Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Odpovědět
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od vla »

Já pánové nevím, byl jsem u Youdy v týdnu a v zemi byly zabetonovány nějaké zahnuté trubice, jestli on si potají nestaví v laboratoři urychlovač částic, tam by byla spotřeba energie vysoká. Nicméně výsledkem by mohla být jaderná fůze a tedy zisk energie.
Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od gupa »

Youdova jaderná fáze, ne fůze.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od brumlaj »

Jadernou fůzi dávno dojí, má ji zmáknutou a zisk energie z ní má nemalý (jako mnozí z nás). To bude něco úplně jiného. Nebuďme v odhadech přízemní. Co tak zisk energie z gravitačních vln po srážkách galaií? Nebyly ty roury polepeny nějakými piezoměniči?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

mypower.cz píše:Zdravim doc. prof. Ing. Youdu, DSc. z vyzkumneho ustavu Youdovy ostrovni laboratore (YOL). Predne uvadim, ze naprosto lituji toho, ze jsem dodnes nenaprogamoval do reputacniho modulu PHPBB moznost udelit dve a vice reputacnich libitek misto pouheho jednoho "per" prispevek. Prvni post a oznameni YOL siroke verejnosti si to bez debat naprosto zaslouzi. Nasledne cteni 46 stran fora o 20 prispevcich na stranu je bezpochyby a se vsi uctou hodne poucne pro ostatni a sam na deni leckdy s maximalni uctou cumim jak na vrata.

Mel bych vsak s laskavym svolenim dotaz, jakym zpusobem planuje vedecky ustav YOL vyuzit obrovska kvanta energie, ktera bude v nejblizsich mesicich s ohledem na polohu vuci terestricke planete Zemi dodavat zluty trpaslik spektralni tridy G2V. Predpokladam, ze baterie budou plne dobity uz pri prvnich paprscich vycnivajicich za vzdalenym horizontem. Voda ve vsech vysokokapacitnich boilerech bude vyhrata do nekolika vterin s tim, ze drive nez to stihne termostat, zareaguje na ukonceni ohrevu tlakove cidlo pri zvyseni tlaku zpusobenem generovanim vodni pary.

Jak velky je prosim vyse uvadeny testovaci PA system pro poslech vazne hudby a jak velke mnozstvi caje bude pres leto ohrivano z duvodu podpory smyslovych vjemu a zejmena take zrejme vyrovnani telesne teploty s okolni teplotou?

A ted vazne :)) kdyz mych 2.24 kwp vyrobi v lete denne 10kWh pricemz za chatou mam kopec ktery stini, kam youda nacpe z 20kWp rekneme 100kwh... :D To jakoze samozrejme neznamena ze by tam ta nevyuzita energie nejak delala problem, jen me nenapada kde to v laborce vyuzit :)) BTW kdybych mel barak, jednam stejne jako Youda. Prepaneluju, prebaterkuju, co to da. Na podzim to pochybi, pac proste nesviti a v lete clovek nevi co s tim. No jsem nesmirne zvedav na zkusenosti. Mam je jen s 2.24kWp a v lete nevim co s tim, takze to zustava na strese. Pravda neni to cistokrevna laborka, ale chata ve ktere jsem 6 let bydlel v zacatcich s 800Wp.

Lechta me u takoveho vykonu pomysleni na tezbu krypta, ale porizovaci naklady na podobne veci jsou jak skok pres taxisuv prikop. I kdyz jak pro koho :))

BTW: Uvidime se na srazu? ;)
Vážený pane předsedo Akademie solárních věd!

Předně mi dovolte, abych vyjádřil velkou radost, že jste zavítal mezi nás amatéry, do vlákna YOL. A nyní již přejdu rychle k věci, abych ukojil Vaši touhu po vědění:

Vaše připomínka ohledně tlakových ventilů byla přímo prorocká, neboť termostat teplovodního reaktoru Dražice OKHE160 to v poslední době opravdu nezvládá a odpíná se velice pozdě. Z kohoutku na horkou vodu tak místo vody prská tlaková pára.

Teplotní čidlo, umístěné ve střední části reaktoru, ukazuje teplotu cca 104°C. Jak vysoká je skutečná teplota u vrchu nádoby se ani neodvažuji pomyslet:
reaktor 104.PNG
..a také ručka vestavěného mechanického teploměru marně hledá zarážecí kolík:
budik.PNG
V předchozích dnech přitom termostat vypínal poslušně. Vypadá to však, že dlouhodobý provoz v poloze "na plné kule" mu nedělá dobře. Otočil jsem tedy knoflík termostatu zpět na značku 60°C. Tato poloha, jak vidno z posledního kopečku na předchozím grafu, produkuje ve středu reaktoru vodu o teplotě cca 90°C. A to je již přijatelné.

Pokud jde o ten obrovský energetický potenciál, opravdu pro něj nemám žádné smysluplné využití. Je to podobný případ, jako u sportovního auta: člověk ho prostě chce, ikdyž s ním pak stejně nakonec jezdí jen na nákupy do Alberta. Ovšem ten krásný pocit, že kdyby chtěl, mohl by na to šlápnout a vyrazit rychlostí 300 Km/h, ten je prostě k nezaplacení. A já to mám úplně stejně s falešným pocitem elektrické soběstačnosti - ten je neuvěřitelně opojný.

YOL je pro mne zatím opravdu jen laboratoř, na které si ověřuji, co je reálné a co je mýtus. Dnes už například vím, že není problém se v našich zeměpisných šířkách kompletně odpojit od DS. Ekonomické to není, ale elektrickou soběstačnost zajistit lze. Těch pět nejhorších dní se dá přežít s občasným dobitím baterek z elektrocentrály, případně se lze elektricky uskromnit. Já těch pár dnů potupně přepojil na DS, jelikož moje elektrocentrála dělá velký rachot a ještě větší smrad.

Zároveň jsem se však naučil, že FVE nelze mít v ČR jako hlavní zdroj tepla. Topení je prostě potřeba zajistit nějak jinak, bez ohledu na rozlohu panelů, kapacitu baterek a obsah peněženky. Narozdíl od některých jiných výzkumníků se však nestydím toto moje zjištění zveřejnit, neustále jej opakovat a zdůrazňovat. Nechci totiž, aby se stejnou slepou uličkou jako já, vydal někdo další. Topení lze pomocí FVE úspěšně dotovat, nejlépe akumulací přebytků do vody, kompletně zajistit však nelze.

V další iteraci laboratoře, YOL2-A, vybudované na jiném místě, se pokusím zaměřit právě na to, jak maximálně dotovat topení pomocí přebytků z FVE. Bohužel, u stávajícího objektu by teplovodní topení vyžadovalo jeho kompletní demolici. Pokud se mi místo stacionární YOL2-A povede vybudovat plovoucí expediční YOL2-B, pak topení nebude třeba, jelikož cíl expedic bude vždy zásadně tam, kde je příjemně teplo.

Co se týče těžby kryptoměn, dovedu si představit, že bychom mohli realizovat nějaký časově omezený pokus. Musel by se však přihlásit někdo, kdo již má zkušenosti se stavbou takového mining systému. Zároveň by mining mohl být v provozu pouze přez den (jelikož si nehodlám huntovat baterky). Je tedy otázkou, zda-li lze denní/noční režim miningu jednoduše automatizovat a zda-li to i v takovém případě ještě vůbec dává ekonomický smysl. Popravdě, není to úplně můj šálek čaje :?

Na sraz bych přijel rád, ale slíbit to nemohu, jelikož 8.6.2019 už mám plný kalendář. Možná se mi povede zastavit se aspoň večer, pokud bude mít někdo zájem pokecat s diletantem mého kalibru.

Ať nám to svítí!
Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od mypower.cz »

Opět zdravim doc. prof. Ing. Youdu, DSc. z vyzkumneho ustavu YOL a velmi dekuji za vycerpavajici odpovedi. :))
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Ještě pokud jde o vaření čaje, konvice je cejchovaná na objem 1.5L, ale vlezou se do ní i litry dva. Jen to u konce trochu bublá přes zobáček ven. Zapínám ji vždy 2x za sebou, jelikož laboratorní káďinka, ve které se čaj louhuje, má asi 3L. Jednou jsem ten dryák vylil do odpadu a zdechly mi všechny aerobní bakterie v ČOV :(

Stávající PA na poslech vážné hudby mají každý 600W RMS. První jsem si dal do obýváku a jelikož hrál docela dobře, tak jsem si ten samý pořídil ještě jednou, místo bedniček k PC. Je to sice trochu divné, že mi soundbar leží na pracovním stole za monitorem, ale už jsem si zvyknul. K dokonalosti však bylo potřeba vydlabat ze subwooferu vestavěný ventilátor, který do zvukové aparatury dal nějaký šílený konstruktér od Sony. Já ty japonce fakt nechápu.

Mimochodem, jak u PC tak ani v obýváku hlasitost moc nevytáčím, prostě mi stačí mít to tak akorát. Ty doby, kdy mne bavilo pozorovat hrnky pochodující na stole při reprodukci 2Unlimited už jsou dávno pryč...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od diablo007 »

Tak pak je na snade už jen eauto které bude přes den dobijeno a přes noc s ním budeš obrážet bary
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od diablo007 »

Jinak pokud máš rád masáže zad tak to 600rms doplň na 6000rms a budeš to mít i jako zdravotní doplněk
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Matess »

nabízím nejvyššímu vědci k pokusným účelům 3ks bitcoin těžících zařízení "block erupter"
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od dumi »

jakej to ma Hashrate? tim se da dnes jeste neco vytezit?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Matess »

33GH/s každý... já jsem to měl zaplé naposledy před 2 lety... natěžil jsem za 4 měsíce cca 0,015BTC a úspěšně prodal při kurzu cca 220000Kč/BTC - zaplatilo mi je to.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od diablo007 »

Tak pokud se zařízení pojmenujete jako palic prebitku tak ztrátové to být nemůže. Spíš je otázka zda to jde odpojit v momentě kdy přestane svítit a připojit až jsou prebitky aniž by se to muselo nějak složité startovat
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Matess »

technicky je to na 12V, a nabiha to vcelku rychle... ale delat kratsi cyklus nez minutu je asi blbost.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od diablo007 »

Spíš mne šlo o to že když by to vyplo třeba proudově relé jestli to pak zase stačí připojit ke stave a najede si to samo nebo to potřebuje lidský zásah
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Matess »

najede to samo....
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od diablo007 »

Takže jako palic prebitku je to použitelné
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Matess píše:33GH/s každý... já jsem to měl zaplé naposledy před 2 lety... natěžil jsem za 4 měsíce cca 0,015BTC a úspěšně prodal při kurzu cca 220000Kč/BTC - zaplatilo mi je to.
Ahoj Matessi,

Diky za nabidku, ale urcite ji nevyuziju, ja bych to ani neumel zapojit.

Napadlo mne ale par dotazu, na ktere by snad zkuseni hornici mohli zareagovat:

- tezi se dnes jeste BTC, nebo spise LiteCoin ci Ethereum?
- maji jeste smysl GPU, nebo uz jen ASICy?
- jaky aktualni HW je na pripadnou tezbu nejvhodnejsi?
- tezit sam, nebo jako soucast mining poolu?

Omlouvam se za chybi, pysu z mobylu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
josse
Příspěvky: 1142
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputace: 139

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od josse »

Nejlepší odpověď asi whattomine.
https://whattomine.com/

BTC se stále těží, jinak by nikdo nepodepisoval transakce... Ale dnes to moc nevychází... Je jedno čím...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Matess »

těžit sám je hloupost... náročnost vytěžení bloku je náhodná a v 98% je v rozmezí 10-800% obvyklé délky. Takže když si člověk spočítá například že se svým výkonem bude blok těžit rok, tak reálné rozmezí měsíc až 8 let je prostě hodně... představ si že budeš těžit 4 roky a furt nic... takže za mě těžit rozhodně v poolu. Nemusí to být obrovský pool, ale pokud je v rámci jednoho poolu výplata alespoň 1x denně tak už se to dá... Čím více výkonu tam je, tím méně člověka nasere jeden špatný blok.

ASIC je nejrychlejší a nejefektivnější a BTC už ani jinak těžit nemá smysl. Přes grafiky stále těžit jde, ale jejich efektivita je samozřejmě tak horší. Největší výhodou grafik je možnost je prodat, či využít jinak, jejich snadná dostupnost a možnost je reklamovat v případě problému a také delší záruka... dají se koupit 3 roky bez problému.

ASIC stroje jsou na okrasu jak zestárnou... viz ty moje eruptery - jsou vlastně na nic... výkon jednoho na BTC je jako 8 průměrných grafik a nové antminery jsou asi 1600x výkonější. Problémem nákupu je, že jejich výhodnost je velice nejistá. Kupoval jsem těžiče na DASH, které měly takový výkon, že návratnost vypadala na 14 dnů. Než ale od objednání dorazily se návratnost posunula na rok a po té co ceny kryptoměn opadly se bavíme o 8 letech a to nepočítám energii, kterou mám zaplacenou v rámci nájmu.

Grafikama se buď těží jiné měny (obvykle takové, které jsou velmi náročné na velikost RAM - nejdou moc těžit přes mnoho malých chipů) obvykle ethereum a jemu podobné. Zajímavou variantou bylo těžení přes NiceHash Miner, který fungoval tak, že těžil automaticky co bylo nejvýhodnější a odměnu jsi dostával za odvedený výkon v BTC. Na stránkách sis mohl za BTC kupovat těžící výkon a kdo zaplatil víc, tomu se těžilo - byl tam takový pořadník a z toho se vyplácelo těžařům.

Přes rok nesleduji co je aktuální... tady moc neposloužím.

Aktuální stav je takový, že težit se prostě nevyplatí. Jediné co má smysl je těžit a natěženou měnu skovávat v naději že její cena někdy vystřelí nahoru. Já mám z dřívějška ještě zkovaných 50 litecoinů... pod půl milionu to ale prodat nechci a klidně si 10 let počkám a třeba z toho vůbec nic nebude :)
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od dumi »

Nektere.se tezi pouze na Cpu+GPU protoze.jsou asic resistant uz by design :-)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek