Největší solární elektrárny světa

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Největší solární elektrárny světa

Příspěvek od karelkilian »

Hezký pátek všem! Tentokrát jsem jako článek připravil žebříček největších fotovoltaických elektráren :)

Největší solární elektrárny světa

Víte, kde byste hledali největší fotovoltaické elektrárny na světě? Možná vás to překvapí, možná ne, ale na prvních třech místech jsou Čína, Indie a Mexiko. Pojďme se podívat na ty největší z nich z hlediska výkonu.

Spojené arabské emiráty

Naše putování začneme ve Spojených arabských emirátech u fotovoltaické elektrárny Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park., která je v celkovém žebříčku na 40. místě. Solární park se rozkládá na celkové ploše 77 km2 v Seih Al-Dahal, asi 50 kilometrů jižně od Dubaje. Aktuálně má jmenovitý výkon 213 MWp, přičemž konečná plánovaná hodnota je 1000 MW. Projekt je realizován Dubajským úřadem pro elektrickou energii a vodu (DEWA) a první fáze projektu byla zadána 22. října 2013. Od června roku 2016 běží třetí fáze budování, která by měla dosáhnout na metu 800 MWp. Zakázku získalo konsorcium vedené společností Abu Dubai Future Energy Company a předpokládaný termín dokončení je do roku 2020.

Japonsko

Posuneme se o kousek dále do Japonska, kde nás čeká solární elektrárna - Setouchi Kirei Solar Power Plant. Se jmenovitým výkonem 235 MWp je v celosvětovém žebříčku na 39. příčce. Celý projekt byl dokončen v listopadu 2018 a nachází se v okrese Okayama. Celkové investice dosáhly částky 110 miliard japonských jenů, což je v přepočtu asi 23 miliard korun. Rozprostírá se na pozemku s rozlohou 260 hektarů u obce Setouchi a skládá se ze 900 tisíc solárních panelů. Očekává se, pokryje roční spotřebu přibližně 80 000 domácností a během své životnosti by měla vykompenzovat přibližně 192 000 tun emisí oxidu uhličitého ročně.

Chile

Největší solární elektrárnu v oblasti Latinské Ameriky najdeme v Chile. Za jejím vybudování stojí španělská společnost Acciona Energía, která v poušti Atacama (u obce Vallenar, 645 km severně od hlavního města Santiaga) postavila více než 776 000 fotovoltaických modulů z polykrystalického křemíku rozložených na území s rozlohou 280 hektarů.  Se jmenovitým výkonem 246 MWp je chilská solární elektrárna El Romero Solar Farm na 35. místě celosvětového žebříčku. Kromě snížení emisí CO2 o přibližně 485 000 tun ročně dokáže elektrárna za rok generovat 505 GWh čisté energie, čímž by měla pokrýt požadavky na spotřebu 245 000 chilských domácností.

Francie

Jen jednou se v tomto přehledu podíváme do Evropy, konkrétně do Francie, kde se nachází elektrárna Cestas Solar Park. V současnosti poskytuje jmenovitý výkon 300 MWp, což ji řadí na 23. světového žebříčku. Otevřena byla 1 prosince 2015 a v budoucnosti se počítá s jejím rozšířením a zvýšením výkonu na 380 MWp. Na výstavbě pracovalo až 250 dělníků, kteří denně nainstalovali až 15 tisíc solárních panelů, vyrobených v Číně. Elektrárna Cestas se skládá z 25 „malých elektráren“ o výkonu 12 MWp, které jsou vzájemně propojeny. Jejich celkový výkon by měl pokrýt spotřebu města Bordeaux s asi 240 tisíci obyvatel.

Brazílie

Uprostřed dnešního přehledu se opět podíváme za oceán, konkrétně do jihoamerické Brazílie. Jednoznačně nejvýkonnější fotovoltaickou elektrárnou je zde Pirapora Solar. Jmenovitý výkon 400 MWp ji řadí na 19. místo světového žebříčku. Elektrárna v Pirapoře v jihovýchodním státě Minas Gerais má 1,2 milionu solárních panelů, které pokrývají plochu 800 hektarů. Podmínky pro stavbu sluneční elektrárny byly doslova ideální - místo je na rovině, exponované na slunci, prakticky bez vegetace. Dokončena byla na podzim roku 2017 a jejím provozovatelem je francouzský energetický gigant EDF Energies Nouvelles. Její kapacita stačí na pokrytí roční poptávky po elektřině pro 420 000 domácností. Solární panely se otáčejí za sluncem v několika směrech, takže dokonce i ve dnech se zataženou oblohou stále produkují elektřinu.

Druhou největší brazilskou solární elektrárnou je Nova Olinda Solar Farm s výkonem 292 MWp, na třetím místě je pak s 254 MWp Ituverava Solar Farm.

Spojené státy americké

Ve Spojených státech najdeme téměř polovinu z padesáti největších solárních elektráren světa. Na absolutním vrcholu však doslova vyčnívá Solar Star, připojená do sítě 19. června 2015. Fotovoltaická elektrárna se rozkládá na 13 kilometrech čtverečních ve dvou krajích poblíž kalifornského města Rosamond. Jmenovitého výkonu 579 MWp dosahuje díky 1,7 milionů panelů vyrobených společností SunPower, což ji řadí na celkově 10. místo celosvětového pořadí. Výstavbu zajišťovala společnost Mortenson. Ve srovnání s jinými fotovoltaickými elektrárnami podobné velikosti využívá Solar Star menší počet panelů z polykrystalického křemíku s vysokým výkonem a účinností. Tu, mimo jiné, zajišťuje i schopnost otáčení v jedné ose.

Druhou největší elektrárnou v USA je Copper Mountain Solar Facility s výkonem 552 MWp, třetí jsou Desert Sunlight Solar Farm a Topaz Solar Farm se 550 MWp.

Mexiko

Dostáváme se na pomyslné stupně vítězů, kde třetí příčka náleží Mexiku. Získalo ji díky elektrárně Villanueva Solar Park (video) s výkonem 828 MWp, který tuto elektrárnu řadí na celkové šesté místo na světě. Výstavbu u obce Viesca ve státě Coahuila zajišťovala Enel Green Power México (EGPM), dceřiná společnost italského energetického gigantu Enel. I v tomto případě elektrárna spoléhá na panely, které sledují trajektorii slunce. Náklady na vybudování dosáhly 710 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu asi 16 miliard korun.

Druhým významným podnikem v tomto segmentu je Don José Solar Farm, které s výkonem 260 MWp náleží 28. místo.

Indie

Druhá příčka patří Indii, která má mezi největšími fotovoltaickými elektrárnami světa hned osm zástupců, z toho pět v první desítce. Úplně největší Bhadla Solar Park zabírá plochu 40 kilometrů čtverečních, její výkon je 1365 MWp s tím, že v dohledné budoucnosti by měl dosáhnout až na 2255 MWp, čímž by se tato elektrárna posunula na první místo. Provozovatelem je společnost  Rajasthan Renewable Energy Corporation Ltd. a předpokládaná výše investic na výstavbu je kolem 1,3 miliardy amerických dolarů, tedy asi 29 miliard korun. Se dvaceti projekty o celkové kapacitě 1,5 GW chce Rajasthan do dubna 2019 zvýšit výrobu solární energie na 3,8 GW.

Druhé místo v Indii náleží celkově třetímu Kurnool Ultra Mega Solar Parku s výkonem 1000 MWp, třetí pak je Rewa Ultra Mega Solar s výkonem 750 MWp.

Čína

Prvenství v tomto segmentu náleží Číně, jejíž solární elektrárny obsadily první, čtvrté a páté místo. Celosvětové prvenství drží Tengger Desert Solar Park s výkonem 1547 MWp. Elektrárna, zabírající plochu 43 kilometrů čtverečních, byla dokončena v roce 2016. Prvenství jí tedy náleží jak ve velikosti, tak i v produkci elektřiny. Nachází se v Tenggerské poušti, což je přirozeně vyprahlá oblast s dostatkem slunečního světla.

Na druhém místě (a celosvětově čtvrtá) je Datong Solar Power Top Runner Base s výkonem 1000 MWp, pátý pak je Longyangxia Dam Solar Park s výkonem 850 MWp.

Zdroj: wikipedia.org

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek