Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od karelkilian »

Přeji pěkný den,

máme tu pátek, což znamená, že jsme pro vás připravili článek k zamyšlení a diskuzi.

Karel Kilián

Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Jednodeskové počítače Raspberry Pi mají širokou škálu využití. V segmentu nezávislé energetiky často nacházejí uplatnění například při monitorování a automatizaci fotovoltaických elektráren. Kromě minimálních provozních nákladů vynikají také nízkou cenou.

V pondělí 24. června oznámil spoluzakladatel Raspberry Pi Foundation zahájení prodejů nové generace Raspberry Pi 4. Jedná se o komplexní upgrade, který se dotýká téměř každé součástky. Vůbec poprvé má poskytnout úroveň výkonu srovnatelnou s desktopy při zachování všech výhod této platformy.

Raspberry Pi 4 Model B

Nebudeme chodit kolem horké kaše a hned si představíme základní parametry této žhavé novinky.
  • Procesor: čtyřjádrový, 64bitový Broadcom BCM2711 s jádry ARM Cortex-A72, maximální taktovací frekvencí 1,5 GHz (proti předchozí generaci nabídne trojnásobný výkon)
  • Operační paměť: LPDDR4 SDRAM s kapacitou 1 GB, 2 GB nebo 4 GB
  • Síťové připojení: ethernet 1 Gbps
  • Bezdrátové síťové připojení: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac na frekvenci 2,4 i 5,0 GHz
  • Bezdrátová konektivita: Bluetooth 5.0
  • Porty: 2× USB 3.0 a 2× USB 2.0
  • Podpora dvou monitorů v rozlišení až 4K
  • Grafika: VideoCore VI, podporuje OpenGL ES 3.x
  • 4Kp60 hardwarové dekódování HEVC videa
  • Úplná kompatibilita s dřívějšími produkty Raspberry Pi
Kdy, kde a za kolik?

Vůbec poprvé nabízí Raspberry své minipočítače v několika variantách, lišících se od sebe velikostí operační paměti. Od tohoto parametru se samozřejmě odvíjí cena, která v případě nejnižšího modelu zůstala na úrovni 35 dolarů.
Ceny Raspberry Pi 4 Model B
  • Verze s 1 GB RAM stojí 35 dolarů, což je v přepočtu asi 950 Kč vč. DPH
  • Verze se 2 GB RAM stojí 45 dolarů, což je v přepočtu asi 1220 Kč vč. DPH
  • Verze se 4 GB RAM stojí 55 dolarů, což je v přepočtu asi 1490 Kč vč. DPH
Výrobce uvádí, že v současnosti vyrábí nejvíce verzí se dvěma gigabajty operační paměti a následně na základě zájmu zákazníků v případě potřeby poměr jednotlivých variant upraví.

Novinka se již objevuje i v českých e-shopech - například RPishop.cz má skladem verzi s 1 GB RAM za 988 Kč, varianty se 2 a 4 GB RAM lze předobjednat za cenu 1262, respektive 1536 Kč.

Nové funkce Raspberry Pi 4

Deska Raspberry Pi 4 vypadá na první pohled velmi podobně jako u předchozích modelů. Výrobce tvrdě pracoval na tom, aby zachoval její formát a vůbec poprvé provedl několik nezbytných vylepšení, aby vyhověl novým funkcím.

První změna se odehrála v oblasti napájecího konektoru, kdy zastaralé microUSB s maximálním výstupním proudem 0,5 A nahradil moderní konektor USB-C. Ten zvládne přijímat proud až 1,2 A, což je nezbytné pro napájení při maximálním zatížení procesoru.

Druhý rozdíl najdeme v oblasti výstupu pro monitor či televizní obrazovku. Zde jeden plnohodnotný tradiční HDMI port nahradily dva porty microHDMI (type-D). Z toho plyne možnost připojit až dvě zobrazovací jednotky s maximálním podporovaným rozlišením až 4K.

Gigabitový ethernetový port se přesunul do pravého horního rohu desky, zatímco čtyřpinový konektor Power-over-Ethernet (PoE) zůstal na svém místě. Raspberry Pi 4 tedy nadále podporuje přídavnou desku Raspberry Pi PoE HAT.

Všechny tři konektory na pravé straně desky přesahují okraj o další milimetr navíc - cílem tohoto kroku je zjednodušit design skříně. Ve všech ostatních ohledech zůstává rozložení konektorů a montážních otvorů stejné a zajišťuje kompatibilitu se stávajícími HAT a dalšími doplňky.

Nový software Raspbian

Pro Raspberry Pi 4 je připraven radikálně přepracovaný operační systém na základě připravovaného vydání Debianu 10 Buster. Přináší řadu technických vylepšení v pozadí, spolu se zásadně modernizovaným uživatelským rozhraním a aktualizovanými aplikacemi včetně webového prohlížeče Chromium 74.

Jedním z pozoruhodných kroků vpřed je opuštění staršího balíčku ovladačů grafiky, který byl použit v předchozích modelech. Místo něj je použit ovladač Mesa „V3D“ vyvinutý ve spolupráci s Broadcomem. Nabízí mnoho výhod, včetně akcelerovaného prohlížení webových stránek a desktopu, jakož i schopnosti spouštět 3D aplikace. Také eliminuje zhruba polovinu řádků uzavřeného zdrojového kódu na platformě.

Uživatelům, kteří chtějí vyzkoušet nový Raspbian, je doporučeno neprovádět upgrade, ale stáhnout nový image systému. Chcete-li přesto provést aktualizaci, je důrazně doporučeno nejprve udělat zálohu.

Nové příslušenství

Změny konektorů a formátu přinesly požadavek na nové příslušenství. První je dvoudílný červeno-bílý obal, nebo chcete-li krabička Raspberry Pi 4 Case, která bude prodávána za 5 dolarů (asi 135 Kč vč. DPH). Další je napájecí adaptér s výstupem 5 voltů a 3 ampéry, který přijde na 8 dolarů (cca 217 Kč vč. DPH). Na výběr bude evropská, americká a britská varianta.

V nabídce nechybí ani převodník z microUSB na USB-C, HDMI kabely nebo aktualizovaná příručka pro začátečníky (jen v angličtině). Poměrně zajímavý je také balíček „vše v jednom“ Raspberry Pi 4 Desktop Kit, který přijde na 120 dolarů (asi 3250 Kč vč. DPH). Ten obsahuje:
  • Raspberry Pi 4 se 4 GB RAM
  • Oficiální krabičku
  • Oficiální napájecí adaptér
  • Myš a klávesnici
  • Dvojici HDMI kabelů
  • Aktualizovanou příručku pro začátečníky
  • Předinstalovaná karta microSD s kapacitou 16 GB
Co říkáte na nové Raspberry Pi 4?

Zdroje: raspberrypi.org, raspberrypi.org.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od dracekvo »

Pi je vždy zastaralé. Když vemu co má za výbavu (CPU,
RAM) můj letitý telefon....
Jako první pi byla revoluce, ale nejak mi přišlo, že usnuli na vavřínech.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od mypower.cz »

Me osobne naprosto prijemne prekvapily 4GB RAM a 2x HDMI schopne provozu na 4K kazdy. Na 4GB RAM se da uz jaks taks provozovat i databaze. Za tu cenu naprosto vynikajici. Na chate provozuji ted misto desktopu 2x RPi 3 svazane softwarove pomoci x2x. Monitory (fullhd) mam nad sebou, ke kazdemu RPi pripojeny jeden, takze vyjedu mysi na horni okraj spodniho monitoru a jsem na hornim monitoru. Takze jakasi forma dualheadu. Okno s bezici aplikaci ale nepresunu (i kdyz slo by to ale zatim to nemam vyladeno), protoze se jedna o 2 nezavisle pocitace (2 Xservery), ale i tak se s tim da v pohode pracovat. Dole kod, nahore projekt (treba mypower). Parada. Navic ta spotreba ... :)) Luxus pro provoz na ostrovni FVE obzvlaste zima / podzim. Na beznou programatorinu, nebo administrativni prace naprosto pohodova nahrada desktopu.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od vata »

No tož db šla relativně v pohodě provozovat i na starém áčku, na tomhle to teprve hezky pošlape :)
Ale souhlas, paráda. Pořídila jsem si nedávno RPI 3 jako strojek pro multimediální přehrávač (uvolnil se mi jeden monitor), dala jsem tam LibreElec, a až na ergonomii dálkového ovládání (Yatse) samotné přehrávání čehokoliv po síti úplně bez problémů, až to bere dech, když to srovnám se svým stařičkým udýchaným noťasem.
No ale dokud to nemá SATA, pořád mi to nedovoluje to nasadit jako fileserver / git atp., který pořád provozuju na trochu větším HW prakticky jen kvůli konektivitě disků. Dělat RAID na USB discích možná jde, ale je to divné...
Používat takhle silné RPI jako bastlící destičku pro blikání LEDek nebo třeba řízení FVE začíná být trochu rozežrané :)
Ale jako linux desktop už v pohodě, dva monitory na práci používám už x let, a mít místo, našla bych využití i pro třetí :) Ovšem 4K k tomu nepotřebuju :)
Zajímalo by mě, jestli tohle nové už podporuje hibernaci, předešlé modely to neuměly, a to by mi na desktopu pořád chybělo.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od mypower.cz »

vata píše:No ale dokud to nemá SATA, pořád mi to nedovoluje to nasadit jako fileserver / git atp., který pořád provozuju na trochu větším HW prakticky jen kvůli konektivitě disků. Dělat RAID na USB discích možná jde, ale je to divné...
https://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0 Bitrate => 5 Gbit/s (625 MB/s)
https://cs.wikipedia.org/wiki/SATA#SATA ... TA_6_Gb/s) => SATA 6 Gb/s 600 MB/s

To uz neni zase takovy rozdil.

USB3 => SATA https://www.tsbohemia.cz/axagon-adsa-fp ... 44640.html

Fungovat by to fungovalo :))
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od gupa »

Celkem zajímavé jak se HW zase pohnul kupředu. Procesor je z r. 2015. USB via vypadá stabilně, grafika mne moc nezajímá.
Fungovat by to fungovalo, ale ve skutečnosti jak rychle? Axagon nepíše jaký (asi) ASM čipset je vtom převodníku. Jak je to stabilní, přeci jestli by natom měly být jen data nebo systém...

Jinak hibernace by měla být v podstatě jen sw věc, tak otázkou je jestli to umí na té desce android a nebo W ARM nebo nějaký linux. Raspbian asi nějaké uspávání RAM na disk nemá.
Něco je okolo hibernace i tady: https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-hibe ... odi-na-pi3

Na takovém ARMu bych uvítal tak 3-5 volných M.2 slotů a nemuselo by to mít vůbec nic navíc krom výstupu na čučbednu a napájení, ale možná jsem vedle, tyto desky jsou spíš pro vývoj a řízení a doled (opencv) než PC pro běžnýho komerčního uživatele.

Ještě k těm dvou 4K, viděl jsem to v nějaké e-shopu, prý v tom plném rozlišení 2x4K nefunguje.
https://rpishop.cz/raspberry-pi-4b/1598 ... b-ram.html
4K grafika

Grafika VideoCore byla povýšena na verzi VI. Přináší 4Kp60 video, dekódování HEVC/H.265 a režim dvou monitorů!

Poznámka: 4Kp60 nelze nastavit na dvou monitorech současně.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PavelR
Příspěvky: 3105
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od PavelR »

asi me vy linuxaci sezerete ale jde na tom provozovat W10? Mam takovou malou scadu pro moji fve ... linux nechapu a nechci bo v linuxu jsem si musel aji rozliseni monitoru menit podle net navodu v prikazovy radku a po restaru opet nic - je to bída...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od mypower.cz »

PavelR píše:asi me vy linuxaci sezerete ale jde na tom provozovat W10?
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... /downloads

Jak to ale funguje vubec netusim. Windows neumim, pripada mi zmateny a neintuitivni. Klasicke EXE aplikace z widli s tim zrejme nepustis protoze aplikace by musela byt kompilovana pro ARM. Jestli existuje podpora i pro RPi4 netusim. Pro 3 a 2 pry jo.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od brumlaj »

mohli si odpustit ty WiFi - tak jak to má např. Admin zbytečně žerou, stačila by jedna. Dá se to aspoň částečně vypnout ať to nežere i trávu u cesty?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od mypower.cz »

BTW k cemu by vlastne byla uzitecna hibernace na RPi? Zajima me konkretni usecase. Nejak si to nedokazu predstavit. RPi si predstavuji jako trvale bezici. I v roli desktopu treba u me na chate proste vypnu monitor a je zhibernovano raz dva a nazdar :D Jasne, vypadne elektrika (kdy vlastne na FVE ostrove vypadne elektrika ? hmm nikdy.. :) ), znovu se obnovi a nabootoval jsem vcetne spusteni aplikaci, ktere spoustim po startu, takze v roli ridiciho zarizeni jako by se vypadek nestal a jedeme dal. V roli desktopu po bootu nemam spusteno nic ze vcerejska :)) Nicmene obvykle rano zapnu monitor a zapnutim mam "odhibernovano" ihned :D

Jsem presvedcen, ze by slo ulozit stav RAM na jakekoliv uloziste a zase se z toho po bootu probrat ve stejnem stavu, lec ten duvod u RPi mi neni jasny. Leda treba ze by nekdo chtel ultra setrit s energii na skoro uplne nule ale vzhledem ke spotrebe RPi uz sama spotreba RPi je celkem "nula". :))
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Nové Raspberry Pi 4 má lepší procesor a větší RAM

Příspěvek od dumi »

Zkousel.nekdo clasiku?

echo "mem> /sys/power/state

Nebo

echo "disk" > /sys/power/state

Ja ani nijak nehybernuju. Vsechny ty poloautomaticky skripty jsou k.prdu.

Pokud v /sys patricne soibory nejsou tak zkompilovat vlastni jadro s podporou hybernace je otazla chvilky.

Pak je otazka co to bude delat...
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek