Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to znamená, že vám přinášíme další článek k zamyšlení i diskuzi. Dnes se podíváme do Ruska, kde jsou obnovitelné zdroje energie na okraji zájmu.

Karel Kilián

Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

270 milionů tun ropy ročně - tolik by Rusko mohlo ušetřit, kdyby využilo obnovitelné zdroje energie. To je více než polovina roční těžby ropy. Co je tedy špatného na používání „zelené“ energie v deváté nejlidnatější zemi na světě?

Boj proti globálnímu oteplování nutí lidstvo přehodnotit tradiční postupy. Zásoby uhlí, ropy a plynu v útrobách planety jsou zatím stále dostačující, ale jejich spalování soustavně přispívá ke skleníkovému efektu. Obnovitelná energie je v Rusku poměrně podceňovaná a často je označována jen jako „přívěsek“ tradiční energetiky.

Zdroje obnovitelné energie v Rusku jsou značné - ať už mluvíme o získávání energie ze slunce, větru nebo geotermální energii. Některé z těchto zdrojů jsou pouze lokální a relevantní pouze pro malou část země. Například nejvhodnější zdroje geotermální energie jsou Kamčatce, zatímco přílivové elektrárny jsou použitelné jen na mořském pobřeží. Skutečnou náhradou fosilních paliv tak může být vítr a sluneční záření.

Takové zdroje, a tak absurdní čísla?

Podle provozovatele Jednotného energetického systému je podíl „zelené energie“ na energetice v Rusku jen 0,09 %. Situace ani zdaleka nekoresponduje s plány, které vedení země stanovilo v roce 2009. Vláda původně plánovala do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelné energie na 4,5 %, což očividně nestihne.

Odmítnutí tradičních zdrojů energie komplikuje skutečnost, že plyn a ropa jsou jedním z hlavních artiklů ruského vývozu. Místní lobbisté pochopitelně nemají zájem na snížení využití těchto zdrojů, a to ani ve prospěch lidstva. Proti tomu lobbistů za obnovitelnou energii očividně není mnoho.

Obnovitelným zdrojům energie nenahrávají ani nízké ceny elektřiny vyrobené tradičním způsobem. Například v Baškirské republice, která je jedním z mála ruských regionů, kde jsou využívány všechny druhy zdrojů obnovitelné energie, činí průměrné náklady na 1 kWh elektřiny z alternativních zdrojů 6,34 rublů (cca 2,25 Kč), zatímco u tradičních tepelných elektráren je to pouze 1,49 rublů za kWh (asi 0,53 Kč).

Alternativní energie se vyvíjejí, ačkoli stále zaostávají za plánovanými ukazateli. Zatímco v letech 2014-2016 byla v Rusku uvedena do provozu zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů o celkové kapacitě cca 130 MW, jen v roce 2017 to bylo hned 140 MW. Více než 100 MW pochází z nových solárních elektráren a 35 MW pochází z větrné farmy v Uljanovské oblasti.

Solární energie dává smysl

Využití solární energie přitom dává smysl. V některých regionech země odpovídá úroveň slunečního záření situaci na jihu Německa či na severu Španělska. Kavkaz, Altaj, území Krasnodarsku a jižní Sibiř jsou průměrným ročním přílivem slunečního záření na úrovni vedoucích zemí, využívajících sluneční energii.

V loňském roce byla uvedena do provozu nejvýkonnější solární elektrárna v Rusku - 60MW Soročinskaja SES „Uran“. Zdá se, že sluneční energie si postupně „ukusuje“ svůj malý, ale vzrůstající podíl na ruském energetickém trhu.

Předpokládá se, že do roku 2023 dosáhne celková kapacita solárních elektráren v Rusku 1,5 GW. To přibližně odpovídá kapacitě nejstarší ruské jaderné elektrárny v Bělojarsku. K 1. lednu 2018 bylo toto číslo téměř třikrát nižší - konkrétně 534 MW.

Větrná energie

Větrná energie je v Rusku zatím daleko za sluneční. A to navzdory skutečnosti, že Sovětský svaz byl jedním z průkopníků v tomto odvětví. V roce 1931 byla v SSSR vybudována první větrná elektrárna s inerciální baterií na světě. Fungovala však jen pět let a po smrti svého tvůrce Anatolij Ufimtseva byla proměněna v muzeum.

V roce 1934 napsal Vladimir Vetčinkin, významný sovětský vědec v oblasti aerodynamiky, že „Ufimtsevova větrná farma je první a jediná na světě schopná produkovat zcela vyrovnanou elektrickou energii i během nepravidelných nárazů větru.“

Ze všech způsobů výroby energie vykazuje větrná energie nejvyšší míru růstu. Podle provozovatele Jednotného energetického systému vyrobily ruské větrné elektrárny v roce 2018 celkem 217,8 gigawatthodin elektřiny, což je o 66 % více než v roce 2017. Pro srovnání solární elektrárny ve stejném období zaznamenaly nárůst výroby elektřiny o 34,7 %.

I tak je podíl větrných elektráren doslova kapkou v moři. Zmiňovaných 217 gigawatthodin je pouhých 0,02 % z celkového množství elektřiny vyrobené v zemi v loňském roce. V celosvětové produkci činí podíl energie z větru 5,6 %, tedy je více než 200× vyšší.

Nevyužitý potenciál

Rusko má však největší technický a ekonomický potenciál větrné energie na světě - až 16 500 TWh ročně. Tento potenciál se nevyužívá z několika důvodů. Podle zprávy „Perspektivy trhu s větrnou energií v Rusku“, kterou v roce 2017 připravili Roman Denisov a Stefan Gsenger, se jedná o nedokonalost legislativního rámce, který nebere v úvahu specifika obnovitelných zdrojů energie. Roli hraje i obtížnost změny stavu pozemků vhodných pro větrné elektrárny a obecný nedostatek investorů a investic.

Dokud nebudou náklady na výrobu energie z alternativních zdrojů rovny ceně elektřiny generované v tepelné elektrárně, bude muset být tento průmysl dotován. Globální trendy využívání plynu a ropy naznačují, že odklon od fosilních paliv je zatím stále mimo dohled.

Globální oteplování a související environmentální problémy mohou situaci změnit. Brzy může lidstvo překonat kritickou úroveň - nárůst průměrné teploty o 2 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. Tradiční zdroje energie k tomuto procesu významně přispívají - a to může být podnětem pro jejich opuštění.

Zdroj: hi-tech.mail.ru.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od střídač_N »

No a pak že ruský mužik má jen tu vodku. On má dokonce i rozum a pochopil, že ta zelená energie je dražší než klasická a tak na ni hodil velikánký bobek.
Taky pochopil, že "bude muset být tento průmysl dotován", což ničemu neprospěje a tak můžeme spekulovat co to ten Ivan robí za neplechu, když Evropská unija dotuje kde jakou blbovinu.
Jsem zvědav jak se na té Sibiři projeví ty dva stupně. Myslíte, že -42StC a 40StC je podstatný rozdíl v chápání oteplování.

Jednoduše Rus má jiné starosti a netrápí se ptákovinama jako my, Bohužel.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od vlkazajac »

Rus má iné starosti ako my ( Ak sa spolu s minimálne západnou Európou pokladáme za pupok sveta ). Porovnajme tempo rastu spotreby energie v relatívnych aj absolútnych hodnotách voči nám alebo USA. Nebude to tak, že Rusko je najvýraznejšou príčinou globálneho otepľovania. Klimatizácie, rozmach automobilizmu, výroba tepla, .... Pre obrovskú krajinu s rozľahlým severom a riedkou ľudnatosťou nikto nebude budovať za drahé peniaze efektívne FVE. Absolútne väčšia časť studeného vidieka vyrába teplo spaľovaním dreva, t.j. obnoviteľnou energiou. V industriálnych centrách asi čiastočne aj elektrinou z jadra, predpokladám.
Rus sedí na prameni energie, z ktorej obrovskú časť sme prežrali dodnes my, na tom pupku sveta. Idiot by očakával, že v tejto situácii práve Rusko bude lídrom v OZE. Tiež nemá až tak obrovský potenciál vodnej energie ako napr. hornaté Nórsko. Tých veľtokov s obrovským prietokom a ničotným spádom je v podstate veľmi málo, tadiaľ cesta nevedie.
Rus sa správa presne tak racionálne, ako Európan alebo Američan doteraz. To sú tí, čo žerú, prežierajú sa a nemajú vlastné zdroje, pominiem radšej americké nákladné šelfy.

Budeme sledovať, ako múdry západný svet pomôže v boji proti roztápaniu dosiaľ zmrznutého permafrostu ( metán ! ) na obrovských ruských šíravách. Aspoň radou, každá dobrá bude drahá.

Nech Rusa žít !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od JonasPP »

[quote="střídač_N"][/quote]
Ono je to kusok horšie. Ohriatie o 2°C neznamenaju len ohriatie,ale uplnu zmenu počasia. Napriklad sa zmeni vietor a tam de za rok napršalo aj 2m zražok,zrazu naprši ledva 10cm,v pušti začne snežiť po asi 5000 rokoch,vznikaju tornada,orkany,tam de po nich nebolo ani naznak,zmenou teplotnych faktorov sa začne presuvať haveď,choroby,...... Proste len takato drobna zmena je niečo,čo môže mať v takto kratkom čase fatalne dôsledky.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2485
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od NOPARasito »

JonasPP píše:
střídač_N píše:
Ono je to kusok horšie. Ohriatie o 2°C neznamenaju len ohriatie,ale uplnu zmenu počasia. Napriklad sa zmeni vietor a tam de za rok napršalo aj 2m zražok,zrazu naprši ledva 10cm,v pušti začne snežiť po asi 5000 rokoch,vznikaju tornada,orkany,tam de po nich nebolo ani naznak,zmenou teplotnych faktorov sa začne presuvať haveď,choroby,...... Proste len takato drobna zmena je niečo,čo môže mať v takto kratkom čase fatalne dôsledky.
Neměj strach, planeta se dokáže zbavit parazitů, kteří ji tíží. Ale máš pravdu, že to může začít ukazovat rychleji než si kdokoli dokáže představit.
Konzumní (nerostný a uhlíkový zdroj energie) blahobyt nepůjde provozovat do nekonečna.
Změnu si musí uvědomit i tací jako je RUSKO.
Otázka je jestli je na to čas.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od vlkazajac »

" Neměj strach, planeta se dokáže zbavit parazitů, kteří ji tíží. "
To áno, planéta je v podstate nezničiteľná, prežije všetko a nájde si novú formu, novú tvár. Civilizácia nie, to je tá chyba.

To nie je môj názor ani múdrosť, to tvrdia iní.

P.S. Neviem, prečo sa navážate do Ruska. Najviac vyťaženého dreva z Amazónie sa vozí do USA. Tiež najkrajšie enviromentálne filmy natočili v USA. Tak kde tá sebazničujúca kalvária začína ?

Príklad druhý - ťaženie podzemných vôd viď Kalifornia, severná Afrika. Tento proces je NEVRATNÝ a ťaží sa stále.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od volente »

Ahoj karelkilian,
nechceš se zúčastnit našeho srazu ?
Moc bych prosil (jako pořadatel) aby jsi se také ukázal.
Tvoje páteční úvahy jsou zajímavé až dráždivé.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Bydliště: Příbor

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rimi »

Z puvodni myslenky "obnovitelnych zdroju" se pomoci dotaci stalo cosi, co si zije vlastnim zivotem.

Spalovna slamy zminena v uvodu tohohle vlakna:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ni&start=0
tak dava smysl, proc balik sena, ktery staval 400,- stoji 1500,- a mnozi redukovali velikost stad.

Vypravel mi clen tohoto fora "sedla", kdyz pri nejake udrzbe bioplynky videl, jak tam sypou kukurici, tak se zeptal:
- To tam davate GMO?
- Ne, GMO tam nesmi, znicila by bakterie, ale GMO mame a krmime ji kravy.
V teto souvislosti bych zminil Seraliniho studii o GMO (kde na potkanech ukazoval vliv na neplodnost a nadory), zaujalo me, ze kritici teto studie napadali nizky pocet potkanu, ale nikdo nenabidl, opakovani pokusu s vetsim mnozstvim potkanu.

Jinak k te politice: USA tvori cca 5% obyvatel planety a spotrebovava 40% svetovych zdroju.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rva »

V Rusku mají k řešení jiné problémy, než nesmysly se zelenou elektřinou. Mají dostatek tradičních zdrojů, zatímco ty zelené by museli nakupovat, tak proč vydávat peníze v cizině. Současně jim ani případné oteplení nevadí, spíš naopak si jsou vědomi zisků, které jim může přinést - nové zdroje surovin na severu, nová severní mořská cesta.
A ta Seraliniho studie byla (schválně ?) provedena tak, aby vyšla tak, jak si ředitel ústavu bojujícího proti GMO přál. Prováděla se na takovém kmenu potkanů a po takovou dobu (2 roky), kdy 80% potkanů samovolně trpí rakovinou. https://www.idnes.cz/technet/veda/genet ... 2_veda_mla
nebo z wiki https://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ralini_affair
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od JonasPP »

rva píše:V Rusku mají k řešení jiné problémy, než nesmysly se zelenou elektřinou. Mají dostatek tradičních zdrojů, zatímco ty zelené by museli nakupovat, tak proč vydávat peníze v cizině. Současně jim ani případné oteplení nevadí, spíš naopak si jsou vědomi zisků, které jim může přinést - nové zdroje surovin na severu, nová severní mořská cesta.
A ta Seraliniho studie byla (schválně ?) provedena tak, aby vyšla tak, jak si ředitel ústavu bojujícího proti GMO přál. Prováděla se na takovém kmenu potkanů a po takovou dobu (2 roky), kdy 80% potkanů samovolně trpí rakovinou. https://www.idnes.cz/technet/veda/genet ... 2_veda_mla
nebo z wiki https://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ralini_affair
Neviem,nepoznam toho pana,ani nepoznam toto testovanie,ale za to poznam niekoľko včelarov a oni presne vedia de je GMO plodina posadena,lebo každe včelstvo tu plodinu obchadza a z vlastnych skusenosti vedia,že ak dajaka včela zabludi na takuto plodinu,už sa do ulu nedokaže vratiť z dôvodu zmeny jej pachu a tym ju do ulu nevpustia.
Teda je na tom GMO dačo zle,aj hmyz to vie,len My sa tu hrame,že sa nič nedeje a hocide na slovensku sa to pestuje zopar rokov. Posledne za Prešovom a to sa nehambia dať cedulu,že je to GMO plodina.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rva »

Já mám pocit, že všechny kulturní plodiny a vlastně i všechna zdomácnělá zvířata prošla genetickou manipulací. Pravda, tehdy jsme to dělali necíleně výběrem jedinců se spontánní mutací, křížením, pomocí mutagenních chemikálií, nebo pomocí radioaktivity a následně vybírali nově vzniklé nadějné kusy. Nebýt toho, měli bychom místo obilí trávu s drobnými zrny. A díky mutacím si můžeme dopřát i větší biftek http://www.osel.cz/2874-mohutne-svaly-j ... jsimi.html
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rimi
Příspěvky: 389
Registrován: čtv říj 13, 2011 10:45 am
Bydliště: Příbor

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rimi »

Tusim Seralini se soudil s nejakym EU organem kvuli zakazu publikace jeho studie, vyhral, avsak podminka znovupublikace vysledku byla zacerneni nekterych pasazi.
rva píše: provedena tak, aby vyšla tak, jak si ředitel ústavu bojujícího proti GMO přál. Prováděla se na takovém kmenu potkanů a po takovou dobu (2 roky), kdy 80% potkanů samovolně trpí rakovinou.
Seralini mel kontrolni skoupinu potkanu, obecne je asi docela tezke, pokud jednotlivec bojuje proti nadnarodni korporaci, asi neexituje zadna statni instituce delajici vyzkum, pokud certifikace dela sam vyrobce, zavani to prusvihem.
Během výzkumu byly krysy rozděleny do čtyř skupin. První skupina jedla geneticky modifikovanou kukuřici s naneseným herbicidem Roundup, druhá pouze modifikovanou kukuřici bez herbicidu, třetí jedla obyčejnou kukuřici, ale pila vodu obsahující stopové množství herbicidu. Čtvrtá skupina byla kontrolní a byla krmena nemodifikovanou kukuřicí a nezávadnou vodou.
.....
Zatímco v kontrolní skupině stravující se „obyčejně“ zemřelo předčasně pouze 30 % samečků a 20 % samiček, u skupin s upravenou stravou to bylo 50 % samečků a 70 % samiček. Kromě toho u nich vědci popsali pozdní vývoj, velké prsní nádory a těžké poškození jater a ledvin.
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpr ... ska-studie
Rusko navrhuje vlastni verzi "setreni energii" (jina cesta setreni planety) - mena kryta energii namisto nejmocnejsi armadou sveta:
http://leva-net.webnode.cz/products/pen ... invariant/
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rva »

Aktivity daného vědce jsou obsáhleji popsány na http://www.osel.cz/7592-francie-definit ... urici.html. A vlastně i takovéto zneužívání veřejnosti vede k tomu, proč Evropa zaostává.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od dumi »

Rus nikdy neresil zivotni prostredi a ochranu lidi.
Vse se deje jen v zajmu rezimu a po nas potopa...
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rva »

Ono to souvisí s tím, že v Rusku je na km2 pouhých 8.4 obyvatel. U nás to je 134 obyvatel. Kdyby u nás byla stejná hustota zalidnění, tak v Česku žije pouhých 630 000 obyvatel a pak by pravděpodobně spousta ekologických věcí nebyla potřeba (čističky, automatické kotle, auta s katalyzátory, ...), protože by si příroda se znečištěním snadno poradila.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od brumlaj »

Zatím vše nasvědčuje tomu, že si příroda snadno poradí i se zamořením planety lidmi. Jakmile kumulované důsledky lidské činnosti vzhledem k nutné době očištění od těchto důsledků přesáhnou cyklus či plochu výroby potravin, tak nebude jednoduché to přežít. Kdysi, v historii pokud lidé vybydleli obývané území, tak se civilizace přesouvaly. Dnes již není kam. Lépe řečeno zbraně to nedovolí. Již není někdo lépe a jiný hůře vybaven.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od střídač_N »

dumi píše:Rus nikdy neresil zivotni prostredi a ochranu lidi....
No, EU tyto problémy řeší a nezdá se, že by to bylo nějaké lepší. Nebo si myslíte, že vynakládat tak obrovské částky třeba na boj s CO2 není ku škodě "zivotni prostredi a ochranu lidi". Dle mého je to ještě vetší zvěrstvo než ruské počínání. A to to děláme s pořádným zapálením toho nejtvdšího fašismu v oku.
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od dumi »

střídač_N píše:
dumi píše:Rus nikdy neresil zivotni prostredi a ochranu lidi....
No, EU tyto problémy řeší a nezdá se, že by to bylo nějaké lepší. Nebo si myslíte, že vynakládat tak obrovské částky třeba na boj s CO2 není ku škodě "zivotni prostredi a ochranu lidi". Dle mého je to ještě vetší zvěrstvo než ruské počínání. A to to děláme s pořádným zapálením toho nejtvdšího fašismu v oku.
To neido nepopira :) S tou myslenkou fasismu e strany EU vicemene souhlasim.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od rottenkiwi »

DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2132
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Proč v Rusku nevyužívají zdroje obnovitelné energie?

Příspěvek od fugas »

Co?
U nás se tomu snad věnujeme více?Obrovské plochy zaprasené panely, sloužící jako malá domů pro všemožné Topolánky.Malá domů od lidí, jak jinak.Hloupé dotace od EU u kterých by bylo lepší aby zůstaly doma rovnou, než aby se filtrovaly přes EU zpět do protektorátu.Bylo by lepší ty peníze využít na instalace na střechy a zkrotit úředního šimla.Jinak pokud jde o nadšence, těch je i v Rusku dost.Stačí projet Trubku.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek