Znečištěné ovzduší degraduje výkon solárních elektráren

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Znečištěné ovzduší degraduje výkon solárních elektráren

Příspěvek od karelkilian »

Přeji pěkný den,

a protože je pátek, mám pro Vás další článek ke čtení, zamyšlení i diskuzi. Tentokrát se podíváme na vliv znečištění ovzduší na výkon solárních elektráren.

Karel Kilián

Znečištěné ovzduší degraduje výkon solárních elektráren

Asi nikdo se nebude přít o tom, že snaha o snižování znečištění ovzduší je objektivně dobrá. Nové poznatky ukazují, že vedle pozitivních dopadů na lidské zdraví, může být výsledkem také významný nárůst produktivity solárního průmyslu.

Dokazují to výsledky výzkumu, zveřejněné v pondělí 8. července v odborném časopise Nature Energy. Ty ukazují, že desetiletí nepřetržitě rostoucího znečišťování ovzduší snížily v Číně potenciální množství vyrobené sluneční energie o celých 15 %.

Důvod je až banálně prostý: znečištěný vzduch blokuje průchod slunečních paprsků a snižuje tak množství světla, které by mohlo dopadat na solární panely. Dobrou zprávou však je, že snížení znečištění na úroveň roku 1960 by kromě vyšší efektivity slunečních elektráren přineslo nejen čistší ovzduší, ale také přispělo ke zlepšení zdraví obyvatel a zmírnění probíhajících klimatických změn.

Čína jako velký znečišťovatel

Čína má velmi silnou průmyslovou výrobu, ve které je využívána především energie, získaná spalováním uhlí. To má za následek velké množství emisí, jež mimo jiné způsobují zde takřka typické krvavě rudé západy slunce. Ty jsou ale víceméně vedlejším a de facto nejmenším důsledkem neekologického čínského průmyslu.

Podstatně vážnější dopad má znečištěný vzduch na zdraví obyvatel, kde na následky nemocí, souvisejících se špatným životním prostředím, umírají ročně tisíce lidí. Odhaduje se, že 38 procent obyvatel Číny je pravidelně vystaveno znečištěnému vzduchu.

To by samo o sobě mělo stačit k ospravedlnění výrazně přísnějších čínských předpisů v oblasti ochrany ovzduší. Nová zjištění však přidávají další argument v boji za čistější vzduch - odhalily to, co vědci nazývají „bonusem v podobě elektřiny navíc“.

„Čistější vzduch je v přímé úměře se ziskem elektrické energie,“ uvedl Bart Sweerts, vědecký pracovník Institutu pro atmosféru a klima při univerzitě ETH Zürich, který studii vedl. „Tato studie poskytuje podpůrný argument k primárnímu důvodu, který stojí za opatřeními ke kontrole znečištění ovzduší - snížením škodlivých účinků na zdraví.“

Více slunce pro solární panely

Jistě nemusíme čtenářům MyPower.cz vysvětlovat, že solární panely potřebují k výrobě elektřiny sluneční záření. Problém se znečištěným ovzduším spočívá v tom, že se emise dostávají do cesty paprskům a snižují tak schopnost panelů vyrábět energii.

Vědci použili k měření potenciální kapacity pro výrobu energie historické záznamy o úrovni slunečního světla naměřené 119 stanicemi po celé Číně. Konkrétně se zaměřili na data z let 1960 až 2015, tedy období, během kterého došlo k významnému nárůstu průmyslové výroby.

Výsledky ukázaly, že během uvedených 55 let došlo k poklesu slunečního svitu, který se nejvíce projevoval v zimních měsících. To mimo jiné způsobilo snížení potenciální kapacity solárních elektráren. I když určitou roli mohly hrát změny oblačnosti, většina důkazů naznačuje, že hnacím faktorem sníženého množství dopadajícího slunečního světla jsou právě emise.

Odborníci pak zjišťovali, jak klesající množství slunečního světla ovlivnilo různé typy solárních zařízení, od stacionárních panelů instalovaných na střechách, až po solární farmy, kde se panely automaticky orientují s ohledem na polohu slunce.

Výsledky jsou evidentní

Výsledky ukázaly, že do roku 2016 přišla Čína každý rok kvůli znečištěnému vzduchu o 14 terawatthodin sluneční energie. Takové množství by stačilo k provozu více než 1,3 milionu amerických domácností. Na výrobu „ztracené energie“ pak muselo být vynaloženo v přepočtu více než 40 miliard korun.

Je pravdou, že v současnosti Čína investuje do obnovitelných zdrojů energie více peněz než kterákoli jiná země na světě. To je ale v kontrastu s faktem, že finanční a energetické ztráty se budou zvyšovat, pokud nedojde k výraznému pokroku v plánovaném snížení znečišťování ovzduší.

Zjištění ukazují, že pokud by Čína dokázala snížit znečištění ovzduší tak, aby odpovídalo úrovni z roku 1960, a přitom podle předpokladů zvyšovala kapacitu výroby solární energie, mohla by do roku 2030 na tomto „bonusu za elektřinu“ vydělat až o 74 terawatthodin elektřiny více ve srovnání se stavem, kdy by znečištění zůstalo na úrovni roku 2015.

Zanedbatelný by nebyl ani dopad v segmentu zdravotnictví - jen v asijsko-pacifickém regionu se utratí 50 bilionů korun za léčbu a zlepšení zdravotního stavu lidí, jejichž nemoci způsobilo špatné životní prostředí. To vše je velice dobrou připomínkou faktu, že řešení znečištění ovzduší má své velmi jasné přínosy.

Jak vnímáte vliv znečištěného ovzduší na výkon solárních elektráren?

Zdroj: earther.gizmodo.com.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Znečištěné ovzduší degraduje výkon solárních elektráren

Příspěvek od rottenkiwi »

Keď večer zasvietim 2000 lm LED pod určitým uhlom na panel, tak vidím, aké bolo cez deň
znečistenie prachom a vidím, či mám zobrať do ruky mop a vodu a ten prach umyť,
alebo nie.

Znečistenie ovzdušia vidím aj na Luxmetri v mobile, iný výkon dávajú panely
keď je von 90000, 110000 či 125000 luxov.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 527
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Znečištěné ovzduší degraduje výkon solárních elektráren

Příspěvek od rva »

U nás by výrobě prospělo vykácení lesů. Hlavně zjara, kdy bychom mohli být v elektřině již soběstační, začnou kvést jehličnany a jejich lehký pyl pokrývá žlutou vrstvou panely a přicházíme tak o cenné terawatthodiny. Umýt je nemůžeme, protože voda dochází.
Očekávám, že nánosy prachu budou v Číně, která má časté prachové bouře z pouští, též hlavním důvodem snížení výroby. Ale bojovat proti pouštím může být kontraproduktivní, protože jejich prach je roznášen nad oceány, kdy "hnojí" vody železem, které umožňuje růst fytoplanktonu, který likviduje jedovatý CO2.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Znečištěné ovzduší degraduje výkon solárních elektráren

Příspěvek od vla »

Jenže takhle jednoduché to není. Záleží i na množství vodních par ve vzduchu, typu hodně vysoké oblačnosti třeba s krystalky ledu atd. Takže nazvat příspěvek jako vliv znečistění je docela zavádějící, i když "moderní". A to pomíjím teplotu, vítr (ochlazování ) atd. Takže takto provedené měření bez souboru dalších podmínek, při kterých měření probíhalo je pouze módní záležitost, která nesvědčí naprosto o ničem, jen autor vypadá trochu zeleněji. (prosím nebrat osobně, je to obecný jev).
Nemám rád tenhle stát.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek