Starbucks sází na solární energii

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Starbucks sází na solární energii

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den všem!

Přestože je Velký pátek, připravili jsme pro Vás další článek k zamyšlení a případné diskuzi.

Pěkný pátek přeji!
Karel Kilián

Starbucks sází na solární energii

Největší obchodní řetězec kaváren na světě Starbucks vsadí na solární energii. Svých 360 poboček na území Texasu, včetně těch ve městech Houston a Dallas, bude napájet ze solárních farem vybudovaných a provozovaných energetickou společností Cypress Creek Renewables.

Zdrojem energie budou dvě farmy s instalovaným výkonem 10 megawattů. První se nachází nedaleko města Wharton, asi 100 kilometrů jihozápadně od Houstonu, druhá je u Blossomu, asi 160 kilometrů severovýchodně od Dallasu.

Za čistější energii

Starbucks se tímto krokem snaží naplnit svůj závazek používat alternativní zdroje energie. Součástí je i plánovaná finanční investice do dalších šesti solárních farem v oblasti Texasu, které provozuje společnost Cypress Creek Renewables.

Generální ředitel společnosti Cypress Creek Renewables Matthew McGovern v prohlášení uvedl: „Společnost Starbucks a další firmy, které se zaměřují na budoucnost, uskutečňují své odvážné cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Společnost Cypress Creek je hrdá na to, že nabízí inovativní a na míru šitá energetická řešení, která jsou nezbytná k tomu, aby se jejich vize dostaly do praktického života.“

Odhady hovoří o tom, že kávový gigant se sídlem v Seattlu, který na trhu působí od roku 1971 a jeho roční obrat se pohybuje kolem 10,7 miliard amerických dolarů, jen díky těmto osmi farmám přispěje ke snížení emisí oxidu uhličitého přibližně o 101 000 tun ročně.

Není to jeden krok

Nejedná se o první významnou investici Starbucksu v oblasti solární energie. Již v květnu 2017 firma oznámila, že bude napájet šest stovek svých obchodů v Severní Karolíně, Delaware, Kentucky, Marylandu, Virginii, Západní Virginii a ve Washingtonu, D.C. ze 149 000 solárních panelů.

Projekt v Severní Karolíně představoval novou fázi investic společnosti Starbucks do zelené energie. Pokračování partnerství v Texasu je další kapitolou na cestě za ekologičtějším i ekonomičtějším provozem.

Firma nyní investuje do nových projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie ve svých prodejních komunitách. Spoléhá na to, že toto chování, jež je ve prospěch životního prostředí, ocení jak obchodní partneři, tak i zákazníci.

Jde o širší záměr

V září 2018 oznámil Starbucks svůj závazek „Starbucks Greener Stores“, v jehož rámci hodlá do roku 2025 vybudovat a provozovat deset tisíc „zelenějších“ prodejen. Tato iniciativa by měla jen samotné firmě v příštím desetiletí ušetřit na nákladech až 50 milionů dolarů.

Každá z těchto prodejen se zaměří na energetickou i vodní účinnost a bude využívat solární či větrnou energii. Dalším cílem je snížení množství odpadů a také samotné pobočky budou budovány a provozovány jako trvale udržitelné.

Starbucks není v tomto směru osamocený. Směrem k ekologičtějším provozům se chtějí v blízké budoucnosti vydat také firmy jako jsou McDonald’s, Yum! Brands Inc., Wendy’s či Coca-Cola Company a Nestle.

Zdroj: nrn.com
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Starbucks sází na solární energii

Příspěvek od brumlaj »

lepší než nic, ale dvě FVE na 360 poboček? Kdyby každá pobočka měla na střeše FVE tak jim tleskám. Takto se pouze pan vlk nažral a všechny kozy ze kterých jako malinký savec sál zůstaly celé. Viděl bych to jako formu např. katolického odpustku - když už tu máme dnešní oslavu zrady a následné vraždy. Sice se nemíní změnit, ale na veřejnosti vypadá jako svatý. Systémově jsou na začátku, tedy minimálně 10 let za námi opicemi ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek