Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputace: 51
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od mopadzi »

dumi píše:Tecomat je napl.moji prace. Mam.je.zmaknuty od A do Z. Dokonce.mi vyrabeji model primo pro me. Kdybys neco potreboval rekni. Zrovna v rijnu letim.do teca na pratelskou navstevu :-)
dělají spoustu věcí pro FVE, LIFEPO....chtělo by to popsat
několikrát jsem se pokoušel z nich něco dostat, ale informace jsou asi jen pro VIP (tak jak je zvykem)
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od dumi »

Se zkusim zeptat. Myslim.ze na.to prijde rec. Je to tak rok co sem.to snima resil.naposledy. tehda pripravovali nakej BMS atd.

Co.uz.maj a funguje je pomwrne.hezkej elektromer na 4 faze. Ctyrkvadrantovej. Meri i vyrobu smerem pryc.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

ZyAura, světová jednička v produkci naprosto přesných CO2 senzorů, na svých výrobcích zřejmě stále maká. Nedávno představila nejnovější (v pořadí už 9.) senzor na měření koncentrace CO2. Tentokrát už podporuje připojení přes všechny rozumné protokoly (UART, RS485, I2C, PWM, DAC) a jako tradičně pracuje s technologií dual-beam a Ir-soc.

http://www.zyaura.com/products/ZG09.asp

Naposledy jsem zkoušel jejich senzor ve verzi 7 a byl naprosto přesný, ani po roce nebyla znatelná odchylka ani o 5 ppm.

Jen škoda, že jejich distributor ( Radiant Innovation Inc.) posílá vzroky jen na platbu bankovním převodem na Taiwan (což se může dost prodražit, pokud nemáte podnikatelský účet v bance) a dopravu mají pouze tuším přes Fedex, kteří si účtují naprosto nehorázné ceny (klidně i 600,- za malou zásilku).
kykloop
Příspěvky: 4
Registrován: ned úno 24, 2019 9:16 pm
Reputace: 1

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od kykloop »

Zdravím místní odborníky :)
Sháním nějaký levnější měřič CO2 a narazil jsem na Renson - https://www.smartvac-eshop.cz/co--monit ... o-vzduchu/
Dle návodu https://www.smartvac-eshop.cz/user/rela ... _k_co2.pdf - pokud se mu dá věřit používá dvou paprskovou NDIR technologii a SW, který se k němu dá stáhnout je z http://www.zyaura.com/products/ZGm05.asp
Skoro to vypadá na nějaký klon právě tohoto měřiče od Zyaura.
Co myslíte?
ZG106, který zde doporučujete je na tom cenově dvojnásobě :-/
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

Že je to originál od ZyAura musíme doufat, alespoň senzor.
Od pohledu to vypadá, že by to mohlo mít ten původní senzor ZG01. Pokud je to pravda, je to zatím nejlepší senzor na světě, který jsem měl možnost testovat a dva takové používám v ZG106. Odchylka za několik let byla zatím menší než 10ppm (za těch několik let), což je neuvěřitelné. Také vyniká obrovskou stabilitou měřených hodnot se zcela bezkonkurenčním minimálním šumem.
Pokud budete někdy zvědavý, pošlete foto vnitřku tohoto měřiče.
Je ale taktéž možné, že poslední dodávky už budou mít novější menší senzor, který už má značně zvýšený šum.

Nejlepší senzor vypadá takto a je poměrně velký a dlouhý
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 6d7c6Ms0gM
mám dva kusy originál ZyAura a daleko převyšují hodnoty v datasheetu, což zřejmě výrobce záhy zjistil, takže zahájil výrobu pouze cca čtvrtinové velikosti senzoru, která už není zdaleka tak dobrá (nyní už mají sedmou verzi toho senzoru, což svědčí o obrovském obchodním úspěchu, kdy ho najdeme i ve výrobcích z USA). Nicméně tento starý je stále na skladech a prodávají ho na Alibabě.
kykloop
Příspěvky: 4
Registrován: ned úno 24, 2019 9:16 pm
Reputace: 1

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od kykloop »

ok, děkuji za info. Nic levnějšího hotového a snad funkčního se asi pořídit nedá. Tak já ho koupím a dám vědět, jak jsem s ním spokojen a když to půjde bez porušení záruky tak se podívám i dovnitř a pošlu fotku :)
vk_1
Příspěvky: 295
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm
Reputace: 34

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od vk_1 »

Není tenhle ten samý?

https://www.amazon.de/gp/offer-listing/B00TH3OW4Q/

Koupil jsem ho loni na amazon.de za 50 EUR a přijde mi, že funguje dobře, bohužel jsem neměl zatím šanci porovnat s nějakým dražším. V prácim máme taky jeden a a kolega ho přes rapsberry napojil na internet, šlo to prý bez problémů.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

Je to stejný model, jen prodávaný pod jinou značkou. I ta cena tak nějak souhlasí.
Originál (i se software na download) je zde
http://www.zyaura.com/products/ZGm05.asp
Jak jsem psal, záleží, jaký má senzor. Pokud má ten kvalitní, jak jsem zmiňoval, je to jeden z nejkvalitnějších, který byl kdy vyroben. Jediné, co tam může haprovat, je základní kalibrace. Když se to srovná, tak to jede bez odchylky léta, což se o ostatních senzorech nedá vůbec říct. Neznám žádný jiný, který by to tak dlouho bez rozhození kalibrace vydržel. A že jsem jich dlouhodobě měřil už opravdu spousty.
kykloop
Příspěvky: 4
Registrován: ned úno 24, 2019 9:16 pm
Reputace: 1

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od kykloop »

Tak už mam ten Renson doma... první smutná věc byla, že mi hned naměřil vysoké hodnoty (asi určitě správné)... v obýváku 1200... v ložnici při spaní začínal na 1000 a rychle se to zvedalo... kolem 4h ukazoval 2700 a ráno v 7 už to bylo nad jeho rozponávací hodnotu 3000. Ach jo. Přitom ložnice asi 25m2, ale holt nová plastová okna.

Jak jsem slíbil, tak tady je fotka pro Solárníka, pro identifikaci, co má tedy za vnitřnosti:
http://imgWorld.cz/Vz3qOiYjq5.jpg
-vypadá to teda jinak, než na té alibabě..

Jinak když jsem ho strčil za okno, tak po chvíli ukazoval 400 a pak se to ustálilo na nějakých 380, takže to fungovat bude. Jen se teda domnívám, že každý druhý musí mít doma takhle vysoké hodnoty (teda ten kdo nemá rekuperaci).. všude čtu, že nad 1000 max 1500 už to začíná být nezdravé prostředí... to se divím, že jsme ještě živí :-D

Jinak jsem zkoušel i ten soft stažený ze Zyaura a asi se nebudu plést, že to ukazuje jen data v době, kdy mam detektor připojený k počítači? Trochu jsem doufal, že samotné zařízení bude mít nějakou paměť a po připojení k PC to vyčte historii... Používám/napájím ho přes powerbanku.. mít kvůli němu zapnutý počítač a připojený k němu, abych si zpětně prohlédl grafy je docela utopie. Ale tak tohle by byl už jenom bonus :)
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

Díky za foto! Mně zcela neznámý senzor. Venku by mělo být okolo 410 ppm (za městem, nebo alespoň za silnějšího větru) tedy si podle toho uprav měření (přičítej cca 30). V lese ale může být opravdu reálně méně. Záleží, kde to člověk měří.

Už kdysi jsem tady psal má pozorování při místnosti 60m2. Při prťavější ložnici 25m2 to bude ještě daleko více:

Vzhledem k tomu, že jsem si ověřil, že v uzavřené místnosti o objemu 60m3 stoupá při spánku 2 osob koncentrace CO2 přibližně o 500ppm za hodinu (tedy 8 hodin spánku dělá nárůst 4000ppm !!, tedy do silně nebezpečných koncentrací, hraničících s trvalým poškozením zdraví, a to i když bylo před spaním poctivě vyvětráno), tak se obávám, že to může být příčinou (v lepším případě) nevyspalosti, ranního bolehlavu a letargie velké části neinformovaného obyvatelstva, obzvlášť s moderními těsnícími plastovými okny. Dokonce bych se odvážil tvrdit, že dlouhodobý spánek v takovém prostředí bude mít velké negativní následky na zdraví, jelikož všechny choroby kadriovaskulárního systému (infarkt, mrtvice) jsou v podstatě iniciovány špatným okysličením tkání.

V tak malé místnosti nikdy nedávat okna na "těsno" ale mikroventilaci a nejlépe otevřít, nebo alespoň přivřít, dveře do zbytku bytu. Jinak opravdu hrozí nebezpečí, které jsem popsal výš, to už není žádná legrace. Může to mít vliv i na dnešní špatné úrovni dětské gramotnosti a snižování inteligence, které bylo pozorováno.

Nevím, jak tento měřič, ale ZG106 má kalibraci. Vyleze se ven za měso, zadá se, že je venku 410ppm a uteče se od měřiče dostatečně daleko po větru, abychom do toho nedýchali. Měřič si osahá vzduch a zkalibruje se. Příště už ukazuje 410 ppm. Není to tam někde v menu?
kykloop
Příspěvky: 4
Registrován: ned úno 24, 2019 9:16 pm
Reputace: 1

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od kykloop »

jojo kalibraci to má. Dokonce se to nějak má kalibrovat samo každý týden, ale zatím jsem to moc nestudoval. Nicméně nějaká nepřesnost 50ppm u mne nehraje roli, když se pohybuji v hodnotách 1000+ :-( Časem si s tím asi pohraju a zkalibruji.
Otevřená okna, resp. mikroventilace - u nás je problém, že i v noci tady jezdí autobusy a když není okno úplně zavřené, tak nás to dost ruší. Budeme si hrát s různými otevřenými dveřmi na chodbu atd. Nebo jsem uvažoval i o nějaké lokální rekuperaci, ale na to moc dobré reference nečtu. No uvidím... budu teď víc měřit, ladit průchody vzduchu a uvidí se.
Jinak teda ložnice 25m2 je z mého pohledu spíš větší... znám lidi, co mají 10-15m2... z tohohle hlediska by vážně musela být velká čast obyvatel v ohrožení zdraví.. nevím na kolik to je reálně škodlivé, ale asi ano. Ale to už moc nepatří do této diskuze.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

Ona JE značná část obyvatel v ohrožení zdraví. Nejen zdraví, ale i inteligence a výkonnosti. Statistiky na to poukazují a výzkumy taktéž. V podstatě to začalo s érou perfektně těsnících plastových oken, které se na tom dnes spolupodílejí. Proto to tu měříme a diskutujeme. Pročtěte si téma zpětně. Jsou tam některé dobré nápady. Třeba rostlina "Tchýnin jazyk" - ve více exemplářích - je v ložnici velmi výhodná, protože je to jedna z mála, která i v noci mění oxid uhličitý na kyslík. A tak dále.
zmi
Příspěvky: 6
Registrován: pát bře 02, 2018 7:47 pm
Reputace: 0

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od zmi »

Tak mi můj CDM mi umřel :( (začal mít tendenci jít k nule, po kalibraci už ukazoval přímo nulu, ale na dechnutí reagoval), takže hledám náhradu. Je ten Sensirion SCD30 už nějak dlouhodoběji prověřen? Je levnější než CDM a umí toho více, takže bych teď raději koupil SCD30, ale je jen rok na trhu. BTW S CDM jsem komunikoval po Modbusu.
ecentrum
Příspěvky: 64
Registrován: čtv úno 23, 2012 7:52 pm
Reputace: 5
Lokalita: Teplice - Proboštov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: ANO
Bydliště: Proboštov

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od ecentrum »

Mám jich několik doma v provozu od začátku roku a zatím bez problémů. Komunikace do Tecomatu přes RS485 Modbus.
Panely 10 kWp; 3x Multiplus II 48/5000, LiFePo4 3x 16x280Ah
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

Že bych s nimi byl nějak ultra spokojený, to úplně nejsem. Měřící komora je malá, což znamená velký šum měření. To mi ani tak nevadí. Ale po dobu mého testování se to dost rozkalibrovávalo, cca o 30ppm za půl roku. Možná, že to bylo jen napájením, ale proti ZyAura ZG01 senzoru to bylo dost tristní. Ten prostě jede už několik let bez jakékoli odchylky. Bohužel ale jde dost špatně sehnat a navíc nemá standardní komunikační protokol. Takže suma sumárum o ničem opravdu dobrém nevím.
zmi
Příspěvky: 6
Registrován: pát bře 02, 2018 7:47 pm
Reputace: 0

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od zmi »

Jasně, ale v porovnání s CDM to snad bude ok, vydrží a nebudu ho muset stínit plechem, aby nešuměl :)
judzinisko
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 12, 2020 11:31 pm
Reputace: 0

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od judzinisko »

Zdravím chlapi,
snažil jsem se to tu teď přečíst od začátku, abych se neptal znova na kraviny.
Vezmu to zkraje, dělal jsem si rekuperační jednotku, Mám tam EC větráky, které se dají řídit spojitě 0-10V nebo pwm. První rok jsem ji řídil podle vlhkosti a to ručně - stačilo nastavit a semtam upravit potenciometr.. Loni jsem koupil netatmo, propojil přes IFTTT se sonofem a spínal podle CO2. Jelikož jsem pořád zvědavej a nespokojenej :D tak letos přes Vánoce jsem si napsal vlastní apku pro spojité řízení. Jede to na ESP8266, CO2 mi měří CSD30 a posílá to hlavní desce, která z toho vypočítá hodnotu PWM pro každý ventilátor. jede to jako server s webkou optimalizovanou pro můj mobil.

A právě k tomu SCD30 bych měl pár otázek. Senzor jsem zprovoznil v podstatě hned po rozbalení, posílám mu i nadmořskou výšku a tlak. Ale venku se mi povedlo naměřit min 490ppm a den před tím ve vedlejším bytě kde nikdo není 480. Nic menšího se mi naměřit nepovedlo(dva dny bylo ve vedlejším bytě a den venku).Od netatma se rozchází o cca +150ppm, ale to ukazuje často celkem mimo. Jsme na kraji malé vsi v lesích, ale v údolí, takže většinou tu vůbec nefouká, je tedy možné že to ukazuje správně a CO2 je prostě z komínů.
Tedy otázka
1) měří někdo CO2 venku v zástavbě a jak se v zimě pohybuje - graf by byl nejlepší.
2) nevíte o nějaké stanici v čr, která by poskytovala tento údaj online? Žádnou jsem nenašel a data z Muana Lua nechci.
3)ta přesná zyaura o které se mluví je tedy toto?: https://www.koupelny-venta.cz/62406,pro ... zg106.html

Ještě takovej postřeh než jsem začal co2 měřit, udělal jsem si excel, kde si orientačně počítám množství větraného vzduchu na základě požadované hodnoty co2 a počtu osob. A když to teď vezmu zhruba,tak ve venkovním vzduchu je asi 0,5g co2 na metr3, člověk za hodinu vydýchá asi 40g Co2(kg za den), takže při objemu místnosti 80m3 se za hodinu zvedne koncentrace o 400ppm při jedné osobě.

Díky
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

Ano, ten ZG106, to je on ten měřák.

U nás na vesnici to za oknem teď v bezvětří taky měří okolo 460 ppm. To je normální - komíny a spol. Musí se počkat na silnější vítr.

CO2 senzory mívají interně 2 parametry - sklon křivky a offset. Sklon bývá v naprosté většině nastaven dobře. Offset je častokrát z výroby nastaven zcestně. Chyba 100 ppm není nic zas tak neobvyklého.

Zkontroloval bych nejdřív podle datasheetu dodávané hodnoty senzoru - tlak a nadmořskou výšku. Hlavně tlak - jaký přesně tlak oni chtějí, už si to nevybavuji. Existuje tlak reálný v místě (ten lze přímo změřit senzory) a tlak, přepočtený na hladinu moře (tedy se započtenou teplotou a nadmořskou výškou, ten hlásí třeba ČHMÚ, ale podle mne to chce ten první).

Momentálně nevím, jaká je aktuální situace, ale před cca 2 lety nejbližší venkovní stanice pro měření CO2 byla v německém Norimberku, což je kousek od našich hranic. Ale zaboha teď nemohu najít URL, kde se to dá vyčíst. Mauna Loa hlásí 412 ppm. Tady v Čechách bývá oproti Mauna Loa většinou víc o 3-5 ppm. Tedy nečekej velké rozdíly. Mělo by tu být teď přibližně tedy 415-417 ppm. Venku, pri minimálně středním větru.

Jinak mně v reálném prostředí při spánku vycházelo při 60m3 přibližně 200ppm/hodina na jednu osobu při plastových oknech na těsno a nepříliš těsnících dveřích do jiné místnosti (je pod nimi asi centimetrová fuka). Což je o dost méně, než vychází tobě. Podle mne je to dáno tím, že člověk při spánku spaluje daleko méně kyslíku, než v bdělém stavu. Taky to určitě bude záviset na hmotnosti osob. A, to je taková perlička, kterou jsem zjistil - po požití alkoholu jsou emise CO2 člověkem o dost vyšší :).

Každopádně venku je potřeba měřit při větru a to minimálně středním. Jinak to opravdu zkreslují komíny a podobné věci. A - samozřejmě - nejlépe za vesnicí ve směru odkud vítr fouká. Na to je nejlepší přenosný bateriový měřič, který si takto zkalibruješ a pak s ním porovnáváš senzory. třeba zrovna ten ZG106, ten má špičkový senzor, lepší jsem ještě neviděl a že už jsem jich měřil opravdu hodně. Až budeš měřit, tak musíš venku stát po větru! Vydechujeme až 50 000 ppm..

Foto z ledna 2018 venku za vesnicí při větru - 410 ppm. Norimberk hlásil 411 ppm:

Obrázek
judzinisko
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 12, 2020 11:31 pm
Reputace: 0

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od judzinisko »

.. koukám, že moji včerejší odpověď jsem asi neodklepl.. tak znova.
Díky za obsáhlou odpověď.
On ten senzor tedy asi bude měřit dobře, tlak jsem mu posílal aktuální z meteostanice a na cestě mám čidlo tlaku a přidám ho přímo k tomu. Jak se to vše sejde nabastlím to do nějaké hezké krabičky i s baterií a vyzkouším jak měří v terénu a pak se rozhudnu zda prubnu i ten zg106. Dá se i připojit a vyčítat přes nějaký rozumný protokol?

Ten příklad jsem dával jako orientační, počítá s nějakou průměrnou hodnotou na člověka a větrání je 0. Je to jen pro základní představu.. Stejně tak si pak člověk může představit, kolik zeleně by musel mít někde na zkladně na Marsu, aby to zmáklo zpracovat jeho denní produkci.

Pár stanic v čr, co měří co2 jsem našel, ale žádná nemá data online, možná jim tam zkusit napsat, třeba pomůžou.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Měření CO2, Tepltoy, Vlhkosti

Příspěvek od solárník »

ZG106 má nešťastně pro připojení ethernetový konektor RJ45. Ovšem v něm se skrývá napájení a seriová linka, tedy při náhodném připojení na opravdický ethernet se obvykle někde něco zničí. V tomhle vlákně jsem někde popsal jednotlivé vývody a pokud jsem měl možnost vidět - Rusové mají na to online na netu knihovnu pro Arduino. Mám takové tušení, že to nebyl úplně standardní protokol, ale po těch letech se mohu mýlit. Já doma provozuju dva tyhle měřáky napojené a napájené z Arduina.

Tak je určitě možné, že v průběhu let už začali měřit CO2 i u nás, pokud jsi něco našel, tak dej určitě linky sem, rád se na to podívám i přesto, že to není online měření.

Zpět v tomto tématu jsem i dával autentický graf při spánku v 60m3 o dvou osobách a oknech na těsno. Je takový pěkně barevný, můžeš pohledat. Z něj a dalších podobných jsem odvodil těch přibližně 200ppm/hodina/osoba/60m3.

Pokud se pamatuji, testoval jsem tuším dva tyhle Sensiriony. Nelišily se mi víc, než o 30 ppm a sklon křivky (gain) měly v pořádku. Jediné, co mi na nich vadilo a bylo dáno tou malostí měřící komory - byl poměrně velký šum hodnot, tedy se musela provádět nějaká časová filtrace - například průměrování několika po sobě jdoucích hodnot, aby křivka nebyla příliš hrbatá a oscilující. V tomto ohledu je nejlepší ta ZG106, senzor má několikrát větší komoru.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek