Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od mypower.cz »

drama píše:
mypower.cz píše: To ze vy mate 30K na stridac neznamena ze to mame k dispozici vsichni.
Život je otázkou priorit. Někdo si pořídí kvalitní střídač, někdo auto, někdo zase něco jiného... Není třeba kvůli tomu čeřit vodu. Smyslem mého původního sdělení bylo to, že s kvalitním střídačem odpadá řada starostí a cenový rozdíl není tak dramatický. Já osobně preferuji kvalitní věci, které vydrží, ale to se dnes moc nenosí. Jak již bylo výše řečeno, dnes prodává cena, ne kvalita.
Ja bych taky rad kvalitni stridac a ne 600W ktery mi po roce odejde, ale nemam na vyber. O tom to cele je. Takze ono puvodni veta byla polozena spatne.
Pánové, kdybyste používali kvalitní střídače, tak byste nemuseli ty Číny tolik předimenzovávat. Můj Studer AJ-2400 vydrží:
bohuzel realita je jina
Pánové, kdybyste měli na kvalitní střídače, tak byste nemuseli ty Číny tolik předimenzovávat. Můj Studer AJ-2400 vydrží:
Samozrejme existuji i takovi, kteri tyhle financni limity nepocituji. Tem je ale uplne putna ze plati cezu, protoze je pro ne cena energie z cezu brnkacka.

jeste dodatek:
Život je otázkou priorit. Někdo si pořídí kvalitní střídač, někdo auto, někdo zase něco jiného...
ano .. a neko si neporidi vubec nic a kvalitniho uz vubec ne, protoze na to nema. A tech je cim dal vice.
Jardat
Příspěvky: 124
Registrován: ned srp 12, 2012 2:40 pm
Reputace: 3

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Jardat »

Axa píše:Zdárek. Díky za názor. Přípojka v současné chvíli = 1650metrů x cca 1000Kč/metr. (info od známého v ČEZu) = 1.650.000Kč + ostatní výdaje. Pokud si to uděláš svépomocí , tak to bude o dost levnější. Navíc pokud ten barák byl někdy připojen tak tam může být kabel již položen.

Územní plán je měněnej před několika týdny = čekat kdo ví jak dlouho.Lze to napadnout, úp nereflektuje stávající stav. Nebo podat námitku.Nebo se domluvit o vydání dodtku v územnímu plánu, kde to bude řešeno. Je sice nesmysl, že stavba je v katastru "obytný dům s číslem popisným" a leží na ostatní plošeTo je v pořádku, tam být může., ale byl delší dobu neužívanej a nikdo se tomu nevěnoval, čili vznikl binec (mmj. i na katastru, páč tam je pro změnu vedenej jako památka a na NPÚ není. Zjištěno jak na oblasti, tak v Praze, negativní vyjádření už mi jde poštou). Za starostkou obce jedu v pondělí. Už jsem si s ní několikrát telefonoval a psal. Se záměrem je obeznámená a moc se jí líbil, ale na druhou stranu mi napíše, že v dané oblasti nepočítá s bydlením.Pokud to je stávající stavba, tak s tím moc nenadělá. Spíš bude problém v tom, že každá stavba musí mít přístup na komunikaci, ing. sítě, vyřešeny odpady- septik , čistička, kanalizace. Změna ÚP je výhradně na rozhodnutí Obecním úřadu. Poplatek za návrh taky není za dvě padesát

Orientace baráku je na kterou stranu si vyberu, plocha střechy dostatečná. Jaký má tvar , sklon orientaci.Střecha není zastíněná a dle mapy slunečního svitu jsme někde okolo 1000 kWh/m2 - průměr na rok. Lokálně by to mělo být na pohodu. Zástupkyně CHKO mi sdělila, že v nedalekém místě ji dva (nevakuový) kolektory v pohodě stačej na spotřebu vody čtyřčlený rodiny. Stačí jen pokud svítí slunce, co potom ?

Na druhé straně barikády, než většina ostatních sice jsem, ale rozhodně nejsem sám, kdo to musí řešit takto. Minimálně díky jednomu hodně podobnýmu případu, jsem tohle fórum našel. http://www.ekobydleni.eu/domy/rozhovor- ... ho-systemu , čili tady https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... lit=1880wp . Takže ony to zas takový iluze nejsou. To je dobře, realita bývá horší.

Co se FVE týče, v tom možná naivní jsem, protože jsem vycházel prapůvodně z nicotný zkušenosti, kterou mám z offroadovýho auta, kde mám instalovanou druhou baterii (trakční Vartu) a dva changery. Naivitou bych to nenazval, jen neznalostí. Jde o to pokud barák není obyvatelnej, tak jak to bude člověk rekonstruovat? Na elktrocentrálu ? A nebo se bude vše dělat ručně ?Jeden na vrtačku atěžší el. nářadí a druhej (sínus) na citlivější přístroje. Něco málo jsem si pozjišťoval i čtením nejen tohoto fóra, než jsem se osmělil se začít ptát. A protože to tady pár lidí dělá/lo stejně jak hodlám já, jsem tady. Právě proto, abych se než se do něčeho pustím, nepáchal pokus o sebevraždu. Mno a nebo taky zjistil, že je to celý blbost. A od toho fóra podobnýho ražení jsou ne ? :) Jo a navíc, nic nechci kupovat zejtra. Nejprve se snažím doptat na fšecko, páč su chudéé kluk :oops: Pokud nejsou money, tak to je sebevražda.
Dybych nebyl, nechám to profíkům a nebudu je obírat o business :D
Asi tak.
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

abrams píše:Zdravím ,

dramo - studer je profi mašina ... ale za jeho cenu si koupím DVA 4kW číňany :eek2: . Ještě jsem se nesetkal s člověkem který by měl na FVE neomezený rozpočet - takoví lidi na to ser*u a krmí čez + spol. . Převážně debatuji s lidma co hledí v první řadě na okamžitou finanční návratnost - jakoby na ničem jiném nezáleželo :roll: ... .
Ani nejde o návratnost jako spíš, že neny KDE brát. Kpuju baráček BEZ elektriky (na hypotéku) a jen bych z něj měl rád co nejrychleji baráček S elektrikou
1.650.000 "darovat" čezu za kabel ... to si dělají srandu , né ? 1.000,- Kč/m se dělají studny , né rigol motykou :hell: .
I kdyby byl kabel , tak stejnak musí mít člověk zálohu (třeba centrálu) obvzláště v odlehlých místech kde s případnými
opravami příliš nespěchají . Pořízení FVE (+ VTE) se zálohou centrály je best of all :yes: :yes: :yes: .
Začít menším systémem a postupně jej apgrejdovat podle potřeb ... .
Jak jsem psal
Mno a tak bych to nějak viděl, Protože odlehlý to je víc jak dostatečně. :D
Rozhodně doporučuji 48V systém :

regl : Regulátor MPPSolar PCM-5048 12V-48V 50A 13.500,-
aku : GWL/Power WB-LYP60AHA LiFeYPO4 (3.2V/60Ah) x 16 = 31.757,- (2.500Wh)
měnič : Napěťový měnič 48VDC-AC4000W (čistý SINUS) 20.000,-
regl : http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 2v-48v-50a
aku : http://www.ev-power.eu/Winston-40Ah-100 ... html?cur=2
měnič : http://www.solar-elektro.cz/index.php?a ... 3&catg=215

+ kabely , pro aku BMS , jističe , hodiny , ochrany ... celkem kolem 100.000,- bez panelů :eek2: , je to pálka ,
ale když člověk koupí komponenty rovnou na 48V tak už nemusí později řešit výměnu za jiné , stačí jen přidávat
panely a aku :yes: .
Někudy tudy se mý polozmatený myšlenky ubírají, jen jsem dumal o 100Ampérovejch Life baterkách. Ovšem dostal jsem poměrně lákavou nabídku na odkup průmyslovýho olova. A 1kW za 6.800Kč - dle Tvýho vzorce mě malinko nahlodává :)

Elektronům zdar *sun*
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od drama »

mypower.cz píše: Samozrejme existuji i takovi, kteri tyhle financni limity nepocituji. Tem je ale uplne putna ze plati cezu, protoze je pro ne cena energie z cezu brnkacka.
Tady bych si dovolil nesouhlasit. Cena energie z DS je levnější. Minimálně pro toho, kdo používá baterie.
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

Jardat píše:
Axa píše:Zdárek. Díky za názor. Přípojka v současné chvíli = 1650metrů x cca 1000Kč/metr. (info od známého v ČEZu) = 1.650.000Kč + ostatní výdaje. Pokud si to uděláš svépomocí , tak to bude o dost levnější. Navíc pokud ten barák byl někdy připojen tak tam může být kabel již položen.
Nebyl. Problém je ovšem i v tom, že pak budu majitelem a správcem vedení a když mi "hnědočech" šlohne kabel a chudinku to u toho zabije jsem v kýblu a navíc jedu na novo.
Územní plán je měněnej před několika týdny = čekat kdo ví jak dlouho.Lze to napadnout, úp nereflektuje stávající stav. Nebo podat námitku.Nebo se domluvit o vydání dodtku v územnímu plánu, kde to bude řešeno.
To jsem prostě ještě pro místní úřady neexistoval
]Je sice nesmysl, že stavba je v katastru "obytný dům s číslem popisným" a leží na ostatní plošeTo je v pořádku, tam být může.
Špatná zpráva :(
, ale byl delší dobu neužívanej a nikdo se tomu nevěnoval, čili vznikl binec (mmj. i na katastru, páč tam je pro změnu vedenej jako památka a na NPÚ není. Zjištěno jak na oblasti, tak v Praze, negativní vyjádření už mi jde poštou). Za starostkou obce jedu v pondělí. Už jsem si s ní několikrát telefonoval a psal. Se záměrem je obeznámená a moc se jí líbil, ale na druhou stranu mi napíše, že v dané oblasti nepočítá s bydlením.Pokud to je stávající stavba, tak s tím moc nenadělá. Spíš bude problém v tom, že každá stavba musí mít přístup na komunikaci, ing. sítě, vyřešeny odpady- septik , čistička, kanalizace.
jj to takonějak bude. Elektrika není, voda vlastní, přístup není doposud vyřešen, odpady - žumpa
Změna ÚP je výhradně na rozhodnutí Obecním úřadu. Poplatek za návrh taky není za dvě padesát

Orientace baráku je na kterou stranu si vyberu, plocha střechy dostatečná. Jaký má tvar , sklon orientaci.
Klasickej selskej barák se stodolou, sklon cca 40-45, jihojihovýcho až jihovýchod průčelí
Střecha není zastíněná a dle mapy slunečního svitu jsme někde okolo 1000 kWh/m2 - průměr na rok. Lokálně by to mělo být na pohodu. Zástupkyně CHKO mi sdělila, že v nedalekém místě ji dva (nevakuový) kolektory v pohodě stačej na spotřebu vody čtyřčlený rodiny. Stačí jen pokud svítí slunce, co potom ?

Na druhé straně barikády, než většina ostatních sice jsem, ale rozhodně nejsem sám, kdo to musí řešit takto. Minimálně díky jednomu hodně podobnýmu případu, jsem tohle fórum našel. http://www.ekobydleni.eu/domy/rozhovor- ... ho-systemu , čili tady https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... lit=1880wp . Takže ony to zas takový iluze nejsou. To je dobře, realita bývá horší.
jj
Co se FVE týče, v tom možná naivní jsem, protože jsem vycházel prapůvodně z nicotný zkušenosti, kterou mám z offroadovýho auta, kde mám instalovanou druhou baterii (trakční Vartu) a dva changery. Naivitou bych to nenazval, jen neznalostí. Jde o to pokud barák není obyvatelnej, tak jak to bude člověk rekonstruovat? Na elktrocentrálu ? A nebo se bude vše dělat ručně ?
centrála bude nutná tak jako tak. Mám za sebou několik rekonstrukcí bytů, baráků atd. Jednu i total bez proudu(tedy v tomhle případě jen garáže) a vím, co to znamená. V tý garáži jsem pak i věčně opravoval auťák a krmil veškerej vercajk právě autem.
Jeden na vrtačku atěžší el. nářadí a druhej (sínus) na citlivější přístroje. Něco málo jsem si pozjišťoval i čtením nejen tohoto fóra, než jsem se osmělil se začít ptát. A protože to tady pár lidí dělá/lo stejně jak hodlám já, jsem tady. Právě proto, abych se než se do něčeho pustím, nepáchal pokus o sebevraždu. Mno a nebo taky zjistil, že je to celý blbost. A od toho fóra podobnýho ražení jsou ne ? :) Jo a navíc, nic nechci kupovat zejtra. Nejprve se snažím doptat na fšecko, páč su chudéé kluk :oops: Pokud nejsou money, tak to je sebevražda.
Nějakej rozpočet na FVE pochopitelně mám. A co se tejče toho, jak se to tu zatím vrbí, asi se i vejdu ! ........ Bez peněz do hospody nelez, že ? :D.. Mno ale pro pivo se dá taky dojít i do samošky a vypít ho v parku. Takže přesně o tohle se snažím tady. Tedy v přeneseným významu
Dybych nebyl, nechám to profíkům a nebudu je obírat o business :D
Asi tak.
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

drama píše:
abrams píše: dramo - studer je profi mašina ... ale za jeho cenu si koupím DVA 4kW číňany :eek2:
Já jsem Studer nekupoval v ČR, tady je opravdu předražený. Ale při nákupu v Německu to vyjde jen o 1/5 dráž, než kupovat 4kW Čínu tady (za 20.000,-).
Poohlížím se taky v Německu a za 20.000 se dá pořídit i slušnější stroječek (třeba i lítanej) to je fakt. Jenže moc bych nedal za to, že v dnešní době stejně na všem bude napsáno "Made in China, Thaiwan a podobně". Zatím jsem ve fázi rozpočtu a musím jen vědět jestli se vejdu a kolik se dá ušetřit správným směrem. Například včera prolítl ebay-aukcí MPPT Tristar 60A za 186 Éček. Kdybych měl povolení CHKO už by běžel do Čech ;) . Měničů je na ebayi taky tuna, ovšem pracujících jen s vyšším DC napětím :(. Ale realizovat to stejně nebudu hned, tak třeba o něco zakopnu.
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od abrams »

Axa píše:
Někudy tudy se mý polozmatený myšlenky ubírají, jen jsem dumal o 100Ampérovejch Life baterkách. Ovšem dostal jsem poměrně lákavou nabídku na odkup průmyslovýho olova. A 1kW za 6.800Kč - dle Tvýho vzorce mě malinko nahlodává :)
Zdravím ,

6.800,- za 1kWh při 20% zatěžování ? , nebo je to 12V 90Ah aku ? Jestli jo , tak .... :uh: . To co jsem psal výše byl
rozdíl mezi 20% volovem a 80% LiFe - a i za těchto podmínek LiFe přežije minimálně tři sady volova .
Volovo ve FV se hodí jen na chatách kam se jezdí jen na výkend za "odpočinkem" a na el. se svítí + rádio + čerpadélko
v bečce na zalívání truhlíků - v takových podmínkách volovo vydrží i 10 let . Drama má pravdu - nejsme tak bohatí
abychom jsme si mohli kupovat levné věci - ohledně baterií to platí na 247% !
Pokud nemá člověk pod polštářem dost peněz , začít se dá i s 24V systémem (8 x LiFe , gerl Trcer 45A ,
měnič 24V/231V ...) .
Nevím proč by vlastně nešly skládat regly vedle sebe i bez vzájemné komunikace - pokud budou nastaveny stejně tak
by neměl být problém .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

jj počítáno tedy na 23% dle Tvého . ...(na 20 to vychází pár stovek dráž) 360A/48V . Myslím, že jsem to pochopil správně :) Ale jde o to, že se tam právě nechcem jen víkendovat.. Prostě tam chceme hnít natrvalo. Proto nechci ani tak šetřit za každou cenu, ale najít optimální řešení a vejít se do rozpočtu. Jako dojít si koupit všechno od SMA na to nemám ani náhodou. Ale zase aby se mi něco věčně sr**o jen kvůli tomu, že jsem na tom všem ušetřil pár tisíc, taky není můj styl. Raděj třeba ušetřím nákupem lítanejch věcí (tedy pochopitelně krom baterek a panelů) . Jo a taky nerad věci předělávám sám po sobě. Čili rovnou jsem se nechal zlomit na 48V. Alespoň ušetřím na drátech :D Prostě hledám nějaký rozumný řešení, který nebude stát půl mega. Jak jsem psal, stačí mi lahvový před krámem, nemusím mít točený :D
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

Čili by otázka zkušenějším zněla.. Olovo(průmyslový) za méně jak půlku a nebo Life v takovýmhle případě. Obojí o téměř totožným účinku????? .......... Mno a teď jsem zvědavej :) . Popravdě po dvoudenním výkladu začínám mít jasno, ale zajímá mě názor druhejch. :ugeek:
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od mypower.cz »

Axa píše:Čili by otázka zkušenějším zněla.. Olovo(průmyslový) za méně jak půlku a nebo Life v takovýmhle případě. Obojí o téměř totožným účinku????? .......... Mno a teď jsem zvědavej :) . Popravdě po dvoudenním výkladu začínám mít jasno, ale zajímá mě názor druhejch. :ugeek:
Kdo vi co bude za par let a kdo vi jake budou ceny LIFE. S jistotou nikdo. Muze se stat, ze koupite LIFE dneska draho a za 2 roky se budete mlatit do hlavy (jak ja s panelama - jeden 200Wp me prisel na 16000!!!) ze jste 2 roky nepockal na nizke ceny a 2 roky neprezil na olovu. Koupite-li olovo, usetrite furu penez a LIFE muzete za 2 roky koupit daleko levneji nez ted s tim ze za 2 roky bude mit koupene LIFE minimialne o ty 2 roky delsi zivotnost. Ale taky ne a koupite-li ted LIFE usetrite si spoustu penez za olovo s malou zivotnosti. Rekl bych ze ani o jednom nelze rict ze je lepsi nebo horsi. U LIFE je proste ted jejich zivotnost vykoupena cenou. A i s nima se muze stat cokoliv. Viz abramsovy lifeypo. Tohle se me stat s tak drahyma baterkama tak nevim...
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

Mno a to poslední mě tedy koplo.. Sice nevím co se stalo přesně, ale už se to tu objevilo podruhé. ...Navíc jsem se kdesi dočetl, že výrobce na ně vlastně neposkytuje záruku.... Mno, mně se něco stát s drahýma baterkama, který se mi sice vejdou do rozpočtu, ale jen jednou - beru provaz a jdu se zastřelit do rybníka. A tohle mně doposud nenapadlo. Díky
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od vata »

drama píše:
mypower.cz píše: Proc si vlastne vsichni neporidime kvalitni stridace. Ze by to bylo porizovaci cenou?
Jenže levné věci jsou nakonec drahé. Kolik už jste vy osobně nakoupil střídačů a za jakou celkovou částku? Neslyšel jsem, že by někdy někdo měnil MOSFETy ve Studeru, neslyšel jsem, že by se nějaký Studer odpálil, neslyšel jsem že by nějaké zařízení mělo problémy se startem na Studeru. A to nemluvím o stand-by režii, která je u Číny řádově větší. O tom kolik stojí kWh v zimě taky víte své...
Souhlasím. Kdo levně kupuje, dvakrát kupuje. Dnes klidně i vícekrát a furt dokola každé 2 roky. Jistě, ne vždy platí dražší = kvalitnější, ale většinou ano. Já osobně se snažím kupovat evropské produkty, je to fuška a stejně neuhlídám ty v EU pouze kompletované, nicméně myslím si, že orientovat se na ty nejlevnější produkty není rozumné, člověk se akorát chytí do pasti. Neoplývám zrovna penězi, takže jsem nucena věci poměrně dlouhodobě plánovat, študovat a šetřit si.
Dělala jsem analýzu pro nejmenovanou českou strojírenskou firmu, takže vím, že se už na úrovni projekce s podporou IS kalkuluje s plánovanou životností, která je držena na hranici záruční doby cílové země, a dovedu si představit, jak dobře tohle mají vymakané v Číně.
Necítím se dost při penězích, tohle podporovat. A vím, že není dobré to podporovat - je na to dost dobré četby.
Nevěřím, že podporovat to by mohlo nějak přispět k mé větší nezávislosti.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od abrams »

mypower.cz píše: Kdo vi co bude za par let a kdo vi jake budou ceny LIFE. S jistotou nikdo. Muze se stat, ze koupite LIFE dneska draho a za 2 roky se budete mlatit do hlavy (jak ja s panelama - jeden 200Wp me prisel na 16000!!!) ze jste 2 roky nepockal na nizke ceny a 2 roky neprezil na olovu. Koupite-li olovo, usetrite furu penez a LIFE muzete za 2 roky koupit daleko levneji nez ted s tim ze za 2 roky bude mit koupene LIFE minimialne o ty 2 roky delsi zivotnost. Ale taky ne a koupite-li ted LIFE usetrite si spoustu penez za olovo s malou zivotnosti. Rekl bych ze ani o jednom nelze rict ze je lepsi nebo horsi. U LIFE je proste ted jejich zivotnost vykoupena cenou. A i s nima se muze stat cokoliv. Viz abramsovy lifeypo. Tohle se me stat s tak drahyma baterkama tak nevim...
Zdravím ,

hele , o poklesu cen vím své ... když jsem v říjnu budoval velkou FVE tak Wp stál 140,- Kč bez DPH ... v lednu cena
padla pod 70,- Kč za Wp :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :uh: .

Zdražování Lixx (lithia) už hlásili mnohokrát , ale "zatím" nic moc . Popravdě v pokles ceny moc nevěřím - začíná éra
Elektromobilů které potřebují *batt* - někde sem četl že na světě je dost lithia pro 2 miliardy Eut ... :dontknow: .

To Axa : část mých LiFe bylo zabito fatálním selháním home made nabíječky , jak jinak než podle zákonu schválnosti
když jsem zrovna nebyl doma :hell: :hell: :hell: . Cibami se člověk učí ... :sm35: . Na mini FVE 125Wp jedou dva
"80Ah" monobloky (13V) s debilním CX20 bez jakýchkoli problémů , akorát na ně sedá prach , vyžadují tolik pozornosti
že bych je mohl klidně zazdít :mrgreen: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od matej »

Například včera prolítl ebay-aukcí MPPT Tristar 60A za 186 Éček
POZOR to není TS-MPPT! TS-MPPT stěží někde seženete pod 400 EUR. Tady na fóru tuším někdo prodával nové za 13000?
Vy s takovým výkonem se po regulátoru bez MPPT ani neohlížejte ..

Jinak vím o vrtulích 1500W, jedna nová druhá, jedna používaná asi rok, made in china, každá s regulátorem, dummy odporem a grid-tie střídačem, původní cena á 2000 EUR, nyní 1000 anebo (hlavně u té používané) dohoda, má někdo zájem :?:
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

Byl použitej ;) a aukce to byla ke konci infarktová :) Takže asi ano, protože za 215 je tam ten NE-MPPT pořád - http://www.ebay.de/itm/Laderegler-Solar ... 6rk%3D1%26 A novej . Ostatně u nás je k mání taky za podobno http://eshop.homesolar.cz/6/12/regulato ... 8v-dc.html
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od SJM »

Axa píše:Mno a to poslední mě tedy koplo.. Sice nevím co se stalo přesně, ale už se to tu objevilo podruhé. ...Navíc jsem se kdesi dočetl, že výrobce na ně vlastně neposkytuje záruku.... Mno, mně se něco stát s drahýma baterkama, který se mi sice vejdou do rozpočtu, ale jen jednou - beru provaz a jdu se zastřelit do rybníka. A tohle mně doposud nenapadlo. Díky
Pokud si pamatuji, tak problém abramse v LiFe akumulátory se týkal jeho tehdejších monobloků 90Ah, které se stejně skládají ze 4 článků v jedné plastové krabici. Pokud budete uvažovat o LiFe (např. právě na základě příkladu abramse s hloubkou vybíjení olova 20% vs. LiFe 80%) je možné pořídit jednotlivé články a mít tak o nich daleko lepší přehled a možnost balancovat je, možnost jejich poškození se sníží. Rozdíl životnosti-počtu cyklů je jednoznačný v prospěch LiFe.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

vrátím se k měniči - není číňan jako číňan , třeba PowerJack 5kW celkem za 680D stojí za hov*o , ale jiný 5kW celkem
za 810D (měnič + pošta + DPH) je plně fungující dělo a co mě těší je volnoběžná spotřeba +/- 12W ! Provozní účinnost
při zatížení 250 - 600W 93% doby chodu + občas 2.701W se pohybuje kolem 86% :D což nééééní špatný , né :yes: .
Jako většina zdejších nemám na to kupovat "echt mašinky "made in germani"" :roll: , beztak se 99,4% měničů vyrábí
v jedné či dvou provinciích .... :sm1: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
Axa
Příspěvky: 185
Registrován: čtv srp 23, 2012 10:34 am
Reputace: 6
Lokalita: Zásmuky
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1080
Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od Axa »

Zdravím a děkuji všem, kterým jsem ještě nepoděkoval za příspěvek..... Asi tak... vždycky, když (jakožto sám prodavač "kvalitního, značkového" zboží pro specifický obor) rozvinu debatu na téma kvalitní, značkové zboží je z toho peklo. Protože naprostá drtivá většina lidí je skálopevně přesvědčena, že Čína = křunst. To, že naopak naprosto drtivá většina všeho je, ať už jako komplet, či komponentně vyrobena právě a dokonce v tom lepším případě v Číně, nám buďto nechce dojít nebo to mnozí chtějí přehlížet. Už se mi při hledání čehokoliv povedlo nejednou najít naprosto totožné výrobky v Číně za babku a v Evropě za draho. Nejvíc přitom na téma "Čína" pochopitelně řvou prodejci, protože ta jejich je prostě a vždycky KVALITA :yes: ...... Ale to je téma na jiné vlákno a NECHCI, aby se tohle zvrtlo jinam.

Sám se poohlížím jak u nás, tak v Číně a v Německu a zatím nejsem 100%-tně rozhodnutej zda-li nakoupím měnič přes nějaký portál typu dhgate (se kterým mám velmi dobré zkušenosti), tady a nebo v Německu, kde jsou ceny těch "značkových" changerů dvoutřetinové proti ČR. Jde mi o to, že FVE bude jediným zdrojem energie a tak v případě problému prostě bude tma. Takže bych raději měl někde v dosahu nějakou tu podporu. A to je to, co si člověk tou vyšší částkou platí nejvíc. Tohle se teprve rozhodne. Prostě pravdu mají Ti, kteří obhajují spolehlivost ať už je na "tom" napsaný co chce. Cena v tomhle případě ale musí být úměrná. Ještě chvíli budu hledat, ale když zjistím, že příkladně ten Studer je potřeba, budu muset nasyslit na něj. Protože to prostě chci namontovat a "zazdít". :D

Co se týče *batt* *batt* *batt* , už začínám mít také jasno a opět rád děkuji všem, kteří mi v tom vyjasnění "helfli". A opět musím uvažovat tak, že FVE je jediný zdroj.... Dohaduji nákup olova. Tak jako tak, bude nejspíš vzhledem k záměru potřeba mít dvě sady baterií. Tu "ostrou" a záložní. (Bude zima, bude mráz a když mi vypadnou čerpadla topení....) Jinými slovy. To olovo je za dobrou cenu a na dvě sady Life, tak jako tak nenaškudlím.

Popravdě mě malinko vyděsil drama a tak se chci zeptat někoho, kdo už jede. Kolik "uděláte" kW/hodin v zimě za den takonějak průměrně ?? Nejde mi o přesnou kalkulaci, ale opravdu o hrubý číslo typu cca 0,5 -1 -2- 10 .Je jasný, že je to dle počasí a *sun* , ale nějakou cifru je schopnej říct asi každej. ( Prosím napište mi i kolik máte Wp na střeše ;), pokud budete chtít odpovědět )

Díky Díky Díky :celebrate2:
A teď sorry. Vypínám a běžím za starostkou. Kolečko právě začíná. Držte mi palec
Hezkej den a celej tejden (a ať Vám to v práci utíká)
Michal
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od joseff »

Ahoj Michale, podelim se se svou zkusenosti.

Nejkritictejsi je pro nas prosinec a leden, od konce ledna do konce listopadu uz je pak veselo.

Pro prosinec a leden muzes pocitat s prumernou vyrobou v radu asi 50 % nainstalovaneho vykonu. Tzn. pokud budes mit na strese napr. 2 kWp, tak v tomto kritickem obdobi vyrobis prumerne 1 kWh za den. Nula to nebyla nikdy, vzdycky to zatim neco dalo. Ale je potreba to brat skutecne jako prumer a tyka se to peknych zimnich dnu (bez snezeni, bez vetsi vrstvy snehu na panelech) a pamatovat nato, ze mohou prijit dny kdy se to bude hodne k nule blizit a pokud to bude jako jediny zdroj, tak se podle toho zaridit. Ale na druhou stranu prijde i par hezkych dnu, ktere naplni baterky:).
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: Záměr stavby střední, ostrovní FVE > 1.500Wp

Příspěvek od drama »

Axa píše: Popravdě mě malinko vyděsil drama a tak se chci zeptat někoho, kdo už jede. Kolik "uděláte" kW/hodin v zimě za den takonějak průměrně ??
Popravdě drama už má za sebou zimu. Výroba mi vychází ještě o maličko hůř, než z kalkulačky odkazované výše asi 400Wh denně (mám 840Wp). Ale to je průměr, který mate, protože jsou tam delší úseky s minimální výrobou a pak pár slunečných dní. Samozřejmě v nížině je to jiné, tady v Jizerkách hrozně sněží a asi tu bude i více zataženo...

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek