Stavba nových bloků JE

Nezařaditelné
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od střídač_N »

Mne utěšuje jen to, že jakmile do něčeho strčí své špinavě politické pracky stát, je vše na dlouhé lokte a tudíž sice budeme bohužel JE stavět, ale nedostavíme ji. Slunce a akumulace bude rychlejší.

JE jen a jen otázka kolik ta politická kratochvíle bude nás poplatníky toho cirkusu stát.

K tomu průmyslu a jeho výkonnosti. Nevidím důvod proč by si každý podnik nepostavil plynovou elektrárnu. Bez distribučních poplatků bude jistě i cenově výhodnější.
Nějak jsme si navykli, že problémy a tím i náklady a zodpovědnost převezme stát a zisky převezme kdo jiný než ten správňácký kapitalista.
Nakonec i ty fabriky budou muset být tak nějak smárt, ať si taky toho poblouznění užijí.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od diablo007 »

rva píše:
diablo007 píše:V čem je to konkurenceschopné když jiné státy museli garantovat výkupní cenu. Proč si ČEZ nechá ujít tak lukrativní investici když je to takové terno jednoduše proto že není . Při ceně za jakou se energie pohybuje na burze to jádro taky není žádná výhra. Dnes se tu objevil článek na největší solární elektrárnu kde výkon 1GW vyšel cca na 20 miliard tady má blok o výkonu 1GW vyjít ať nezeru na 300miliard tak kdyby se za 60Miliard postavilo 3GW FV pole zůstane dalších 200Miliard na úložiště energie a ještě zbude na reklamni brožurky
Garantovat cenu provozovatel JE chce, protože JE plánoval na to, že poběží v základním režimu a ne jako elektrárna pokrývající špičky. Náklady totiž budou u JE v obou případech téměř stejné, ale výroba (a tedy tržby) ne. A pokud by se politici někdy rozhodli, že budou upřednostňovat alternativní zdroje a jaderka by kvůli nim třeba půl roku stála, tak někdo tu odstávku musí zaplatit. Jinak to prostě nejde, elektřinu potřebujeme i v zimě, když OZE nefunguje.
A teď ta největší solární elektrárna:
Instalovaný výkon: 1.18 GWp
Cena: 20 miliard Kč
Roční výroba při optimálním umístění v česku (výpočet dle https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html)
1.16 TWh
Alternativně plánovaný blok v Dukovanech:
Plánovaný výkon bloku: 1.1 GW https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika ... ri-drabova
Odhadovaná cena: 200 miliard Kč - zdroj tamtéž
Odhadovaná roční výroba: 7.7 TWh (odhad je podle stávající JE, která při 2040 MW vyrobila v r.2018 přes 14 TWh)
Závěr: Nový blok by stál 10x víc, než největší solární elektrárna a ročně by vyrobil skoro 7x víc elektřiny, než solární elektrárna. Přitom by se jednalo o elektřinu, která bude dodávána ne podle toho, jestli je léto, nebo zima, ale dle potřeby. Navíc by nebylo potřeba žádné masivní akumulace na noc. Pokud by se muselo akumulovat, tak je pravděpodobné, že JE bude levnější, než FV+akumulátory.
Aby JE měla smysl, je potřeba, aby mohla dodávat. Pak ale nepotřebujeme OZE, protože to akorát vede k tomu, že zbytečně nahradí část výroby JE a zvedne tím cenu elektřiny. Prostě s JE se bez OZE obejdeme. OZE se bez klasických zdrojů neobejde. Němci zvolili maximalizovat OZE a jako klasiku použít plyn s tím, že uhlí a JE zavřou. Už teď kvůli tomu mají nejdražší elektřinu v Evropě, protože musí platit kompenzace jako OZE, že je odpojují od sítě, tak plynovým elektrárnám, že nemohou dodávat, když běží OZE. A ještě budou platit kompenzace těm elektrárnám, která se budou muset zavřít.
200 miliard za blok je nereálný nesmysl a krom jadérek jsou plynové elektrárny které jsou nakladami na postav ní směšné a tu zimní část výroby by urcite zvladla. Jinak pokud zvládá Marko z investici 300t pokrýt 95% své spotřeby pak by opravdu stačilo minimum stabilních zdrojů energie. Máme vodní elektrárny ty celkem stabilní jsou.a že jsou Němci paka a odpojují někdy i nové elektrárny nebo po modernizaci je jejich blbost. Když by se zdroje odpojovalo jejich doslouze in nemusí platit kompenzace.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od brumlaj »

rva píše: ....... provozovatel ....... JE plánoval na to, že poběží v základním režimu a ne jako elektrárna pokrývající špičky. .......... Přitom by se jednalo o elektřinu, která bude dodávána ne podle toho, jestli je léto, nebo zima, ale dle potřeby. Navíc by nebylo potřeba žádné masivní akumulace na noc. Pokud by se muselo akumulovat, tak je pravděpodobné, že JE bude levnější, než FV+akumulátory.
Tak poběží JE v základním režimu, nebo dle potřeby? Nechceš se rozhodnout ? Kdo určí co je potřeba? Zase budeme svítit přes den v ulicích? Provozovatel ať plánuje ve vazbě na SVÉ budoucí zákazníky to, co mu oni budou ochotni zaplatit. Je to jedna z mnoha firem v ČR a není důvod jej (provozovatele) zvýhodňovat před ostatními provozovateli. A už vůbec ne za peníze lidí kteří jeho zákazníky nebudou, jen mají tu smůlu že platí daně. Ten finanční komunismus který naznačuješ a tím mám na mysli tunel našich soukromých peněz z daní směrem k Tebou zmíněnému provozovateli je zde v ČR již 30 let považován za FUJ a nepřípustný. Bohužel se v roce 2010 stalo, že si průmyslová, silně kapitalistická (pokud se jí to zrovna hodí pro maximalizaci zisků) lobby prosadila změnou zákona smazání své účasti na částečném přechodu k OZE což původní zákon o OZE neobsahoval a platilo se podle skutečného využívání OZE a to ještě nedokonale, protože každý podnik má Áčkové měření stejně jako OZE kdy lze poměrně přesně určit jaký poměr OZE daný subjekt reálně spotřeboval. Domácnosti na rozdíl od podniků odebírají v podvečer a v noci a tedy OZE využívají minimálně (tak 25% ze spotřeby domácnosti se děje v době masivní produkce OZE). Přesto dle změny zákona o OZE z roku 2010 platí domácnosti via daně drtivou část nákladů na OZE. A Světlíci, Mitalové a jim podobná verbež se jen uchichtávají při kapitalizaci zisků o které se dělit nehodlají, místo aby hejbli svou sádelnatou prdelí a získali zakázky kde se uplatní energetické úspory.

K dalším reakcím bych předeslal, že již jsme dotovali výstavby jak JE tak OZE. Ve vyúčtování elektřiny postřehnutelná podpora OZE skončí de fakto v roce 2032.
rva píše: .... Aby JE měla smysl, je potřeba, aby mohla dodávat. .....
Tak ať si pro svou produkci provozovatel sežene zákazníky, jinak jsou mi potřeby provozovatele JE u zadele. Ať si každý po roce 2032 rozhodne jakou elektřinu bude odebírat - zda fosilní (plyn), JE či OZE. A nechť provozovatel nese podnikatelské riziko včetně toho že nedostane žádné státní garance! A ne že JE přejde do rukou státu v momentě kdy se někdo špatně vyspí.....
rva píše: ..... Pak ale nepotřebujeme OZE, protože to akorát vede k tomu, že zbytečně nahradí část výroby JE a zvedne tím cenu elektřiny. .......
Nebo se ukáže jaká je skutečná cena JE pro zákazníky kteří ji preferují a možná nezaručí její základní chod. Proč by ale tito zákazníci měli být dotováni ostatními kteří by rádi maximalizaci OZE? Nevidím k tomu jediný důvod zvlášť pokud případná maximalizace OZE již od roku 2014 probíhá na tržním principu a od roku 2032 nebude ani historická finanční zátěž.
rva píše: ....... Prostě s JE se bez OZE obejdeme. .....
Řekl osvícený diktátor a dal na Náměstí Nebeského klidu pokyn tankům k zásahu proti jinak smýšlejícím poddaným .... Tak se bez ní obejděte ale netlačte tuto svou zvrácenou dobroserskou ideologii těm kteří nechtějí být závislí na centrálním provozovateli a dělají co můžou pro decentralizaci a zefektivnění SVÉ energetiky.
rva píše: ..... OZE se bez klasických zdrojů neobejde. ....
Řekl Pán Bůh. Amen. ...... Fakt? Včera? Dnes? Zítra? .......... Je zajímavé že miliardy let se obešly a zrovna od teď se neobejdou? Obnovitelným zdrojům energie je nějaká klasická energetika absolutně šumák.
rva píše: ...... Němci zvolili maximalizovat OZE a jako klasiku použít plyn s tím, že uhlí a JE zavřou. Už teď kvůli tomu mají nejdražší elektřinu v Evropě, protože musí platit kompenzace jako OZE, že je odpojují od sítě, tak plynovým elektrárnám, že nemohou dodávat, když běží OZE. A ještě budou platit kompenzace těm elektrárnám, která se budou muset zavřít.
Inu a jaký to má vliv na funkci rostlináře? Zeptej se Vaty kolik platí za kWh elektřiny z DS a cena v DE se Ti bude zdát přiměřená. Jestli se pro něco v DE rozhodli tak asi věděli proč a zrovna my kterých se to netýká bychom to měli kritizovat co nejméně a co nejvíce si zjistit proč to udělal a kam míří. A ne jim u nás za naše těžce vydřené peníze (myšleno v Evropském kontextu) dělat drahý rotor poháněný jádrem a pravděpodobně očekávat že nám budou za naši prozřetelnost vděčni. Prozradím Ti tajemství - nebudou nám vděčni.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 527
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od rva »

U nás už dodavatelé elektřiny nabízeli zákazníkům "zelený" tarif, ale zákazníci (ani ti, kteří veřejně upřednostňovali zelenou energetiku) o tyto tarify neměli zájem, tak se zase zrušily. Nějaké zbytky stále existují a kdo chce, může dobrovolně zelené zdroje podpořit. https://www.finance.cz/521427-zelene-tarify/.
Protože ekologicky myslících zákazníků je hodně, stát by měl u distributorů prosadit, aby těmto zákazníkům pomocí chytrých elektroměrů umožnil odběr jedině v případě dostatku OZE. A na druhou stranu nenutit OZE zákazníkům, kteří o to kvůli svému zpátečnictví nestojí.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od brumlaj »

rva píše:...... Protože ekologicky myslících zákazníků je hodně, stát by měl u distributorů prosadit, aby těmto zákazníkům pomocí chytrých elektroměrů umožnil odběr jedině v případě dostatku OZE. A na druhou stranu nenutit OZE zákazníkům, kteří o to kvůli svému zpátečnictví nestojí.
Přesně tak. Po skončení podpory v roce 2032 jsem s Tebou jak jsem naznačil zajedno. Jak jsem psal - jádro bylo dotováno 60 let a OZE již 13 let, na konci masivních dotací to bude nějakých 25 let. Nu a samo s sebou zrušit záruky státu a nechat komerčně pojistit JE v ČR. Také zajistit přepracování vyhořelého jaderného paliva do formy původní suroviny (smolinec) a jeho zpětné uložení zpět do původních uranových dolů pro použití následujícími generacemi. Přesně tak jak jsou s kůží na trhu majitelé OZE. Opět opakuji, "to se nám to svítí když nám to jiní platí". Ono totiž nejde o zpátečnictví, ale o vy.ebávání s okolím a následujícími generacemi.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am
Reputace: 28

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od matobabetak »

s tymi JE je to vsetko pekne az do chvile pokial sa nieco nestane ...otazka je ci to stoji za to riziko, ak nebude elektrina cez zimu da sa prezit, ak sa stane havaria ako cernobyl nepomoze ziadna sucasna technika a jedina moznost je odstahovat sa ( ak bude kam )....
prave JAVYS rozobera cast jaslovskych bohunic ( pocul som ze jedno jadro reaktora je roztavene -nehoda) a ked sa zrata vyvoj technologie,vystavba,prevadzka a likvidacia tak to nikdy nemoze byt vyhodne, este nase pra pra deti budu po nas upratovat a nadavat na nas
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od dumi »

v porovnani s tim co jim tu nechavame v pude (pesticidy, herbicidy, jedy, oleje, znicena zem) je jeden zajistenej roztavenej reaktor zanedbatelnej. ten reaktor nam nijak neskodi, ale ty ostatni sr*cky v pude prokazatelne ano.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am
Reputace: 28

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od matobabetak »

to ano, teraz bol na STV dokument ako sme si otravili zitny ostrov :( zacalo to ked nam USA bombardovalo rafinerku Apolo, potom slovnaft atd....
po zhliadnuty serialu chernobyl som nadobudol este vacsi odpor k JE, nie kvoli technologii ale tym ludom co maju zodpovednost seru na vsetko, hlavne ze maju moc, peniaze
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am
Reputace: 53

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od dano »

matobabetak "ak nebude elektrina cez zimu da sa prezit" to myslis uplne vazne :shock: ? Vidim, ze ludia si stale neuvedomuju, ze bez el. energie by nefungovalo v dnesnej dobe prakticky nic a prakticky by sa zastavil dnesny zivot. Neviem si predstavit zivot bez el. energie, vlastne viem, na Luniku IX to dokazu, aj ked ani to nieje celkom pravda. Zastavila by sa distribucia vody, plynu, nefungovala by kanalizacia, ditribucia PHM, komunikacie, nemocnice, doprava, neodvazal by sa odpad a neviem odkial by ludia ziskavali teplo, jedlo, lieky... Ked uz spominas znecistenie podzemnych vod na Zitnom ostrove, vies, ze by pripadny vypadok el. energie zapricinil napriklad aj nefunkcnost hydraulickej ochrany podzemnych vod a dalsie znecistenie ropnymi latkami ? To ze potrebujeme tolko el. energie je dan za moderny zivot.
Zaujimave je, ze najviac odporcov JE je medzi tymi, co o tom vedia prd a ziskavaju informacie z filmov ako Cernobyl. Doporucujem ti, aby si si precital o realnom hodnoteni filmu Cernobyl od likvidatorov, teda of tych co to zazili a prezili, ci uz ukrajinci alebo rusi tvrdia, ze film nema vela spolocneho z realitou. Film bol natoceny ako propaganda a ak ta oslovil, tak zrejme uspesne. Nechapem, preco dnes ludia podliehaju dezinformaciam, ked je plno informacnych zdrojov ako si informacie overit. Napriklad aj o dvoch havariach v EBO na A1, je to velmi dobre technicky zdokumentovane a dokumenty su volne pristupne na internete. Na informacne zdroje JPP alebo "pocul som..." snad uz dnes nikto nieje odkazany.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od rottenkiwi »

Ako to vyzeralo na mieste, sa dá zistiť aj tu:
http://boinc.sk/clanky/moja-navsteva-cernobylu

Ono pre nás, okrem nejakých zmien viditeľných na zelenine v r. 86,to nič neznamenalo,
lebo príroda + pozostatky po jadrových skúškach vo svete, predstavujú niekolkonásobne
vyššiu dávku žiarenia, ako havária.

Ale pre tých ľudí, čo to pomáhali hasiť, to znamenalo smrť / 81 ľudí /,
pre ďalších niekoľko tisíc choroby spojené s ožiarením,
a pre niekoĺko desiatok tisíc, stratu domova, rodnej zeme etc.

Ale existuje aj celkom prijateĹná forma JE:
http://boinc.sk/clanky/ekologicka-jadro ... ia-cast-ii
http://boinc.sk/clanky/ekologicka-jadro ... zia-cast-i
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am
Reputace: 53

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od dano »

Ked uz sme pri havarii Cernobylskej JE, tak tu je par zaujimavych odkazov

https://refresher.sk/66058-Serial-Cerno ... i-pracovat

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdyz ... arie-74262

https://www.pavrda.cz/cernobyl/prezil.html

https://www.reflex.cz/clanek/zajimavost ... abova.html

Nechcem sem tahat politiku, ale co osobne mne najviac vadilo na seriali boli posledne diely, podprahovo tam boli zakomponovane aj udalosti, ktore nemali nic z nehodou, kto to sledoval pozorne zrejme vie o com pisem.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Stavba nových bloků JE

Příspěvek od brumlaj »

matobabetak píše:......... prave JAVYS rozobera cast jaslovskych bohunic .......
a bude rozebírat od roku 1977 až do roku 2050- tedy takový je plán. Stihne se termín, nebo to bude jako dycky? Schválně, kolik peněz si ta JE naspořila ve fondu pro likvidaci následků jaderných havárií a kolik jde ze státního rozpočtu? To jsme bratrům Slovákům nechali v hnízdě super kukaččí vejce. Jen co je pravda.
matobabetak píše: ...... ( pocul som ze jedno jadro reaktora je roztavene -nehoda) .......
Prej nehoda. Jde o jadernou reakci a ti debilové vysáli silikagel a ani si nezvážili že ho mají vysátý všechen. No neměli. Smůla. To co by udělal každý student střední školy v laboratořích fyziky při jakémkoli fyzikálním pokusu jaksi pozapomněli udělat inžinýři jaderné fyziky u jaderného reaktoru v nikoli kritické situaci. Dvě havárie s "prd následky" kvůli lidským chybám v Československu jsou málo? Potřebujeme další a fakt průserový? Fakt nás netankují náklady spojené s těmito haváriemi? Tak to jsme grandi světového formátu.

Podotýkám, že jsem již od střední školy přesvědčen že jaderná energie provozovaná tak jak ji vědci popsali může být bezpečná. Ale od doby havárie ve Fukušimě (a ano, byl jsem jako zoban v prvomájovém průvodu když jebnul Černobyl, fakt jsem "skoro v klidu") jsem si zcela jistý že lidé udělají šlendriánem, mocenským bojem a katováním kostů cokoli jen aby nemuseli dodržet co jim vědci popsali. Jo a byl jsem v Cventndorfu. Dělají tam několikrát ročně exkurzi zdarma. Chce to jen hlídat si termíny a včas se přihlásit. Od přihlášení se je to tak půl roku než dojde k exkurzi - asi bezpečnost. Než začnete odsuzovat DE za zavírání JE tak si podrobně prohlédněte fotografie. Hned první vám řekne že každý elektrikář se oblékal do toho celotělového skafandru a než odešel domů tak cykloval mezi sprchami, umyvadly a "pannou" která měřila kolik zářil při odchodu. Nějaký sekundární okruh tam neexistuje a pára z reaktoru měla pohánět přímo turbíny v generátorové místnosti. O odsávání vzduchu z JE a jeho přímém vyfukování (ano jsou tam jednoduché látkové filtry) do okolí elektrárny nemluvě. Kolik ze zavíraných JE v DE je stejně jednoduchého typu? Po ekurzi se nedivím že takovýto maslostroj odmítli Rakušané zavést palivem a spustit. Naše elektrárny postavené na VVER reaktorech jsou oproti této elektrárně kosmická technologie.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek