Poláci postaví v Baltském moři větrné elektrárny

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Poláci postaví v Baltském moři větrné elektrárny

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den všem!

Protože je tu pátek, připravili jsme pro Vás další článek k zamyšlení a případné diskuzi. Tentokrát se podíváme k našim severním sousedům.

Karel Kilián

Poláci postaví v Baltském moři větrné elektrárny

140 miliard polských zlotých, tedy v přepočtu asi 840 miliard korun, hodlá investovat v následujících dvaceti letech polské ministerstvo energetiky do větrných elektráren v Baltském moři. Náměstek ministra energetiky Grzegorz Tobiszowski oznámil, že legislativa, umožňující rozvoj tohoto typu energie, bude připravena ve druhé polovině roku 2019.

Cílem snahy je získávat 9 až 10 gigawattů elektrické energie z „větrníků“ umístěných v moři. Ministerstvo již oslovilo všechny významné hráče ze soukromého i státního sektoru s tím, aby předložili možná řešení takzvaných offshore větrných farem. Tento typ elektráren se instaluje mimo pevninu, kde vítr nad hladinou moře dosahuje vyšších rychlostí.

Předpisy týkající se offshore elektráren budou vyžadovat změny mnoha různých zákonů. Rovněž bude nutné vybudovat prostřednictvím příslušných předpisů systém služeb, technické kontroly a dohledu nad těmito zařízeními.

První větrníky v moři přijdou do šesti let

Během tiskové konference, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna v Katovicích, náměstek ministra prohlásil, že první větrné elektrárny by se měly objevit kolem roku 2026 až 2027. Původně plánovaný termín - rok 2025 - byl zmíněn jako „ambiciózní a na dosah“, ale obtížně dosažitelný.

Tobiszowski dále informoval, že práce na podkladech zákona o rozvoji větrné energie na moři jsou zaměřeny především na vývoj systémových řešení pro realizaci a fungování investic do obnovitelných zdrojů energie v Pobaltí.

Cílem zákona je poskytnout záruky pro rozvoj odvětví větrné energie coby takzvaného. „druhého pilíře obnovitelné energie“. Jde také o zajištění inovací a zapojení místního průmyslu do rozvoje tohoto energetického segmentu.

Je potřeba připravit legislativu

Součástí podkladů mají být i pravidla pro připojení „větrného ostrova“ k polskému energetickému systému. Kromě toho ministerstvo pracuje na novelách dvou zákonů o obnovitelných zdrojích energie - obě mají být přijaty ještě letos. První, která má projít do konce června, má pomoci dosáhnout 15% podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie v roce 2020.

„Tento rok - reálně v jeho druhé polovině, po vyhlášení aukce - budeme mít podepsáno 15 % smluv, což je náš závazek vůči Evropské komisi, pokud jde o podíl obnovitelné energie v energetickém systému.“ uvedl Grzegorz Tobiszowski.

Druhá novela zákona o obnovitelných zdrojích energie, která je plánována na druhou polovinu roku 2019, řeší především podporu vývoje trhu s energiemi v souladu s předpoklady polské energetické politiky a směrnicemi EU do roku 2040. Tento zákon by měl vybudovat určitý systém ve všech oblastech obnovitelné energie a přinést zrychlení investic.

Polsko chce předběhnout další evropské země

Prozatím je množství megawattů z polské pobřežní větrné energie nulové. Výzkum, provedený na konci roku 2017, ukázal, že lídrem v tomto směru je Velká Británie, která se v té době mohla pochlubit až 6 836 megawatty, získávanými větrnými elektrárnami na moři.

Druhé místo patří sousednímu Německu se 6 355 megawatty, za ním následuje Čína se 2 788 megawatty. Ostatní země víceméně paběrkují - Francie a Norsko tímto způsobem získávají 2 megawatty a Španělsko 5 megawattů.

Pokud by se Polsku skutečně podařilo naplnit ambiciózní plán vyrábět 9 až 10 GW energie pomocí „větrníků“ na moři, je poměrně velká šance, že se zařadí v tomto segmentu ke špičce. Každá iniciativa zaměřená na energetickou diverzifikaci je jistě chvályhodná, nicméně je evidentní, že Polsko má před sebou ještě dlouhou a finančně náročnou cestu.

Zdroje: energetyka.wnp.pl, xiaomist.com.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Poláci postaví v Baltském moři větrné elektrárny

Příspěvek od marko250 »

Na baltu jsem den s bezvětřím nezažil,fandím tomu,je to super získávání energie.Krapet bude oříšek v tom písku stavět základy a krotit velké větry.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek