Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to opět znamená článek k diskuzi. Věřím, že tentokrát bude mimořádně plodná!

Karel Kilián

Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Nejznámější kryptoměnou současnosti je nepochybně bitcoin, nicméně nejrůznějších „virtuálních coinů“ existuje dnes celá řada. Přes rozličné názvy však má většina z nich něco společného: získávají (těží) se pomocí výkonných počítačů a jejich hodnota v dlouhodobém horizontu spíše roste.

Digitální měny mohou být pomyslným zlatým dolem, nicméně ve většině případů se postupně zvyšuje obtížnost jejich těžby. Nutné jsou stále výkonnější počítače a k výpočtům se zpravidla používají grafické karty, které odebírají nemalé množství elektrické energie.

Vyplatí se těžit?

Vyplatí se to vůbec? Na tuto otázku dává odpověď článek na webu ČT 24: „Například na výkonném stroji v ceně několika desítek tisíc korun, který je osazený šesti grafickými kartami, by se při současné výpočetní náročnosti podařilo vytěžit jeden jediný bitcoin přibližně za sto tisíc dní, tedy asi 274 let.“ Aktuální hodnota bitcoinu je dnes kolem 3400 dolarů (v přepočtu 76 187 Kč), což nevypadá na smysluplnou investici.

Okamžitý ekonomický efekt je tedy přinejmenším sporný. Za předpokladu, že hodnota kryptoměn stále poroste, však může v dlouhodobém horizontu přinést zisk. Jenže na rostoucí trend nelze spoléhat - dle odborníků jsou tyto investice extrémně nevyzpytatelnou a rizikovou záležitostí.

K těžbě kryptoměny potřebujete počítač a ten jako vstup vyžaduje elektrickou energii. S rostoucí cenou elektřiny jde o poměrně nákladnou záležitost, nemluvě o ekologickém dopadu takového počínání. Je tedy zřejmé, že pokud tento vstup zlevníte, klesnou náklady na těžbu. Jako logické řešení se tak jeví napájení pomocí obnovitelné energie.

Obnovitelné zdroje jako šance?

Server CryptoCrunch se zabýval otázkou, nakolik by taková ekologičtější a ekonomičtější těžba vlastně vyšla. Jako základ pro těžbu zvolili kompaktní, tichý a energeticky účinný výpočetní stroj Antminer s9 od Bitmainu, který i se zdrojem přijde asi na 500 amerických dolarů (asi 11 200 Kč). Dalším nákladem je poplatek za zapojení do „mining poolu“ - skupiny spolupracujících těžařů, kteří si rozdělují odměny za vytěžené bloky.

Na online kalkulačce Bitcoin Mining Profitability Calculator si můžete spočítat výhodnost těžby různých kryptoměn s ohledem na výpočetní výkon stroje, jeho spotřebu, náklady na elektřinu a poplatek za zapojení do „mining poolu“.

Ještě loni v dubnu mohly být roční výnosy kolem 900 dolarů, takže by se zaplatil jak stroj, tak elektřina potřebná k jeho napájení. Od té doby však klesla cena bitcoinu přibližně na polovinu, takže se stejnými parametry se přinejmenším v prvním těžba z červených čísel nedostane.

Těžba není levná záležitost

Průměrná cena elektřiny pro české domácnosti je v současné době zhruba 4,21 Kč/kWh. Roční náklady na energii u jednoho těžícího stroje s odběrem 1293 wattů tak budou kolem padesáti tisíc korun. A to skutečně není částka, nad kterou by většina lidí mohla mávnout rukou.

Na mysl se tedy dere otázka: o kolik je těžba levnější v případě dodávky energie z vlastních solárních panelů? V tomto případě je pochopitelně nutné počítat s nemalou vstupní investicí. Už ta je sama o sobě polemická s ohledem na to, že vývoj na trhu kryptoměn není možné v horizontu několika let vůbec predikovat.

Server CryptoCrunch uvádí příklad, kdy za 8000 australských dolarů (cca 130 tisíc korun) uživatel pořídí těžní stroj, solární panely a veškerou řídící elektroniku. Konkrétně počítá se solárním systémem s panely s výkonem 1500 wattů, invertorem a baterií pro noční provoz, který stál na eBayi 6450 dolarů. Další panely pak zajišťují nabíjení baterie.

S elektřinou „zadarmo“

Tímto krokem lze de facto proměnit veškeré variabilní náklady, které by v průběhu času neustále narůstaly, na fixní jednorázovou investici. Když si pak zadáte do kalkulačky Bitcoin Mining Profitability Calculator všechny hodnoty znovu, tentokrát ale s nulovou sazbou za elektrický proud, bude údaj o výnosnosti těžby podstatně zajímavější.

Při aktuální ceně bitcoinu se s uvedeným strojem dostanete na 752 amerických dolarů ročně (16 853 Kč). Ještě v dubnu loňského roku byl však zisk výrazně vyšší a kompletní návratnost výchozí investice by se pohybovala kolem necelých tří let. I to je ukázka, jak rizikovým podnikáním kryptoměny jsou - to, co si spočítáte dnes, nemusí za rok platit.

Každopádně srovnáme-li cenu, kterou by těžař zaplatil dodavateli elektřiny, pak můžeme konstatovat, že pořízení solárních panelů na dolování kryptoměn se vyplatí zhruba za dva a půl roku. Konečný ekonomický výsledek však bude záviset primárně na tom, jaká bude za tu dobu cena těžené kryptoměny. A to dnes neumí nikdo ani vzdáleně odhadnout.

Při těžbě na solární energii tedy musíte počítat s nemalými vstupními investicemi, které vydáte za solární panely, baterie apod. Ty se vám ve srovnání s napájením „ze zásuvky“ začnou vracet až v horizontu dvou let. Pokud jste přesvědčeni o tom, že bitcoin bude mít v budoucnu výrazně větší cenu, možná je to velmi dobrá investice.

Mnoho finančních analytiků a manažerů hedgeových fondů předpovídá, že bitcoin dosáhne hodnoty 20, 30, možná i 100 tisíc dolarů. Stejně tak se ale může cena i velmi radikálně klesnout, což by prodloužilo splacení celé investice na dobu několika (možná až desítek) let.

Vychází z: cryptocrunch.com.au.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od dracekvo »

Jenže nepočítají s tím, že slunce nemusí svítit každý den. Takže nějakou energii stejně nakoupí.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 526
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od rva »

Těžba je vhodná snad na nevyužitelné přebytky nebo v zimě na topení místo přímotopů.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1222
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Reputace: 136
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od Lui »

rva píše:Těžba je vhodná snad na nevyužitelné přebytky nebo v zimě na topení místo přímotopů.
presne takto to robím aj ja ;)
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
LubosKnápek
Příspěvky: 4
Registrován: čtv črc 21, 2022 10:11 am
Reputace: 0

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od LubosKnápek »

Ahoj @Lui, zkusím oživit starší téma.

myslíš, že bychom mohli spolu probrat téma - těžení BTC z přebytků ze solární energie?

Přesně nad tímto jsem začal nyní přemýšlet. Mám řekněme přebytek 10Kwh denně. Jelikož posílání energie zpět do sítě je třeba při zisku nad 30k czk danit, napadlo mě to spíše utopit v těžení BTC. Těžení rozumím jen na teoretické úrovni z různých youtube kanálů, či jiných zdrojů na internetu...

Rád bych zjistil, jaký stroj (nejlépe asi nějaký ASICs), použít, jak funguje registrace do nějakého poolu a případně další realizační info... Jasně, vše jde nějak pogooglit, ale diskuze s interesovaným člověkem je pro mě lepší :).

Pokud budeš mít čas na diskuzi, budu rád.

Předem díky :)
sitra
Příspěvky: 288
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm
Reputace: 22
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od sitra »

Ano, je to možné.
Nicméně, pokud budeš těžit z přebytku tak to lze pouze při svitu slunce. Večer budeš cyklovat akumulátory a jelikož vše má svoji životnost, tak i těm ji zkratis.
Takže za mě ano, ale pouze přes den. Další otázka je, zda se vyplatí koupit karty, asic (již za dobrou cenu) a cekat na návratnost při omezeném provozu.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
LubosKnápek
Příspěvky: 4
Registrován: čtv črc 21, 2022 10:11 am
Reputace: 0

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od LubosKnápek »

Ahoj, díky za reakci... Má myšlenka je taková, že přes noc, nebo když nebude optimálně svítit, pojedu z baterek... Mám přístup k baterkám a o baterie tedy není úplně nouze... Nemám jich zase tolik, že si udělám zásobu na 14 dní, ale když nějaké baterky odejdou, nemám problém finančně výhodně je nahradit.

Potřeboval bych pořešit spíše tu realizační stránku věci... Tedy rady ohledně:

1) Typu ASICs stroje (našel jsem něco na eBAY, ale vůbec se v tom nevyznám)...
2) registrace do nějakého toho poolu... Český je ten slashpool, že? Máte zkušenost?
3) další informace ohledně těžení, pokud nějaké jsou... +

až bych měl spočítané vstupní náklady, tak bych zvážil, zda do toho půjdu, nebo ne...

Předem moc díky :)

Luboš
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 519
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Reputace: 38
Bydliště: Semily

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od sindyk »

Taky těžím z přebytků, ale přes NiceHash - je to vlastně tržiště s výpočetním výkonem, kde prodávám svůj hashrate. Pro přerušovanou těžbu je to ideální, protože odměňování probíhá prakticky non-stop. Zapnout 1,2 kW miner na celý den a pak zjistit, že pool našel jeden nebo dva bloky, a po vypnutí v noci jich padne šest, to nasere. Mám Antminer S9 a těžil jsem právě na Slushpoolu vč. jejich Braiins OS pro Antminer. Jinak S9 je už kus šrotu a při příštím halvingu BTC za 2 roky už to nebude k ničemu, chce to něco novějšího z větší efektivitou (S17 nebo S19).

Na Nicehash se mi generuje odměna průběžně - 2 GPU v kompu, to běží non-stop, moc to nežere, a k tomu pouštím po nabití baterie Antminer. Všechna těžba se mi sčítá a odměna je vždy v BTC nehledě na to, jaký algoritmus "prodávám".

Návratnost ceny všech těch krámů na těžbu je u mně cca 3 roky při současném kurzu BTC, takže je to taky trochu o spekulaci na růst BTC.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
LubosKnápek
Příspěvky: 4
Registrován: čtv črc 21, 2022 10:11 am
Reputace: 0

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od LubosKnápek »

Ahoj, díky moc za info :) ... Prosím, šlo by prosím v pár větách popsat, jak funguje ten NiceHash? Moc díky. :)
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 519
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Reputace: 38
Bydliště: Semily

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od sindyk »

Je to tržiště s výpočetním výkonem. Netěží se tam přímo kryptoměna, ale prodává hashrate (resp. kupuje a používá právě pro těžbu na poolech). Mají to v helpu popsané i s obrázkem:

https://www.nicehash.com/support/genera ... w-it-works

Po registraci se dá stáhnout aplikace pro Windows nebo upravený Linux pro těžbu na PC/GPU. ASIC zařízení používají buď svoje tovární OS, nebo nějaké jiné - třeba výše uvedený Braiins OS pro Antminery. Obecně jde hlavně o nastavení správné adresy serveru podle použitého algoritmu a parametrů (uživatel nebo krypto adresa), aby šla odměna tam, kam má. Jinak není potřeba si zřizovat hned kryptopeněženku, BTC se může chvíli kumulovat na Nicehash a vybrat se to dá později, až se člověk rozkouká.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Fliacik
Příspěvky: 89
Registrován: stř bře 30, 2022 8:53 am
Reputace: 1
Lokalita: Bratislava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4340
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od Fliacik »

Ako riesite zapinanie/vypinanie strojov ? Tvrdy shutdown cez zasuvku/automatizacia alebo mate na to niaky script ktori to vypne normalne pripadne niaky druh relatka pre power button?
FVE 4,3kWp (4x Longi 535Wp 4x DAH 550Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 519
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Reputace: 38
Bydliště: Semily

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od sindyk »

Pořídil jsem si na to u zelenýho emzáka nějakou chytrou zásuvku za pár stovek, kde lze i programovat podle počasí, x hodin po východu/před západem slunce, nebo jsem v poledne nabitej, tak to ručně zapnu časovačem na 5 hodin a nemusím na to pak myslet. Ty ASIC minery se obvykle zapínají/vypínají jen natvrdo.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
LubosKnápek
Příspěvky: 4
Registrován: čtv črc 21, 2022 10:11 am
Reputace: 0

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od LubosKnápek »

Ahoj SIndyku, díky za reakce :)

co si myslíš prosím o tomto?

https://www.ebay.com/itm/384916316337?_ ... %3A2563228

je to samostatná jednotka, který by šla např do toho nicehash připojit?

Diky za info.

Luboš
mdockal
Příspěvky: 22
Registrován: čtv úno 27, 2020 8:11 pm
Reputace: 1

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od mdockal »

Tady mas odkazy kde se muzes podivat na rentabilitu
Jeden je spis na asicy a druhy na graficke karty.
https://www.asicminervalue.com/
https://whattomine.com/
Dneska je to tezky jelikoz starsi asicy maji velkou spotrebu a krypto je hodne dole. Grafiky se dnes daji sehnat za slusnou cenu. Bohuzel nikdo nevi co bude. Osobne mam mining rigy i asicy. Asicy zapinam uz jen kdyz hodne sviti a taky dalkove pres zasuvku.
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 519
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Reputace: 38
Bydliště: Semily

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od sindyk »

Tak zrovna Eaglesong není z top algoritmů, na Nicehash jsou aktuálně jen 2 objednávky a 19 minerů to těží. Udělá to v přepočtu cca 300 Kč za měsíc, tzn. se ta mašinka zaplatí za 2 roky, což není špatné, spotřeba je fajn, ale obávám se udržitelnosti, jestli se ten algoritmus bude za tu dobu ještě používat.
Mrkni tuhle https://www.nicehash.com/algorithm/, jaké algoritmy lze na NH použít.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Uživatelský avatar
JorgePhillips
Příspěvky: 1
Registrován: stř bře 01, 2023 12:21 pm
Reputace: 0
Lokalita: Česká republika

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od JorgePhillips »

Myslím, že by to měl být úspěšný investiční projekt. Protože solární energie a kryptoměna se v posledních letech rychle rozvíjejí.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od jahodovák »

Podle informací co mám od někoho,kdo se tím zabejvá,tak hlavně z toho má užitek dodavatel té technologie,ten co to provozuje už skoro nic,nebo prodělek,to záleží na stavu věci,je to jako se vším,někdo ty blbosti musí zaplatit....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Jaffa
Příspěvky: 3
Registrován: úte úno 22, 2022 9:42 pm
Reputace: 0

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od Jaffa »

Ahoj borci. Premyslim nad minerem dotovanym z prebytku. Dokoncuju druhy upgrade sve FVE 36kWp a premyslim nad par Asic antminerama. Mate nekdo zkusenost s tezenim v dnesnich casech? BTC je uz na 52k dolarech.. eth se tezit moc neda, ale LTC a DOGE by slo ne?
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1222
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Reputace: 136
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od Lui »

nezabudni na jednu velmi podstatnú vec....
Tento rok dojde k deleniu,to znamená,že bude výplata polovičná (pri ťažení bitcoin)....a ak sa dobre pametám,tak k tomu deleniu dojde 18 apríla (ak nie,tak ma opravte).
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
eman
Příspěvky: 820
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Reputace: 80
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vyplatí se solární elektřina na těžbu kryptoměn?

Příspěvek od eman »

Musíš být mladý a slabý v počtech, aby se to "vyplatilo". :D Zaplatíš za čínský výrobek s návratností 2+ roky za předpokladu, že BTC stoupne na dvojnásobek. A navíc úmrtnost těch ASICů je strašná, takže další peníze se platí za nové desky.
Ale na diskuze s podobnýma hustýma, cool minerema na fejsu to stačí. :D

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek