Intersolar 2019 München

Pozvánky na semináře a přednášky nekomerčního charakteru se vstupem zdarma, dobrovolným nebo přiměřeným vstupem, s tématikou ostrovních a poloostrovních systémů, nebo obecně o soběstačnosti a nezávislosti. Reportáže z proběhlých přednášek.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Intersolar 2019 München

Příspěvek od ota »

Inter Solar 2019 München
Intersolar.JPG
Zastavil mě kolega a říká, potřebuji, abys zajel na Intersolar do Mníšku pod Alpou. Umíš německy a rozumíš baterkám a panelům. Potřebuji zjistit ceny dodavatelů baterek, battery storage a panelů.
V duchu jsem si říkal, že na podobné jednání je němčina k ničemu a hodila by se, alespoň, mandarínská čínština.

A opravdu. Zarostlého, zamračeného hlídače u vjezdu na parkoviště v Mnichově jsem pozdravil Grüss Gott. Zamračil se ještě víc. Asi mám špatnou výslovnost bavorštiny, říkám si. Kouknu na jeho jmenovku a zkouším to znovu: Salám alejkum Abdul. Rozzářil se a začal cosi brebentit a mohli jsme parkovat. U vstupního turniketu zas komentoval mojí neobratnost se vstupenkou a čtečkou čárových kódů na vstupence jeden „německý“ pořadatel druhému slovy: Kókej na teho šulína jak s tó plackartó vergluje. Pochopil jsem, že němčiny netřeba. Vstupenka + parkování na den 45E.
8 výstavních hal velikosti té největší v Brně na Výstavišti a všechny narvané prezentujícími. Solární nirvána.

Solárním panelům byly vyhrazeny zhruba 3 haly. K vidění byly panely všech druhů a výkonů. Překvapilo mě že se jako novinka objevují opět monokrystaly ale s efektivitou nad 20%. Panel 470Wp je opravdivý špička, větší výkon jsem tam neviděl. Rozměr ovšem také gigantický: 1,3x2m.
Standardem solárních panelů se stávají bussbary mezi články v počtu nad 7. Nejvíc co jsem viděl bylo 12 bussbarů.
Jeden z lepších panelů- 415Wp
Jeden z lepších panelů- 415Wp
Další novinkou o které jsem dosud jen slyšel a četl jsou bifaciální panely.
Příklad instalace oboustranných panelů
Příklad instalace oboustranných panelů
Zezadu jsou zalaminované buď sklem nebo průhledným plastem a chytají zbytkové světlo. Výkony okolo 320-340Wp u standardního rozměru 1,6x1m.
Panely zalaminované sklem zezadu jsou prezentovány i jako technologická novinka protože se prý křemíková deska lépe chladí než když je zapouzdřená plastem.
Full black panel, v pozadí Lucy
Full black panel, v pozadí Lucy
Novinkou jsou panely s krystalů které se neřežou ale nechávají se při výrobě narůst do požadovaného tvaru. Z technologických důvodů mají poloviční rozměr, cca 15x7cm.
K vidění bylo několik set stánků výrobců solárních pamelů. U každého několik sličných asistentek vizáže Lucy Liu, mluvící perfektní angličtinou a orientujících se skvěle v technologii, kterou prodávají.
Lucy
Lucy
Prezentace z jejich výroby jsou High-Tech.
Lucy s maminkou
Lucy s maminkou
Evropě ujel vlak a jsme to my Evropané kdo bastlí elektroniku v garážích.

Z diskuse s prodejci vyplynulo že se byznys, tedy nákup z Číny, dá dělat dvěma způsoby.
Buď se nakupuje rovnou v Číně a základní nákupní jednotka je kontejner nebo se s jistou marží za dopravu a proclení nakupuje v jejich EU skladech. Zde je základní prodejní jednotkou paleta s 20 panely.
Dále byla jedna hala montážního a údržbového materiálu. K vidění byl např. neúnavný robot, který cestuje po solárním poli sem a tam a sám panely myje. Jak přeskakuje z jedné řady na druhou mi uniklo ale jistě je to vymyšlené.
Dále byly 2 haly kabelů, konektorů a hlavně ongrid měničů. Zde už byly vystavovatelů desítky. Offgridy byly k vidění jen u stánku Victronu ale tam jsem se nezdržoval bo bylo málo času. Axperty, Infinity Solary a podobné off gridní měniče jsem neviděl nikde. Standardem solárních konektorů se zdá se stávají MC4, k vidění byly nejčastěji.
Zajímavá byla prezentace profilů pro zatěsnění panelů jako střešní krytina. Jako krov byly použity lepené dřevěné hranoly.
zastřešení pomocí solárních modulů leták.jpg
Zastřešení pomocí solárních modulů
Zastřešení pomocí solárních modulů
Bastardi, určitě to obšlehli z mojí krbovny.
Dále byli v vidění asi 3 výrobci solárních střešních tašek. Některí používali amorfy, jiní polykrystaly.

Zahlédl jsem flexibilní polykrystalické panely s poloměrem ohybu 50cm což jsem netušil že je možné. Jsou částečně v mezerách mezi články průsvitné, umím si je představit na zastřešení pergoly, altánu…
Sháněl jsem se po ekonomickém modelu standardních panelů, tedy 1,6x1m. U všech výrobců mi Lucy (pokaždé jiná ale já je tak oslovuju a ony na to slyší) potvrdila že nejlevnější v poměru Wp/USD je segment 260-280Wp.
Další byla hala s bateriemi. Opět desítky výrobců bateriových článků a různých battery packů do hraček až po úložiště řádu 100kWh
Batery storage 25kW stbilní
Batery storage 25kW stbilní
Používají se li ion ale i LiFePO4 a dokonce mi nabízeli NiMH články všech formátů. Kulaté, placaté hranaté pytlíky. Co si objednáte to dostanete. Baterky jsou koncipovány jako univerzální , proudová zatížitelnost byla uváděna 1C trvale a 2C špičkově.

V segmentu Battery storage co by se hodily pro domácí elektrárny bylo vidět mnoho druhů od 2 do 20kWh. Zahlédl jsem několik kopií Pylon techů.
Vypadá jako Pylon ale není to Pylon
Vypadá jako Pylon ale není to Pylon
Jeden z nich byl zajímavý bo měl zezadu vodní chlazení.
Batery storage s vodním chlazením
Batery storage s vodním chlazením
Dál byla jedna hala elektromobilů, zde byli Evropští výrobci a vidět byly od e-skůtru po e-náklaďák standardních rozměrů. Detaily jsem nezkoumal bo nebyl čas.
Jedna celá hala byla naplněna nabíječkami elektromobilů. Měl jsem poptat pro projekt jednoho známého mobiní 20kWh rychlonabíječku. Ty k vidění nebyly. Pak jsem našel dvě z čehož jedna byl výrobek jakéhosi holanďana v designu slušného DIY. Další už byla zhruba co jsem potřeboval: čínský výrobce se skříňkou velikosti většíjo kufru s displejem a zástrčkou do elektromobilu na šňůře. Ptal jsem se Lucy, jak jsou na tom s výrobou, že bych potřeboval příští rok 250 kusů. Trochu jí to zaujalo ale ne mnoho a odvětila, že je to výrobek pro čínský podnik spravující dopravní infrastrukturu (něco jako UAMK nebo ADAC) s tím rozdílem že si objednávají takových nabíječek 10.000kusů ročně!!!
Další hala byla čistě evropská. Všude hromady příslušenství jako jsou pohyblivá lešení pro montáž panelů, nářadí pro montéry, záchytné systémy atp. Německá kvalita za německé ceny.
Pokaždé jsem Lucy řekl podobnou story. Jsem instalátor FVE a pro svoje projekty budu během roku potřebovat cca 500kWp solárních panelů, případně, u baterek 500kWh battery storage s nabíjecím a vybíjecím proudem 1C, pošlete mi nabídku s cenami. A předal jsem jim vizitku.

Mrzelo mě že se nedalo nic koupit na místě. Až těsně před koncem jsem zahlédl u jednoho stánku 55Wp panel s nálepkou SALE. S Lucy co tam seděla jsme chvíli smlouvali což jí i mě ohromě bavilo, shodli se na 20E za panel. Když jsem na dotaz odkud jsem řekl že z České republiky, říkala super, dnes to tu balíme a zítra tam jedeme na výlet. Kupodivu většina číňanů se kterými jsem mluvil, se v Evropě orientovala a skoro všechny Lucky věděly kde je Praha. Myslím, že my Evropané bychom měli opustit náš přezíravý postoj ke všemu asijskému, protože už v tuto chvíli nám krutě ujíždí ve všech technologiích vlak.
Jedině historickou výstavou se mohli Evropané pochlubit
Jedině historickou výstavou se mohli Evropané pochlubit
Výhrada: omlouvám se, ale nevím kolik co stojí.
Nemohu ani zprostředkovat nákup ve větším množství za účelem slevy.
Nevím jaký je rozdíl c ceně 18650 článku v počtu 100 nebo 10000 kusů. Na veletrhu je nejmenší obchodovatelnou jednotkou, a to jen někdy, paleta.
Na srazu mohu udělat informativní nezávaznou prezentaci co jsem se dozvěděl a jaké ceny mi nabídli výrobci, mohu tam předat telefonní číslo na jednotlivé výrobce, ale nemohu vyjednávat nákupy pro kohokoli jiného.
305Wp, jeden ze slabších panelů, v popředí Lucy
305Wp, jeden ze slabších panelů, v popředí Lucy
Přílohy
Instalace solární elektrárny na vodní ploše
Instalace solární elektrárny na vodní ploše
Vstup do pavilonu
Vstup do pavilonu
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

perfektní reportáž :yes: . Že Evropě , natož nám ČEZkourovcům ujíždí vlak je mi jasný dlouho :hell: . Viz naše vynucené bastlení k dosažení touženého pokroku ... .
Doufejme že Jára Cymrman brzy vymyslí domácí fůzní reaktorek na šlupky od cibule , aby nás nepřejel Čínskej ::pv:: powered maglev ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Intersolar 2019 München 2

Příspěvek od ota »

Nevešly se všechny fotky tak sem ještě nahážu co bylo zajímavé.
Přílohy
Half cell monokrystal- Až budu velký budu jich mít plnou střechu. Rozměr 2x1m
Half cell monokrystal- Až budu velký budu jich mít plnou střechu. Rozměr 2x1m
Jeden z robotů na mytí panelů
Jeden z robotů na mytí panelů
Detail bezrámového zastřešení - profily
Detail bezrámového zastřešení - profily
Battery storage do e-mobilu 25kWh
Battery storage do e-mobilu 25kWh
solární střešní tašky, leták
solární střešní tašky, leták
Solární střešní taška, křídlice, škrídla
Solární střešní taška, křídlice, škrídla
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2538
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od NOPARasito »

Uz dlouho je jasny ze Evropa a ostatni pokulhavaji a ta vice jak miliarda "BEITBILD" clovicku nas tu valcuje.
Matess
Příspěvky: 1514
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od Matess »

Lucy :-D
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od KubisKV »

Díky za hezkou reportáž. Až bude zase Ampér, budu doma a počkám na tvůj příspěvek.
Stejně jsme na Ampéru nejvíc hledali pštrosí guláš pro Mobilika. Stánek s občerstvením byl jedinej a nejvíc vyhledávanej.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od diablo007 »

KubisKV píše:Díky za hezkou reportáž. Až bude zase Ampér, budu doma a počkám na tvůj příspěvek.
Stejně jsme na Ampéru nejvíc hledali pštrosí guláš pro Mobilika. Stánek s občerstvením byl jedinej a nejvíc vyhledávanej.
Oni tam nakonec stejně nebyli ne?
Matess
Příspěvky: 1514
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od Matess »

Já taky děkuji za report. Nikdy bych se tam sám asi nepodíval a jsem rád za zprostředkování. Jsem rád, že se panelové zastřešení stává komerční věcí - je to posun k legální stavbě bez investice do střešní krytiny. Za mě super...

Tak trochu jsem čekal, že na tomto veletrhu budou technologické zajímavosti ale masovka na poměr cena / výkon asi nee.
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od KubisKV »

diablo007 píše:
KubisKV píše:Díky za hezkou reportáž. Až bude zase Ampér, budu doma a počkám na tvůj příspěvek.
Stejně jsme na Ampéru nejvíc hledali pštrosí guláš pro Mobilika. Stánek s občerstvením byl jedinej a nejvíc vyhledávanej.
Oni tam nakonec stejně nebyli ne?
no nebyli. Proto pisu, ze zustanu doma, abych nemusel hledat zbytecne pro mobilika gulas a pro volenteho stanek s pivem ;)
radsi prijedu na sraz k volentemu, tam bude gastroservis na jednom miste a taky vice slunickaru, co trpi stejnou chorobou.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Intersolar 2019 München

Příspěvek od diablo007 »

Tak ono by se dalo nakoupit pštrosí maso a guláš udělat na místě

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek