Bitcoin - měna nezávislého člověka

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Ono je to ako pise kodl, ale zas ja musim cely den sediet za NB / PC / Androidom,
aby som z 200 € urobil 215 €. A bolia ma oci rovnako, ako by som 16 hod programoval. :)
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm
Reputace: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od honzasl »

Prostě jsem ze staré doby, a tohle nechci podporovat, i kdybych mohl.
Otázka zní, ze které staré doby, protože peníze, úroky, burza atd. jsou tady už pár tisíc let....:)
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od kodl69 »

Burza je od roku 1531 https://cs.wikipedia.org/wiki/Burza.
A ze staré doby třeba proto, že když se s někým na něčem domluvím, tak nepotřebuju hromadu právníků a soudců, smlouvy s kličkama a pokud možno do "smlouvy" zakomponovat nějakej ojeb. Názorná ukázka jsou veškerý pojišťovny.
Peníze jsou sice starší než já :lol , ale dokud byly v hmotné podobě, tak se s nima takový "kouzla" (půjčím ti to, co sám nemám, a pak za to půjčení toho, co nemám, chci úrok!) nedaly dělat. A to není zas tak dávno. Nediskutuju o věcech jako úrok (ale ne lichva) protože abych ti půjčil něco co mě stálo úsilí to získat, si zasluhuje odměnu. Ale sprosťárna je půjčit peníze se stoprocentním úrokem na měsic, a zneužít něčí nouze. A tak dál. Ale tohle se už dnes nenosí, viz předchozí příspěvky.
Pár drobných, ještě s velkým rizikem, který vyobchoduje Rkiwi za špatnou věc nepovažuju, ale kdyby s podobným úsilím udělal z 200E za den 2000E, tak už by to pro mě bylo na hranici podvodu. Vždycky je potřeba si uvědomit, že existuje ta druhá strana, která dala 2000E a nemá z nich nic, nebo z investice zůstalo 10% v lepším případě... Ale opět, tahle společnost se tímhle heslem prostě neřídí, a proto skončí, pravděpodobně nepěkně, otázka je jak moc...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od Matess »

Podle mě si trošku sám protiřečíš... získané peníze na burze jak to dělá rottenkiwi jsou právě na úkor něčího zisku. Pokud se bavíme o získání peněz v dlouhém časovém horizontu, tak tam do toho hraje hodně věcí, ale pokud se bavíme o získání peníze spekulací, tak tam je to právě nejčastější příjem díky tomu, že někdo prodělal...

Ale jinak s tebou souhlasím... burza je asi největší průser dnešní doby. Půjčování neexistujících peněz je cesta k inflaci (není v zájmu nikoho aby někdo držel peníze) a cesta k nastartování ekonomiky. Na jednu stranu je to ujeté... na druhou to nějak funguje.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od dracekvo »

Burza jako taková není až špatný nápad. Špatné je provedení burzy v dešní době. Původní účel byl obchodování ve velkém. Nebylo tak kvůli pšenici potřeba obcházet a domlouvat se třeba s dvaceti sedlákama. Prostě stačilo potřebný objem koupit na burze.

To že peníze nejsou kryté zlatem, že se půjčované peníze generují z jiných půjčených peněz, inflace. Tak za to můžou pouze vlády a banky. Všechny peníze na světě už jsou jen flat. Tzn. že to jsou barevné papírky o kterých někdo tvrdí že mají nějakou cenu a zbytek lidí tomu věří. Až přestanou věřit, budou z toho jen barevné papírky.
Viz třeba Venezuela.

Já osobně si na důchod šetřím ve stříbru :)
honzasl
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 10:25 pm
Reputace: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od honzasl »

kodl69 píše:Burza je od roku 1531 https://cs.wikipedia.org/wiki/Burza.
A ze staré doby třeba proto, že když se s někým na něčem domluvím, tak nepotřebuju hromadu právníků a soudců, smlouvy s kličkama a pokud možno do "smlouvy" zakomponovat nějakej ojeb.
Podvod je podvod. Pokud vás někdo chce podvést - udělá to. Na to nepoůžou paragrafy, na to fungovalo(je) jen desatero.
Peníze jsou sice starší než já :lol , ale dokud byly v hmotné podobě, tak se s nima takový "kouzla" (půjčím ti to, co sám nemám, a pak za to půjčení toho, co nemám, chci úrok!) nedaly dělat. A to není zas tak dávno.
Směnka je tady už pěkných pár set let - a vždycky to byl jen kus papíru. Napodobit podpis a otisknout pečeť. Stačí si přečíst Hrabětě Monte Christo, jak se mstil, všechno bezhotovostně. A použil i fake news, všechno už tu bylo.
Ale sprosťárna je půjčit peníze se stoprocentním úrokem na měsic, a zneužít něčí nouze. A tak dál. Ale tohle se už dnes nenosí, viz předchozí příspěvky.
Trestní zákoník na to stále pamatuje.
Vždycky je potřeba si uvědomit, že existuje ta druhá strana, která dala 2000E a nemá z nich nic, nebo z investice zůstalo 10% v lepším případě...
Akciová burza funguje na principu víry a důvěry. Investor pujčuje peníze firmě, která prodává svůj podíl a doufá, že firma bude vydělávat, vyplatí dividendy a hodnota akcie vzroste. Vždycky tam bude riziko, že důvěru někdo zklame. Můžu vydělat i prodělat.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
Pan Taum
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputace: 25

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od Pan Taum »

dracekvo píše: Viz třeba Venezuela.

Já osobně si na důchod šetřím ve stříbru :)

http://cervenym.sweb.cz/venezuela/
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od Matess »

pěkně napsané... zajímavé čtení.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od mypower.cz »

kodl69 píše:Pár drobných, ještě s velkým rizikem, který vyobchoduje Rkiwi za špatnou věc nepovažuju, ale kdyby s podobným úsilím udělal z 200E za den 2000E, tak už by to pro mě bylo na hranici podvodu. Vždycky je potřeba si uvědomit, že existuje ta druhá strana, která dala 2000E a nemá z nich nic, nebo z investice zůstalo 10% v lepším případě...
Jen takova filosoficka otazka, nebo mozna dve. Jake mnozstvi vydelku na zmene ceny jakekoliv komodity je za hranici podvodu a jake jeste ne?

No a ta druha je takova teoretickofilisoficka... cena je proste takova za jakou je ochoten nekdo prodat a jiny koupit. Kde je vniman podvod v tom, kdyz jeden den je cena 200 kdy nakoupim, druhy den 2000 kdy prodam? Je tam v kodlove odpovedi takovy naznak ze se jedna zasadne o dlouhodobe investice kdy cena klesne a drziteli to rve zily. Na druhou stranu scenar muze byt i takovy ze ja koupim za 200E 1BTC, prodam nekomu nasledujici den 1BTC za 2000E. V tu chvili ale bude na burze orderbook plny poptavek za cenu za BTC kolem 2000, mozna 1950 a min, vic rozhodne ne. V nabidce prodeje bude 2000.1 a vice, rozhodne ne mene. Pak by se stretla poptavka s nabidkou a byla by okamzite likvidovana (kupujici by koupil a prodavajici by poptal). To znamena jedno a to ze nekdo a spousta dalsich jsou ochotni za danou cenu zcela dobrovolne koupit. Muze se jednat o libovolny duvod.

Napriklad cinsky obcan chce svemu brachovi do USA poslat penize. Na burze ma 2000USD a nemuze je skrze mistni politicke restrikce vybrat v USD ale muze za ne nakoupit BTC a poslat je brachovi na jeho BTC penezenku kde on si je z USA muze z burzy poslat na USA bankovni ucet. Zajde na kraken.com (BTC/USD burza) a koupi za 2000USD. V tu chvili ja jsem v orderbooku jediny kdo nabizi 1BTC za 2000USD, za mnou je nejakych 5BTC za 2001USD. Cinan tedy koupi, za sve na burze ulozene USD 1 BTC shodou okolnosti odeme, ani nevi ze jsem to ja a posila brachovi 1BTC na jeho penezenku. Bracha na burze prodava za 2006USD, protoze cena se jeste o neco zvedla a zaplati se mu tak poplatky na burze. Ma tedy 2001USD a penize prevedeny. Ani cinana, ani brachu netrapi fakt, ze cena se zvedla z 200 na 2000 v dobe kdy jsem ja nakupoval.

Po pohledu na grafy zjistime ze cena se zas tak z hodiny na hodinu dramaticky obvykle nemeni. Jo jsou vyjimky, ale v takovych situacich se cena zase docela rychle vrati, protoze se znovu doplni orderbook. Bud na jednu stranu, tedy probehl nakup, nebo na druhou stranu, tedy probehl prodej velkeho mnozstvi komodity nebo penez, nejaka velka ryba zainvestovala a vyprazdnila orderbook.

Varianta je ze ten BTC odeme koupi vice lidi treba 5 lidi po 0.2BTC. Jeden z nich muze byt klidne rottenkiwi a proda hned jak bude cena na 2500 (muze trvat den, mesic, nebo taky 10 let, to uz je riziko) a ma 500*0.2= Cena vzroste o par procent zisk, rovnych 100, at uz ecek nebo dolaru. Kdyz cena klesne, je jeho 400USD za ktere koupil cast meho BTC, konkretne 0.2BTC ted o neco mensi, coz nemusi byt dlouho a muze se to zhoupnout do zisku, nebo taky ne a muze se to prohloubit do jeste vetsi ztraty. S tim by ale investor mel pocitat. To je ale proste holt riziko. A tahle mena je rizikova a nikdo netvrdi opak.

Kdyz koupim akcie Facebooku, kde mam jistotu ze FB nespacha nejaky pruser a cena klesne dramaticky? Je to pak podvod taky?

V pripade dlouhodobeho drzitele je potreba se v tom orientovat a nenakupovat na vrchu a panicky neprodavat dole. To samozrejme ale kazdy dela zcela dobrovolne a nikdo nikoho do toho nenuti. Vsude se pise ze je potreba investovat do krypta pouze ty penize, o ktere muzeme prijit a zadny osobni problemy nam to nezpusobi. Tedy v zadnem pripade treba vzit si na krypto pujcku. To je mega blbost samozrejme. To je jak vzit si pujcku a jit s tim do kasina.

Taky tyhle silene vykyvy mohou vzniknout tak, ze cena je 2000. Nejaka velka ryba nakoupi za mastne prachy, cimz vyzere orderbook a lizne mou neskutecnou poptavku po BTC za 200. Mam BTC za 200 a cena se vcelku rychle doplni na beznou cenu, pac nikdo neni ochoten prodat za 200 BTC v momente kdy ostatni nabizi za 2000, ze ano, to by byla blbost. Nakupy se tedy casem doplni a kazdy chce koupit za co nejnizsi cenu. Takze se orderbook opet doplni a nekdo koupi za 1950, coz bude tesne pod 2000 prodejem. A je opet vyvazena nabidka a poptavka. Nejaky stastlivec diky velke rybe koupil za 200 a muze ted s klidem behem klidne 20ti minut prodat opet za 2000, kdyz to nekdo koupi. I to se deje na nekterych burzach.

No co je ale pointa tohohle meho sahodlouheho psani. Kde je tam vlastne konkretne ten podvod?
Matess
Příspěvky: 1506
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Reputace: 158
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od Matess »

to co popisujes se uz moc nedeje... na tohle reaguji roboti obchodujici mezi burzama...

Kdyz je to na jedne levnejsi jak na druhe, tak se provede ve stejnou dobu na 2 mistech transakce a vyrovna se to. Programovanim robotu se dost lidi prizivuje...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od mypower.cz »

Matess píše:to co popisujes se uz moc nedeje... na tohle reaguji roboti obchodujici mezi burzama...

Kdyz je to na jedne levnejsi jak na druhe, tak se provede ve stejnou dobu na 2 mistech transakce a vyrovna se to. Programovanim robotu se dost lidi prizivuje...
tomu se rika arbitraz a to je zas neco uplne jineho

Pokud se jedna o dump dolu (i nahoru) na jedne burze, ostatnich se to nemusi dotknout. Maji treba vetsi objemy v orderbooku nez ta, na ktere se to zhouplo. A ta zhoupnuta se zase vrati do normalu. Protoze se lidi v orderbooku zacnou jakoby predhanet s "lepsimi nabidkami". Prodej za min (nalakani kupce), nebo nakup za vic (nalakani prodejce).
katous1112
Příspěvky: 3
Registrován: úte led 30, 2018 5:38 pm
Reputace: -1

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od katous1112 »

Bitcoinu se poslední rok moc nedaří. Četli jste nějaké zajímavé prognózy, co by nasvědčovaly, že kurzu půjde nahoru? Já už teda delší dobu do bitoinu neinvestuji, dřív jsme ho i těžili, ale to už se teď také nevyplácí.
Existují nějaké nové krypto, do kterých investujete? Co třeba LRM Coin nebo ILCoin?
Moje peněženka je zatím plná XRP a etherea, ale uvažuji si obstarat ještě pár dalších z top 10: https://finex.cz/rubrika/kryptomeny/
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od mypower.cz »

katous1112 píše:Četli jste nějaké zajímavé prognózy, co by nasvědčovaly, že kurzu půjde nahoru?
https://btctip.cz/kurz-bitcoinu-analyza ... -se-trend/
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am
Reputace: 28

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od matobabetak »

ja mam asi 1000e v BTC a ETH, ale neplanujem predavat iba dalej hromadim z maleho rigu. predpovede su od takch ze btc padne az po 100 000e ...uvidime, ale technolgia sa zacina pouzivat vo velkych projektoch, dobre novinky su na www.kryptomagazin.sk
len zacinaju aj vlady ozivat a chceli by zdanovat
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Dnes nám to pekne poskočilo: / bude na 2 ::pv:: / :)
Přílohy
LTC_COINmarket.png
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od mypower.cz »

rottenkiwi píše:Dnes nám to pekne poskočilo: / bude na 2 ::pv:: / :)
Konec dna? Ze by? Vsechno se tak nejak zveda jak tak sleduju :))
Posledni moznost koupit ve vyprodeji nez to vyleti "to the moon" :D .

Dle predikci na netu sleduju neco koncem pristiho roku (2019). Jeste vetsiho nez koncem minuleho roku (2017 BTC za 19000E, LTC za 300E a podobne prasarny).

Ale kdo vi. Muze byt taky vse jinak :))
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Pekne to šlo hore. A dnes ETH na 150 USDT, nedávno bolo na 82 USDT.
Přílohy
binance_19122018_1449.png
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
shuty
Příspěvky: 691
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm
Reputace: 52

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od shuty »

jeden kolegov znami tazil ETH na siestich grafikach rx580 a za cca pol roka natazil tak 2 ETH. ked si zoberiem ze jedna grafika stoji cez 200eur a ta elektrika...
no ak by aj elektrika bola z panelov aj tak sa v tom trosku stracam.
Skusil som na mojej jednej grafike rx570 tazit ZEC ale nebolo to bohvie co, teraz som dal tazit Monero, to vyzera lepsie ale aj tak ziadna slava...

co tazite vy ostatni a aky mate hardware?
**********
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•5kWh LiFePo4•
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od dumi »

Tezim Monero. Na CPU FX cislo nevim + nvidia GTX 1050Ti a pak na ntb kde mam ryzen 5 a RX570, pak naky servery s Xeonem a tak. Uvidime.jeatli to k necemu bude.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Bitcoin - měna nezávislého člověka

Příspěvek od rottenkiwi »

Dnes nám to ide pekne hore:
Přílohy
trx_ada_10012019.png
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.

Odpovědět