Měřní spotřeby spotřebičů

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

Tak sem si koupil měřák spotřeby a začal jsem měřit

asi nejvíce mě překvapila moje Televize sony cca 8 let stara plocha spotřeba 125W při zapnuti a moje hifi spotřeba 30W při hrani (repro mam 150Wattu předek central 50 a zadek 100W ). HiFI je stara ale 13 let.

při vypnuti hifina odebíra naprosto minimalne . U televize sem byl nejprve zklaman odebírala 15wattu při vypnutí ale po 2 minutách se přepne a odebíra mininum celkem dohromady to odebíra pod 1 watt . coz je pro me docela překvapení u takto starých spotřebiču.

dale routr odebíra 5,5 wattu 24 h celý rok.
Switch odebíra to same 5 wattu 24 celý rok
PC odebírá cca 180watu při zapnutí při vypnutí monitor dell plochý 28 palců 0 wattu PC 4 waty
UPS 10 watu je to žrout zitra jde pryč)))

Mikrovlnka 4 waty což je tedy dost .....
Lednice pod watt kdž nejede když jede 98Watu.
konvice varná nová s led osvetlením ktere se vypne odebíra 0 při SB když jede tak 2300Watu
vyhřívací větrák co máme na dítě jede minimálně je to jen na profouknutí 2000W při odstavení 0w
nabíječky mobil nebo na chůvu (na male dítě) odebíra vždy cca 4-5 watu kus. neustale co jsou zapnute.

pak tam mam boiler ale ten nemam změřenej ale je to 125 litru je tam spirála 2000W doba nabíjení je cca 6 hodin určitě co si budem povídat denně se vypotřebuje plnej

a stará trouba na elektriku ktera jede kdyz se neco dela taky
to je vše co mam doma ja

ted měřím spotřebu lednice za den tyden atd. tak jsem na to zjedavej
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od mypower.cz »

180W PC :) A to ja mel doma 3 takove trosku mensi (kolem 100W) kdysi ... Fuuuuuuj :) Pryc s tim - prodat a kdyz to nikdo nebude chtit tak vyhodit .. Mam ted uz druhe miniPC (D510MO a D525MW), oba zalozene na CPU intel atom, obe dvoujadra s hyperthreadingem (chova se v systemu jako 4 logicke CPU) a spotreba je 10x nizsi a vykon ktery ocekavam od CPU je tak 10x vyssi (subjektivne - proste sviha to jak blesk) nez na tech zroutech desktopech (Intel Celeron atd) predtim.

Totez ted udelal znamy, ktery mi poskladal prvni minipc pote co ho poskladal a zjistil kolik to zere a co to umi. Vyhodil zrave stolni PC (mel tam vykonnou grafiku), pak koupil miniPC a zjistil ze ani to nepotrebuje a ze mu naprosto dokonale staci notebook s pripojenou klavesnici a monitorem, ktery umi to same jako to desktopove PC, film si na tom pusti, gamesu zapari, na net jde, co vic vlastne se ocekava od PC, pokud uzivatel neni vedec a nezpracovava data z LHC ? :idea:

A spotreba? No uplne jinde samozrejme.. A to je presne ona energeticka optimalizace o ktere spousta lidi tvrdi ze to je omezovani se ale praveze vubec, spis naopak. Spise zmena svych navyku a prekonani lenosti na provedeni zmeny. Tim ze jsem koupil miniPC (stare desktopy rozprodal po částech jako nahradni komponenty) jsem naopak ziskal novy celkem levny HW, spotreba klesla docela razantne, fotovoltaika zacala stihat daleko lepe a vypocetni vykon (pro databaze - delam www aplikace), ktery mam dostupny ted na praci se o hodne zvysil. Clovek dela to same (a rekl bych ze ziska jeste vice moznosti nez pred tim), akorat to co dela dela s pristroji, ktere jsou proste mene energeticky narocne a to nekolikanasobne.

Porizovaci cena takoveho miniPC? Obe miniPC me staly 10K, tzn jedno za 5K. Obe maji 2GB ram, jedno slouzi jako zalozni server, ktery si z hlavniho sosa 24/7 aktualni data aby je mel stale aktualni a vubec bych se nebal ho nasadit v pripade vypadku (zasekly ventilator = prehrati, odejde disk atd...) tady tohoto soucasneho (dvoujadro) na kterem mimo jine bezi mypower az tak, ze bych zalozni miniPC server vzal pod pazi a hodil ho do serverovny (otazka 30min) a o vykon bych se vubec nebal, ten by se naopak jeste zvedl. To sviha jak blesk. V podstate u me na chate je miniPC to nejvykonnejsi PC co tu mam. Pouzivam ho jako vyvojovy server pro vetsi projekty a pritelkyne ho ma na klikani kdyz tu je :) = FB, teda ted uz vlastne G+ :lol:, maily, net, flashove gamesky, vetsi naroky jsem nezaznamenal).

Mikrovlnka => 4W => ze ony jsou tam digitalni hodiny? :) No a ted at mi clovek vysvetli jestli je omezovani se, kdyz tam ty hodiny nebudou, clovek se misto toho podiva na hodiny na mobilu trebas, nebo na hodiny na zdi, nebo na PC a usetri 4W * 24 hodin denne. = priblizne celodenni sviceni jednou uspornou zarovkou. No a ted co je lepsi. Mit v provozu hodiny na mikrovlnce, nebo mit misto toho moznost si v noci rozsvitit usporkou (nebo LED) na WC :idea:
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

ta mikrovlnka to je zrout ta me dost prekvapila ale to i routr a switch kde se mi to zda dost.
nebo kazde nabijeci trafo na cokoli 5w proste to nenechavat zapnute coz nenechavam uz ted

ten PC 180W je i s monitorem a se switchem a se zaloznim zdrojem dneska to rozmerim kolik co dava samostatne.
hlavne monitor preci jen mam 28" dell )))
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

jo ty digitalni hodiny tam jsou jedine co je blbe je ze se preci jen blbe vyndava ze zasuvky takze by to chtelo spise vypinac na zasuvku
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

kdyz si to clovek spocita tak to zere za rok strasne moc
zaokrouhlime na 5 watu na hodinu protoze tomu se blizi kazdej switch a routr a nabijecky do telefonu

to mame 5x 24 = 120 wattu dene
7x 120 = 840 wattu tydne
30x120 je 3600 watu mesicne
a rocne to je 43 KW !!!!
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od mypower.cz »

vypocet: jj presne tak.. A spousta lidi tohle nevidi a ani videt nechce. Vysvetlit tohle je nekdy nemozne. Ja jak jsem si zmeril kdysi svou tiskarnu (HP PSC 1215) tak jsem se zdesil. 2 roky byla zapnuta v zasuvce ale byla ve stavu off. No spotreba krasnych 10W celou dobu toho off rezimu. Parada. Za 2 roky jsem 1x potreboval vytisknout fakturu (ostatni posilam v PDF mailem), takze A4 faktura vytistena v eko rezimu me prisla velmi hrubym odhadem tak na 1500 CZK za elektriku, kterou ta tiskarna sezrala za 2 roky. Super eko rezim :D A takovych zroutu je po ruznych domacnostech spoustu. Potrebujou to lidi k necemu? No samozrejme ze potrebujou, prece se nebudou omezovat :lol: :idea:

Presnejsi vypocet: 24*365*2=17520 hodin * 10 = 175 200 Wh = 175kWh * 6 za kWh ? = 1050,- CZK ?

A to je prosim jenom jedna jedina tiskarna... Pripocitejme trebas PIR cidla (automaticke zapinani osvetleni), lednicky hlidajici teplotu (nemam, nepotrebuju), mikrovlnky s hodinama (mel jsem, uz nemam - nepotrebuju, 2 roky jsem ji nezapnul i kdyz mohl jsem, ale nebylo potreba, tak jsem usoudil ze fakt neni potreba), TV (nemam - nepotrebuju, a to jsem se vcera pred spanim dival na zajimavy 2hodinovy dokument o lidske mysli), PC v offline rezimu (NTB mi jede porad 24/7, pac mereni na mypower, miniPC se po 15minutach necinnosti uspi metodou suspend-to-disk), prijimace digitalni TV - DVB tunery (nemam TV, nezajima me to a tak se v tom nevyznam DVBT DVBS a kdo vi jake jeste DVB :) )

A to se vyplati :D Vynasobme za 2 roky 1050 * nekolik (podle poctu takovych spotrebicu kolem 10W) a jsme u zajimavych cifer a nebo take v te souvislosti jeste o nekolik radu zajimavejsich cifer skrz velmi odlisne porizovaci ceny ostrovniho FV systemu.

Moje 22" TV v ložnici = notebook + ACER AL2206W - zrout, ale na tu kratkou chvili na divani se na film me to zase tak nestve (VGA skrz zed, za zdi je stul v pracovne a na nem NTB = cca metr je vedeny VGA kabel).
Obrázek

Nedokazu rict co je to za silu, vim jen, ze existuje. (Alexander Graham Bell 1847-1922)
Obrázek

Dalkove ovladani k me TV :)
Obrázek

BTW asi koupim 300W ponorne cerpadlo, nebo zrovna 12V ponorne. To 1200W ktere mam ve studni me nuti na precerpani vody obcas zapnout centralu pac nemam dostatecne vykonny stridac. 300W cerpadlo by slo zvladnout mozna i tim 600W Cartrendem ktereho jsem onehda koupil na pokusy a na primocarku pilu a podobne spotrebice.

A jen tak pro info - takova zajimavustka: od 13.unora jsem nepotreboval dobijet baterie z centraly. To znamena, ze tam zustalo asi 9 litru benalu z doby pred 13.2.2011. Dneska mame 27.7.2011 a vcera mi teprv dosel benzin tesne pote co jsem opet precerpal ze studny 300L vody do 300L becky co mam v "technicke mistnosti" (ze studny je 1" hadice, 300L je za par minut). Coz znamena co? Kdybych mel mene vykonne cerpadlo uz od unora? No ze bych mel v centrale stale 9L z unora (pokud by se neodparily :lol: ).
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

Tak to je pekne s tou centralou.

Ja ted zkontroloval lednici po 24h provozu spotreba 730 wattu udavana u vyrobce je 920 wattu tak me docela holka prekvapila ze bere o dost mene. Ono bude dost zalezet na pocasi . Co se tyce odberu kdy jede motor tak ma 98 wattu odber. Takze na stridac pobezi jak nic ))) az budu delat kuchyn tak dostane svou extra zasuvku )) s novym rozvodem )) bo preci jen usetrit 2 tis za rok je slusne

jeste tam necham merak par dni abych mel vice dat. Pak to hodim na PC nebo na televizi s hifi abych vedel kolik to tak denne zere.
Uživatelský avatar
Toul
Příspěvky: 322
Registrován: čtv dub 21, 2011 2:46 pm
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od Toul »

Jenom pozor u lednice, já mám 2 kompresorovou každý kompresor cca 60W a na měnič 600W se rozeběhla na každý 5tý pokus. Takže mám měnič 1500W a bez problémů.
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

u toho měřáku mam i maximalni odběr takže to vynuluji a znovu to zkusim změřit aby vedel kolik to bere při zapnutí. Ted testuji televizi a věž kolik bere denně )))

myslim ze lednice je pohoda )))) to ta telka a věž bude mít větší spotřebu
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

dost je zapnuta jako kulisa což ja trošku nechapu ale vite jak to je doma )))
Jiri
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am
Reputace: 0

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od Jiri »

Jo TV u nás jede pořád, nikdo se na ni nedívá ale jen jako kulisa
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od mypower.cz »

to asi vetsina z nas.. mit doma ticho jako v hrobe bych dal jen naprosto vyjimecne. Ja to resim internetovym radiem http://bassdrive.com a nebo http://somafm.com . 24/7... furt. Energeticky vzato k tomu potrebuju jen ty creative 5.1 bedynky (300W cartrend) a to co potrebuju beztak k praci a mereni ma mypower, tedy z 12V FV2 vetve notebook, switch a wifi a mam mimo jine i kulisu k tomu.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od mypower.cz »

a mereni ma mypower => a mereni na mypower
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

Tak změřeno denně to je vice než lednice a to 750W je to televize a Hifi dohromady používám pouze zvuk pres HIFI televize je stale plne ztlumena (lepší kvalitněší zvuk). i tak damy a panove je to vice než lednice. Když budeme uvažovat o 6 korunach za KW tak to je neco kolem 1600 za rok. Kolik mě stoji přesně KW i s příkonem a dalšíma paušalama zatim nevim (raději )
maximalní odběr byl 165 Watt takže pohoda pro měnič )))

jdu na PC ))) to bude darda !
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

tak zmereno )))

PC(AMD athlon 64 3000+1,8GHz,1gb ram, výkonější 3D grafika , 2 HDD, 3 vetraky )+LCD 27" dell2707+switch (D-link DI-524)+UPS APC cyberfort500 spotřeba o vikendu rano se zapne večer se vypne temer je 2,3 KW což je darda
pres tyden to bude každy den cca 1,2 KW přeci jen sem v praci pres den.
maximalní momentová spotřeba je 254 Watt.

tak tu mame dlašího žrouta ))) při 6 kč za KW to mame cca 3100,- za rok
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

jeste ve Stand By je to 18W
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

tak notebook maximalni spotřeba 41 Watt
denni spotřeba kolem 120 watu cca o vikendu max o 40watu navic )))

trosku rozdil oproti PC

ale ma to sva negativa a to prevazne jen v monitoru ktery je LED podsvicen coz ma za nasledek neverohodne barvy dale je preci jen monitor trosku malej oproti memu 27" dell
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

tak zase sem neco meril
plynový kotel 5w když nejede 5w když jede špička je take 5w
čerpadlo pro okruh radiatoru 55-56 watt když jede špička cca 60w když nejede tak 0w
pračka maximalni odběr 2030 na kratke prani si vezme 460wattu kolik bere při prani sem se nedival )))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od mypower.cz »

ale ma to sva negativa a to prevazne jen v monitoru ktery je LED podsvicen coz ma za nasledek neverohodne barvy dale je preci jen monitor trosku malej oproti memu 27" dell
Se chci zeptat jak se ty neverohodne barvy subjektivne projevuji, jako ze cervena neni cervena? Nebo podle ceho se to srovnava? Grafici na to pouzivaji kalibraci, ja trebas grafiku delam a tyhle veci nepouzivam. Jeden grafik si kdysi tak pekne zkalibroval monitor pro tiskove prace ze si pak nechal vytisknout na jejich produkcnim laseru vzornik barev a opticky to sedelo s barvou na monitoru to co bylo vytisteno kdyz se to od oka srovnalo. Ten muj Philips je s LED podsvicenim a jako barvy .. bila je bila, cerna je cerna, zelena je zelena a zluta je proste zluta. Nebo jak se to projevuje ta neverohodnost barev? Treba ze jahoda ve filmu je min cervena nez by bylo pozadovano? Barvy se daji dle libosti i sestelovat tak ze se nastavi pomer mezi R, G a B, nebo pak teda pouzit nejakou kalibraci aby PC posilal do monitoru uz zkalibrovane barvy, ale je to pro bezne pouziti potreba? Kdyz se clovek podiva do prirody a na monitor, tak nikdy to nebude jedno a totez protoze jedno je subtraktivni michani barev (pohlcovani barevneho svetla a odraz nepohlceneho) a druhe aditivni michani barev (vyzarovani barevneho svetla). U monitoru se navic barvy skladaji ze 3 zakladnich slozek RGB, v prirode to funguje spise jako prime barvy, ne michanim nekolika konkretnich vlnovych delek. I kvuli tomu ty barvy nikdy nebudou ok a proto jista firma do monitoru misto RGB dava i Y (zlutou). Zlepsi to barevny prostor. U tisku se nekdy pouzivaji taky prime barvy coz je samozrejme ve vysledku lepsi v barevnem podani (napriklad hexachrom - tisk CMYK + 2 specialni prime barvy, trebas cervena a zelena, nebo stribrna a zlata, pac tyhle barvy s CMYKem proste nefunguji)
avatar
Příspěvky: 484
Registrován: ned kvě 08, 2011 10:16 am
Reputace: 3

Re: Měřní spotřeby spotřebičů

Příspěvek od avatar »

barvy jsou barvy ale to podsvetleni je hrozne... ja delam vizualni archytekturu a na led podsviceni sem si doposud nezvyknul. Dokazu na LCD udelat tu samou praci ale po 5 hodinach koukani do LED podsviceni kde nelze poradne nastavit podsviceni displeje prevazne u notebooku u monitoru je to lepsi ale i tak ne ne zatim mi domu nesmi. Co se tyce vyladenosti barev tak diky tomu podsviceni jsou obrazky 3D proste jinaci....

kdyz to ztlumim abych nemel vyzarene oci tak tam zachvilu nic nevidim kdyz to zesilim aby tam neco bylo videt tak zachvilu mam oci jak teniskaky. Nemyslim si ze to neumim nastavit.... proste to podsviceni u LED jeste neni ono tod muj nazor (alespon ne u monitoru a notasu na 8-12h praci)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek