapadom mozem pomocou TC prednabit podlahy plnym prikonom "zadarmo" a usetrit na nocnej spotrebe. V tomto obdobi co je teraz som schopny 2-3-hodinovym prednabitim podlahy vykonom 9 kW prezit celu noc bez toho, aby TC v noci zoplo (takze usetrim na baterkach). Teplota v dome v tomto rezime neklesla o viac ako 0.3 stC). A dalsia vyhoda podlahovky je v tom, ze nez tych 27 kW cez nu prejde, trva to nejaku dobu a pekne sa to rozprestrie v case. V nejakom papundeklovom dome s trubickami v strope by som nemal sancu, tam je bud teplo, alebo zima, v kratkych casovych intervaloch. Nic medzi tym. Aby som mohol vyuzit FVE a TC podobnym sposobom, musel by som osadit pomerne velku akumulacku.

Proste vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Arogantne sem nakracat, oznamit ludom ze su debili lebo maju podlahovku, bez nejakych validnych argumentov, je skor trapne nez frajerske. Keby som dnes staval dom, dam si bez debaty vodnu podlahovku, aj v pripade, ze by to bol pasiv a nie b-cko co mam teraz.

*1 - ano, nie je to tak ucinne ako stropom, ale pomahalo to spomalit prehriatie domu. Bolo treba to pustat dostatocne vcas rano (predikovat) a nesmelo sa moc studeno kvoli kondenzacii. Nakoniec som to opustil a dal do stredu baraku jeden split a mam pokoj.

*2 - umelecky prikraslene. Pri cene 45 tisic Kc za 8 kW TC vzduch-voda nema o zem-voda vobec zmysel uvazovat. COP lepsi o 1, uspora v peniazoch za elektriku v stokorunach, maximalne nizsich jednotkach tisic kc rocne.
Atman
Příspěvky: 298
Registrován: ned čer 20, 2021 10:09 am
Reputace: 23
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: Západné Slovensko

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od Atman »

Áno, závisí to od rôznych faktorov, ale osobne ak by som staval, tak by som si dom postavil presne takto ako mám dielňu. Bramac, hlavná orientácia aj sklon je JJZ. Samozrejme na dome by išli panely naplocho. Tu v záhrade to opticky nevadí aj 45 - 55 stupňov.
IMG_1556.jpg
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
dusanmsk
Příspěvky: 304
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Reputace: 15

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od dusanmsk »

Jawor píše:Ak sa naprojektuje pultová strecha tak zvyčajne sklon je smerom na severnú stranu, aby sa južná fasáda zväčšila a severná zmenšila.
Presne toto mi trklo, ked som si po precitani toho prispevku zagooglil co je to ta pultova strecha a ake ma vlastne vyhody. Sused ju ma, ale ma ju naopak (klesa k juhu), pretoze od zaciatku vedel, ze chce FVE. Sice ma na panely vacsi priestor, ale zas maju horsi sklon, takze ich vo vysledku potrebuje viac nez by musel (ale priestor tam na to ma :D). No a na sever ma potom vysokansku fasadu, ktoru mu ochladzuje v zime severny vietor. Mne to tiez teda zas az take terno nepripada.
PetrDubi
Příspěvky: 1327
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Reputace: 208
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od PetrDubi »

Pultová střecha je moderní, třeba i pěkná (to je individuální), má míň míst kde by se mohla dostat voda pod ní ale pro FV fakt není moc vhodná - z běžných typů střech je pro FV asi nejhorší.

Jo a jak psal kodl o těch plynových infrazářičích, tak tam je to samozřejmě hodně nepříjemný díky té vysoké teplotě - stropní má teplotu několikanásobně nižší, takže se tam takový věci jako horko na hlavu a zima na nohy neprojevujou.

Jinak já jsem s teplovodní podlahovkou spokojenej a ta akummulace je taky dobrá - kompenzuju tím to, že mám levnější TČ on/off místo inverteru, takže vždycky nějakou dobu běží (většinou několik hodin) a potom je zase x hodin vypnutý. Inverter by vyšel minimálně na dvojnásobek a stejně bych s ním moc neušetřil.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Diablo1st
Příspěvky: 1565
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Reputace: 103
Bydliště: SR MY

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od Diablo1st »

Výber TČ treba prispôsobovať aj akým spôsobom bude realizovaný ohrev TUV. Ak sa bude TUV ohrievať cez TČ tak čo som čítal vychádza prakticky rovnako, či človek použije TČ zem - voda, alebo vzduch - voda. Lebo to, čo sa ušetrí na kúrení v zime, to sa preje pri ohreve TUV v lete a naopak, kvôli teplotám zeme resp. vzduchu.

Btw. nie sme troška OT?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
cipis
Příspěvky: 4212
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Reputace: 454
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od cipis »

Nejsme, vzhledem k tomu, že předmětem je stavba domu, tak je to tak obsáhlé téma, že tam budou pasovat i tyčky k rajčatům, když bude chtít mít z FVE krmené automatické zavlažování.
Ono totiž s volbou vytápění/ohřevu TUV značně souvisí i požadavky na napájení, tedy dimenzování FVE.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd.)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
dusanmsk
Příspěvky: 304
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Reputace: 15

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od dusanmsk »

Zem-voda SCOP 4-5, vzduch-voda SCOP 3.6 az 4. V rocnych nakladoch za EE rozdiel stokoruny az jednotky tisic. Zo zeme ide obvykle solanka o teplote 4-6 st aj v lete. Ked sa poddimenzuje plocha, tak aj menej. Vzduchac pracuje s tym co ma, tzn. https://www.chmi.cz/historicka-data/poc ... ni-teploty#. Kazdy nech sa rozhodne sam. Ja dnes kupovat TC, zoberiem nejaky (overeny) cinsky invertor monoblok z CZ distribucie za 50 tisic s 2 rocnou zarukou a neriesim. Za 50 tisic nekupim ani plynovy kotol, nie to este pripojku, komin, ...
misif
Příspěvky: 29
Registrován: čtv říj 06, 2022 10:22 am
Reputace: 2

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od misif »

https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=19736

Jinak k té podlahovce, pokud má RD nějaké větší tepelné ztráty (klasická i běžná dnešní výstavba), tak je super. Ale pokud má malé ztráty a k tomu máš okraj sezóny, tak si vem, že místnosti mají teplenou ztrátu třeba 70W, ty přijdeš do pracovny v pondělí a ty s PC máte tepelný výkon 150W, pak zjistíš, že koncem týdne je tam nějak tepleji, navíc po víkendu, kdys tam nebyl, je tam zima. Nedejbože, když víc vyvětráš, tak to ta podlahovka nedorovná, když je vítr, nebo slunce, tak ti to také pěkně v nízkoenergetickém domě zahoupe s teplotou.

Takže do domku s takto malou spotřebou tepla určitě doplnit rekuperaci, která ti jednak vyvětrá pokud dáš aktivní tak i dorovná teplotu na tu požadovanou, v létě vyhladí. Je otázkou, zda-li kombinaci podlahovka+aktivní rekuperace, nebo vytápět klimatizací, k tomu pasivní rekuperace, nebo jestli by ti nestačila jenom aktivní rekuperace ... . Ale jít jenom do podlahovky bez větrání, toho bych se bál, aby to šlo uřídit (bavíme se o domku s malou tepelnou ztrátou na m2).
Uživatelský avatar
brumlak
Příspěvky: 2
Registrován: úte bře 28, 2023 2:37 pm
Reputace: 0

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od brumlak »

Diky vsem. Ze se to vic stocilo od FVE nevadi, psal jsem, ze kazda rada dobra :)
Vsude, kde budes neco kopat nebo sekat, natahej chranicky a rovnou si v nich nech nejaka lanka na protahovani. Klidne radeji sirci nez uzsi, je to par korun.
Rozvadec alespon 150 DIN pozic, radeji vice. Nebo si nechat misto, aby se to hezky veslo vedle sebe.
Jo s tim pocitam, tak trochu jsem i resil pripravu na moznost nejakyho chytrejsi ovladani svetel, zasuvek apod, takze to je stejna priprava.
Chytry elektromer dostane z jen k FVE nebo k baraku s vysokou spotrebou, ani jedno asi ted mit nebudes. Zazadat muzes, ale je to drahe jak prase, nema to vubec cenu, pokud za to musis platit.
Jasny, neco takoveho jsem cekal :)
POZOR na prestup chranicky z vykurovaneho priestoru do nevykurovaneho podkrovia. pokial nebude mat chranicka utesnene konce moze cez zimu potrapit kondenz.

pisu si
Ještě doporučuji technickou místnost udělal alespoň 2* takovou, jako si teď myslíš, že ti bude stačit. Já mám asi 2,3*1,1 m
Technicka bude okolo 6,4 m2 takze to snad tim padem dostacujici, proto jsem se radeji zeptal. (teda bude tam treba i samostatne stojici zachod a nejaky umyvadlo/drez)

Beru to tedy tak, ze pripravu na FVE pri stavbe neni opravdu nijak moc potreba resit, vicemne kvalitni elektorinstalace a priprava kabelu a chranicek.

K tomu topeni. U te stavby je milion veci co se da delat ruzne, od zalozeni stavby, material obvodovych sten, strechy, clovek se zepta deseti lidi dostane deset odpovedi. Navic, prinejmensim u nas, kolikrat clovek ani nemuze neco udelat tak jak chce, viz treba ta strecha, po nas urad chtel minimalni sklon 27° a taskovou krytinu, to ani nebudu resit, ze svym zpusobem je predepsana i barva.
Uz tak mame dum natoceny jinak nez bychom chteli pac pro urednika je dulezitejsi aby sousedni domy byly v linii, namisto rozumneho umisteni vuci zahrade nebo treba k optimalizaci solarnich zisku.

K tomu zdroji. Taky jsem resil zda zeme-voda. Mam prosotor pro velky kolektor. Lakalo me jednodussi a mensi zarizeni a lepsi zivotnost. Jenze cenove to nedava moc smysl. U nas mrzne mozna tak par tydnu v roce, i v zime je posledni roky ta teplota mozna v prumeru okolo 4°C. Pasivni chlazeni je takove trochu neznama. Prijde mi ze mnoho vyrobcu uz ani zeme-voda nedela a i to ma vliv na cenu. jak tu nekdo psal, dneska jsou za cenu skoro dve vzduch-voda. Takhle maly domek a predokladanou tepelnou ztratou, by mi melo stacit nejmene vykonne cerpadlo vzduch-voda pro topeni.

K distribuci. Tohle je oblast kde vetsina lidi nebude chtit experimentovat, vcetne me. Ja jsem driv ani te podlahovce moc neveril, jelikoz doted jsem zil v byte ci dome jen s radiatory, jsme obecne zvykli spis na vyssi teploty tedy v mistbnosti min 23 °C.
Jenze tu podlahovku dneska (tady) ma skoro kazdy, takze to asi proste nemuze byt tak spatne :) A vetsina presla od tech radiatoru. Pokud stropni topeni me nejake vyhody ale soucasne stejny pocet nevyhod, tak se prece neda argumenotvat, ze podlahovka je reseni 90. let. Rada lidi i dnes bude volit radiatory, i kdyz nemaji kotel.
Nejake teorie a vypocty jsou prima, ale tohle dokaze rozlousknout jen prakticke vyzkouseni konkretni rodiny, a urcite to neresi vzorovy dum, to by tam clovek proste musel nejakou dobu bydlet. Dalsi varianta je rodina, ktera dlouhodobe vyzkousi obe reseni a prakticky argumentuje, cemu daji prednost. Tedy v pripade podlahovky i ti, co presli od radiatoru. Chapu ze v zahranici muze tahle moznost byt snazsi, ale zatim holt zustavam v Cesku :)
* všude kde na to flákneš nábytek se ti tvoří neefektivní tepelné bubliny
dobre ale to je spis ekonomicko-teoreticky problem, ktery se da castecne eliminovat, pokud to clovek zohledni, jako treba kuchynska linka, skrinova stena, vetsina dlasiho nabidku muze byt trebas na nozickach ci zaveseno, stejnak je to dobre kvuli vysavani
* podlahové topení je primárně konvekční, takže totéž jako staré dobré "radiátory"
netusim co je na tom za nevyhodu, ja bych to bral jako plus, ale pripustim, nemam jak porovnat
* chtěl bych vidět jak podlahovým topením chladíš
dobre ale jde to, mozna hur ale nekdo to snad praktikuje, sam bych to chtel vyzkouset. Tady bych hadal, ze drtiva vetsina lidi to ani nikdy nezkusila.

a uvedene nevyhody jsou pro me celkem zasadni nevyhody. Nemluve o tom ze delat stropni topeni musi byt o dost vetsi opruz prace nez to podlahove :) A do stropu obcas clovek resi nejake zmeny, kor pokud nekdo taha podhledem kabely.
U pořádné novostavby není problem vytopit, ale uchladit.
To je pravda, mozna casem stale zasadnejsi.
Ale u nas pocitam, ze clovek topi tak 6 mesicu a chlazeni resi tak 2-3 mesice, navic nevim jak ostatni, ale ja zkousnu trochu lepe horky diskomofort nez studeny.

Ale ja se na to jeste podivam, ostatne proc si neco noveho nenastudovat. Predpokladam, ze by nemel byt az takovy problem vyzkouset treba jen v pracovne ci obyvaku, tedy predevsi z duvodu toho chlazeni, a kdybych z toho by krute unesen, tak muzu podlahovku investicne odepsat a prejit na tenhle system :)
Naposledy upravil(a) brumlak dne stř bře 29, 2023 8:10 pm, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od beethowen »

Do podlahy chladíme. Není to úplně ideální, ale dá se to přežít a je to pořád o něco lepší než nechladit vůbec. Když bych chtěl není problém mít celoročně 20st. Ale to už není v létě dobré. Takže to spíš držím někde kolem 23-24. Podlaha má potom kolem 20st. Na dlažbách to už třeba není moc příjemné, když jseš naboso.
Je to celkem velký kompromis a tady bych okamžitě uvítal ty kapiláry do stropu nebo do stěn.
Ono je to vše o kompromisu.
Atman
Příspěvky: 298
Registrován: ned čer 20, 2021 10:09 am
Reputace: 23
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: Západné Slovensko

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od Atman »

Ohľadom toho vykurovania, ja mám pomerne ľahkú stavbu, bungalov s dosť priestornou obývačkokuchyňou s ľahkým stropom, takže jedna klíma to pekne zvláda. Klímujem (vzduch/vzduch) - kúrim na 23C už mesiac v ostrove bez iného kúrenia len z FVE a plynule prejdem na chladenie. Prakticky klíma stále drží mojich 23C v dome, je zapnutá a nestarám sa, kým nie je zime málo svetla a baterky zlezú pod 50% a potom začnem kúriť v krbe alebo kotli a vyhlasujem rodine stav energetickej núdze :mrgreen: Znamená to napríklad že sa perie len plná pračka a nie len tri podprdy a ranný a večerný čaj a káva sa varí na PB a nie rýchlovarkou alebo indukčkou. Toho PB mám vždy 3x10kg v zásobe, miniem za zimu 1x 10kg.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Zak
Příspěvky: 81
Registrován: pon říj 11, 2021 1:19 pm
Reputace: 3

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od Zak »

Jestli v té technické místnosti plánuješ i WC a dřez, tak si myslím, že malá bude. Jestli je možnost, ještě pár m2 přidej.
Já osobně o podlahovce prakticky nevím - i když mrzne, tak topím vodou někde 23-25 °C, což se v anhydritu a dlažbe tak rozloží, že o tom prakticky nevíš. Když byly den dva fakt velké mrazy, teplota topné vody šla někam téměř na 30 °C, ale to se stále musíš celkem soustředit, abys to poznal, a ta podlaha je prostě jen taková "neobvyklá" (protože není studená). Určitě nic nekomfortního.
Podlahovkou jsem chtěl i chladit, ale když jsem před 6 lety stavěl, chlazení TČ do podlahovky se moc nenabízelo. Teď to už podle mě nabízí skoro každý.
Není to určitě zázračné řešení, ale co jsem se ptal a četl, není problém tím v létě přichlazovat, tj. srazit teplotu v domě třeba o 2°C. Mně konkrétně by to myslím úplně stačilo a ušetřím si dodělávání klimatizace do hotového baráku. Jediné, co se musí ohlídat, aby se do toho nepustila příliš studená voda - kontrolovat rosný bod. Jinak je to jen nějaká jednoduchá termodynamika, to teplo to prostě odvádět dokáže. Když má člověk slušně zatepleno a například předokenní žaluzie, tak si myslím, že to může fungovat docela hezky.
glottis
Příspěvky: 1915
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Reputace: 179
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od glottis »

mam jeste jeden vstup k podlahovce :) Nenechal bych se presvedcit ze hadice nenamotat pod nabitek. Skrine, kuchyn. Znam lidi, co si to nehcali nenamotat pod linku treba :) A pri dodelavkach kuchyni o pul metru hnuli. Ted u linky stoji na studenem :) a pod skrini zase to teplo nikam neodejde a ztrata skoro nic.
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 482
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Reputace: 65
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od PetaJoule »

glottis píše:mam jeste jeden vstup k podlahovce :) Nenechal bych se presvedcit ze hadice nenamotat pod nabitek. Skrine, kuchyn. Znam lidi, co si to nehcali nenamotat pod linku treba :) A pri dodelavkach kuchyni o pul metru hnuli. Ted u linky stoji na studenem :) a pod skrini zase to teplo nikam neodejde a ztrata skoro nic.
Aha. Fyzik. Podíval bych se na sokl skříně s IR kamerou.

Tentokrát kondukce.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
glottis
Příspěvky: 1915
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Reputace: 179
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od glottis »

PetaJoule píše:
glottis píše:mam jeste jeden vstup k podlahovce :) Nenechal bych se presvedcit ze hadice nenamotat pod nabitek. Skrine, kuchyn. Znam lidi, co si to nehcali nenamotat pod linku treba :) A pri dodelavkach kuchyni o pul metru hnuli. Ted u linky stoji na studenem :) a pod skrini zase to teplo nikam neodejde a ztrata skoro nic.
Aha. Fyzik. Podíval bych se na sokl skříně s IR kamerou.

Tentokrát kondukce.
A co zjistim fyziku? Ze je sokl teplej? No nekecej! :) Prekvapive bude. Nad soklem bude 2cm dreva a pak neco naskladaneho. Docela dobrej izolant. Vetsina energie dal nepujde. Kamerou zjistim jen teplotu, ne tok energie. Ale o tom uz jsi zaslechl urcite. Az se rozmysli, ze skrin bude jinde tak tam bude mit ctverec studenej :D

A mam dalsi tip. Extremne dobre resit recirkulaci teple vody. Izolovat jak jde. Nedavat trubky pod izolaci ale do ni nebo nad ni. Dvojite na to navlect ty izolacni navleky. Mozna zkusit i koaxialni trubky. Recirculace je jinak hrozny zrout energie. Klidne recirkulaci rozdelit na vic okruhu. Nekde zjistis ze to neni potreba, nekde budes spinat treba v jine casy. Udelal jsme si dva okruhy a trosku si tukali na celo. Jsem ted rad a udelal bych okruhu vic. U sebe bych to dnes udelal jinak a dal vetsi duraz na izolace.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od jahodovák »

Ono i dnes jde postavit docela levně a ekologicky bydlení na úrovni tak aby mělo i na provoz potřebu velmi málo energií,jen to naráží na problém s nedostatkem architektů,kteří to dovedou protlačit přez dnešní byrokraty na stavebních úřadech.Další překážkou a to asi největší je že každý začne hledat bydlení ne včas ale když už nemá čas na delší plánování takže volí co nejrychlejší variantu.Navíc v dnešní době pokud chce stavět obyčejný člověk,je to skoro sebevražda díky stálé podpoře od naší milované vlády.Existuje ale mnoho věcí,které lze použít i pro zlepšení stávajícího bydlení i ve starších objektech,jen to chce pokud možno realizovat svépomocí,protože se skoro nedá sehnat šikovné pracovníky,kteří to zvládnou v požadované kvalitě a za rozumnou cenu.dnes asi bude výhodnější spíš počkat co se bude dít a trošku se připravit na čas až pomine tato divná doba.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1197
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Reputace: 130
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od TomHC »

glottis píše:A mam dalsi tip. Extremne dobre resit recirkulaci teple vody. Izolovat jak jde. Nedavat trubky pod izolaci ale do ni nebo nad ni. Dvojite na to navlect ty izolacni navleky. Mozna zkusit i koaxialni trubky. Recirculace je jinak hrozny zrout energie. Klidne recirkulaci rozdelit na vic okruhu. Nekde zjistis ze to neni potreba, nekde budes spinat treba v jine casy. Udelal jsme si dva okruhy a trosku si tukali na celo. Jsem ted rad a udelal bych okruhu vic. U sebe bych to dnes udelal jinak a dal vetsi duraz na izolace.
Ja som urobil cirkuláciu TÚV "smart" už dávno, HW riešenie. Kúpeľňa je najďalej od kotla, tak som tam dal pohybový snímač a ku cirkulačnému čerpadlu relé, pohybový senzor ho zapne a kým potrebuješ reálne teplú vodu, stihne to tam dotiecť. Lebo málokedy máš potrebu prísť do kúpeľne a HNEĎ pustiť teplú vodu. A ak áno, tak máš smolu, chvíľu vydržíš :)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1197
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Reputace: 130
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Stavba domu: priprava, planovani, slepe ulicky, vychytav

Příspěvek od TomHC »

PetaJoule píše:Aha. Fyzik. Podíval bych se na sokl skříně s IR kamerou.

Tentokrát kondukce.
Trochu mi pripomínaš jedného člena, ktorý tiež na všetko potrebuje infra kameru, osciloskop a siahodlhé práce od vysokoškolských profesorov a top odborníkov v odbore. Niektoré veci možno nebudú na 100% optimálne, ale nie sú absolútne žiadnou prekážkou pre komfortné bývanie s primeranou efektivitou využitia energií...
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek