mikrosíť

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
kodl69
Příspěvky: 7399
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: mikrosíť

Příspěvek od kodl69 »

A co takhle dřevoplyn? Z toho dřeva si ho vyvineš kolik chceš. Ale to bychom měli probírat jinde...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: mikrosíť

Příspěvek od xmasin »

Problém je, že už mám zásobník na propan a k tomu klasický plynový kotel. Máš pravdu tady jsme trochu offtopic.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

Zjednodušené schéma zapojení pro distributora, aktualizováno dne 26.8.2019
JPS_mikrosit_farma.pdf
Zjednodušené schéma zapojení pro distributora.
(58.18 KiB) Staženo 242 x
Protože jsme v zemi křížili vzdušné vedení ČEZ Distribuce, požadoval po nás stavební úřad stanovisko distributora.
Požádali jsme tedy distributora o stanovisko, distributor se začal zajímat co je to za vedení odkud kam vede co tam "poteče" a jaká energie atd.. Neměli jsme co skrývat, jedná se přece o ostrovní zdroje a tak jsme distributorovi poskytli všechny požadované informace.
Distributor se nakonec ke křížení tras vůbec nevyjádřil a do stanoviska napsal že po instalaci zdrojů bude požadovat odpojení od distribuční sítě, osobní prohlídku a předání dokumentace. Stavební úřad se s tím kupodivu spokojil (přitom jsou stavební úřady které nedovolí stavbu domu s ostrovní elektrárnou bez přípojky elektřiny).
Zdroj jsme postavili a pro splnění podmínek stanoviska a stavebního úřadu jsem poslal distributorovi JPS.
Chcete si tipnout co na tento ostrovní zdroj distributor odpověděl?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

Provozní hodnoty.
I když je akumulátor 30kW, tak zvládá i 40kW.
vybíjení 40kW
vybíjení 40kW
Nabíjení kolem 32kW.
nabíjení kolem 32kW
nabíjení kolem 32kW
Výroba ve FVE.
výroba ve FVE
výroba ve FVE
Pokud k akumulátoru není připojená spotřeba (pouze regulace a router, PLC modemy atd..) tak mi to vlastní spotřebu zobrazovalo kolem 150-180W, což není v porovnání s například Infinisolarem špatné. Při větších výkonech vlastní spotřeba akumulátoru samozřejmě roste, protože se zvyšuje i rychlost čerpadel které přečerpávají elektrolyt.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: mikrosíť

Příspěvek od mypower.cz »

Ja se chci jen zeptat na drobnost. Proc vlastne je nutno distributorovi sdelovat interni zapojeni systemu za predavacim mistem pokud se cely objekt chova stale bezezmeny jako spotrebic? Distributor je konkurence. Byla sepsana smlouva o mlcenlivosti a obchodnim tajemstvi atd.? Preci schema sve velke prumyslove UPSky mu take asi nedam, pokud mi ho neda vyrobce. Co pak budu delat? Takova UPS muze mit samozrejme obrovsky akumulovany vykon. Stejny jako vetrniky, fve a aku dohromady. I toto hlasim distributorovi? Proc vlastne, kdyz jsem stale spotrebic? A co vlastne hlasim? Zdroje energie? UPS je take zdrojem energie. Je tam navic jasne napsano ze elektrarny ani aku neni urcen pro spojeni se soustavou a neni nafazovan. Z jakeho duvodu toto distributora zajima? Proc ho to nezajima jinde, kde jsou take zdroje energie? Napriklad u zminenych prumyslovych UPS? Nebo i tam ano? Koupim do serverovny 30kW UPS a musim to konzulotovat s distributorem? kdyz mam stale stejny odber jako obvykle? Kdyz si mi klienti daji do serverovny k serverum UPSky a udela to 100kW vykonu v souctu take musim reportovat distributorovi? Jakym pravem je toto mozno vyzadovat? Pta se distributor tedy i u ostatnich zdroju nebo jen to co ma FV clanky a vrtule ho zajima a nic jineho ho nezajima?

Ja se jen ptam, snazim se prijit na klic podle ceho ma distributor pravo na tyto informace a do jake miry je to knowhow na ktere distributor jako potencialni konkurent nema pravo. Preci CEZ i EON instaluji stejne systemy. Jasna konkurence.

Samozrejme stavebni urad na tom muze trvat, ale je zde taky druha stranka veci o ktere pisu vyse. Nejsem si jist, zdali se musim z povinnosti vuci stavebnimu uradu priznavat k UPSce, kterou poridim a pro distributora se nic nemeni a pudorys budovy se take nemeni.

Ano chapu, u tebou popisovane instalace se jedna o nejake krizeni kabelu. Tak snad asi dokumentace k tomu kabelu ale co je uvnitr objektu? To distributora zajima z jakeho duvodu?
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

Problém je v tom že si distributoři do pravidel provozu distribuční sítě PPDS příloha č. 4 nechali dopsat vlastní definici co je ostrovní systém a v ERÚ jim to z neznalosti schválili.
"Oddělený ostrovní provoz – Off Grid systém
Elektrická instalace s výrobními moduly ( mikrosíť ) provozovaná trvale odděleně od DS, bez možnosti připojení k DS, přičemž nesmí dojít k přenosu potenciálu a/nebo energie z/do DS za normálního provozu ani při poruchových stavech."
Tím vlastně většina tady ostrovních systému oficiálně dle distribučních pravidel nesplňuje distribuční definici ostrovního sytému a distributor je má ve své "moci". To znamená že podle jejich definice ostrovního systému není ostrovní systém ani náhradní zdroj energie na který má každý zákazník dle energetického zákona právo:
"§ 28 odstavec (4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy."
Dále moje dotazy ze dne 8.8.2019 odeslané MPO:
Dobrý den,
prosím vás o informaci k energetickému zákonu č. 458/2000 Sb v souvislosti s náhradním zdrojem elektrické energie.

V § 28 odstavec (4) se píše "Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy."

A v § 90 v odstavci (1) "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

g) provozuje vlastní náhradní zdroj bez dohody s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy v rozporu s § 28 odst. 4 nebo provozuje výrobnu elektřiny, která je propojena s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou v rozporu s § 28 odst. 5 nebo 6,"

Dotazy:
1. Jak je definován pro energetický zákon pojem "náhradní zdroj"? Mohu za náhradní zdroj prohlásit např. fotovoltaický panel s akumulátorem nebo UPSku jejíž akumulátory jsou udržovány v nabitém stavu např. pomocí fotovoltaických panelů?

2. V paragrafu § 28 odstavec 4 se píše že zákazník může provozovat náhradní zdroj připojený k DS nebo PS pouze po dohodě.... Co se myslí tím slovem "připojený", znamená to synchronizovaný a paralelně pracující s DS nebo PS? A co potom zdroje nepřipojené ty mohou být provozovány bez dohody? Protože dle § 90 je přestupek i jen provozování náhradního zdroje, bez rozdílu jestli je připojen nebo nepřipojen, tam to není rozlišeno.

3. Běžné prodávané náhradní zdroje a UPSky, (centrály v hobby prodejnách pro laickou veřejnost) atd... jsou připojené například přes přepínače sítí, ať už ruční nebo automatické (ATS). Je toto "připojení" (i když bez synchronizace a paralelního provozu s DS nebo PS) nebo to není "připojení" dle toho energetického zákona?

V případě že na toto otázky nemůžete odpovědět, tak vás prosím o informaci kdo mi na tyto otázky odpoví a kdo je gestorem energetického zákona.
Odpověď MPO ze dne 16.8.2019:
Vážený pane,
obdrželi jsme Vaše elektronické podání ze dne 8. srpna 2019, ve kterém se dotazujete na definici pojmu náhradního zdroje elektrické energie užitého v energetickém zákoně.
Úvodem si dovolujeme uvést, že z hlediska výkladu právních norem tato kompetence nepřísluší Ministerstvu průmyslu a obchodu (viz ustanovení § 13 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR), a to ani podle zmocnění uvedeného v ustanovení § 16 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), kde není v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu podávat výkladová stanoviska k právním předpisům nebo implicitně odvozovat právní souvislosti. Na základě této skutečnosti je proto nutné na odpověď Ministerstva průmyslu a obchodu nahlížet pouze jako na jeho názor (obecně má státem svěřenou pravomoc k výkladu právních předpisů pouze soud).

Níže uvádíme názor k Vašim dotazům:

ad 1 - Energetický zákon vymezuje pojmy v ustanovení § 2, ale "náhradní zdroj" zde vymezen není. Energetický zákon používá "náhradní zdroj" v ustanovení § 28 odst. 4, a to v kontextu provozování takového vlastního náhradního zdroje ("Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy."). Lze tedy říci, že obvykle bude takový provoz vlastního náhradního zdroje "dohodnut" např. s provozovatelem distribuční soustavy a to ve smlouvě o připojení.

Pokud jde o fotovoltaický panel připojený do instalace, o "propojený zdroj" se zřejmě jedná. Domníváme se, že příslušná ustanovení zákona č. 458/2000 Sb. je nutno chápat (a vykládat) především jako pravidla pro zajištění bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny, bezpečnosti osob a majetku při provozování elektrizační soustavy. Z tohoto pohledu představuje připojený fotovoltaický panel potenciální nebezpečí úrazu elektrickým proudem, dokud není např. při výpadku napětí v soustavě z ní odpojen.

ad 2 - Podle našeho názoru ustanovení přestupku fyzické osoby podle § 90 odst. 1 písm. g) zcela jasně navazuje na oprávnění stanovené v ustanovení § 28 odst. 4 ("může provozovat náhradní zdroj, pokud je propojen s PS nebo DS, pouze po dohodě s daným držitelem licence"), tedy "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že provozuje vlastní náhradní zdroj bez dohody s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy v rozporu s § 28 odst. 4". Tedy přestupek lze vztáhnout pouze na vlastní náhradní zdroj propojený. Pokud náhradní zdroj není propojený s PS nebo DS, nemáme s kým uzavírat dohodu.

ad 3 - Tento dotaz je specificky technický. Běžné elektrocentrály a zdroje záložního nepřetržitého napájení nejsou určeny pro přímé propojení s distribuční soustavou, pracují odděleně od ní a nejednalo by se o propojení dle § 28 odst. 4 energetického zákona. Rovněž je třeba rozlišovat mezi různým použitím UPS a elektrocentrál, protože technologie i způsob zapojení se spotřebičem se pro ně liší.

Pokud se jedná o vlastní náhradní zdroj, propojení s PS nebo DS a na to navazující dohodu s předmětným provozovatelem, je zřejmý účel tohoto ustanovení, tedy zejména to, že tato dohoda by měla zamezit provozování takových náhradních zdrojů, které by mohly ohrozit bezpečnost a kvalitu dodávky elektřiny.
Tedy podle vyjádření MPO k energetickému zákonu se distributoři nemají vyjadřovat ke zdrojům (náhradním) které nejsou určeny pro přímé propojení s distribuční soustavou, pracují odděleně, neohrožují bezpečnost a kvalitu dodávky elektřiny.
Distributor nemůže nikomu na základě svých překroucených pravidel které jsou v rozporu s energetickým zákonem nařídit odpojení od distribuční sítě pokud neprokáže že daný zákazník neohrožuje kvalitu a bezpečnost distribuční sítě a není to dlužník.
Vyjádření distributora k této elektrárně je tedy v rozporu s energetickým zákonem.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: mikrosíť

Příspěvek od youda »

tomas píše:...
Zdroj jsem postavili a pro splnění podmínek stanoviska a stavebního úřadu jsem poslal distributorovi JPS.
Chcete si tipnout co na tento ostrovní zdroj distributor odpověděl?
Že měl distributor pindy, to snad ani nemusíme hádat.
Trval na tom, že se nejedná o ostrov?
Co ty přepínače sítí v každém objektu? Z toho mu musela prasknout žilka!
Začal mektat, že v místě evidentně vzniká energie, která je v místě také spotřebována, aniž by se za ni zaplatil poplatek OTE, OZE, DPH a distribuční poplatek? To snad, doufám, ne.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

Ještě jedna pikantnost k tomu:
ČEZ v Temelíně a Dukovanech provozuje náhradní zdroje energie které testuje v různých intervalech a testuje je pod plnou zátěží. Jenže kde vzít takovou zátěž třeba 5MW? Takže se to řeší tak, že tyto zdroje přifázují k sítí a prostě to tam neperou a prodají to jako v ČR takzvaně "bezemisní" jadernou energii :lol: A právě na tyto zdroje se vztahuje ten § 28 odstavec (4) a § 90 v odstavci (1).
https://oenergetice.cz/elektrarny-cr/za ... o-24-hodin
Když jsem na to upozornil že bez licence a povolení PS ČEZ připojuje zdroje k síti a jiným kteří si udělají skutečný ostrov vyhrožují odpojením, tak si do PPDS dopsali:
"V souladu s čl. 3 RfG se tato pravidla nevztahují na VM, které byly instalovány za účelem poskytování záložní elektřiny a jsou provozovány paralelně se soustavou po dobu kratší než pět minut v každém kalendářním měsíci, když je soustava v normálním stavu; Paralelní provoz daného výrobního modulu během údržby nebo zkoušek před uvedením do provozu se do pětiminutového limitu nezapočítává. Rovněž se nevztahují na VM, které nemají trvalé místo připojení a které provozovatelé soustav používají k dočasným dodávkám elektřiny v situacích, kdy běžná kapacita soustavy není vůbec nebo částečně k dispozici
Jenže to nestačí, licenci na tyto zdroje stále potřebují.
Navíc proč bych měl rušit přípojku když mohu zdroj po dobu 5 minut v každém měsíci připojit k distribuční síti a přitom se na to nevztahují pravidla PPDS? :D
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

youda píše:
tomas píše:...
Zdroj jsem postavili a pro splnění podmínek stanoviska a stavebního úřadu jsem poslal distributorovi JPS.
Chcete si tipnout co na tento ostrovní zdroj distributor odpověděl?
Že měl distributor pindy, to snad ani nemusíme hádat.
Trval na tom, že se nejedná o ostrov?
Co ty přepínače sítí v každém objektu? Z toho mu musela prasknout žilka!
Začal mektat, že v místě evidentně vzniká energie, která je v místě také spotřebována, aniž by se za ni zaplatil poplatek OTE, OZE, DPH a distribuční poplatek? To snad, doufám, ne.
Že to není ostrovní systém a aby to byl, tak se musíme odpojit od distribuční sítě.
Takže kdo z vás tu má ostrovní systém splňující definici distributora?
Vyjádření distributora:
vyjadreni_CEZ.pdf
Vyjádření distributora
(1.56 MiB) Staženo 381 x
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: mikrosíť

Příspěvek od vla »

Já.
Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: mikrosíť

Příspěvek od youda »

tomas píše: Že to není ostrovní systém a aby to byl, tak se musíme odpojit od distribuční sítě.
Takže kdo z vás tu má ostrovní systém splňující definici distributora?
Ostrovní systém: já to tušil...a ty jsi to tušil taky, ještě před podáním té žádosti, jen si je chtěl prudit ;)

Předělej to (včetně schéma) z přepínačů síti na pevné pripojení spotřebičů a jako nouzovku to doplň o 3f průmyslovou prodlužku a 3f přívodku s nápisem "připojení záložního diesel-agregátu". Ikdyž jak tě znám, tak ty je budeš chtít prudit a bombardovat papírama až do mrtva...

EDIT: Já používám modrý 1f přívodky, ale dělají se samozřejmě i 3f 125A, pokud by bylo potřeba.
bals-24142-nastenna-trifazova-privodka-400v-5x16a-500x500.jpg
bals-24142-nastenna-trifazova-privodka-400v-5x16a-500x500.jpg (37.76 KiB) Zobrazeno 2187 x
Naposledy upravil(a) youda dne ned srp 25, 2019 9:02 pm, celkem upraveno 1 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

Asi jo. Na farmě i provozovně udělám dvě 3f. zásuvky. A na tu jednu (samec) co půjde do přepínače sítí napíšu nouzový zdroj pouze na fosilní palivo (s tím většinou nemají distributoři problém). A ta druhá (samice) bude ostrovní zásuvka pouze pro ostrovní spotřebiče. A po tím bude jen tak mimochodem ležet 1m 3f. prodlužovačky :-) A potom je tam pozvu na kontrolu, to bych chtěl vidět :lol:
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

tomas píše:
tomas píše: 50 - 50,175Hz je primární regulace regulátory přebytků
50,2 - 52Hz se snižuje výkon zdrojů které mají funkci P(f) frequency shift 40% na 1Hz, statika je tedy 5%, toto je jako sekundární regulace
nad 52Hz se frekvenčními ochranami vypínají všechny zdroje. Časem možná bude potřeba provézt nějaké úpravy v nastavení.
Froniusy jsou nastaveny na CZ distribuční síť s ochranami a s aktivovanými funkcemi P(f), P(u) a Q(u) takže splňují PPDS přílohu č. 4 a lze je případě použít i v distribuční síti bez změny nastavení. I když mají Froniusy nějaké speciální nastavení pro microgrid, tak jsem ho nepoužil a zatím se to jeví stabilně. Nepodařilo se mi zjistit jaký je rozdíl mezi nastavením CZ a microgrid.
Změnil jsem nastavení ve Froniusech z CZ na mikrogrid 50 z důvodu že jsem chtěl otestovat rozdíl a také že při nastavení CZ je při 52Hz kdy má dojít k odpojení střídače snížený výkon jen o 72% a toto nastavení není tedy v celém rozsahu až do nulového výkonu. V přenosové a distribuční síti asi zatím nikdo nepředpokládá že by spotřeba klesla tak nízko. Takže pokud už nebylo kam energii dávat a spotřeba klesla pod tech 28% tak frekvence v mikrosíti vylezla na 52Hz a Froniusy se odpojili, po chvíli zase připojili a takto to cyklovalo. Je to způsobeno tím že v PPDS je defaultní statika 5% a tomu odpovídá 40% pokles výkonu na 1Hz a počáteční bod je 50,2Hz, takže v bodě odpojení při 52Hz mají zdroje snížený výkon jen na 28% a já potřebuji aby měly snížený až na 0% tedy regulace P(f) byla v celém rozsahu až do 100%.
Při nastavení na mikrogrid 50 je regulace výkonu v celém rozsahu od 0 do 100%, takže když je přebytek energie tak ze střídačů leze třeba jen 100W výkonu i když plně svítí slunce a frekvence v mikrosíti je třeba 52,6Hz. Nastavení mikrogrid 50 má tedy větší pracovní rozsah frekvence která je už mimo předepsané rozsahy frekvencí v PPDS.
V PPDS je uvedeno že nastavení statiky musí být v rozsahu 2 až 12%. Čím je toto číslo menší tím je větší pokles výkonu s rostoucí frekvencí (větší gradient). Např. statika 2% je 100% pokles výkonu při zvýšení frekvence o 1Hz a statika 12% je snížení výkonu pouze o 4,16% při zvýšení frekvence o 1Hz.
Aby se tedy mikrosíť chovala stabilně a zároveň bylo nastavení v rozsahu uvedeném v PPDS potom by musela být statika maximálně 3,6% a tomu odpovídá pokles výkonu o cca 56% při navýšení frekvence o 1Hz. Zkusím tedy vrátit nastavení ve Froniusech zpět na CZ a nastavím 56% gradient poklesu výkonu při nárůstu frekvence o 1Hz.
Pokud bych chtěl zachovat i defaultní statiku 5% uvedenou v PPDS musel bych tam nainstalovat nějaký přímotop kde by se mařilo těch 28% (v tomto případě asi 12kW) přebytečné energie která je mimo regulační rozsah a který by se připojil při nějaké nastavitelné frekvenci, např. při 51,8Hz a odpojil při 51,2Hz.
Chtěl jsem po Froniusu tabulku s nastavením ochran a funkcí podpory sítě/mikrosítě, kde by byly vidět rozdíly mezi nastavením CZ a mikrosítí, ale nic takového mi neposlali. Tak jsem si ji vytvořil, platí to pro aktuální firmware 8.2019. Kdyby to někoho zajímalo tak je zde:
fronius.ods
nastavení ochran a podpory sítě/mikrosítě
(18.5 KiB) Staženo 173 x
To "test CZ NN microgrid" jsem si vytvořil, je to přísnější nastavení mezi variantou microgrig MG50 a CZ NN a chtěl jsem ho otestovat, ale nestihl jsem to zatím. Aktuální nastavení je microgrig MG50.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: mikrosíť

Příspěvek od mypower.cz »

tomas píše: Tím vlastně většina tady ostrovních systému oficiálně dle distribučních pravidel nesplňuje distribuční definici ostrovního sytému a distributor je má ve své "moci".
Ale splnuje.
"přičemž nesmí dojít k přenosu potenciálu a/nebo energie z/do DS za normálního provozu ani při poruchových stavech."
nedochazi k prenosu potencialu NIKDY, ani pri poruchovych stavech. Takze nedochazi a timpadem cajk.
"§ 28 odstavec (4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy."
Zakaznik muze provozovat ... pokud je propojen jen s dohodu a pokud neni propojen tak je po tom distributorovi putna... Coz propojen neni. cajk
Domníváme se, že příslušná ustanovení zákona č. 458/2000 Sb. je nutno chápat (a vykládat) především jako pravidla pro zajištění bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny, bezpečnosti osob a majetku při provozování elektrizační soustavy. Z tohoto pohledu představuje připojený fotovoltaický panel potenciální nebezpečí úrazu elektrickým proudem, dokud není např. při výpadku napětí v soustavě z ní odpojen.
"dokud není např. při výpadku napětí v soustavě z ní odpojen" .. jenze on je od elektrizacni soustavy odpojen trvale... takze cajk i tady.
může provozovat náhradní zdroj, pokud je propojen s PS nebo DS, pouze po dohodě s daným držitelem licence"
neni propojen. NIKDY... takze taky cajk
tato dohoda by měla zamezit provozování takových náhradních zdrojů, které by mohly ohrozit bezpečnost a kvalitu dodávky elektřiny.
Ostrov zadne dodavky elektriny ani bezpecnost ani kvalitu neohrozuje, nebot neexistuje stav, kdy by zdroj byl s elektrizacni soustavou propojen.

Ja nejak netusim co se tu resi.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: mikrosíť

Příspěvek od mypower.cz »

Jediny problem vidim pravda tady..
"přičemž nesmí dojít k přenosu potenciálu a/nebo energie z/do DS za normálního provozu ani při poruchových stavech."
Vyznaceno cervene.... Tim se ale distributor defakto pripravuje o zisk. Reze si pod sebou vetev. Kdo chce kam... Timpadem predimenzovat jeste vice a na nespolehliveho dodavatele, ktery nam nechce dodavat a nechce nase penize za jim dodany produkt (elektrinu) se vykaslat. Asi neni za takovych podminek zbyti. Je to pak asi otazka lobbyingu na daneho obchodniho zastupce. jestli chce provize nebo si chce nakakat a susit hubu a dodrzovat to jejich zminene "Z". nebo respektive jestli mu jeho vlastni prijem na mzde stoji za ono "Z" distriibucni site :)) Normalne mu slapnout na krk skrouhnutim jeho zisku. Uplne v poho .. Dela to taky nekdy kouzla s takovymi kkty .. :))
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

mypower.cz píše:
tomas píše: Tím vlastně většina tady ostrovních systému oficiálně dle distribučních pravidel nesplňuje distribuční definici ostrovního sytému a distributor je má ve své "moci".
Ale splnuje.
"přičemž nesmí dojít k přenosu potenciálu a/nebo energie z/do DS za normálního provozu ani při poruchových stavech."
nedochazi k prenosu potencialu NIKDY, ani pri poruchovych stavech. Takze nedochazi a timpadem cajk.
Co vím tak většina ostrovních elektráren zde, má nějaký přepínač sítě, nabíječku nebo to řeší např. Axpertem který má přepínač sítě integrovaný. A to je právě ten přenos potenciálu a energie z DS který dle definice ostrova podle ČEZ Distribuce nesmí být. Oni berou ostrov i s rozvodem a spotřebiči. Tedy spotřebiče provozované na ostrovu se nesmí provozovat na distribuční síti a naopak. Je to maximální blbost, ale mají to tam tak napsáno. V tom případě by se sítové spotřebiče nesměli ani zálohovat nouzovým zdrojem a UPSkou, na nouzový zdroj který pracuje také v ostrovním režimu by museli být také extra spotřebiče. Potom by ale nouzový zdroj přestával mít smysl. No prostě vymýšlejí nesmysly místo toho aby se starali o distribuční síť, tak jen škodí těm co na ní jsou ještě připojeni.
mypower.cz píše: Ja nejak netusim co se tu resi.
Řeší se tu to, že ČEZ distribuce to nerespektuje a požaduje odpojení od distribuční sítě když si někdo udělá ostrovní zdroj a díky svým pravidlům si to vykládá jinak než je to v energetickém zákoně.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: mikrosíť

Příspěvek od mypower.cz »

tomas píše:
mypower.cz píše:
tomas píše: Tím vlastně většina tady ostrovních systému oficiálně dle distribučních pravidel nesplňuje distribuční definici ostrovního sytému a distributor je má ve své "moci".
Ale splnuje.
"přičemž nesmí dojít k přenosu potenciálu a/nebo energie z/do DS za normálního provozu ani při poruchových stavech."
nedochazi k prenosu potencialu NIKDY, ani pri poruchovych stavech. Takze nedochazi a timpadem cajk.
Co vím tak většina ostrovních elektráren zde, má nějaký přepínač sítě, nabíječku nebo to řeší např. Axpertem který má přepínač sítě integrovaný. A to je právě ten přenos potenciálu a energie z DS který dle definice ostrova podle ČEZ Distribuce nesmí být. Oni berou ostrov i s rozvodem a spotřebiči. Tedy spotřebiče provozované na ostrovu se nesmí provozovat na distribuční síti a naopak. Je to maximální blbost, ale mají to tam tak napsáno. V tom případě by se sítové spotřebiče nesměli ani zálohovat nouzovým zdrojem a UPSkou, na nouzový zdroj který pracuje také v ostrovním režimu by museli být také extra spotřebiče. Potom by ale nouzový zdroj přestával mít smysl. No prostě vymýšlejí nesmysly místo toho aby se starali o distribuční síť, tak jen škodí těm co na ní jsou ještě připojeni.
mypower.cz píše: Ja nejak netusim co se tu resi.
Řeší se tu to, že ČEZ distribuce to nerespektuje a požaduje odpojení od distribuční sítě když si někdo udělá ostrovní zdroj a díky svým pravidlům si to vykládá jinak než je to v energetickém zákoně.
Jasny chapu, v takovem pripade podat zalobu na soud ze musi dle tohoto pravidla odpojit vsechny kdo maji UPS a v momente vypadku se z nich stava ostrov. Samozrejme to dopadne tak ze Z z tama zmizi. Tim jsem si jist. Protoze odpojit vsechny kteri v momente vypadku site jedou na UPS proste nelze. To je nesmysl a podle me by to u soudu ani neobstalo. Nebal bych se toho ..

Co na to rika nas "pravni znalec" unicast ? :)) Obstalo by to, nebo lze to takto snadno vytrolit?
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

mypower.cz píše:Jediny problem vidim pravda tady..
"přičemž nesmí dojít k přenosu potenciálu a/nebo energie z/do DS za normálního provozu ani při poruchových stavech."
Vyznaceno cervene.... Tim se ale distributor defakto pripravuje o zisk. Reze si pod sebou vetev. Kdo chce kam... Timpadem predimenzovat jeste vice a na nespolehliveho dodavatele, ktery nam nechce dodavat a nechce nase penize za jim dodany produkt (elektrinu) se vykaslat. Asi neni za takovych podminek zbyti. Je to pak asi otazka lobbyingu na daneho obchodniho zastupce. jestli chce provize nebo si chce nakakat a susit hubu a dodrzovat to jejich zminene "Z". nebo respektive jestli mu jeho vlastni prijem na mzde stoji za ono "Z" distriibucni site :)) Normalne mu slapnout na krk skrouhnutim jeho zisku. Uplne v poho .. Dela to taky nekdy kouzla s takovymi kkty .. :))
No a to je právě ono to "Z" tam.

Distributorovi je to u ...., ten má vše jisté aniž hne prstem, pokud si bude myslet že má málo, tak ERÚ navýší poplatky za distribuci a distributor dostane co požaduje. Jak se jim to začne hroutit, tak prosadí nějakou šílenost ala Španělsko, nebo daň, dotace pro distributory, atd...

Další věc je ta, že toto může být forma zastrašení aby se o tom dále nemluvilo a nerozšiřovalo se to. Když nebudu tahat čerta za ocas tak bude v klidu spát, ale jak o tom začnu mluvit a bude více zájemců o ostrovní systém tak přijedou a exemplárně někomu vezmou elektroměr, nebo budou vyhrožovat a posílat komanda NTZ. A pokud se jim podaří rozšířit nesmysl o tom že pokud si někdo udělá ostrov tak mu vezmou elektroměr tak mají vyhráno. Mne už dost lidí přesvědčovalo o tom že prý dělat ostrovy je zakázané. A to je jejich cíl.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvek od tomas »

Zvláštní také je, že chtějí odpojit 4ks odběrných míst, přitom jsou tam jen dvě na které je připojena mikrosíť. Je pravda že tam jsou ještě dvě předávací místa s měřením, ale na ty jsou připojeny dvě elektrárny které pracují v licenčním provozu a veškerou elektřinu prodávají do sítě. Když vezmou elektroměr i těmto, tak licence propadne a škoda bude v desítkách milionů.
Takže ostrov "jako celý areál" podle jejich definice by znamenal i ukončení výroby ve dvou licencovaných elektrárnách. Otázka je jak to berou (jak se jim to zrovna hodí, to už víme) co je pro ně hranice ostrova. Protože na pozemcích areálu farmy vede i VN síť distributora, takže když ostrov tak ostrov a škubneme za to traktorem. :twisted:, to tam potom také nesmí být.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
unicast
Příspěvky: 1219
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: mikrosíť

Příspěvek od unicast »

mypower.cz píše:Co na to rika nas "pravni znalec" unicast ? :)) Obstalo by to, nebo lze to takto snadno vytrolit?

To přece vůbec nezáleží na technické stránce věci, ale na tom, jak se to soudu podá. Asi jako v tom starém židovském vtipu o kouření a studiu Talmudu.

Já bych o UPS i o Axpertovi tvrdil, že se jedná z pohledu sítě o spotřebič a nikoli o záložní zdroj ve smyslu tohoto zákona, použil bych nějaký zcela zjevný analogický příklad, třeba s USB powerbankou (nejlépe nějakou výrobcem přímo vybavenou i solárním panelem) a mobilním telefonem, aby to pochopil i soudce těsně před důchodem nebo soudkyně po mateřské a opepřil bych to nějakou hezkou judikaturou na téma že právo tu není proto, aby se stalo nástrojem odcizení a absurdity, o což se přesně v daném případě protistrana snaží. A pak se ovšem děj vůle boží, protože stát se může naprosto cokoli :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek