Ostrov pro RD

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od dumi »

Kolik dni v roce je -16? 10-12? pokud nebydlis v krkonosich nebo na vysocine, tak se ti investice do zeme/voda zbytecne prodrazi a navvratnost je podstatne horsi. Tyto systemy bejvaji podstatne drazsi. Kdyby to bylo tak na prd tak vetsina TC co se instaluje nebude vzduch voda.

- Jednoduchost instalace.
- nizsi cena
- ucinnost jen o trosku mensi. kdyz vezmes celorocni, protoze treba ohrivas i vodu a temperujes vice nez polovinu roku, tak ti vyjde lip vzduch/voda.

nechat udelat vrt sotji podobne jako cela technologie TC, pokdu nemas vlastni vrtaci soupravu. v obyc studni zas nebudes mit dost energie na celou zimu, takze studna vetsinou nestaci.

Kolektor na zahradu je relativne levnej, ale jeste v cervnu tam pak umi lezet snih :-)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
FoByCZ
Příspěvky: 21
Registrován: sob říj 06, 2018 6:42 am
Reputace: 2
Bydliště: Nový Jičín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od FoByCZ »

Omlouvám se, ale tady neřešíme návratnost, jelikož není s čím porovnat. Co řeším je provozní náročnost, nebo dlouhodobá spotřeba celého systému vytápění. Co se týká jednoduchosti a spolehlivosti, tak jsou na tom všechny TČ zhruba stejně.

Věřím, že Tobě Tvé čerpadlo slouží dobře, ale já mám jiné požadavky, a tím bych to uzavřel. Kdybych řešil primárně kolik stojí první vybavení domu a jeho postavení, tak zůstanu v městském bytě. A víc bych to nerozváděl, protože si myslím, že je to už trochu offtopic.
svango
Příspěvky: 169
Registrován: čtv dub 12, 2018 2:44 pm
Reputace: 9
Bydliště: Trencin

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od svango »

Ahoj,
je to vsetko pekne premyslene. Ak sa vratim k povodnej otazke co si nacrtol na zaciatku, vidim ze riesis hlavne baterie a ich rozsiritelnost, skus sa pozriet na bateriove packy (racky). Trebars Pylontech, Genz, Simplyphi a podobne, trebars "Pylon US 2000B" je 24V modul ktory sa da rozsirovat celkom pohodlne a za rozumne peniaze.

Ako tu uz niekto pisal, videl by som risk v tej krytine, je to pekne, ale mnozstvo spojov je trochu prehnane. Naviac ak to ma taky skvely vlnkovany povrch, tak na tom bude drzat sneh a zamrznuta voda a bude potreba to odstranovat.

Mas nejaky planik k tej stavbe, zaujimalo by to nejednoho z tu pritomnych.

Prajem vela stastia pri realizacii!
FVE1 - 3kW do 48V 7.2kWh LiFe cez 5kW Axpert, FVE2 domcek pre maleho - 0.26kW do 12V 0.5kWh LiFe cez Victron375, termicky ohrev vody 200 l
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm
Reputace: 61

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od ikovlabs »

Nebyl bych si tak jisty tou nizkou cenou TC vzduch/voda proti voda/země.
Sam jsem byl prekvapen ze to je naopak a to jako ze dost (neresim topne klimatizace ale full TC)
Jina věc je ze samozrejme vrt nebo kolektor neco stoji - ale je to vyvazeno stabilnejsim chodem bez namrzani a pod.
S tim sněhem je to blbost - mam kilometr potrubi 1,20 v zemi a snih sleze stejne jako vedle
vk_1
Příspěvky: 295
Registrován: ned čer 28, 2015 7:31 pm
Reputace: 34

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od vk_1 »

Je to zajímavý projekt, jsem velmi zvědavý na zkušenosti po dokončení.
Mně ale přijde zvláštní použít TČ. U ostrovního domu bych čekal spíše peletkový kotel se stirling motorem. Protože s TČ se mi zdá, že prosinec-únor pojede ta LPG centrála velmi často.
Na kolik odhadujete spotřebu toho TČ ve dnech, kdy bude teplota pod nulou? Když počítam TZ 2kW a topný faktor 4, může to být cca 6kWh na den?
Jelikož to bude pasivní dům, ta studna by mohla stačit - předpokládám, že to máte spočítané.

Mimochodem, ostrovnidum.cz sice ze začátku měl panely naplocho na střeše, ale dnes už má ještě další pole polykrystalů na konstrukci na zahradě před domem, které je namířeno na jih, a sklon upraven právě na zimní období. Nedávno o tom byla dokonce reportáž v TV, hledejte.
Prostě když má někdo panely naplocho, v zimě jede elektrocentrála až moc často, to je v ČR prostě fakt.

Držím palce, je to hezký projekt.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 527
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od rva »

Spíš než centrála by byla vhodnější kogenerace. Centrála bude mít účinnost tak 30% a TČ s topným faktorem 3 z elektřiny získá nakonec tolik tepla, jako když by se lpg spalovalo rovnou v kotli.
Takže celá sestava centrála - tepelné čerpadlo jde nahradit jedním hořákem.
Při kogeneraci by se využilo i těch 70% tepla, ale pak zas není potřeba TČ.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od tomas »

FoByCZ píše:Pokud bude vzduch teplejší než voda, tak zase zaúřaduje rekuperace, ktera ten vzduch nažene do domu a tím nebude třeba tolik topit.
To ano, ale v době kdy bude teplota vzduchu pod 8° bude také dostatek energie na pohon tepelné čerpadla?
Jde mi o to, že když nebude el. energie, tak nepojede ani tepelné čerpadlo. Nastartuje se tedy centrála. Účinnost centrál je 12-25% zbytek je odpadní teplo. Centrála tedy vyrábí daleko více tepla než elektřiny. A teď, nebude náhodou přebytek tepla z centrály a tepelné čerpadlo bude v této době stejně ležet ladem?
To tepelné čerpadlo si bude konkurovat s tou centrálou v dodávce tepla právně v těch nejslabších energetických dnech. Centrála bude muset běžet, protože elektřina má přednost, jenže proč tu aktuálně nedostatkovou elektřinu pálit v tepelném čerpadlu kdy je dost odpadního tepla z centrály. A o déle bude muset běžet centrála a o to více odpadního tepla vytvoří.
Klimou (tepelným čerpadlem vzduch/vzduch) se dá zužitkovat i více energie s centrály i ohřátý nízkopotenciální vzduch z jejího okolí i zbytek tepla z výfuku za výměníkem.
A vzduch se dá předehřát v zemním výměníku, alespoň potom nezamrzá rekuperace.
Zkuste si v PVGISu spočítat kolik energie budete mít průměrně denně v každém měsíci
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/ ... map=europe
Potom to porovnejte s tím kolik asi energie budete denně potřebovat > kolik energie bude muset vyrobit centrála > kolik vznikne odpadního tepla > kolik lahví PB budete potřebovat.

Jo a pozor na ty centrály z některých leze 60Hz, možná nějakou invertorovou ty by měli být stabilní. K hodně benzínových centrál se už dají kupit sady pro zemní plyn nebo PB.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
FoByCZ
Příspěvky: 21
Registrován: sob říj 06, 2018 6:42 am
Reputace: 2
Bydliště: Nový Jičín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od FoByCZ »

V podstatě taková kogenerace je v plánu, ale ne jen na centrálu. Veškerá technika bude umístěna v technické mistnosti, která bude obložená po všech stěnách / podlaze / stropě kapilárními rohožemi. A také je v plánu vodní výměník na výfuk z centrály. Tím se bude udržovat provozní teplota techniky v příjemných mezích, a ona déle vydrží. A odpadní teplo se použije tam kde bude potřeba.Také zemní výměník se bude pokládat, když už se budou kopat základy.

S alternativním vytápěním se to má tak: Vše kromě elektřiny vyžaduje pravidelný přísun paliva, které je potřeba shánět, zpracovat a vůbec se o něj prakticky denně starat. Ženu k tomu nedotlačím, a než děti dorostou, tak se budu muset o topení starat já. A já mám dost časově náročnou práci, a to málo volného času bych radši strávil s rodinou, než v kotelně. To radši obětuju pár peněz navíc za flašku plynu, která zajisti dodávku i teplo na stisknutí starteru.

Vím, že to není ideální situace pro FVE, ale beru to jako výzvu. Výzvu v tom, jak moc lze pohodlný městský život přesunout do ostrovu, který ale nebude tolik svázaný vazbou na ideální využití jednotlivých systémů, protože to prostě vyladit nejde. Jde pouze najít nejvhodnější kompromis. Ano, chce to dost náročnou přípravu, co se týká komplexního navržení domu. Instalatér řeší vodu, elektrikář rozvody, atd. Ale tady je třeba řešit všechny inženýrské systémy najednou, což v podstatě nikdo ještě nedělal. Může se stát, že narazím, tak pak není velký problém prostě ten peletkový kotel koupit a nainstalovat, budeme s tím při návrhu technické místnosti počítat. Ale to je až plán C-D. Pokud nic, tak to bude alespoň zkušenost pro komunitu, že měla pravdu. Ale zatím jsem dalek tomu házet pušku do obilí.

Jako vždy u nového a neznámého se objevilo celé spektrum názorů. Za fandění děkuji, za dobré rady také. Děkuji i za negativní postoj, i když se jím nehodlám řídit, ale aspoň vím, s kým se nemá cenu dále o tomto projektu bavit.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od marko250 »

Tady máte roční výrobu(2017/18) 50° orientovaného pole od země,bez zastínění s 20ks/230Wp max.daly 5364W.Zasněžení je z rána chvilkové a u nás né často.Jakmile vyleze slunce tak sníh sjede sám.Panely jsou čisté celý rok,myju je jen jednou.Snadno si tedy přepočtete svou budoucí výrobu na konkrétní dny,podle své orientace střechy a možnosti zisku z ní.
Kdybych chtěl střechu uvedeného typu,striktně bych trval na zaplacení až po ověření jejího udávaného výkonu.Rozdíl při změně elevace jde procentuálně spočíst na dané období. Následně je potřeba centrála na součet nutných souběhů,právě pro to nejhorší zimní období řekněme 14 dnů temna a mrazy kolem -10/-20°C.
03_2018.csv
(18.78 KiB) Staženo 79 x
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od rottenkiwi »

Je tu jeden člen, Youda, ktorý má doma výskumný labák. A my by sme boli veľmi radi,
keby tu bolo tých labákov viac, lebo na chybách sa človek učí, hlavne na tých,čo ho nestoja nič,
lebo na to doplatil ten, čo nepredvídal veci, ktorým nerozumel.

Takže budeme veľmi radi za min. 20 r. report výkonu aspoň nejako overený, ociachovanými
merákmi. Ak to bude projek bez chýb, určite to niekto replikuje na inom mieste.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
FoByCZ
Příspěvky: 21
Registrován: sob říj 06, 2018 6:42 am
Reputace: 2
Bydliště: Nový Jičín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od FoByCZ »

tomas píše: Zkuste si v PVGISu spočítat kolik energie budete mít průměrně denně v každém měsíci
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/ ... map=europe
Potom to porovnejte s tím kolik asi energie budete denně potřebovat > kolik energie bude muset vyrobit centrála > kolik vznikne odpadního tepla > kolik lahví PB budete potřebovat.
Pustil jsem to tam a výsledky nejsou úplně marné: https://imgur.com/a/O60O8Ul



nevím jak moc jsou ty mapy přesné, ale průměr 13kWh/den v prosinci nevypadá nijak tragicky. Jasně, že to neznamená, že nebude pět dní po sobě zamračeno, ale i tak je to příjmená vzpruha pro mé nadšení :)
brin
Příspěvky: 930
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputace: 87

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od brin »

Já si myslím, že mít ostrovní dům a přitom vše na elektřinu v podstatě bez zálohy je s rodinou značné riziko. Možnosti bych viděl dvě: 1) nezdá se, že máte nějak extrémně hluboko do kapsy – řešil bych situaci komplexně, informoval se u Nissanu na možnost VTG (vehicle to grid) zapojení a zkusil koupit nového Leafa s 60 kWh baterkou. K tomu navíc předpokládám, že pokud nebude stačit střecha, bude možné dát další panely na nějaké konstrukce třeba na garáž nebo jiné přístavky? Baterie bych nekupoval ve formě hotových řešení, ale šel cestou nákupu celého bateriového packu ze zbořených EV. Cena 30 kWh packu z Nissanu Leaf s nájezdem 10000 km o stáří 2 roky dělá zhruba 92 tisíc korun (reálná cena s dopravou mně nabídnutá před 3 dny). 30kWh úložiště za tuhle cenu jinde neseženete, jestli chcete, dám vám tip do PM, odkaz je i v bazaru. Jednoduše budete muset všechno extrémně předimenzovat.
2) Další možností je to zkusit zkoulet s ČEZem a postavit tu přípojku k DS. Klidně s jističem 1x16A... Bude vám stačit poloviční pack, během NT vždy v baterce dobijete nouzovou rezervu, abyste vydržel další den... Nebudete muset řešit zálohy, nebudete muset všechno předimenzovávat a hlavně se vám podaří systém nastavit do plné automatizace tak, abyste se o něj nemusel vůbec starat. Čas je to nejdražší, co máme...
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm
Reputace: 61

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od ikovlabs »

No pokud uz ted nemate cas tak to opravdu zvazte - protože to co si chcete poridit BUDE velkym žroutem casu a nejen rok ale tak xx let.
Taky jsem si vysnil hromadu technologie - no a ted tak kolem toho prubezne litam....
Ono staci mit zahradu a cas je fuc....
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od kodl69 »

Tohle je ten problém, čím je aparát složitější, tím víc vyžaduje údržby. Např krumpac a lopata oproti minibagru...
Ty údaje z pvgis jsou PRŮMĚRNÝ denní výroby, takže třeba 14 dní může být pralticly nula a pak se torozsvítí na týden v kuse. Pokud na to má jet i TČ., tak pán bůh s vámi, a to na něj nevěřím.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od rottenkiwi »

Ten pvgis má tam len jeden druh kryš. kremíka, ale medzi mono a poly sú rozdiely
v produkcii v závislosti od uhla osvitu ako ako aj v závislosti od teploty panelov/tašiek.

Ak to porovnám so svojím monitoringom, tak ten program ukazuje v lete menej
a v zime zas ukazuje viac oproti skutočným historickým dátam.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od marko250 »

Pustil jsem to tam a výsledky nejsou úplně marné:
nevím jak moc jsou ty mapy přesné, ale průměr 13kWh/den v prosinci nevypadá nijak tragicky. Jasně, že to neznamená, že nebude pět dní po sobě zamračeno, ale i tak je to příjmená vzpruha pro mé nadšení :)[/quote]


13kWh/den průměrně za rok spotřebuje osádka šesti lidí v mém domě,jejich činnostma,není v tom teplo a teplá voda(obojí na dřevo+el. přebytky FVE),ze stálých spotřeb v tom je jen pár standby spotřebičů(TV,satelit) , apečko(30W) wifi pro část obce,zvonkové trafo,vzduchování ryb v sudu pro lov větších.Zbytek jsou dvě lednice s mražákem,dvě pračky,dvě myčky,dvě trouby,dvě varky,dvě mikrovlnky,osvětlení vše LED,čtyři notebooky,nějaké nahodilé mixéry v kuchyni,vodárna,pyrolízový kotel na dřevo(35W),čerpadlo(85W) AN když jsou přebytky,jinak samotíž,běžná havěť jako repeater wifi,switch,nabíječky mobilů,dvě el. kola,čerpadlo do IBC kontajneru na dešťovku,čerpadlo jezírko 100W jen když svítí a je dost,běžné domácí el.nářadí + TIG 230VAC,pila pokosová na dřevo.Ty výkonové věci jsou nahodilé a letos je opravdu výjímečně slunný rok ,kdy jedu nonstop od konce února do teď bez DS.
Dá se říct,že mě k ostrovu chybí 500kWh/rok,pokud bych je chtěl vykrýt centrálou,musela by být s výkonem kolem 7kW v souběhu,jelikoš se mi 24hod. běžící menší s čtveřitou konverzí moc nelíbí(palivo/230VAC/48VDC/230VAC).Už ta dvojitá je finančně náročná 7kW Honda 4-T 3.7l/hod=nějakých 20-25Kč/kWh x 500kWh=10-12500Kč a to není započítaná údržba a amortizace centrály za 45 000Kč+obsluha.A pořád ještě netopím a neohřívám vodu v zimním období elektřinou!!!!!

Jsem hodně zvědav jak tam to TČ a vodu zakomponujete,na to se těším,žiju v domění,že to bude hodně náročné,když bude žena navíc s dětma doma a nebude ji zajímat,že slunce nesvítí.Jakou budete mít hodinovou TZ domu v -10°C,jak výkonné TČ je tam v projektu?
Jak jste myslel tu technickou místnost s rohožema a výfukem zpět do vody?Pokud přivedete sání z venku přímo na sání centrály,tak ty rohože v dobře izolované stavbě sice něco poberou,ale proč to tak komplikovat a akumulovat do stěn,když ten přímý studený vzduch v zimě moc motoru neprospěje,rohože bych vynechal a dal sání z místnosti ,ať projde motorem veškeré odpadní vzdušné teplo a rekuperoval bych až výfukovou stranu.Jedná se stejně jen o stav ,kdy pojede.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

FoByCZ píše:Pustil jsem to tam a výsledky nejsou úplně marné: https://imgur.com/a/O60O8Ul
nevím jak moc jsou ty mapy přesné, ale průměr 13kWh/den v prosinci nevypadá nijak tragicky. Jasně, že to neznamená, že nebude pět dní po sobě zamračeno, ale i tak je to příjmená vzpruha pro mé nadšení :)
FoByCZ,

pozor, PVGIS je potřeba nakrmit správnými daty a chvilku si stím hrát. Nelze například zvolit výpočet pro OnGrid, když chceš provozovat ostrov. OnGrid výpočet uvažuje stím, že vezme všechnu energii z panelů, nacpe ji okamžitě do DS a tím je vyřešeno. V ostrovu se člověk bohužel potýká stím, že nejvíce energie je k dispozici zrovna v době, kdy není až tak potřeba a naopak večer, kdy potřeba je, už slunce nesvítí.

Na PVGISu tedy najdeš i sekci pro ostrovy. Ta je trochu chytřejší, ikdyž zázrak to taky není. Zkusil jsem do ní pár údajů od tebe vložit:

Okres Nový Jičín
Elevace cca 300m
22kWp
40kWh LFP aku (vybití povoleno až na 20% SoC)
14° sklon střechy
15° odklon střechy od Jihu
13kWh denní spotřeba***

***Z osobní zkušenosti mohu říct, že denní spotřeba 8kWh,kterou uvažuješ na začátku vlákna, je opravdu hodně málo. 8kWh určitě rodině nebude stačit na vaření, praní, horkou vodu, provoz TČ, pár čajů a kafíček. Já si v laborce měřím spotřebu téměř všech zařízení. Takže už vím, že televize, satelit a domácí kino puštěné až do půlnoci si pár kWh také vezme. Nebo otopný žebříček v koupelně: má 297W, běží 2h, to máš hned 0.6kWh. A během dne ho zapnu minimálně dvakrát - ráno a a večer, abych měl ručníky pěkně vysušené a teplé. Prostě se spotřebou je to stejný jako se spoustou jiných věcí v životě: nemáš-li exaktní čísla, tak ručně nasbírej všechny údaje které máš, a pak to vynásob 2x :lol:

Těch 13kWh denní spotřeby, které jsem zadal do výpočtu, je reálnějších. Jakmile se narodí další potomek, spotřeba stoupne, jelikož najednou bude manželka trávit celé dny doma, bude potřebovat více tepla pro sebe i pro mimčo. U nás byla mateřská dovolená na účtu za teplo/elektriku poznat okamžitě.

Výsledek:
pvgis europe.JPG
pvgis Soc.JPG
Jak vidíš, i při celkem pěkné 40kWh LFP baterii výpočet ukazuje, že v Prosinci a Lednu budeš mít cca 50% dnů, kdy bude baterka večer prázdná. Tyto dva měsíce tedy dohromady představují 30 dnů, kdy nebude možné používat el.energii na vaření ani na topení. Budeš rád, že si můžeš posvítit, nabít laptopy a pustit TV.

Nedělej tedy stejnou chybu jako já (vše na elektriku), ale přidej si do baráku možnost nahřát vodu v akumulační nádrži nějakým klasickým zdrojem tepla na fosilní paliva, ať už to bude plyn, dřevo, uhlí nebo cokoliv jiného. Místo vaření si dáte zimní grilovačku na terase, nebo zajedete do hospody ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od střídač_N »

No, nechci zde uvádět jen negativní názor, leč nejde to jinak.
Ostrov pro RD je v našich klimatický podmínkách naprostý nesmysl. Nebo spíš dalo BY TO smyl jen s velkými naprosto nevratnými investicemi a značnou náročností na obsluhu ve všech směrech, nebo sestup o několik stovek roků v evoluci zpět.
Malé děti rovná se pračka a ne podle počasí, ale hned. Doporučení jako stirling, tepelné čerpadlo a jiné naprosto neostrovní řešení mi přijde dost nevhodné.
Byl zde odkaz na nadšence český ostrovní dům. I on musel přiznat, že k ostrovu to má hooodně daleko.

Abych neskončil opět je pesimisticky, je potěšitelné že k realizaci dojde až v roce 2020, tudíž nastane i vystřízlivění z prvotního nadšení.
Další potěšující zpráva by mohla být, že to nebude za "hotové", ale na hypotéku, tudíž v tom roce (2020) se nastupující krize projeví již dostatečně a na hypotéku málo kdo dosáhne, což bude dostatečná ochrana proti páchání dobra.
rva
Příspěvky: 3462
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 527
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od rva »

Ještě k výpočtu - není v něm zahrnutý sníh a námraza, které dále degradují zimní výrobu. U dobře zaizolované střechy s nízkým sklonem i ten sníh zůstane déle, než odtaje.
Proto někteří z nás provádějí zimní cvičení s různými nástroji na dlouhých tyčích, aby sníh dostali dolů.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Ostrov pro RD

Příspěvek od youda »

Střídači, ty jsi prostě mistr pera. Líbí se mi jak to vždycky naplacato napíšeš, aniž bys použil nadávky nebo sprostá slova. Kýženého efektu umíš dosáhnout i bez nich :D

Já zastávám názor, že Ostrovní RD v ČR vybudovat LZE. Je ovšem třeba si domluvit, co si pod pojmem "Ostrovní RD" budeme představovat. Dále pak je třeba udělat několik ústupků:

- Ve 100% případů nemůže jít o plně elektrický ostrov.
- V 99% případů nemůže jít o retrofit. Budova musí být projektována pro zajištění maximálních tepelných zisků v zimě (orientace a prosklené plochy) a zároveň mít možnost omezit tepelné zisky v létě (přesahy střechy a polohovatelné venkovní stínění).
- Nemůže jít o stavbu na miniaturním pozemku bez vlastní studny, pastviny, zahrady, lesa.
- Na topení je třeba zařídit ještě sekundární fosilní zdroj, byť bude použit třeba jen měsíc v roce (Takže to vlastně není 100% ostrov, je-li však součástí pozemku les, pak se to ostrovu může opět blížit).
- CAPEX bude vysoký, ale při použití dostatečně primitivních technologií lze dosáhout výborného OPEXu. Vzhledem k inflačním trendům a průserům ve světě to může být nejlepší forma investice na stáří.

Co se týče tepelných čerpadel, osobně bych se nevzdával technologie, která umí z 1kWh elektřiny vyrobit 3kWh tepla. Velké TČ s potřebou pravidelného odborného servisu bych si ale já osobně do pasivního RD nedával. Spokojil bych se s rozumným multisplitem, který za deset let hodím do šrotu, aniž by mi to trhalo srdce (a peněženku).

Co se týče 100% ostrova bez přísunu čehokoliv zvenčí, takový je samozřejmě utopie, neboť zařídit trvalou recyklaci dýchatelného vzduchu, pitné vody, energie a přísunu potravy se zatím nikomu dlouhodobě nepodařilo. Až se to povede, nebude problém kolonizovat Pluto, nebo se přestěhovat na umělý satelit obíhající v okolí Země. Musíme se prostě smířit stím, že veškerá energie, kterou na Zemi máme pochází ze Slunce. Část sem proudí každý den, část byla do hmoty naší planety uložena už při jejím vzniku. A to, že ekosystém Země funguje, je dáno tím, že se jedná o celkem velký prostor s řídkou koncentrací savců. Vytvořit něco takového na jednom hektaru prostě nejde.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek