Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od karelkilian »

Přeji hezký pátek a tradičně tu máme článek k zamyšlení a diskuzi.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

V noci na pondělí 1. července zahájila komerční provoz největší individuální solární elektrárna na světě. Stojí v blízkosti hlavního města Spojených arabských emirátů Abú Dhabi a její vybudování stálo 3,2 miliard arabských dirhamů, což je v přepočtu asi 20 miliard českých korun.

Elektrárna Noor Abu Dhabi se skládá ze 3,2 milionů solárních panelů a zabírá plochu osmi čtverečních kilometrů. Zařadila se tak na první místo v žebříčku fotovoltaických elektráren. Jejím provozovatelem je místní energetická společnost Emirates Water and Electricity Company (EWEC).

Noor Abu Dhabi

Slovo „Noor“ v názvu znamená v arabštině „světlo“, což má symbolizovat fakt, že elektrárna bude dodávat energii domácnostem. Celkový špičkový výkon by měl dosahovat přibližně 1,177 gigawattů, což by mělo pokrýt poptávku pro zhruba 90 tisíc lidí.

Hlavní město Spojených arabských emirátů bude moci díky fotovoltaice výrazně snížit využívání zemního plynu k výrobě elektřiny. To v konečném důsledku povede ke zmenšení uhlíkové stopy o 1 milion tun ročně. Pro lepší představu to odpovídá situaci, kdy by ze silnic zmizelo 200 tisíc automobilů.

Emirates Water and Electricity Company také oznámila, že projekt prolomil světový rekord nejkonkurenceschopnějšího tarifu. Konkrétně mluvíme o částce 8,888 filů/kWh (1 dirham je 100 filů), tedy v přepočtu přibližně 55 haléřů za kilowatthodinu.

Gigant na Arabském poloostrově

Server TechSpot srovnává Noor Abu Dhabi s největší americkou solární elektrárnou Solar Star v kalifornském Rosamondu, která zahájila provoz v roce 2015. Ta má na ploše 13 kilometrů čtverečních celkem 1,7 milionů panelů a zvládne vyrábět 579 MW, což stačí k napájení 255 tisíc domácností. Rozdíl v poměru výkonu k ekvivalentu napájených domácností může být pravděpodobně přičítán rozdílům v průměrné spotřebě energie v domácnostech mezi oběma zeměmi.

Fotovoltaická elektrárna Noor Abu Dhabi je společným podnikem vlády Abu Dhabi a konsorcia, sestávajícího z japonského Marubeni Corp a čínského podniku Jinko Solar Holding. Šéf Marubeni Corp Yoshiaki Yokota vyjádřil své potěšení z možnosti podílet se na tak velkém projektu a ocenil dodržení harmonogramu i rozpočtu.

„Dokončení projektu představuje významný milník v energetické strategii, která byla zahájena v roce 2017. Jejím cílem je zvýšit podíl čisté energie do roku 2050 v celkovém energetickém mixu na 50 % a zároveň snížit uhlíkovou stopu výroby energie o 70 %,“ uvedl předseda představenstva EWEC Mohammad Hassan Al Suwaidi.

Yoshiaki Yokota dodal, že „tento projekt představuje významný milník nejen pro Spojené arabské emiráty a celý region, ale i pro globální solární průmysl a pro budoucnost obnovitelných zdrojů energie.“

Zatím jen kapka v moři

Nutno podotknout, že obrovská solární elektrárna je z celkového pohledu pořád jen pomyslnou kapkou v moři. Spojené arabské emiráty jsou stále hospodářsky závislé na těžbě ropy, nicméně stávající vývoj dává naději v pozitivní dopad na globální emise. Současně s tím potvrzuje, že záměr přejít na obnovitelné zdroje energie je míněn zcela vážně.

Jistě nebude sporu o tom, že nová solární farma má přispět k publicitě a propagaci tohoto způsobu získávání elektřiny v zemi. Arabové sice již nějakou dobu hovoří o plánovaném snižování produkce ropy, avšak zatím se rozhodně nevyhýbají fosilním palivům.

Plánovaná budoucnost však působí poměrně „zeleným“ dojmem - na obzoru jsou totiž další rekordní solární projekty. Emirates Water and Electricity Company má v plánu fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 2 GW a další s výkonem 2,6 GW by měla vyrůst poblíž Mekky. Ačkoli se region stává ohleduplnějším vůči planetě, stále ještě není připraven vzdát se svého nejcennějšího zdroje.

Budeme mít v Česku také někdy tak velkou fotovoltaickou elektrárnu?

Zdroje: techspot.com, engadget.com, thenational.ae, forbes.com.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od střídač_N »

Je asi třeba získat nějaký celkový náhled na ekonomiku elektrárny.

Zkusme zaokrouhlovat uvedená čísla:
1 000 000 kW(1GW)*10 (denní doba) * 300 (počet dnů za rok) * 0,55 Kč/kWh =asi 1,5Miliardy/rok => 20/1,5=13 roků

Jak vidno, lze dopočítat, že FVE v těchto klimatických podmínkách má vcelku obstojnou návratnost, tož jen houšť a větší kapky zatracovači elektromobilů.

Ještě podstatná drobnost, jen " zabírá plochu osmi čtverečních kilometrů. "
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od kybos »

karelkilian píše: Budeme mít v Česku také někdy tak velkou fotovoltaickou elektrárnu?
Je nesmyslné stavět jednu tak velkou elektrárnu na jednom místě a potom elektrickou energii nákladně a ztrátově rozvádět do míst spotřeby. Je daleko výhodnější postavit mnoho malých fotovoltaických elektráren v místě spotřeby elektřiny a přepravu energie na požadované místo nechat na solárním záření.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od mypower.cz »

Toť otázka. Bavíme-li se o Abu Dhabi a ne o česku, tak "střídač" vypočítal návratnost výše uvedené FVE na 13 let. Evidentně ale nezapočítal náklady na provoz a údržbu (což nevíme kolik může stát), takže to bude víc než 13 let. I kdyby ne, tak kdyby elektřina z takové FVE byla 2x dražší než se uvádí kvůli nákladům 40G CZK místo původních 20G CZK, zbylo by 20G CZK na rozvodnou siť. Jak dlouhá se dá vybudovat rozvodná síť za 20miliard CZK? No a jak to bude pak s její údržbou. Tak dobrá, ať stojí elektrika z takové FVE 2,- / kWh a je to 20mld na vybudování FVE, 20mld na vybudování distribuce, 20mld na údržbu FVE a 20mld na údržbu distribuce. To je furt dobrá cena :)) a 80mld na 13 let. Nebo jsem se někde sekl ? Mě opravte kdyžtak :))
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rva »

Obdobné projekty narazí brzy na to, na co narazil už mnohý solárník. Pokud mám jeden panel, tak jsem schopen všechnu elektřinu užitečně využit a nahradit tak drahou elektřinu od distributora. Když mám panelů deset, už je to horší a přes léto je využívám na ohřev vody, kde nahrazují levnou elektřinu v nízkém tarifu. No a když jich mám padesát, tak v létě nejsem schopen elektřinu využít a přitom v zimě stejně potřebuji téměř vše od distributora. Je to vidět i na grafu německá tržní cena x zelená výroba:
Něnecko: Cena elektřiny a výroba ze zelených zdrojů
Něnecko: Cena elektřiny a výroba ze zelených zdrojů
Prostě když fouká, nebo kolem poledne (FV vyrábí maximum), tak cena elektřiny klesne. A jak bude zelených zdrojů přibývat, tento pokles bude vyšší. Nakonec se začne častěji vyskytovat stav, kdy elektřina bude "vykupována" zadarmo.
Kdo si chce prohlédnout více dat z Německa a podívat se i na klasické zdroje, jsou k dispozici v Něm/Angl na stránce https://www.agora-energiewende.de/en/se ... 1.12.2018/
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od KUTIL »

V Emirátoch je najvyššia spotreba el. na obed-klimatizácie. V lete je tam aj o 21oo 30 st.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rottenkiwi »

A preto to veľké el. robia tak, že keď je el. dostatok, tak nabíjajú baterky,
a keď je el. najdrahšia, tak 4 hod. poskytujú svoje služby dist. sieti.

A čím bude cena za uložený výkon/energiu menšia, tým viac takých firiem bude
a pravdepodobne nebudú na jednom mieste.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rva »

Cenu elektřiny z baterek známe. Moje je pod 12 Kč/kWh. Takže obdobnou cenu je potřeba rozpustit v konečné ceně pro zákazníka. A nejen ji. I za pohotovost elektrárny, která nemůže kvůli OZE vyrábět, se platí kompenzace. Třeba nejmodernější plynová elektrárna v Německu Irsching https://en.wikipedia.org/wiki/Irsching_Power_Station dostává peníze za to, že nevyrábí a čeká na výpadek OZE https://nejedly.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=341304. Majiteli bylo zakázáno tuto elektrárnu zavřít, protože je potřeba ke stabilizaci OZE. Tak si vymohl kompenzace, které zaplatí opět konečný spotřebitel.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od střídač_N »

Nemyslím si, že investoři jsou tak slaboduší a nebudou nějak akumulovat přebytky. Jistě budou z těchto přebytků stabilizovat síť, což je vcelku dobře oceňovaná činnost a pokrývat i noci. V každém případě je to jen a jen začátek zatím díky bohu bez těch pitomých slovíček jako "smart" a jiné neživotaschopné blboviny. (Česko a Slovensko propojí chytrá energetická síť http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... eticka-sit)

Velké město velká elektrárna. Malé město menší elektrárna, tak tomu velí selský rozum. Například pro Šternberk by to mohlo být 10 MWp. Akorát by se to muselo vyhnout Kybosům. Tam je vše v předstihu a na svém správném místě. Jak jinak!

Co se zatím nikde nediskutuje, je vícetarifové účtování přes den.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rottenkiwi »

Pre porovnanie roznych systémov sa cena počíta približne takto:
Přílohy
lcos_1.png
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am
Reputace: 53

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od dano »

Celkom by ma zaujimalo, podla akeho vzorca pocitali v Abu Dhabi nakup policajnych aut :D

https://www.thenational.ae/lifestyle/mo ... s-1.738842

https://carbuzz.com/news/3-4-million-hy ... lice-force

Myslim, ze v krajine ako UAE, kde nakupuju pre policiu auta za 3.4 milina $ sa investor nezamysla nad zmyslom, alebo navratnostou niciho, postavia alebo kupia si to, co nejakeho sejka prave napadne, proste nato maju, tak si postavili najvacsiu solarnu elektraren.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od brumlaj »

střídač_N píše:............ Co se zatím nikde nediskutuje, je vícetarifové účtování přes den.
Ono celkem není o čem diskutovat. OTE funguje již roky. Teď jde jen o tlak zákazníků na obchodníky aby začali s promítnutím cen na denním trhu do cen za dodanou EE. Bohužel to naráží na přechod k elektroměrům s GSM komunikací u všech odběrných míst podobně jako tomu je dnes u 4Q pro podniky a OZE zdroje. Což by brutálně zvedlo ceny distribuce. Jakékoli řešení ala HDO je také nákladné a nezaručí možnost účtování aktuálních cen. Pořád by byla roční prodleva se stanovením ceny z důvodu odečtu. Tak jak je tomu dnes. To že roční spotřebu rozpočítává distributor poměrem spotřeby uvnitř roku nedává domácnostem možnost chovat se tržně a odebírat elektřinu když je jí přebytek což by mělo být smyslem vícetarifového účtování. Pravda však je, že HDO se čtyřmi pásmy "extrémně levná, NT, VT a extrémně drahá" by pro nás bylo požehnáním. Ti co máme akumulaci bychom mohli dále snížit náklady ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od střídač_N »

brumlaj píše:.
Jsou zásadně dvě možnosti:
"Ono celkem není o čem diskutovat."
"Bohužel to naráží na přechod k elektroměrům"

Buď není o čem diskutovat, pak nebude přechod k elektroměrům, nebo naopak.

Již jsem to psal několikrát, pokud bude cokoli mezi zdrojem v elektrárně a spotřebičem v domácnosti, bude to vždy nějak nákladnější než jen natažený drát mezi těmito body. Tudíž na nějakou smárt síť osobně nevěřím.

Je jen a jen jedno místo jenž může se spotřebou něco udělat a tím je elektroměr. Jedině tem může být účinným regulačním prvkem. Ale, a to je ten největší problém, jednoduché věci dávají i jednoduché, potažmo průhledné výsledky a to je hrozitánský bič na zisk. Z tohoto a jen z tohoto důvodu se o tarifikaci nemluví a navrhují se jen neprůhledná řešení pomocí velikosti hlavních jističů. Toto řešení zaručí bezproblémové drancování zisků.

Já chci elektroměr jenž mi bude signalizovat cenu za kterou odebírám, abych se mohl přizpůsobit. Pokud toto nenastane, snažím se omezit svoji spotřebu s cílem, ukázat dlouhý nos na dodavatele a to tak, že trvale.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od brumlaj »

O tom jsme debatovali už v Hradci a "pan ČEZ" prohlásil, že se k takovémuto řešení nikdy nesníží. Takže domácnostem je neustále otevřena varianta podstatné decentralizace zdrojů. Jak chtějí ;-) . Ať se klidně zabývají stavbou "Cventndorfu_II" u nás v ČR. Jak jsem kdysi predikoval - dopadnou jako Telekom s Internetem - ten vyžrali Pepové Wifináři. Co se elektřiny týče budou pro domácnosti dělat pouze zimní zdroj.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
unicast
Příspěvky: 1178
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Reputace: 197
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od unicast »

brumlaj píše:Jak jsem kdysi predikoval - dopadnou jako Telekom s Internetem - ten vyžrali Pepové Wifináři.
A přesto má dnešní O2 stále zdaleka největší datové toky v této zemi a zdaleka nejvíc uživatelů...

Tady to dopadne stejně, ty miliony lidí v panelákách a činžovních domech, neřku-li památkově chráněných, budou brát pořád od nich.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od brumlaj »

jako že je víc domácností na ADSL na Telekomu než lidí na optice a Wifinách od jiných poskytovatelů - haha. Nějaký zdroj by nebyl? To že má někdo optiku v datovém centru Sitelu mne absolutně nezajímá. Mne zajímá práce pro lidi, ne jejich obrat. Já nejsem jejich akcionář. Jo a že mnozí Pepové své sítě Trdlekomu ty své sítě střelili je spíš problém pro ony zákazníky......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rva »

brumlaj píše:Ať se klidně zabývají stavbou "Cventndorfu_II" u nás v ČR. Jak jsem kdysi predikoval - dopadnou jako Telekom s Internetem - ten vyžrali Pepové Wifináři. Co se elektřiny týče budou pro domácnosti dělat pouze zimní zdroj.
Pokud nebude povinnost přednostního přístupu OZE, tak to může dopadnout přesně opačně. V zimě, v noci kdy neběží OZE budou jaderky dodávat drahou elektřinu a přes léto budou dodávat taky, ale tím budou dále snižovat cenu i pro OZE, které se stane ještě méně výhodné. Vždyť ten pokles ceny přes poledne je vidět v Německu už dnes. Jaderky to mohou klidně dělat, protože u nich cena paliva tvoří asi 15% ceny elektřiny. I dnes, kdy mají OZE přednostní přístup do sítě, je vidět, že jak naběhnou FV elektrárny, cena elektřiny klesá i přes to, že spotřeba roste.
Tržní cena elektřiny v Německu
Tržní cena elektřiny v Německu
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od kodl69 »

Je to jinak, dneska jde většina dat na mobilní zařízení, takže 3G/4G (5G?) jsou ty datový toky. A pár domácích uživatelů připojenejch přes "pepy wifináře" optikou na síť třeba ČD telematika na tom nic moc nezmění.
Navíc O2 + T-mobile = Cetin, takže novej monopol...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rottenkiwi »

Podĺa vyjadrenia niektorých ľudí, smerujem k tomuto:
“heading toward close to free power during daylight hours” and the “base case that will eventually run the planet is to take renewable electricity, store it with long duration storage and dispatch it in the evening, night-time and early morning hours when the sun is not shining”.
Energia bude počas dňa zadarmo a čoraz viac energie sa bude cez deň akumulovať,
aby bola použitá, večer, v noci a ráno, keď ešte Slnko nesvieti.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Největší solární elektrárna zahájila provoz v Abú Dhabi

Příspěvek od rva »

Pak bude otázka, kdo a proč by tu energii zdarma během dne poskytoval.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek