Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to znamená článek ke čtení, zamyšlení a diskuzi. Tentokrát se podíváme k našim západním sousedům.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Sousední Německo chystá během následujících 19 let uzavření všech svých 84 uhelných elektráren a v budoucnosti hodlá spoléhat především na obnovitelné zdroje energie. Země, která je jedním z největších světových spotřebitelů uhlí, tak hodlá splnit své mezinárodní závazky, kterými chce přispět ke zmírnění klimatických změn.

Největší evropská země byla dlouhodobě lídrem ve snižování emisí oxidu uhličitého, nicméně v posledních letech začala v tomto směru poněkud zaostávat. Oznámení tedy znamená snahu o významný posun v tomto ohledu.

V současnosti představují uhelné elektrárny 40% podíl na německé výrobě elektřiny. I zde ale došlo k zásadnímu posunu, neboť ještě před několika lety spalování uhlí tomuto segmentu jednoznačně dominovalo.

Německo chce zpátky na špičku

„Je to historický úspěch,“ uvedl Ronald Pofalla, předseda bezmála třicetičlenné vládní komise, na tiskové konferenci v Berlíně po více než 21 hodin trvajícím jednání. Tomu předcházely více než sedm měsíců dlouhé neshody, nicméně nakonec všechny strany dospěly k jednoznačnému rozhodnutí: „V Německu nebudou do roku 2038 žádné elektrárny spalující uhlí.“

Doporučení komise následně přijala vláda pod taktovkou kancléřky Spolkové republiky Německo Angely Merkel. Návrh počítá s výdaji ve výši kolem 40 miliard eur (asi 1 bilión korun), které budou nutné na zmírnění dopadů tohoto rozhodnutí v uhelných regionech.

„Je to velký okamžik pro německou politiku v oblasti klimatu, která by mohla naší zemi znovu učinit lídrem v boji proti klimatickým změnám,“ řekla Claudia Kemfert, profesorka pro energetickou ekonomii v německém Institutu pro ekonomický výzkum. „Je to také důležitý signál pro svět, že to Německo opět s bojem proti klimatickým změnám myslí vážně.“

Ani uhlí, ani atom

Rozhodnutí přestat používat uhlí navazuje na dřívější odvážný krok energetické politiky německé vlády, která se v důsledku havárie japonské Fukušimy v roce 2011 rozhodla ukončit provoz všech svých jaderných elektráren do roku 2022. Dosud bylo zavřeno 12 z 19 elektráren tohoto typu.

Rozhodnutí zastavit atomové elektrárny bylo v té době tvrdě kritizováno jako bezohledné. Oponenti se obávali zvýšení cen elektřiny a snížení konkurenceschopnosti německého průmyslu vůči zahraničním soupeřům. Tento krok byl také často označován jako zbytečný, neboť žádná jiná evropská země v tomto směru Německo nenásledovala.

Plán na ukončení provozu uhelných a jaderných elektráren znamená, že Německo bude muset více využívat zdroje obnovitelné energie. Do roku 2040 musí tímto způsobem získávat 65 až 80 % vyrobené elektřiny.

Německo nese následky své minulosti

Německé emise kysličníku uhličitého výrazně stouply na počátku devadesátých let. Mohlo za to především spojení s původním východním Německem s velmi silně znečišťujícím průmyslem. Obě země se v té době spoléhaly na uhelné elektrárny jako na významný zdroj elektřiny. Důvodem byla zejména nízká cena uhlí.

Předchozí vlády původně plánovaly rozšířit počet uhelných elektráren, aby kompenzovaly snížení výroby jaderné energie. Stávající proekologické kroky se mohou dotknout 20 000 pracovních míst přímo závislých na uhelném průmyslu a dalších 40 000 pracovních pozic, jež s ním nějakým způsobem souvisí.

Panel, který doporučil uzavřít všechny uhelné elektrárny, zahrnoval šéfy vlád spolkových zemí, ale i zástupce průmyslu a odborů, vědce a ekology. Německo bylo dlouho považováno za světového lídra v boji proti klimatickým změnám, ale v posledních letech bylo nuceno uznat, že nesplní svůj cíl do roku 2020 snížit emise CO2 o 40 % proti roku 1990. Reálný očekávaný výsledek se pohybuje kolem 32 %.

Závazek celého světa

Německo a téměř dalších 200 zemí z celého světa se v roce 2015 v Paříži dohodly na klimatickém programu, jehož cílem je udržet globální oteplování „hluboko pod“ 2 stupni Celsia a usilovat o omezení růstu na 1,5 stupně.

Planeta se od předindustriálních časů oteplila přibližně o 1 stupeň Celsia v důsledku nárůstu skleníkových plynů. jejichž koncentrace roste údajně následkem lidské činnosti. Vědci tvrdí, že svět již zažívá následky v podobě stoupajících hladin moře, intenzivnějších hurikánů a požárů.

Kemfert uvedla, že rozhodnutí o zastavení provozu uhelných elektráren pravděpodobně povede k tomu, že Německo bude schopno splnit cíl snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2030 o 55 % a do roku 2050 dokonce o 80 % proti stavu z roku 1990.

Úplně jednoduché to nebude

„Je dobré, že Německo má nyní jasný plán pro postupné vyřazování uhlí a jsme na cestě k tomu, abychom se stali bezuhlíkovými,“ řekl člen komise Martin Kaiser, výkonný ředitel společnosti Greenpeace Germany.

Doporučení komise obsahuje podmínku, že cíl postupného vyřazování bude každé tři roky přezkoumán. Konečnou lhůtu lze rovněž posunout až o tři roky - do roku 2035. Dopady opatření budou značné a vyžadují, aby do roku 2022 byla odstavena čtvrtina uhelných elektráren v zemi s kapacitou 12,5 gigawattů.

Do roku 2030 by mělo v Německu zbýt asi osm uhelných elektráren, které vyrábějí 17 gigawattů elektřiny, uvedla komise. Problémy se čekají především v původních východoněmeckých regionech, kde existují obavy, že by krajně pravicové strany mohly těžit z očekávané ztráty průmyslu v blížících se volbách.

Zdroj: latimes.com
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od rottenkiwi »

DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od střídač_N »

Jak již v dávnověku říkal genaralisimus Stalin, jsou záměry a okolnosti, přitom okolnosti jsou silnější. Něco jiného je, že si Němci stanoví nějaké cíle a potom ta žitá realita může být od záměru dost rozdílná. Tudíž co bude v realitě za deset roků v žádném případě nevíme, dokonce ani netušíme. Tudíž ano, německá politická reprezentace se v současnosti nějak rozhodla. To je jediný závěr pro dnešek.

Z druhé strany, němčouři jsou dost zatvrzelí a když si něco dají za úkol, tak cítí povinnost se s tím bezezbytku i vyrovnat. Vzpomenu na okamžik, kdy Mercedes vstoupil do F1 a jako samozřejmost stanovil, že se do tří roků stanou mistři světa a tak se i stalo. Tudíž bych je s jejich energetickými plány nepodceňoval.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od JonasPP »

Každa krajina by sa mala snažiť čo najmenej zatažiť životne prostredie,ale osobne som svedkom,že v odvetviach de je okamžita odozva sa na to uplne kašle a tam de to prinaša niekomu zisk,no ma to viacej problemov a učinnok je skôr len na papiery,tak tam sa to najviac dotuje. Napriklad jadro. Keď už elektrareň stoji a všecko je radioaktivne,tak z akeho dôvodu ju stopnem a nevyhorene palivo ostane len tak ležať. Necham ju doisť,kym ide a po tom ju stopnem. Uholky necham isť len toľko,aby sustava bola kryta a viacej sa zameram na regulaciu siete.

No nič,bude ešte veselo,lebo istotne sa to dovali aj sem.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 527
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od rva »

Na stránkách https://www.agora-energiewende.de/en/se ... 5.06.2019/ můžeme sledovat, jak se to smělým Němcům daří. Graf je interaktivní, takže si můžeme "vypnout" klasické zdroje a porovnat současnou výrobu se spotřebou. Popřípadě se podívat na jiný časový rozsah. A popřemýšlet, jak se zelená (větrná) energie dostane ze severu do Bavorska.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
unicast
Příspěvky: 1180
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Reputace: 197
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od unicast »

střídač_N píše:Z druhé strany, němčouři jsou dost zatvrzelí a když si něco dají za úkol, tak cítí povinnost se s tím bezezbytku i vyrovnat. Vzpomenu na okamžik, kdy Mercedes vstoupil do F1 a jako samozřejmost stanovil, že se do tří roků stanou mistři světa a tak se i stalo. Tudíž bych je s jejich energetickými plány nepodceňoval.
Onehdá si také stanovili do čtyř měsíců dobýt Moskvu, že.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od diablo007 »

unicast píše:
střídač_N píše:Z druhé strany, němčouři jsou dost zatvrzelí a když si něco dají za úkol, tak cítí povinnost se s tím bezezbytku i vyrovnat. Vzpomenu na okamžik, kdy Mercedes vstoupil do F1 a jako samozřejmost stanovil, že se do tří roků stanou mistři světa a tak se i stalo. Tudíž bych je s jejich energetickými plány nepodceňoval.
Onehdá si také stanovili do čtyř měsíců dobýt Moskvu, že.
Myslím že o tom psali ve čtvrtek :D
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od brumlaj »

je krásné vysmívat se DE že do příštího roku nestihnou 40% snížení emisí CO2 ale jen 32%. A kolikpak snížili oni smíškové? Ale co se divím v CZ kotlině. A to jsme ještě na webu kde se solaritýda a tedy snižování své uhlíkové stopy na této Zemi ať již pod jakoukoli záminkou bere jako samozřejmost ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od diablo007 »

Ono tu ani tak nejde o vysmívají že se seknou o nějaké procento ale někdy vymysli cíle od stolu s ne vždy uskutecnitelnou realizací. Zruší jádro uhelné elektrárny a sem zvědavý jak se pak poperou až přijde nějaký Blackout nevím jak na pořádný výron ze slunce bude reagovat fotovoltaika a větrné elektrárny plně elektroniky z minimálním stíněním
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm
Reputace: 61

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od ikovlabs »

JJ uhelky a jaderky jsou plne jen ozubenych kolecek - tem to neublizi!
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od diablo007 »

Tak zrovna jadérka bude asi podstatně lépe odstíněna oproti venkovnímu narušení než střídač co je na konzoli u panelu
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od brumlaj »

diablo007 píše:Ono tu ani tak nejde o vysmívají že se seknou o nějaké procento ale někdy vymysli cíle od stolu s ne vždy uskutecnitelnou realizací.
Někdo z nás byl u toho stolu? Existuje nějaká oponentní studie která dokládá, že něco tam upečeného co se bude dít v dalekém budoucnu není uskutečnitelné?
diablo007 píše:Zruší jádro uhelné elektrárny a sem zvědavý jak se pak poperou až přijde nějaký Blackout
mně to je tedy celkem jedno. Předpokádám, že se svými zdroji a akumulací nejhorší přežiju. Stavím si ty zdroje za své a těší mne to. Fakt mne netankuje zda Světlík, Mital a podobná levoruká tunelářská verbež bude mít energii nebo ne. Je to jejich podnikatelský plán. Důležité je ať si energii pro sebe financují za své a netahají do tohoto soukolí nás běžného daňového poplatníka který se placení daní jaksi nemůže vyhnout tak jako oni.
diablo007 píše:nevím jak na pořádný výron ze slunce bude reagovat fotovoltaika a větrné elektrárny plně elektroniky z minimálním stíněním
A o tom to je. Nevíme, ale řešíme problémy jiných. Mimochodem problémy začnou na dlouhých vedeních. Kdysi to byla telegrafní vedení, posléze meziregionální přenosová soustava. To že by někomu tehdy sršela lopata v ruce jsem nikde nečetl. Takže naše desetimetrové vedení od panelů k přepěťovkám bych jako argument nevytahoval. Zase trochu soudnosti pánové, zas tak citlivé přístroje doma nemáme. A pokud začneme mít problémy my, tak věř tomu, že půjde do tuhého a žádná uhelka ani JE řešením nebude. Maximálně tak ruská kompaudní elektrocentrála s reostatem ale tu už mám ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od mypower.cz »

diablo007 píše:Tak zrovna jadérka bude asi podstatně lépe odstíněna oproti venkovnímu narušení než střídač co je na konzoli u panelu
me napada myslenka, jak moc problematicke je vnejsi naruseni stridace u konzole kdejakeho panelu a vnejsi naruseni jaderky. Prave u tech stridacu u konzoli je videt obrovska decentralizace a jeji urcite vyhody. Stridacu je mnoho. Jaderek mene :)) Je to urcite k zamysleni. :))
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am
Reputace: 53

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od dano »

Ono je to podstatne zlozitejsie, co sa tyka stability siete. Pri obrovskej decentralizacii by nebolo prakticky mozne po blackoute znovu sprevadzkovat siet. Stabilitu siete prave zabezpecuju jadro a uhlie, popripade plyn. Staci sa pozriet co sposobila jedna z poruch na balkane

https://hnonline.sk/svet/1707758-ak-vam ... odstranili

V juzne Australii sa podarilo uplne odstavit uholne elektrarne, problemom boli nasledne blackouty a vysledkom bolo, ze o cca 2000% stupol predaj benzinovych a naftovych generatorov.

https://oenergetice.cz/nazory/jizni-aus ... -blackoutu

Australsky premier to povedal velmi jasne a priamo

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdro ... zpecnosti/

Dnes rozhoduju skoro o vsetkom politici a nie odbornici a zakladnym pracovnym nastrojom politikov je populizmus, podla toho tu mame podobne rozhodnutia.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od diablo007 »

mypower.cz píše:
diablo007 píše:Tak zrovna jadérka bude asi podstatně lépe odstíněna oproti venkovnímu narušení než střídač co je na konzoli u panelu
me napada myslenka, jak moc problematicke je vnejsi naruseni stridace u konzole kdejakeho panelu a vnejsi naruseni jaderky. Prave u tech stridacu u konzoli je videt obrovska decentralizace a jeji urcite vyhody. Stridacu je mnoho. Jaderek mene :)) Je to urcite k zamysleni. :))
Na jednu stranu tu decentralizace zdrojů je a na druhou stranu větrné elektrárny jsou soustredeny v místě kde prostě fouká. Jinak při větším výronu ze slunce je i Německo relativně malá plocha aby jí to nedokázalo zasáhnout. A popravdě nevím jestli velké větrníky bez dodávky venkovní energie vůbec zpustis nebo zůstanou vyple přeci jen se tam asi počítá s přiřazováním na síť nevím jestli umí jet jako ostrov. To stejné budou asi velké FV bez baterií .
A nezbývá než souhlasit dnes se rozhodnutí ne vždy dělají na základě odborníků ale na základě hlasů. Viz naše současné zvyšování výdajů na důchody na platy státním zaměstnancům a slibování peněz na vše co přinese hlas ale ono se teď ukazuje že Senna to taky musí prvně vydělat což se pomalu ukazuje jako malá trhlina na jinak velkém pruseru
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od brumlaj »

diablo007 píše:.... ono se teď ukazuje že Senna to taky musí prvně vydělat což se pomalu ukazuje jako malá trhlina na jinak velkém pruseru
Druhý pohled na stejný problém je mnohými uváděný nedostatek zaměstnanců. Takže pokud ti co si nedokáží vydělat na to aby zaplatili zaměstnance nad rámec almužny zkrachují, nikdo za nimi slzet nebude a alespoň se uvolní zbylá pracovní síla neschopná si říci o férovou mzdu a setrvale lpící na své nekorektně nízké mzdě ve falešné vidině stability zaměstnání pro ty kteří si umí práce lidské vážit a nemají lidi za ty pozemské tvory co žerou seno.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od diablo007 »

brumlaj píše:
diablo007 píše:.... ono se teď ukazuje že Senna to taky musí prvně vydělat což se pomalu ukazuje jako malá trhlina na jinak velkém pruseru
Druhý pohled na stejný problém je mnohými uváděný nedostatek zaměstnanců. Takže pokud ti co si nedokáží vydělat na to aby zaplatili zaměstnance nad rámec almužny zkrachují, nikdo za nimi slzet nebude a alespoň se uvolní zbylá pracovní síla neschopná si říci o férovou mzdu a setrvale lpící na své nekorektně nízké mzdě ve falešné vidině stability zaměstnání pro ty kteří si umí práce lidské vážit a nemají lidi za ty pozemské tvory co žerou seno.
Ona se pomale blíží korekce trhu alias krize takže se opravdu uvolní to napětí pokud jde o hledání zaměstnanců ale na druhou stranu si myslím že k vyšším platům to směřovat nebude to opět až se začne trh zvedat a bude větší blahobyt tyto cykle se opakují
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od brumlaj »

Německá ekonomika výroby elektrické energie začíná nabírat obrátky. Jak toto dopadne?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od jahodovák »

Někde jsem zaslechl a nebude to asi daleko od pravdy,že připravenému štěstí přeje,myslím,že na přípravu je skoro pozdě...doufám,že se pletu
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Pawel
Příspěvky: 807
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am
Reputace: 48

Re: Německo uzavře všechny své uhelné elektrárny

Příspěvek od Pawel »


Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek