Amazon postaví ve Virginii a Irsku větrné a solární farmy

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Amazon postaví ve Virginii a Irsku větrné a solární farmy

Příspěvek od karelkilian »

Přeji pěkný den,

a protože je pátek, mám pro Vás další článek ke čtení, zamyšlení i diskuzi. Tentokrát se podíváme k Amazonu, ale nebudete nakupovat :-).

Karel Kilián

Amazon postaví ve Virginii a Irsku větrné a solární farmy

Amazon je jednou z největších technologických společností na světě. S tímto statusem pochopitelně přichází i odpovědnost, která se týká mimo jiné i postojů k životnímu prostředí. Řada velkých firem již oznámila své závazky k využívání čisté energie a snížení dopadů na klimatické změny. Amazon v tomto směru rozhodně nemíní zůstat pozadu.

Ačkoli to alespoň z veřejně dostupných informací nemusí vypadat, že se firma miliardáře Jeffa Bezose snaží snížit svou uhlíkovou stopu, rozhodně nestojí stranou s rukama v kapsách. Postupně spouští projekty, jejichž cílem je odklon od využívání energie z fosilních paliv na ekologičtější alternativy. 1. srpna Amazon oznámil své další plány - v pořadí 65. a 66. projekt, související s obnovitelnou energií.

Nutno podotknout, že do 64 dosavadních aktivit se počítají i střešní fotovoltaické elektrárny, nainstalované na více než padesáti objektech. Ne všechny projekty jsou tedy takového rozměru, jako připravované farmy - do celkového počtu firma počítá i menší lokální instalace.

Větrné turbíny i solární panely

Prvním projektem bude větrná farma v irském Corku. Společnost očekává, že s výkonem 23,2 MW bude schopna ročně vyrábět 68 000 megawatthodin obnovitelné energie. Půjde přitom již o druhou větrnou farmu Amazonu v Irsku.

Druhým projektem bude solární farma, kterou chce Amazon vybudovat v Pittsylvania County v americké Virginii. Pokud se naplní předpoklady, bude s výkonem 45 MW generovat podstatně více energie než její větrný protějšek: zhruba 100 000 MWh za rok. Celkem se jedná o sedmou sluneční elektrárnu Amazonu na území Virginie.

Elektrárny budou dodávat čistou energii do datových center webových služeb Amazon Web Services, která pohánějí webové stránky největšího internetového obchodu, na němž nakupují denně miliony zákazníků z celého světa.

Investice tím nekončí

„Hrát velkou roli při snižování množství zdrojů, podílejících se na klimatických změnách vyvolaných člověkem, je pro Amazon důležitým závazkem,“ uvedla v prohlášení ředitelka pro udržitelnost Kara Hurst. „Velké investice do obnovitelné energie jsou zásadním krokem k řešení naší uhlíkové stopy na celém světě. Budeme i nadále investovat do těchto projektů a těšíme se na další letošní i budoucí investice.“

„V rámci plánu proti klimatickým změnám jsme se zavázali, že do roku 2030 bude 70 % irské elektřiny pocházet z obnovitelných zdrojů. Vedoucí postavení v tomto odvětví je klíčem k tomu, aby se nám podařilo tohoto cíle dosáhnout,“ řekl Richard Bruton, irský ministr pro životní prostředí.

„Děkuji Amazonu za jejich pokračující investice do projektů čisté a obnovitelné energie ve Virginii,“ uvedl senátor Virginie Mark R. Warner. „Tento projekt solární farmy v Pittsylvania County povede nejen k čistějšímu prostředí, ale i vytvoření nových pracovních míst.“

Amazon chce být 100% zelený

V tuto chvíli není známo, kdy přesně Amazon dokončí své nejnovější projekty. S ohledem na to, že podle tiskové zprávy by obě energetické farmy měly začít vyrábět energii již v průběhu roku 2020, lze předpokládat dokončení stavby do konce tohoto roku.

Investice Amazonu do obnovitelné energie byly nedávno oceněny ve zprávě Solar Energy Industries Association (SEIA). Firma získala první místo za zařízení k využívání sluneční energie instalovaná v roce 2018. Jen v USA kompenzovaly solární projekty Amazonu oxid uhličitý v ekvivalentu více než 320 milionů kilometrů kamionové dopravy. Cílem je dosáhnout 100% provozu na obnovitelnou energii.

Kromě investic do větrné a sluneční energie učinil Amazon již mnoho kroků pro udržitelnost prostřednictvím svých inovativních programů. Velmi intenzivně řeší způsob dopravy svých zásilek a v minulosti například realizoval projekt District Energy, který využívá recyklovanou energii k vytápění a chlazení více než 279 čtverečních metrů kancelářských prostor.

Další informace o iniciativách společnosti Amazon v oblasti udržitelnosti naleznete na adrese www.amazon.com/sustainability.

Co říkáte na ekologické aktivity velkých firem, jako je Amazon?

Zdroje: techspot.com, press.aboutamazon.com.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Amazon postaví ve Virginii a Irsku větrné a solární farm

Příspěvek od střídač_N »

"Co říkáte na ekologické aktivity velkých firem, jako je Amazon?"

Pokud odhlédneme od krasopisných marketingových slov "klimatické změny", "uhlíková stopa", " ekologičtější alternativy" a vyložených žvástů "Hrát velkou roli při snižování množství zdrojů, podílejících se na klimatických změnách vyvolaných člověkem, je pro Amazon důležitým závazkem", pak se dostaneme k podstatě problému.

Ano, větr a slunce tam kde je, je dobrý byznys, a kdo má na něj peníze (investice), zažije další vzestup a ostatní , kteří na to nemají, další pád do závislosti.

Velcí hráči budou ještě větší a malilinkatí hráči jim k té velikosti pomohou.

K tomu nám dopomáhej Bůh!!!!

Je škoda, že v naší zemičce se nenajde "nějaká" soukromá iniciativa jenž by byla schopna alespoň ve fotovoltaice nalézt opět jen "nějakou" formu sdružení prostředků k výstavbě větších solárně akumulačních celků.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Amazon postaví ve Virginii a Irsku větrné a solární farm

Příspěvek od brumlaj »

Pořád je u nás OZE u lidu obecného (po slovensky obyčajného) sprosté slovo. Lidé sice sdílí obytné domy formou SVJ či bytových družstev, ale ani v Praze (pro Brno Cajzlstán) kde byla podpora i města nejen státu, tak nevím o sdružení peněz na FVE na střeše pro dohřev vody v neustálé cirkulaci TUV. Je to smutné. Návratnost takto malé investice je jasná a dopředu přesně predikovatelná. Přes to není zájem. Je to pohodlnost a absolutní neznalost a nedůvěra nájemníků kteří si pouze hrají na majitele ač na to být majitelem mentálně nemají. Nebo potřebují být aspoň v něčem na někom závislí.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Amazon postaví ve Virginii a Irsku větrné a solární farm

Příspěvek od jahodovák »

Ono je to vcelku pochopitelné,hodně lidí žije od vejplaty k vejplatě a nemá žádnou rezervu takže je nic nezajímá a pak někteří zas vidí třeba h systém,kde vedení vše prošustrovalo a dodnes to není vyřešeno,bojí se aby to nevzal nějaký podvodník a s penězi nekam nezmizel,nejsme v právním státě,to je jen pro někoho.Takže do toho nikdo nechce jít a stát na tom nemá pramalý důvod něco měnit,spíš naopak.takže jak se říká,co si neuděláš,to nemáš...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek