Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to znamená i další téma ke čtení, zamyšlení a diskuzi. Dnes se podíváme do zahraničí :-)

Karel Kilián

Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Kostarika je republika ve Střední Americe s hlavním městem San José a ve srovnání s Českem se zhruba polovičním počtem obyvatel. Čím je natolik zajímavá, že se jí hodláme věnovat na MyPower.CZ? Tím, že je to jediná země, kde se pro výrobu elektrické energie téměř výhradně používají obnovitelné zdroje.

V roce 2018 fungovala tato země 311 dnů výhradně na obnovitelných zdrojích. Zajímavá je skladba energetického mixu: ze 75 % ho tvoří zařízení, přeměňující potenciální energii vody, tedy typicky vodní elektrárny. Dalších 15 % je získáváno využíváním geotermální energie, 5 % elektřiny pochází z větrných a 4 % ze solárních elektráren. Jen velmi malé množství elektrické energie - konkrétně méně než jedno procento - se získává spalováním biomasy.

Obnovitelné zdroje vedou

Z výše uvedeného je zřejmé, že více než 99 % veškeré elektrické energie, vyrobené v Kostarice, pochází z obnovitelných zdrojů. Toto číslo působí opravdu impozantně - pro srovnání ve Spojených státech se hodnota podílu obnovitelné energie pohybuje kolem 17 %. Nejde přitom o nějaký nečekaný skok - již v roce 2016 pocházelo 98,1 % kostarické elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Jak je to možné? Jedním z důvodů tak masivního prosazení je geografická poloha. Na území Kostariky je vysoká koncentrace řek, přehrad a sopek, které dohromady poskytují dostatek energie pro celou republiku.

Kostarika má zdroje, které třeba v Česku nenajdeme. Například na severozápadě regionu Guanacaste je hornatý terén, plný tropických deštných pralesů, řek a jezer. Zde je na jedné z pěti aktivních sopek jménem Miravalles postavena geotermální elektrárna.

Kostaričané využívají zdroje opravdu naplno: na vnějším okraji sopky je velká geotermální elektrárna, obklopená solárními panely. Na sousedních hřebenech hor, směřujících na západ k Tichému oceánu, jsou umístěny „větrníky“ a na východě se nachází přehrada s vodní elektrárnou. Z de facto jednoho distribučního místa vyrábějí čtyři zdroje obnovitelné energie elektřinu pro více než 250 000 domácností v regionu.

Vzor pro ostatní

Kostarika je v obnovitelných zdrojích energie průkopníkem a může být vzorem pro další země. Již nyní je v plánu, že celá země bude do roku 2021 zcela uhlíkově neutrální. Pojďme si probrat rozdíl mezi tím, co je považováno za „uhlíkově neutrální“ a „100% obnovitelné“.

Za uhlíkově neutrální můžeme například považovat i zemi, která sice stále využívá fosilní paliva, ale současně s tím vysazuje stromy, které uhlík „požírají“. V tomto směru jsou také zohledňovány programy, jejichž cílem je snížit množství uhlíku ve vzduchu.

Země, využívající 100% obnovitelné energie, musí svůj energetický mix postavit na zdrojích, které se nikdy nevyčerpají. Jinými slovy - nepoužívají k výrobě elektrické energie žádná fosilní paliva, jako je  ropa, uhlí nebo zemní plyn. Tím pádem ani negenerují žádnou uhlíkovou stopu.

Kostarika se tímto směrem vydala jako jedna z prvních a investovala nemalé peníze do využívání obnovitelných zdrojů. Cílem bylo nastolit trvale udržitelný ekologický i ekonomický stav. Prezident Carlos Alvarada ve svém prohlášení naznačil, že se Kostarika chystá jít příkladem bohatým rozvinutým zemím.

Jak se to povedlo?

Již jsme zmínili, ve schopnosti využívat obnovitelné zdroje hraje roli geografická poloha země. Svůj podíl mají i klimatické podmínky - především díky hojným dešťovým srážkám je v řekách dostatek vody pro provoz vodních elektráren.

Určitou výhodou je i relativně malý počet obyvatel, se kterým logicky souvisí menší spotřeba elektrické energie. Je pochopitelné, že země s pěti miliony lidí má menší energetické nároky než v případě Spojených států s více než šedesátkrát větším počtem obyvatel.

Roli hraje i podpora ze strany vlády. Kostarika nedávno schválila výstavbu tří 50MW geotermálních elektráren, které budou stát 954 milionů dolarů. Je to velká investice, zejména pro tak malou zemi, která je až na 50. místě v HDP. Tím ale investice nekončí - v plánu je vodní elektrárna s výkonem 305,5 MW, která by měla zásobovat oblast s více než půl milionem domácností.

V roce 2021 má Kostarika oslavit 200 let své existence. Prezident republiky už ohlásil, že by zemi do tohoto roku rád zcela osvobodil od fosilních paliv. Je zjevné, že dnes je na nejlepší cestě k dosažení tohoto cíle.
rva
Příspěvky: 3511
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Příspěvek od rva »

No jo, vzor je to pěkný a věřím, že kdyby bylo Česko také ve Střední Americe, kde jsou lepší podmínky pro fotovoltaiku a navíc mělo dostatek vodních zdrojů i příhodné podmínky pro využití geotermální energie, tak bychom to nenechali ležet ladem, ale vystavěli hydroelektrárny i geotermální elektrárny.
Já bych tam měl i se stávající elektrárnou 100% soběstačnost, zatímco tady mi to kazí listopad-leden.
Dnes můžeme být pro Kostariku, zemi plnou násilí a kriminality, zase my na oplátku vzorem země s nízkou kriminalitou. https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_ ... other.html
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Příspěvek od střídač_N »

Trošku jsem to dnešní kázání nepochopil, zdali je "Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie" oslava, nebo odstrašující příklad v tom, že když nemáte vhodné klimatické podmínky a geo polohu, tak jste s obnovitelnými zdroji v háji.

Vezmeme li příklad Evropy jež nemá dobré klimatické podmínky ani geo polohu a přesto se snaží o obnovitelné zdroje a její soběstačnost, tak je to cesta do energetického a tím i ekonomického pekla?
rva
Příspěvky: 3511
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Příspěvek od rva »

Samozřejmě se jedná o odstrašující příklad, který nám říká, že Kostarice s její výhodnou polohou a výhodnými zdroji v obnovitelných zdrojích nikdy nebudeme stačit. A třeba je to i zamyšlení, jestli bychom ji teda neměli trumfnout v něčem jiném. Prostě namísto nekonkurenceschopného pěstování banánů se v Evropě pustit do pěstování brambor.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kostarika: ráj obnovitelných zdrojů energie

Příspěvek od jahodovák »

To už tu bylo a podívej jak to dopadlo brambory dovážíme a i mnohé co jsme dříve vyvážely,zato se všude na úrodné půdě staví továrny na auta a sklady,že by se lidi naučily papat auta....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek