Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od honzaL »

Jak? :o

To vám v dnešním článku v Hospodářských novinách sdělí pan Beneš - generální ředitel ......

.... "Když budete chtít být za pár let energeticky soběstačný, budeme tou firmou, která vám dodá solární panely, baterie, půjčí vám na ně, poskytne pojištění i údržbu. Prodej produktů již nestačí. Je to podobné jako u telekomunikací, kdy se přecházelo od zařízení k obsahu."........ ::facepalm::

Takže ovčane dej střechu a trochu peněz a už se o nic nestarej !!!?? ::mute::

celý článek je zde
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od brumlaj »

problém bude v této větě: "Firma potřebuje růst tak, aby zajistila stabilní dividendu, na kterou jsou akcionáři zvyklí. " To je totiž to, co už dále nejsme ochotni snášet milý ČEZe.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2187
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od fugas »

Tak tak...
Ale je na místě uznat,že podnikavý duch panu řediteli rozhodně nechybí.Moto:Chce být energeticky nezávislí?Prohlubte závislost na nás půlmilionovou sekerou se smlouvou :D
To bude spíš nějaký vtípek,něco jako zkrytá kamera.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od brumlaj »

to nebude vtípek, on to chlapec neříká poprvé, už kdysi prohlásil, že se ČEZ buď úplně změní, nebo zanikne. Se svou znalostí toho, že lidé se nemění, jen používají jiná slova je nutno masivně upozorňovat na to, že jedním ze dvou zájmů ČEZu je zisk za jakoukoli cenu a druhým je moc. Tedy získat věcné břemeno k pozemkům a budovám. Protože přeci "Na to abychom mohli tu FVE u Vás nainstalovat a provozovat, tak potřebujeme mít k ní přístup..... neomezeně........ Prostě další ze šmejdů jen v jiném kabátě a státem posvěcený. Hovořím ze zkušenosti s vybudováním přípojky u souseda na pozemku. Po vybudování přípojky ČEZem (ze zákona, "zdarma") má nejen přípojku, ale i již zmíněné věcné břemeno, kterého se řekl bych bude velmi těžce zbavovat........ Tím pádem si borci na jeho pozemku v podstatě mohou dělat co chtějí...... Jak na vojně - "stěžovat si můžeš, ale až poté co my si to tu zde uděláme"...... přeci jsi s tím souhlasil.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od honzasl »

To by mě zajímalo, co by ten Beneš měl podle vás vlastně dělat?
Mě se to líbí - prostě čuje, že klasická energetika už "netáhne", tak hledá nové příležitosti. To je podle mě správně, přece tu firmu nenechá chcípnout. Naopak, je to důkaz že i ten ČEZ sleduje "trendy".
§ 2
Podnikání
(1) Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.
Beneš má na výběr, buď se chovat podle výše zmíněného paragrafu zákoníku obchodního, nebo si počkat na jiný paragraf zákoníku trestního:
§ 220
Porušení povinnosti při správě cizího majetku
(1) Kdo poruší podle zákona mu uloženou nebo smluvně převzatou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek, a tím jinému způsobí škodu nikoli malou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
Lidi (aspoň někteří) nejsou ovce - prostě jim nabídka od ČEZu bude výhodná, nebo ne - a pošlou ji k šípku.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od brumlaj »

V pořádku Honzo, ale brutální rozdíl je právě v onom, že pokud mi to standartní řešení postaví elektrikář co mi dělal v domě elektriku, připojoval vodárnu, kterého si vyberu já, tak neřeknu ani popel, ale ČEZ nevlastní jediného montéra, všechny už vyhodil a najímá na zabezpečení SVÉ HLAVNÍ ŽIVNOSTI subky. Brutálně tím šetří. O švarcsystému nemluvě. Lidé, kteří jako zaměstnanci nemají možnost neplatit pak těmto subkám platí např. sociální zabezpečení...... Hlavně že akcionář dostane "očekávanou dividendu". Nevím zda máš zkušenost s montéry třeba takového UPC - dělají "standartní práci" a pokud narazí na problém (např. Linux, pevnou IP adresu atp.), tak jej nejsou schopni řešit, tím pádem v mých očích nejsou schopni ničeho, po půl hodině odchází s tím, že to buď někdo na dálku udělá, nebo že časem pošlou někoho jiného, opět v mé pracovní době, což znamená další den "dovolené na zotavenou", kdy jsem rozžhavený do běla....... Roboš - subkař má totiž na den zadaný "standartní" počet kusů, které musí udělat a basta fidli. Mezi řečí se zmíní, že je už třetí měsíc bez navýšení objemu prostředků na svém bankovním účtu a se slovy "snad mi to brzy zaplatí" buduje svou skvělou budoucnost. Robotní borci vozící se v servisních vozech ČEZu jsou také jenom subky. Na prezentaci ČEZu o SmartGridu nám sekce rozvoje ČEZu jako novinku kterou testují ukazovala pilotní projekt sestávající se z : 1. dvacet let běžně používané technologie rozsáhlé ethernet sítě (WAN), 2. Náhradu HDO "moderními" elektroměry, které budou HDO zvládat jako svou základní funkci, 3. zpřístupnění nízkého tarifu v pevně nastavených časech občanům za účelem zjištění zda jej budou využívat. Takovýmto darmožroutům je třeba zabouchnout dveře a poštvat na ně psy. Nekoukáš na televizi? Je mezi námi málo příkladů, že lidé podepíší něco o čem ani netuší co to je? Potřebujeme mezi námi další šmejdy, kteří nás budou připravovat o peníze a majetky? Za mne říkám NE! Znovu opakuji, kolos jako je ČEZ není možno reformovat. Pokud svou historickou úlohu splnil, nechť zanikne.
honzasl píše:To by mě zajímalo, co by ten Beneš měl podle vás vlastně dělat?
Hlavně by měl přestat ničit dál a dál jméno ČEZu novými vychcanostmi a zařídit aby ČEZ dělal svou práci ku prospěchu zákazníků a začít by měl u toho co dnes dělá blbě. Expanzí promiňte - ku-evsky dělané práce a stejným chováním k zákazníkům možná chvíli dividendu udrží, ale pouze tím zákazníky okrade o další peníze. A smrad zůstane v míře expandované patřičným poměrem.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne stř říj 01, 2014 9:10 am, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2187
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od fugas »

To je samozřejmě každého volba a já ji nikomu neberu.Jen si myslím,že ti kdo opravdu nejsou ovce,vidí hlavní výhodu ve zbudování ostrova svépomocně.Čili,vím,co jsem si tam dal,vím jak to funguje,za kolik a vím co s tím,když to fungovat přestane.Nehledě na to,že sprostředkovatel mi přeprodá komponenty,tedy s přirážkou,naúčtuje si bůhví co za odvedenou činnost.Dále si samozřejmě vyhradí absolutní práva na obsluhu i dálkový dohled,nehledě na skutečně možné věcné břemeno,jak psal Brumlaj.Tedy do výše zmíněného půlmíče moc chybět nebude.A co za to?Snad že takovému člověku půjde lednice,když na půl dne,jednou za čtvrt nebo půl roku vypnou proud?Podle mě každý,kdo to nechápe jako koníčka,chce znát v první řadě návratnost a jestli je můj odhad aspoň přibližně správný,tak tohle nemá šanci se během životnosti komponentů zaplatit.Navíc z výše zmíněných důvodů to pozbývá i další z hlavních výhod,kterou je právě ta nezávislost.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od brumlaj »

fugas píše:........Jen si myslím,že ti kdo opravdu nejsou ovce,vidí hlavní výhodu ve zbudování ostrova svépomocně.........
svépomocně to lidé nezvládnou, potřebují své elektrikáře a horolezce, ale decentralizovaně, ne jak se zde propaguje - státem zaštítěná vychcanost s důsledky házení klacků pod nohy právě malým konkurenčním firmám. Stejně jako dnes s budováním přípojek....
fugas píše:...........chce znát v první řadě návratnost a jestli je můj odhad aspoň přibližně správný,tak tohle nemá šanci se během životnosti komponentů zaplatit...........
Jenže fugasi, on ČEZ prodává elektřinu za 4,6 Kč, takže vybuduje FVE a má doma za KAŽDOU vyrobenou kWh tuto sumu, to co dnes nám neumožní - net-metering pravděpodobně u "svých" FVE bude využívat ke svému zisku. Zjistil totiž, že mnozí z fotovoltaikářů mu klidně přetok přenechají zdarma. A to on klidně zpeněží u souseda, navíc beze ztrát v distribuční soustavě....... Těch malých výrobců co postavili FVE na střeše a neví, že lze přeteklou elektřinu prodávat obchodníkovi (jinému, než ČEZu) je fůra. No a co když by přibyli? Ti co se nezajímají dnes a vnutíme jim FVE na střechu nám už nikam neutečou a přetoky jsou naše, my si je zpeněžíme.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne stř říj 01, 2014 9:31 am, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2187
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od fugas »

brumlaj píše:
fugas píše:,,,,,,Jen si myslím,že ti kdo opravdu nejsou ovce,vidí hlavní výhodu ve zbudování ostrova svépomocně.........
svépomocně to lidé nezvládnou, potřebují své elektrikáře a horolezce, ale decentralizovaně, ne jak se zde propaguje - státem zaštítěná vychcanost s důsledky házení klacků pod nohy právě malým konkurenčním firmám. Stejně jako dnes s budováním přípojek....
Ano,nevyjádřil jsem se dobře.Většina lidí to sama nezvládne a potřebuje svého elektrikáře.Hlavní je ta decentralizovanost.Zkrátka,když se Řím rozpadá,chytnem se těch nových trendů,navěsíme lidem panely,které budou do splacení té hypotéky naše a říše je zpět.Tak si moloch udrží své místo na slunci...
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
katous1112
Příspěvky: 3
Registrován: úte led 30, 2018 5:38 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od katous1112 »

Hodně lidí investuje do akcií čezu, protože jsou hodně známé, ale jejich cena není už pár let ideální. https://finex.cz/jak-obchodovat-akcie-cez-forex/
Pokud chcete nakoupit české akcie, tak zkuste třeba kb nebo cetv.. Já jsem také nakoupila pár akcií kofoly.
Jak to vidíte na rok 2019? jaké akcie plánujete nakoupit? Myslím, že i zahraniční jsou dobrá volba. Podle čláku https://admiralmarkets.com/education/ar ... res-to-buy
je to klasicky Amazon, Berkshire Hathaway – firma bilionáře Warrena Buffeta, American Express,…
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2532
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od NOPARasito »

:yes: Investice do nepritele je vcelku dobre tzv. kanibalisticke reseni. Take preferuji
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od rottenkiwi »

Investícia do ETH v roku 10/2018 mi priniesla 2.66 násobok.
Ktoré akcie za 6 meisacov idú na skoro 3 násobok ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
unicast
Příspěvky: 1211
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od unicast »

Z O2 v roce 2015, když se to dělilo na CETIN, O2, byly tam ty nucené nákupy, vyplácela se dividenda a emisní ážio, dal během asi osmi měsíců získat sedminásobek. Jenže v okamžiku, kdy to bylo nejníž, tomu (kromě insiderů, kteří věděli, jaké budou další kroky) nevěřil vůbec nikdo a očekávalo se vytunelování.
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Soběstačnost nám zajistí ČEZ

Příspěvek od ikovlabs »

Souhlas az na to ze to nejsou investice ale spekulace .Spravni spekulanti se vozi na forexu - tam se daji ziskat ale i ztratit nasobky v prubehu hodin az dnu...Je to takova ruleta ale ta je alespon zabavnejsi :lol:
Ale na druhou stranu si aspon vzpomenu az tady bude zas nekdo brecet ze je chudak bez penez.... :P

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek