V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od karelkilian »

Přeji pěkný den,

a protože je pátek, mám pro Vás další článek ke čtení, zamyšlení i diskuzi. Tentokrát se podíváme na největší větrnou farmu do Afriky.

Karel Kilián

V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

19. července tohoto roku zahájila v Keni provoz největší africká větrná elektrárna Lake Turkana. Nainstalované „větrníky“ jsou schopné dodávat energii, která má stačit k zásobování 330 tisíc místních domácností. Větrná farma se nachází v odlehlé části země, kde prakticky pořád vane silný vítr pocházející z Indického oceánu.

Keňa je v oblasti obnovitelných zdrojů energie v Africe jednoznačnou jedničkou a doufá, že v dohledné době úplně přestane spoléhat na fosilní paliva. Plány jsou skutečně velice ambiciózní: cílem je 100% využívání zelené energie do roku 2020.

365 turbín

Větrná elektrárna Lake Turkana se skládá ze 365 turbín s 52metrovými lopatkami o výkonu 850 kilowattů. Ty jsou umístěny na ploše 160 kilometrů čtverečních v severní Keni na břehu jezera Turkana, přibližně 545 km severně od keňského hlavního města Nairobi.

S ohledem na takřka ideální podmínky, které v této oblasti panují, odborníci odhadují, že ve špičkách vyprodukuje až 310 megawattů elektřiny. To by mělo být dostatečné k pokrytí potřeb asi 15 % poptávky po elektrické energii v zemi. Energie generovaná větrnými turbínami bude přenášena přes 33kV nadzemní elektrické dráty do rozvodny, odkud bude dále distribuována do keňské národní sítě.

Otevření takto velké elektrárny bylo samozřejmě velkou událostí, kterou využily ke svému zviditelnění i politické špičky. „Dnes jsme znovu zvedli laťku pro náš kontinent, když jsme představili největší africkou větrnou farmu,“ řekl keňský prezident Uhuru Kenyatta. „Keňa bezpochyby míří na pozici globálního lídra v oblasti obnovitelných zdrojů energie.“

Zdroj levné elektřiny

Z větrné farmy bude mít prospěch i 52 milionů obyvatel Keni, neboť dle očekávání by mělo dojít k poklesu cen elektrické energie. Předpoklad vychází z faktu, že větrná farma bude prodávat elektřinu největšímu dodavateli v zemi Kenya Power & Lighting Company Ltd po následujících dvacet let za pevnou cenu. Ta by zpočátku měla být v přepočtu asi 2 Kč za kilowatthodinu, později by měla klesnout až na polovinu této částky.

Stavba elektrárny stála asi 700 milionů dolarů (cca 16 miliard korun) a na jejím financování se podílelo mezinárodní konsorcium investorů LTWP, včetně Dánského klimatického investičního fondu, který byl založen za účelem investic do projektů obnovitelné energie v rozvojových zemích.

Carlo van Wageningen, spoluzakladatel a člen představenstva větrné elektrárny Lake Turkana, uvedl, že nová větrná farma je „dokonalým příkladem partnerství veřejného a soukromého sektoru“. Elektrárna je také největší soukromou investicí v historii Keni.

Keňa na vlně zelené energie

Keňa je v rámci afrického kontinentu v současnosti na špičce ve využívání obnovitelných zdrojů. Aktuálně z nich vyrábí asi 70 % veškeré elektřiny - to je zhruba třikrát více, než je celosvětový průměr. Využívá především vodní a geotermální zdroje energie.

Státní energetická společnost KenGen vyrábí osmdesát procent keňské elektřiny, přičemž 65 % této energie pochází z vodních zdrojů. Podle zprávy Global Status Renewables 2018 je Keňa na 9. místě na světě zejména díky kapacitě pro výrobu geotermální energie až 700 megawattů.

Je nesporné, že Keňa učinila obrovské kroky směrem k využívání obnovitelné energie a je jednou z mála afrických zemí, která stále více a více postupuje tímto směrem. Větrná elektrárna Lake Turkana však není jedinou větrnou farmou na kontinentu - další velké farmy v současné době fungují v Maroku, Etiopii a Jižní Africe.

Ještě je na čem pracovat

I přes optimisticky znějící čísla není energetická situace v zemi úplně růžová. Stále je nutné podnikat další kroky, protože zhruba jeden ze čtyř Keňanů ve venkovských oblastech se musí obejít bez elektřiny a ti, kteří ji mají, trpí pravidelnými výpadky proudu.

I když tyto projekty významně zlepšují dodávky elektrické energie v rámci kontinentu, Mezinárodní energetická agentura uvádí, že subsaharská Afrika musí do roku 2030 investovat 300 miliard dolarů, aby dosáhla všeobecného přístupu k elektřině.

V globálním měřítku je ve využívání větrné energie jedničkou Čína. Jen v loňském roce zde byly nainstalovány větrné elektrárny s kapacitou 21 gigawattů. Díky tomu se podle zprávy Světové asociace pro větrnou energii (WWEA) stala vůbec první zemí s celkovou kapacitou více než 200 gigawattů. Za Čínou následují Spojené státy americké a Evropská unie.

Pokud vás zajímá aktuální dění kolem největší africké větrné elektrárny Lake Turkana, můžete navštívit její oficiální web nebo sledovat její stránku na sociální síti Twitter.

Co říkáte na plán, podle kterého má Keňa již v příštím roce fungovat jen na zelenou energii?

Zdroje: bigthink.com, ltwp.co.ke, en.wikipedia.org, interestingengineering.com, edition.cnn.com.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

Museli najprv vyriešiť, ako tam všetkú tú technológiu odstať:
https://www.youtube.com/watch?v=2e7jFTsb_M8

Zaujímavé, že tam ženy, deti ani dobytok netrpia nadváhou, prečo asi ?
https://www.youtube.com/watch?v=E3LP0oToc4E
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od střídač_N »

karelkilian píše:Co říkáte na plán, podle kterého má Keňa již v příštím roce fungovat jen na zelenou energii?
No tak to je bezesporu vždy dobrá zpráva, ale to je tak vše, co je možné hodnotit kladně.

Dovolil jsem si spočítat, že se investice zahraničních investorů zaplatí za 3 ROKY! No asi to nebude ten správný výpočet, tak dáme 5 roků jak bývá u těchto investic obvyklé. No a po této době potečou keňanské penízky ve výši asi třech miliard ročně pěkně investorům, což my dobře známe, jelikož z naší zemičky investorům spořádaně předáváme ročně asi 800miliard našich peněz o což je naše životní úroveň zkracována a naopak u investorů prodlužována.

Ano, jeden bič je nahrazen jiným bičem, jen se to halí do krásného zeleného hávu. Pokud bych to měl hodnotit jako celek, tak zahraniční investice z toho dělají vcelku nevýhodnou zelenou energii.

Asi bych neměl být takový skeptik, neb ona Afrika má ráda různé revoluce a nějaký osvícený diktátor bude jistě chtít aby keňané nebyli okrádání, vyvlastní investory a bude vše v těch nejlepších zelených rukou.

Zelení investorské mafii ZMAR!
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

Keď ľudia nechcú, aby kapitál išiel zahraničným investorom, tak si to majú zafinancovať oni
a kapitál nebude tiecť do zahraničia, ale ostane doma.

Hlavne že sa im podarilo 1 200 MW vedenie, lebo bez toho im tam tie veterníky
len tak stáli a nerobili nič.
https://www.youtube.com/watch?v=yHRPe0LLNJw

A dokonca to v Keni obsluhujú aj ich vlastní inžinieri.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od ikovlabs »

Tak tak - zadne cizi investice - pekne ryt hubou zem...
Zadna Skodovka nemcum - pekne cestou zigulu - do prdele ale za VLASTNI!!!
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od střídač_N »

ikovlabs píše:Tak tak - zadne cizi investice - pekne ryt hubou zem...
Zadna Skodovka nemcum - pekne cestou zigulu - do prdele ale za VLASTNI!!!
Cítím v tomto textu osten na mé psaní, tudíž se ozvu.

Je vidět, že nechápete souvislosti, tudíž vás trošku omlouvám. Není každému dáno.

Automobilový průmysl je svázán mnoha normami, tudíž jednotlivec neuspěje. V zmiňovaném případě je Škoda v roli jednotlivce a pokud měla přežít, musela se spojit s větším celkem.
V každém případě jsme ji nemuseli prodat, ale vyměnit za akcie koncernu. Tehdejší vláda potřebovala keš, tudíž onu hloupost prodat, udělala. Upřednostnila krátkodobé hledisko, před dlouhodobým. Pokud jste chtěl poukázat na hloupé chování tehdejší vlády, ano povedlo se to.

Žádné cizí investice.
Ano investorem mohla být vláda Keni. Nic ji v tom nebránilo. Vy bohužel nechápete roli investora a budete je vítat a tu rákosku co má na vás za zády, nevidíte. Je to krátkozraký pohled. Nakonec je to tak nějak v lajně. I náš největší soudruh a ekonomický diplomat Zeman je stejně hloupý a láká investory, aby nás definitivně vydrancovali a ekonomicky dorazili. Diky bohu již není skoro co, tudíž od nich máme pokoj.
Investor je novodobý loupežník s liberálním hlásáním: jsem investor a kdo je víc. Chraňte moje investice, zisk je můj, pokud přijdou i ztráty jsou vaše a dělejte si s ním co chcete. V novověku se tomu říká privatizace zisků a socializace ztrát.
Již se nedivím, že jsme jako celek na tom tak blbě, dobře nám tak . Národ je asi složen ze všech těch "pekne ryt hubou zem", neschopných alespoň trochy myšlení. Vím, pitomce myšlení bolí.
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od ikovlabs »

No ja hlupak - jeste ze jste mi otevrel oci . Mozna te Keni brani takovy zadrhel - prachy. Asi je nemaji - respektive ne na vetrniky. Neco jako v CZ se furt zvazuji PPP projekty - a to tech penez mame zrejme k dispozici vice...
Investor jde samozrejme po zisku - neni to vetsinou zadny Kristus takze je to necekane prekvapive.Jo a to s tema akciema - chytre ale pozde generalu uz je moc .Otazkou je taky to zda by WW takovy obchod realizoval.Na obchod musi byt 2.General staci 1.
Ale rozumim Vam holt jste obklopen neznalky a pitomci - to je skoro na emigraci do ... eee kde ze to je lepe?
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od střídač_N »

ikovlabs píše:No ja hlupak ......
Snažil jsem se poukázat na to, že i chválihodná zelená elektřina může vést do poddanství. Ona poučka, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly zde nabývá na významu.

Dřív platilo: kdo ovládá měnu, ovládá hospodářství. Již dávno ale platí: kdo ovládá energie, ovládá toky peněz.

Snažíte se stavět do role ublíženého svými dětinskými argumenty.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

No určite je lepšie mať drahú energiu za cudzie, ako žiadnu za vlastné.

Ono ani u nás a v CZ by sa nemuseli stavať ďalšie bloky, keby sa energia
v priemysle a doma využívala ekonomicky.

Dobre vieme, že nemusí mať každý 20 kWp a 60 kWh v LiB,
ak sa dá použiť spotrebič, ktorý je úspornejší, ak neplytvám
teplou vodou, napr. sa sprchujem alebo nepoužívam rýchlovarku,
ak používam enekonomické spotrebiče, ked mi ide z panelov 80 % nominálu,
ak nejazdím autom hore-dole pre zábavu,
ak sa snažím pracovať 4 dni doma a len 1 deń vo firme,
ak vymením staré osvetlenie etc.

A keď chcem mať spičkové technoĺogie, aby som mal lacnú a ekologickú energiu,
tak to bude vyžadovať vzdelaných ľudí, ktorí veci nerobia pre peniaze,
ale s nadšením a nerobia 8 hod denne s 2 hod. prestávkou na kávu a obed,
ale pracujú a študujú 16 hod. denne, počas 50 r.

Ale zatiaĺ nebadať, preto nemá každý dom aspoň 10 kWp
a nemá každá rodina euto s 500 km dojazdom v zime,
lebo na to nemáme vedomosti a zručnosti, aby sme naprojektovali
fabriky, ktoré by na vstupe mali suroviny a na výstupe skontrolovaný
bezpečný ekologický výrobok.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od kybos »

rottenkiwi píše: ...nepoužívam rýchlovarku,...
A copak je pro ohřev vody ekonomičtější než rychlovarná konvice?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

Robil som porovnanie kanvica a indukcia a indukcia je rýchlejšia,
tiež sa znažím kanvicu používať čo najmenej, tiež indukciu,
lebo má ešte bomby plné propán-butanu, ten propán-bután
sa mi zatiaľ zdá lacnejší ako LiB baterky, tiež keď nebude PB,
tak ešte mám prívod CH4 a keď nebude CH4, ešte je tu možnosť
drevo, ktorého mám dosť z vlasnej pody a keď nebude ani drevo,
potom možno tá indukcia a kanvica + menič + LiB.

Vobec sa mi nezdá, že celý reťazec urán + centrifúgy + preprava do el. +
produkcia neutrónov + para + turbína + prenosová sústava + transformácia
+ elmer. + istenie + konvica je na tom úč. lepšie ako triesky v bleskovej piecke.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od volente »

kiwi ty jsi prostě myslitel!!!!!
Tak začni kurňa sám u sebe a neplýtvej energií na zbytečné klimatizování baterek. K vyšší životnosti jim to stejně moc nepomůže a investice je v nenávratnu. To si raději budu vařit kafe v rychlovarce. A na to abych měřil fakt kdejakou pič..inu nemám čas, stejně jako většina lidí.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

A kde mám tu energiu dať ? To nie je plytvanie, lebo baterka nestarne len
cyklami ale aj teplotou, ak klimatizujem mám baterky okolo 19 až 21 *C,
ak by som neklimatizoval, tak tu mám ráno 25 a večer okolo 29 *C,
ak sú baterky od 7:00 do 18:30 rovnomerne nabíjané +- 20 A alebo +-0.035C.
Ak by boli nabíjané 0.1C až 0.15 C, tak budú mať cez 30 *C.

Cca 3 % sa mení na teplo v DC istení a regloch,
ďalších cca. 9 až 11 % v meničoch a hrejú sa aj baterky,
takže treba z izby dostať 0.14 * 6600 W x FF x Y hodín.

Tiež meniče majú iný derejting, keď sú ambiente 19 *C,
alebo keby boli neklimatizované, keď zvonku ide dnu vzduch aj 35 *C.
Koĺko by dal Victron pri 19 *C a pri 35 *C, ak ide napr. indukcia
a varí sa guláš alebo sa robia na 4-roch platniach hičkoše s kapustou a slaninou ?


Takže ak mi baterky z hľadiska cyklov vydržia dlhšie, ako z hľadiska
teploty, tak možeme cykly zanedbať no ale pri 19 *C je životnosť x-rokov,
ale pri 29 *C, je životnosť 2.5 x kratšia.

A keďže vzdelanosť našich lekárov je taká aká je, a ja nie som Boh, aby
som vedel svoje ochorenia kontrolovať voľou, tak buď mi tie baterky
pomožu prežiť alebo zdochnem, lebo sa každý na mňa v tejto stredovekej
spoločnosti vysral.
Naposledy upravil(a) rottenkiwi dne sob srp 03, 2019 12:05 am, celkem upraveno 1 x.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od kybos »

rottenkiwi píše:Robil som porovnanie kanvica a indukcia a indukcia je rýchlejšia,...
I když je indukce rychlejší, neznamená to že je taky efektivnější. Může to znamenat jen to, že má vyšší příkon. Indukční vařič zcela jistě nemá 100% účinnost a část tepla tedy neskončí ve vodě ale rozptýlí se v okolním vzduchu. Efektivní rychlovarná konvice má ale topné těleso obklopené ze všech stran vodou a tak tepelná energie, která vznikne v tělese nemá jinou možnost než přejít do vody.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

Práveže nie, lebo moja ma teleso ponoroné vo vode len do tretiny či polovice,
preto je pre mňa neekonomické tam liať o 2/3 či 2x viac vody, ktorú aj tak nepoužijem,
lebo si nerobím toľko čaju ani kávy naraz.

Možno pre 4 - 5 ľudí na 5 šálok kávy už by to zalialo teleso po vrch.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od kybos »

Tak to nezbývá než vyměnit konvici za jiný typ, který bude mít těleso pěkně u dna.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od rottenkiwi »

No ona má teleso u dna, ale je dosť vysoké, takže keby bolo široké
a vysoké cca. 10 mm, tak by sa to dalo, ale ono je vysoké a je tam
minimálna hladina, ktorá by sa mala dodržať.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od volente »

"no ale pri 19 *C je životnosť x-rokov,
ale pri 29 *C, je životnosť 2.5 x kratšia."
A toto máš ověřené jak? Či je to zase nějaká studie, nejlépe vědecká.
To už tu bylo že Li články jsou stejně po 10ti letech mrtvé, ale oni stále fungují. Bůh nás má asi rád a kašle na vědu.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od kybos »

rottenkiwi píše:No ona má teleso u dna, ale je dosť vysoké, takže keby bolo široké
a vysoké cca. 10 mm, tak by sa to dalo, ale ono je vysoké a je tam
minimálna hladina, ktorá by sa mala dodržať.
Musíš si vybrat konvici s menším průměrem abys měl vyšší hladinu. Varných konvic je poměrně široký sortiment od těch nejmenších na jedno kafe až po ty velké. Stačí zvolit jen správný typ a nevařit vodu na jedno kafe ve dvoulitrové konvici. Dokonce jsou k dispozici i varné konvice do auta na DC, kde bys mohl vynechat střídač a dostal by ses ještě na vyšší účinnost ohřevu.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: V Keni zahájila provoz největší africká větrná farma

Příspěvek od volente »

On se kybos jenom špatně vyjádřil, stačí koupit konvici kde celé dno je topné těleso. Pak tam můžeš dát i 1cm vody.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek