FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

Dobrý den všem, po samostudiu bych se rád obrátil na přítomné s žádostí o rady k realizaci FV. Studoval jsem, jak to formulují ostatní a zkouším to udělat podobně...

Výchozí situace:
RD/statek ve středních Čechách, vytápení dřevo lokálně v přechodovém období/automatický uhelný kotel na zimu, pouze v kuchyni dohřívána podlaha odporově, nicméně spotřeba elektřiny cca 10MW ročně (v létě cca 24kW/24 hod, tedy relativně stále stejně) - svícení, server, mrazáky, atd.
Vodu už (v létě) ohřívám pomocí solárních kapalinových kolektorů (cca 3 roky na objektu), tedy spotřeba na ohřev vody v bojleru jen v zimě.
Objekt je to rozsáhlý a rostl a byl rekonstruován "postupně", čehož důsledkem je jeden hlavní rozvaděč obsahující než 8x3F20A jističů a celkem osm podružných rozvaděčů, z nichž šest je v rámci jednoho objektu (I.A až I.D., III, IV), plus dva samostatně (stodola, garáž) - viz schémátko:
Obrázek
Všechny rozvaděče jsou napojeny pomocí 5x4 CYKY, některé mají i kabel na VT/NT. Větší sekání v objektu je bohužel poměrně nereálné, rozvody jsou již po rekonstrukci. (manželka by mne asi zabila).
Specifika elektro:
Z třífázových spotřebičů je nutný šnek pro přikládání do uhelného kotle (v provozu denně v topné sezóně) a čerpadlo pro kanalizaci (v provozu kdykoliv se mu zachce). V garáži a stodole jsou také 3F zásuvky, využívány pouze nárazově (cirkulárka). V rozvodnici IV bude příprava na ev. dva wallboxy, pokud by nás ta elektromobilita měla časem dohnat (ne, nejsem toho fanoušek, všechny naše čtyřválce i pětiválce mají objem >2L, ale to sem asi nepatří).
V kotelně je navíc elektrokotel 12kW, ten se používá maximálně jednou do roka (mám svůj ekvitermní regulátor, který umí "zabít"uhelný kotel když mu dojde palivo či když se ucpe a zapnout místo něj elektrokotel. Je to samozřejmě ale drahé a jen nouzovka.
Možné umístění panelů:
Stodola má střechu do "A", sklon cca 35 stupňů osvícená plocha cca 150 m2 na východ (-95), 150 m2 na západ (+85). Stodola je umístěna asi 30 m od hlavního rozvaděče. V tuto chvíli bych osazoval panely v jedné řadě pod hřeben na východ i západ, v další fázi eventuálně bych doplnil druhou řadu pod tyto první.
Možné umístění střídačů/baterek:
Cca 1m vzdušnou čarou od hlavního rozvaděče se mi vyskytuje zcela nevyužitý sklep.

Primární představa:
Aktuálně od nového roku budu platit cca 80.000 Kč ročně za elektřinu, na jejíž spotřebě již asi příliš neušetřím (to by bylo o rozvod, prostě náš komfort je pro manželku důležitý a tak to musí zůstat), tedy cílem je pokrýt cca 1/2 elektřiny vlastními zdroji. Po prohlédnutí několika nabídek "obchodníků s deštěm" jsem pochopil, že tudy ne. Tedy nesháním řešení na klíč, ale variantu na které se budu podílet a která bude na rozdíl od těch brožurkových řešením funkčním. Tudíž jednoznačně variantu bez dodávání do sítě a bez nutnosti se ČEZu ptát na cokoliv. Pokud bych se vešel cca do 400.000 Kč, tak návratnost 10 let v dnešních cenách je pro mne zcela OK.
Vývoj do budoucna:
Pokrýt spotřebu elektřiny i v přechodových obdobích roku (březen+říjen), tedy "přepanelovat" stodolu třeba až na 20kWp. (bylo by tedy dobré už nyní tušit, co bude třeba doplnit ke střídačům, aby to pojaly.)

Řešení:
Tady už si nechám poradit, nicméně moje zatimní představa:
- 27x 450Wp panel do 3 stringů 360V (vzdálenost od střídačů střecha+30m, tedy nízkonapěťové stringy jsou asi mimo možnosti
- 3x střídač cca 5000W - vzhledem k další "bižu" se mi zdají Victrony dost drahé (nutnost samostatných MPTT?). Axpert King má nízké hodnoty MPTT (150V?), Growatt asi není dost značka, že? Určitě preferuju 3F spolupráci střídačů - sice chápu argumenty v jiných diskusích o přechodu na 1F síť, ale u sebe to moc nevidím - kotelnu (rozvodnice I.D) potřebuji mít primárně na soláru s tím, že bych ji celou přepínal na DS jen v případě puštění toho elektrokotle. Kuchyňská deska rovněž není připravena na souběh 1F a vaření manželce fakt neomezím. Vzhledem ke konfiguraci rozvodů nemám možnost někam "přihodit" zvlášť 3F napájení [jak se doporučuje, nechat něco na DS], tedy musel bych z DS napájet vždy celou rozvodnici - čímž by to celé jaksi malinko postrádalo smysl
- baterie 48V/LiFePO4 cca 15kW s perspektivou rozšíření (zaujaly mne Pylontechy, obzvláště když jsem je našel na Aliexpressu za půlku toho, co na českých eshopech - ale klidně bych si nechal baterii postavit).

Děkuju za všechny rady i kritické připomínky. Budu reagovat a korigovat svoji představu podle Vašich rad - teď je zima, tedy rád bych měl jasno do jara, na střechu se samozřejmě aktuálně nechystám.
rva
Příspěvky: 3527
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od rva »

Držel bych se 1f s tím, že 3f poběží na DS. U topení, které je potřeba v zimě, stejně není moc šancí, že by běželo z FV. Při mé spotřebě 15 MWh/rok mám 3x5kW měniče paralelně a poslední 2 měsíce to zvládají v běhu jenom 2, u toho třetího běží jen mppt regulátor. Komfort je vyšší, než původní provoz na 3x25A, kdy občas docházelo k přetížení některé fáze.
Perspektivně je možné před 3f motory přidat 1f/3f frekvenční měnič. Tak používám např. cirkulárku.
Vysokonapěťové měniče? Cca 10 let procházím různými verzemi "Axpertů", ty nynější jsou z Číny od EASun a v podstatě se to všechno chová podobně - závady vzniknou spíš chybou obsluhy a tak spíš zastarají morálně - jeden takový nízkonapěťový používám momentálně jenom jako nabíječ z NT a mppt regulátor, jeho AC výstup ani není zapojen. A další dva čekají v krabici (jeden dokonce ještě pwm), jestli budou potřeba.
Poskládání baterie z článků + připojení BMS není žádná věda, nakupuji kde to vychází cenově příznivě za akceptovatelného rizika (obvykle z Číny přes Aliexpress).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Soban
Příspěvky: 3468
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od Soban »

Co jsem koukal tak u něj bude muset použít 3f řešení, protože k rozvaděčům má natažené slabé kabely 4mm2 což je málo.

To je tak na 25A, samozřejmě L může spojit, ale co N? Jedině spojit dvě L a z třetího L udělat N a spojit s N?

Ty 3f nechat na DS taky moc nejde když má rozvaděče zvlášť, jedině že by celý rozvaděč v kotelně nechal na DS, z panelů se stejně nedá topit.

Chce to pořádně zauvažovat do čeho se dá kopnout a do čeho ne.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

Ano, bohužel spoj rozvodnic I.A, I.B, I.D (kotelna) i IV s hlavním rozvaděčem vede přímo středem objektu - a celé to rozmládit a rozsekat, to fakt není reálné pro klid v domácnosti. Počítám s tím, že pokud bych používal elektrokotel, tak tu rozvodnici I.D připnu přímo na DS, nicméně jinak je velmi vhodné, aby i tato běžela na solár - právě proto že jsou tam čerpadla k uhelnému kotli a další věci.

Co ty střídače/nabíječe? Co doporučujete? A je tu někdo, kdo by ty tři vysokonapěťové stringy připojoval jinak, než (holt) dlouhým vedením až k baterkám u hlavního rozvaděče?
Diablo1st
Příspěvky: 1623
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od Diablo1st »

V tomto prípade by sa dal použiť AC Coupling, ale má to svoje úskalia.

Návrh AC Coupling
- na stodolu natrepať panely + 10kW 3F on-grid menič
- najlepšie oficiálne pripojiť. Dá sa to aj bez oficiálneho pripojenia, ale treba použiť Fronius.
- do sklepa umiestniť batérie, pre 3F min 400Ah!
- použiť 3x Victron MP2 5kVA + Cerbo + smartshunt + 2xET340

Lacné to nie je, ale dá sa to rozširovať postupne a netreba nič riešiť s kabelážou okrem prepojenia s hlavným rozvádzačom (ten 1m)

Osobne by som radšej natiahol chráničky v zemi zo stodoly do sklepa, pokiaľ je to aspoň troška možné. Potom nie je problém rozširovať pole a mppt podľa chuti a peňaženky.
Ako je ďaleko stodola od sklepa?
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

Stodola je 30m jak od rozvaděče, tak od sklepa kde by byly baterie. V tuto chvíli je propojená s hlavním rozvaděčem pomocí CYKY 5x4 (hl. rozvaděč -> rozv. II), nicméně s případným kopáním počítám, to se holt nedá nic dělat... Pokud by byl lepším řešením AC Coupling, klidně vezmu ten.

Ten Fronius při AC Couplingu dokáže zajistit, že přetok nebude?
Diablo1st
Příspěvky: 1623
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od Diablo1st »

jbb píše:Ten Fronius při AC Couplingu dokáže zajistit, že přetok nebude?
Pri spojení s Victron áno.
jbb píše:Stodola je 30m jak od rozvaděče, tak od sklepa kde by byly baterie. V tuto chvíli je propojená s hlavním rozvaděčem pomocí CYKY 5x4 (hl. rozvaděč -> rozv. II), nicméně s případným kopáním počítám, to se holt nedá nic dělat... Pokud by byl lepším řešením AC Coupling, klidně vezmu ten.
Určite je lepšie riešenie zakopať zopár kopoflex chráničiek pre DC káble z panelov a všetko mať v tom sklepe. Čiže na stodole mať panely, niekde na stene mať malý rozvádzač s istením a odpojením a v zemi kabeláž až do sklepa.
Len si treba predom rozmyslieť akú topológiu zvoliť (koľko stringov, aké napätie), aby sa natiahli káble s korektnými prierezmi.

AC Coupling by som nechal ako poslednú možnosť, kedy už nie je na výber :lol:
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

No moje zatimní představa byla 3x 9FV, tedy 3 stringy po 360V s tím, že bych časem doplnil ještě jednou tolik. Tedy kabeláž bych potřeboval dimenzovat na 6x 9FV, ale střídače by stačily těch 3x5000VA s tím, že další tři stringy by už počítám krmily jen nějaký DC/DC - tedy ty už by šly do baterií.

Victrony vycházejí fakt docela draho (i proto, že k nim musím pořídit zvlášť ty DC/DC, ne?). Fronius samotný je v 15kW také za hezkých 80 tisíc... Jaké jsou jiné eventuality, když potřebuji bez přetoku a sfázování třech měničů? Asi je to pitomost, ale když vidím na Alibabě Growatt 5000ES za hezkých 650 USD/kus, tak to by ty tři zase tolik nestály. Respektive, to už bych klidně koupil i jeden rezervní ;-) Samozřejmě, zatím jsem kupoval klasicky jen na aliexpressu, tak třeba to na Alibabě není tak jednoduché. Tam je vidím za ještě docela pěkných 750 EUR/kus...
Diablo1st
Příspěvky: 1623
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od Diablo1st »

Victron sa s Growatt moc nedá porovnávať. Sú to iné topológie. Victron má vyššiu účinnosť, vyššiu preťažiteľnosť, celkovo je ten systém lepšie odladený, ponúka kopec nastavení spínania pomocou relé, má vrm portál, slušnú podporu a záruku, takže tá cena je samozrejme troška vyššia.

Ten Growatt pri započítaní všetkých poplatok a dopravy vychádza okolo 900€. Len treba k tomu adekávatne dimenzovať aj batérie, lebo spotreba 3ks takýchto meničov bude 200+W, takže by to chcelo 2x 16ks 280Ah LF280K článkov + 2x JK BMS + istenie.

O akých paneloch uvažuješ? Lebo 450Wp majú často Voc okolo 50V, čo pri zimných podmienkach pri 9ks bude vysoko nad 500V!
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

No panely mám zatím promyšlené ze všeho nejméně. Prostě jsem usoudil "nějaké 450Wp" s tím, že střecha je dost velká na cokoliv si vymyslím - jen bych je rád (i s rezervou na hromosvod) umístil do jedné řady, kdy celá střecha (respektive levá, větší střecha) má šířku 16m, tak aby se vešly tam.

No stran Victronu - já mám pocit, že celková cena bude jistě 200% Growattu, né-li více.
rva
Příspěvky: 3527
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od rva »

Kdybych s dnešními zkušenostmi začínal a chtěl ušetřit, nebál bych se ani něčeho jako (namátkou) https://www.aliexpress.com/item/1005004084081687.html. Vyřešil bych hlavně korektní vypínání elektrárny v případě problémů (nejprve odpojit fv panely).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

Odpojením FV myslíš co? Nějaké odpojovače co to zvládnou pod napětím?
A nebyl by u takovéhodle střídače ten problém, že když se za pět let jeden pos***, tak už nebude možné sehnat něco, co bude schopné spolupracovat s těma na zbylých fázích? Se nebojím že se vysype jeden, ale abych pak neměnil všechny.
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

Takže tohle je cena za tři kousky? Jestli teda číňany chápu dobře.
A jak je to s (ne)přetokovostí tohodle řešení?
rva
Příspěvky: 3527
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od rva »

Řada tady používá DC jističe s vyrážecí cívkou. Já používám čínská (noname) relé (s párem kontaktů v sérii), protože u mne fungují a je to nezávislé na dalším zdroji energie. Ale nikomu to nedoporučuji.
Při ceně měničů z Číny je zajímavá varianta koupit jeden do zásoby (tak to mám u těch mých). A pokud přijde morální zastarání, koupí se nová trojice a ty staré dál slouží jako mppt měnič, popřípadě dobíječ.
U Číny se nikdy přesně neví, o co se jedná. Ale uvádějí ofgrid, tak to snad bude ofgrid, kde je výstup od vstupu oddělen (obvykle uvnitř přes kontakty relé). Předpokládám, že se to bude chovat jako všechny podobné bedny tohoto typu, které vycházejí z 10 let starého původního Axpertu. Spotřeba na prázdno 1A z baterie, hlučné ventilátory, při přetížení možnost nastavit aby se přepnul na distribuci a pak zvládne vyšší proud, ale dvojnásobek asi už ne. A pokud koupit nějaký do zásoby, tak to spíš tehdy, pokud mají pracovat paralelně (a pak potřebují stejný (podobný) firmware). Jestli má být každý na jednu fázi, tak je to úplně jedno, každý si pracuje nezávisle, je sfázovaný s fází od distributora na vstupu.
A je to za tři kousky, prodávají ho i jednotlivě https://www.aliexpress.com/item/1005003848280327.html
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jbb
Příspěvky: 8
Registrován: sob lis 19, 2022 7:21 pm

Re: FV - hybridní bez přetoku - statek střední čechy.

Příspěvek od jbb »

Teď mi tu na fóru vyběhla reklama na intv.cz, z prvního rozhovoru s nimi mám z toho lepší pocit, než kupovat přímo v Číně. Hlavně, je fajn mít někoho na koho můžete křičet, když jeho výrobek nefunguje. Do Číny volat asi není reálné, navíc já čínsky opravdu nemluvím.
Používáte někdo jejich střídače? Má někdo praktickou zkušenost? Akorát mne upozornili, že v případě výpadku vnějšího napájení, se ty tři střídače rozfázují. Je to obecná vlastnost těchto zařízení, nebo třeba victrony tím netrpí?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek