Počasí

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Počasí

Příspěvek od kybos »

střídač_N píše:Určitě to však nepůjde současnou zavedenou cestou.
https://www.tzb-info.cz/ceny-paliv-a-en ... dodavatelu
Tento článek naznačuje, jakou cestou to půjde.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Počasí

Příspěvek od střídač_N »

kybos píše:... myslím si, že zde není na místě tak kategorické hodnocení.........
Nikdo mne nemůže podezírat z NEfandovství pro FVE. Vcelku jsem do toho dost investoval, někdy velkoryse až nerozvážné, ale vždy tak nějak k dobru věci.
Předpokládal jsem že jsme nad věcí a drobná nadsázka snad nikoho nemakrkne ( abrams).

Pokud půjdeme k věci, budeme se muset ptát zdali je tvrzení "D25d je lepší než FVE" pravdivé, nebo ne. Matematika díky bohu nezná nějakou fandovskou korektnost, tudíž výsledek je jednoznačný. Tvrzení je za současných cenových podmínek pravdivé.
Nehodlám si nasazovat růžové brýle FVE mámení.
Již v minulosti jsme se přeli zdali je smyslem FVE ušetřit, nebo platit co nejméně. Pokud bych bral tuto logiku doslova a v realitě, tak nejméně zaplatím, pokud si baterku vůbec nekoupím. Pokud jsem si již koupil, pak chci již platit co nejméně. Potud alespoň má logika.
Tudíž nabíjení baterky v nízkém tarifu mi přijde jako: když už jsem za tu baterku dal nehorázně peněz, tak nějaká ta koruna navíc mne již nezabije.

Cena elektřiny v budoucnu.

Pokud mne nějaká monopolní firma v součinnosti se státem utvrzuje v tom, že cena elektřina poroste, má to jediný důvod. Chtějí mne pořádně ojebat. Je to taková dělostřelecká příprava na to, aby byl lid svolný s dostavbou jaderek s tím, že když se to nezdaří, a ono se to určitě nezdaří, (bude to proklatě drahé, protože terorismus a mnoho dalších výmluv), stejně to chtěli, tak ať ten plebs to i zaplatí. Pevně věřím, že se německý model prosadí a k dostavbám jaderek nedojde.

Děkuji za pochopení a těšíme se na senzačně převratné novinky .(abrams)

Politická reprezentace si dává za cíl omezovat CO2 a to politickými kroky. Zatím to nikde nezabralo, ale asi EU je jiná liga a konečně se to podaří.
Zatím můžeme stabilizovat kmitočet jen točivými stroji. Nevím, ale točivý stroj rozvoji FVE případně akumulace nepomůže. Zatím stát (ERU) a velcí hráči, vlastnící točivých strojů velice dobře odolávají, jen trošičku povolit něco jiného. V tomto případě se ani já se svoji kapacitou nemohu stabilizace kmitočtu účasnit i kdybych se na hlavu stavěl. Dovedu si představit, že decentralizovaná stabilizace kmitočtu velký počtem stabilizací by byla nanejvýš přínosná.
Máme poměrně složitou stavbu ceny elektřiny což pro teto povídání není podstatné. Podstatné je, že se stát (ERU) a velcí hráči rozhodli, že nějaké tarifikační elektroměry nebudou, protože by to škodilo velkému kšeftu a to stát (ERU) a velcí hráči za žádných okolností nechtějí.

No a tak bychom ve své podstatě mohli pokračovat do nekonečna, s jednou drobností, bez výsledku.

Zkusme o těch věcech víc přemýšlet a nehledat nepřítele tam, kde není.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Počasí

Příspěvek od střídač_N »

kybos píše:....Tento článek naznačuje, jakou cestou to půjde.....
Již asi deset roků všude kde se objevují obavy o hrozivou inflaci, sděluji, že inflace nemůže nastat neb k tomu nejsou dány podmínky. Dokonce tvrdím, že i když statistický úřad vyhlašuje úroveň inflace a ČNB inflaci cílí k těm dvěma procentům, tak ve skutečnost žádná inflace není. Nezajímá mně, že zdražila lokomotiva, nehodlám si ji koupit ani jezdit dráhami.
Rostou ceny bytů, chudáci, co si berou v současnosti hypotéky, dopadnou jak američani, ale to jsme dost mimo.

Dovolím si tedy i zde prorokovat, že cena elektřiny bude jen a jen klesat.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 426
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Počasí

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

další reaktory se u nás stavět budou na 94,7% .
1) Němci se plánovaným odstavením svých atomek stanou z vývozců el. dovozci el. .
2) dodnes je celá roční výroba Tunelína prodávána do Německa a Rakouska což ČEZ neopustí .
3) postupným dosloužením Dukovan by ČEZ neměl co prodávat .
4) nevyhnutelným dosloužením huhelných elektráren se i ČEZko stane dovozcem el. .

ČEZ chce další bloky , o tom žádná . Avšak dodnes není určeno kdy , kdo , jak a za kolik . ČEZ stavbu platit nechce , chce jen užívat a rejžovat . Vláda se bojí rozhodnou bo to bude její konec .

(ne)zdražování ? O tom nerozhoduje "volný trh" , nýbrž závislé ERU s kumpány .
2015 - 165Kč / 0,000MWh / 1měcíc
2016 - 172Kč / 0,000MWh / 1měsíc
2017 - 180Kč / 0,000MWh / 1měsíc
2018 - 185Kč / 0,000MWh / 1měsíc ...

Pro FVE systémy toto bude jen dobře :yes:

Střídači - nadsázku jsem teda necítil :sm1: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Počasí

Příspěvek od kybos »

střídač_N píše: Pokud půjdeme k věci, budeme se muset ptát zdali je tvrzení "D25d je lepší než FVE" pravdivé, nebo ne. Matematika díky bohu nezná nějakou fandovskou korektnost, tudíž výsledek je jednoznačný. Tvrzení je za současných cenových podmínek pravdivé.
Střídači, není to tak dávno, kdy jsi tvrdil, že tarif D25d je pro průměrnou spotřebu nevýhodný:
střídač_N píše: Tudíž pro průměrnou spotřebu je tarif D25d nevýhodný. Tento předpoklad by platil pro víc jak asi!!!! 5MWh.
Zajímalo by mne, zda jsi své tvrzení přehodnotil, nebo zda se natolik změnily podmínky (spotřeba, ceny na trhu...), že nyní už "je tarif D25d lepší.
Rád bych si k tomu přečetl nějaké jednoznačné matematické oddůvodnění, abychom tu "nemlátili jen prázdnou slámu".
A nejlépe pro ostatní čtenáře s uvažovanou strukturou spotřeby, jejím časovým rozdělením dle příslušných tarifních pásem (VT,NT) i s odkazy na aktuální (nebo lépe závazné budoucí) ceny energie.
A tvrzení o bateriích by bylo vhodné také podložit nějakým výpočtem. Vzhledem k tomu, že souhlasím s tvým tvrzením, že "Pokud koupím nové baterky, nikdy!!!!! se nezaplatí", tak zkus do výpočtu zahrnout třeba ojeté baterie z místních zdrojů https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 149#p72750.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Počasí

Příspěvek od kodl69 »

Inflace není? A kolik let jsi nebyl kupovat jídlo? A kolik se platí za vodný a stočný, každej rok míň ? pozoruju meziroční nárůst blížící se 10% posledních 10 let. Z jinýho soudku, kupoval jsem na motorku nějaký těsnění, a na webu jsem našel návod, jak na to, a že stojí 470Kč, před 10-ti lety jsem to tak nějak kupoval, a teď 650Kč "ve slevě". Taky mi to na ty 2% ročně nějak nevychází.
Spotřební zboží se snaží tvářit, že je pořád lepší a lepší za míň peněz, ale opak je pravdou, většina krámů stěží vydrží záruku, což před 20-ti lety byla doména nejlevnějších shitů, a ne "značkovýho" zboží, takže v tomhle bych hledal tu inflaci, o autech se raděj nebudu ani ropzepisovat.
Ale o počasí to jistě není, dnes mám špičku skoro 0.5kW/kWp, škoda, že jenom 20 minut. Ale to odpolední oteplení na letní teploty mě fakt překvapilo, ještě teď je venku cca 15°C.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Počasí

Příspěvek od mypower.cz »

Ty jo nejaka navratnost zase :)) Kuci ja to vidim tak...

U me doslo v jistem obdobi k vypadku prijmu. Kdybych si za doby tehdy jeste funkcniho podnikani nekoupil FVE za silene a naprosto nevratne penize (tehda 170 tacu za 800Wp), tak by
- Mypower chcipnul,
- ja bych si nerozsvitil,
- nevypral,
- neuvaril,
- nenacerpal a
- neohral vodu,
- neposlechl muziku,
- nemohl shanet ksefty, nejel by net
- nemohl delat ksefty, nebylo by na cem
- dostal se do dluhu jako prase na penale z nezaplacene elektriky z DS, vypalneho od exekurtora a podobnych dacanů a
- nakonec se mozna i obesil jak jeden soused, ktery mel na el. dluh uz 70000 a z jistych duvodu určité i mozna financni negramotnosti se z toho uz nedostal.

== 11 megasraček koncicich mozna i extremnim osobnim pruserem.

Pro me osobne nejaka navratnost po tehle me zkusenosti uz nehraje roli. Absolutne totalne je mi to FUK. Na svete jsou mnohem dulezitejsi veci nez nejaka navratnost. Leckdo pochopi az v konkretnim case. Uz ted kdyz bydlim v panelaku, mi jako ukazka zavislosti na cetralizaci staci manyry mistni Brnenske teplarny, ktera zapina topeni kdy uzna za vhodne. Zatahnu tedy na vikend topeni z duvodu uspor a po vikendu kdyz clovek vecer prijede, tak otevre kohoutek od topeni a ono nic. Kuwa co toto ma znamenat? Strategie teplarny, kterou v tom vidim ja je ze mam mit zapnute topeni cely vikend (nekdy treba i 14 dnu) kdyz na byte nejsem a plytvat jako prase abych kdyz prijedu, mel vytopeno. Chapu ze na DS se toto nedeje, elektrika jede porad. Ale kde mame ten komfort one centralizace? Nikde. Centralni teplarna si dela co se ji zlibi nebo co ji prijde vyhodne a ne to co klient potrebuje. Totez tu casto ctu o domech, kde prvni vichrice, snehova kalamita, nebo podobny projev prirody znamena ze dany dum je bez elektriky. Tam nejaka navratnost stejne tak nehraje roli a prevazuji mnohem dulezitejsi duvody.

Samozrejme chapu ze leckdo to muze vnimat jinak. Nema-li navic podobnou zkusenost. Prijde mi ale, ze videt ve FVE jen navratnost a kolik to usetri a proste jen penize je hodne omezene. Asi jak nepatrny prouzek viditelneho svetla v celem frekvencnim elektromagnetickem spektru od radiovych vln po gama zareni.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Počasí

Příspěvek od střídač_N »

abrams píše:....další reaktory se u nás stavět budou na 94,7% ..............
Již velký vojevůdce soudruh Stalin věděl, že jsou záměry a okolnosti, přitom okolnosti jsou silnější než záměry.

Záměr je, přesvědčit obyvatele ČR s dostavbou jaderek a aby to taky i zatáhli. Politici by sbírali body a určitě i nějakou tu doživotní trafičku by přijali. ČEZ by se zbavil nejistoty z budoucnosti s tím, že pokud by se to zdařilo, zisky sen a jen pohnou. K tomu je potřeba vyvolat malý strach. Ten se vyvolá tím, že v nedalekém, to je podstatné, budoucnu bude nedostatek elektřiny, pohltí nás oteplování a podobné gumové dogmatické povídačky. Zatím to moc nezabírá, ale jsme na začátku, tudíž ano, hodně se pro to udělá aby se pár miliard utratilo tím správným směrem.

Posléze se dostaví jako vždy okolnosti. Sám velký a nejlepší podnikatel soudruh Babiš, nás již dnes ujišťuje, že tou největší hrozbou je terorismus. Jaderná elektrárna a terorizmus jaksi nejdou dohromady. Toto bude za pár let první okolnost jež nahlodá záměr. Druhou ránou záměru bude uspění Němců s jejich energetickou koncepcí.
Nechci Němce nějak vychvalovat, ale pokud Němec začne něco dělat, dělá to s precizností a zarputilostí jež vždy slaví úspěch.
Před léty vstoupil Mercedes do F1 a hrdě prohlásil, že se za dva roky stanou mistry světa. Sešel se jeden rok s druhým a stalo se. A jistě připustíme, že F1 je těžká disciplína. VW vstoupil do rally sportu a uspěl. Opět discipliny navýsost jen pro vyvolené. VW vstoupil do rallycrosu a uspěl.
Postavit les větrníků a pole panelů a spřáhnout to s baterkami, je úkol o několik řádu menší než uspět v F1.
Německo vstoupilo do ekologické energie a nepochybuji, že uspěje. Bude to hodně mnoho stát, jistě budou po cestě i nezdary, ale uspějí.
Těch okolností vyvstane ještě dost aby se záměr v čase plně rozplynul.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí

Příspěvek od ota »

ota píše:Prepnul jsem na DS, nabíjím a čekám na blackout po vichřici zítra.
Včera večer blik, blik, strom přes dráty a blackout až do rána široko daleko. Ve městě prý svítí jen JZD s bioplynkou.

Natopený kotel, rozdělaná práce v PC, vypnutý měnič.
Takže rychle do špajzu k elektrárně, nahodit měnič, baterky ukazují 25%, na to do rána vydržíme.
Ráno je jasno takže jedem na FV

Když se tu bavíme o penězích, kolik stojí vyhrabat a vychladit kotel?
- popelem zaprášená kotelna
- špinavý oblečení
- zaprášený plíce a inhalátor na astma
- noc bez topení
- stres z mimořádné situace kterou musím řešit
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Počasí

Příspěvek od dracekvo »

No jo, ale zase kdyby jsi nedal 170 táců do elektrárny, tak by jsi měl úspory na dobu nouze :)

Podle mě tu zbytečně řešíte blbosti.
Prostě jednoduše řečeno. Pokud máte DS, tak se vám téměř nikdy FVE nevyplatí vyjádřeno čistě v penězích. Obzvlášť pokud budete mít baterie.
Jiná situace může být u lidí bez přípojky, kde by jeji vybudování stálo desetitisíce.

2. Je to váš koníček? baví vás to, Vypadla u vás elektřina a díky VFE jede váš baráček téměř bez omezení dále? Platíte méně ČEZu? Tak už se vám elektrárna vyplatila.
A je myslím zbytečné se tu kvůli tomu hádat. Neb né každý přepočítává vše jen na peníze. Pro každého bude mít přidaná užitná hodnota ostrovní VFE cenu úplně jinou.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Počasí

Příspěvek od kybos »

ota píše:
Když se tu bavíme o penězích, kolik stojí vyhrabat a vychladit kotel?
- popelem zaprášená kotelna
- špinavý oblečení
- zaprášený plíce a inhalátor na astma
- noc bez topení
- stres z mimořádné situace kterou musím řešit
Na to je přece minimálně několik nestresujících řešení:
a) Dochlazovací smyčka z vodovodu nebo z natlačené expanzní nádrže
b) Oběhové čerpadlo na DC
c) Záložní zdroj pro běžné oběhové čerpadlo
d) Hydraulicky řízená dusivka
e) Samotížný oběh topné vody
f) Přestat topit spalováním fosílií a přejít na TČ - po výpadku vypne a při vhodném poměru ztrát/akumulace objektu zjistíš výpadek topení až za desítky hodin.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Počasí

Příspěvek od dracekvo »

a) nestresující pro mě, ale nic příjemného pro kotel. Dochlazovací smyčka je nouzové řešení. Kotli to moc neprosspívá, když se do něj začně pouštět chladná voda z řádu. Navíc né každý má možnost odpadu ze sklepa.
b) zbytečné/drahé
c) za mě nejrozumnější řešení
d) neznám
e) né pro každého, těžko budu předělávat stávající topení jen kvůli výpadku el.
f) né pro každého, pro můj dům absolutně nepoužitelné
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Reputace: 72
Bydliště:

Re: Počasí

Příspěvek od goodbie »

kybos píše:
ota píše:
Když se tu bavíme o penězích, kolik stojí vyhrabat a vychladit kotel?
- popelem zaprášená kotelna
- špinavý oblečení
- zaprášený plíce a inhalátor na astma
- noc bez topení
- stres z mimořádné situace kterou musím řešit
Na to je přece minimálně několik nestresujících řešení:
a) Dochlazovací smyčka z vodovodu nebo z natlačené expanzní nádrže
b) Oběhové čerpadlo na DC
c) Záložní zdroj pro běžné oběhové čerpadlo
d) Hydraulicky řízená dusivka
e) Samotížný oběh topné vody
f) Přestat topit spalováním fosílií a přejít na TČ - po výpadku vypne a při vhodném poměru ztrát/akumulace objektu zjistíš výpadek topení až za desítky hodin.
a to je kotel z jakého století??můj kotel po výpadku elektřiny přestane topit a to taky potřebuje uhlí,takže se mě ta tvoje abeceda problémů vůbec netýká :lol: ale jelikož ho napájí fve tak ani to vlastně nehrozí :yes:
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Počasí

Příspěvek od kybos »

dracekvo píše: d) neznám
Třeba tady:https://eshop.panfitinka.cz/p/regulus-r ... hmEALw_wcB
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: Počasí

Příspěvek od dracekvo »

Jo aha. tak to mám u kotle. Zatím mám samotíž, ale ze zkušenosti řeknu, že toto není řešení. Protože to není schopno kotel uhasit tak rychle, aby nedoško k havárce pokud by přestala najednou fungovat cirkulace.
Příští léto budu přecházet na nucený oběh a budu tam dávat UPS přímo k čerpadlu. Pro klid duše. Ani to, že mám VFE mi nedává jistotu. Může se stát cokoliv, třeba právě závada na VFE, která způsobí výpadek v celém domě.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2699
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Reputace: 490
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Počasí

Příspěvek od kybos »

Já jsem podobný regulátor používal k plné spokojenosti asi 15 let. Byl schopen omezit výkon plně roztopeného kotle do pěti minut na cca 10%. V té době stihla teplota vystoupat z 80°C na 105°C, což podpořilo samotížný oběh a mohl jsem si dovolit naložit na plno a jít spát bez obav z havárie. Je ale nutno mít v pořádku všechna těsnění, aby kotel neměl falešný tah a zavření klapky přívodního vzduchu mělo požadovaný účinek.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Reputace: 85
Bydliště: Rosovice

Re: Počasí

Příspěvek od Jozef51 »

e) Samotížný oběh topné vody
Kybos, mam staru ocelovu samotiazku a na zdesenie projektanta som sa rozhodol po 20-tich rokoch praxe - ju uchovat. A to najma kvoli bezpecnosti. Ked som mu dokazal, ze jeho projekt inovacie otopneho systemu ma v sebe zakomponovanu dost katastroficku destrukciu tohto systemu tak si vypytal zan 5tis a povedal. ze na viac uz nema cas.
Mam novy projekt kde su uchovane stare 2-3" trubky ktore havarijne ucpat asi nie je celkom realne a radiatory bez problemov rozptylia tych 50kWh v nasypke. Mam problem zohnat remeselnika ktory by to vsetko dal dohromady. Takze show pokracuje.
jahodovák
Příspěvky: 1913
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Reputace: 216
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Počasí

Příspěvek od jahodovák »

Já jsem si kvůli tomu,že dříve byla čerpadla hlučnější vykopal sklep pod barákem a tam umístil kotel,takže jsem topení předělal na samotíž.Jelikož se nedal sehnat ani topenář,mám do dnes topení sešroubované z vodovodních trubek pracuje to bez problémů hoooodně dlouho.U syna při předělávání topení jsem použil na rozvod měd,má to výhodu že se to dá udělat bez problémů i svépomocí.Spojení kotel akumulační nádrž je samotížná a zbytek čerpadlem.pokud je projekt neměl by být problém měd pájet.Pokud to náhodou někde sákne,není problém spoj znovu rozpájet a po očištění znova zapájet.Pravda,trvá mi to déle než topenářům ale mohu si to udělat kdy potřebuji a ne čekataž budou mít čas.Takže díky samotíži mě výpadky proudu ani moc nezajímají.Od doby co mám fotovoltaiku to větčinou ani nezaregistruji.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Počasí

Příspěvek od mypower.cz »

dracekvo píše:No jo, ale zase kdyby jsi nedal 170 táců do elektrárny, tak by jsi měl úspory na dobu nouze :)
Jen drobnost k tomuhle ... v mem konkretnim pripade bych si jako druhou variantu mohl ke sve trvale obyvatelne chate nechat natahnout za stejnou castku elektriku z DS a v naslednem vypadku prijmu bych dopadl tak jak jsem popisoval v 11 bodech. Tudiz jsem rad, ze jsem se rozhodnul jinak, tedy pro FVE.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí

Příspěvek od ota »

dracekvo píše:No jo, ale zase kdyby jsi nedal 170 táců do elektrárny, tak by jsi měl úspory na dobu nouze :)
U mě je to přesně obráceně. Udělal jsem si elektrárnu abych měl úspory v dobách nouze.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek