Drobné statistické okénko aneb MyPower v číslech

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Teya
Příspěvky: 19
Registrován: pon lis 20, 2017 10:50 pm
Reputace: 35

Drobné statistické okénko aneb MyPower v číslech

Příspěvek od Teya »

Drobné statistické okénko aneb MyPower v číslech

Pro zajímavost přináším shrnutí několika málo vybraných anket, které zde v uplynulé době proběhly. Pokud vás zajímá, jak uživatelé MyPower.CZ odpovídali na některé otázky a nakolik se v názorech vzájemně (ne)shodují, pokračujte ve čtení.

Začněme věkovým složením místního osazenstva. Dle odpovědí se zde nejčastěji vyskytují uživatelé ve věku 30-39 let (44 hlasů z celkových 123), těsně následováno kategorií 40-49 let (41 hlasů). Čtrnáct lidí hlasovalo pro možnost 20-29 let a dokonce se zde najdou tři lidé ve věku pod 20 let. Naopak od starších členů dostala nejvíce hlasů možnost 50-59 let (13), sporadicky se objeví uživatel ve věku 60-69 let (5) a dokonce i 70 let a více (2).
Průzkum: Věkový průměr na MyPower.CZ

V anketě zaměřené na povolání hlasovalo celkem 73 uživatelů a zde si konkurovaly především možnosti zaměstnanec firmy s 28 hlasy a OSVČ, pro kterou bylo 25 lidí. Zřídka se mezi hlasujícími vyskytli nezaměstnaní (5), zaměstnanci státní správy (4), studenti (2), lidé v důchodu (2) či osoby bez zdanitelných příjmů (1).
Průzkum: Jaké je vaše povolání?

Pokud jde o pohon aut, bohužel u nás elektřina zatím není příliš rozšířená – v anketě „Jezdím na…“ zaškrtlo tuto možnost pouhých deset z vás. Vítězem se v tomto případě stala nafta se 30 hlasy ze 77, následovaná benzínem (22). Jedenáct hlasujících bylo pro LPG a čtyři hlasy dostala možnost E85.
Anketa "Jezdím na" v příspěvku o Citroen Saxo electric, EVC Group s.r.o.

A vůbec – jak se k nám naši uživatelé dostali? Dle odpovědí to bylo nejčastěji přes Google – pro tuto možnost bylo 31 hlasujících z celkových 84. Velmi nás však těší, že stejný počet hlasů dostala i milá odpověď, která říká, že „…už tu zůstanu“ – holt mypower dokáže být láskou na celý život :) Na opačném konci ankety se pak umístila například možnost z článků admina (5), z jiného fóra (3), díky známému či z reklamy na webu (obě možnosti po 2 hlasech). Přednáška obdržela jeden hlas a ani propagace na autě či oblečení nebyly úspěšné (0 hlasů). Propadla dokonce i facebooková reklama – která se tímto ukázala být v případě MyPower naprosto neúčinná.
Průzkum: Jak jste přišli na MyPower.CZ?

Není překvapením, že k dodávkám elektrické energie převážná část hlasujících využívá ostrovní systém s přepínáním do DS (30 hlasů ze 45). Sedm uživatelů se hlásí k připojení pouze do DS a naproti tomu čtyři lidé využívají čistě ostrovní systém bez DS. Řidčeji byly zastoupeny i možnosti ongrid nebo gridfree bez přetoku (3 hlasy) a dokonce ongrid s dodávkou do DS (1 hlas).
Průzkum: Jaký typ dodávek el. en. využíváte?

S tím souvisí i skutečnost, že se zdejší uživatelé naprosto jednoznačně shodují na možnosti investovat peníze raději do soběstačnosti a nezávislosti, než do pravidelných záloh – zatímco pro možnost soběstačnosti bylo 27 lidí, zálohy obdržely pouhý jeden hlas.
Kam investovat peníze?

Jaké úložiště energie místní solárníci preferují? Jasným vítězem se ukázaly být baterie typu LiFeYPo s 39 hlasy z celkových devětašedesáti. Druhou příčku obsadily olověné baterie, pro které hlasovalo 13 uživatelů, těsně následovány možností NiCd (12 hlasů). Pouhých pět uživatelů dává přednost jiným technologiím.
Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Dále jsem si „posvítila“ na anketu zaměřenou na svícení. Zde byly favoritem LED diody se 70 hlasy. S přehledem tudíž předběhly nejen úsporky, pro které bylo 49 hlasujících, ale i další možnosti – například zářivky (24) či klasické žárovky (23). Čtrnáct odvážlivců se dokonce přiznalo ke svíčkám a i halogenky zde mají své příznivce – konkrétně třináct hlasujících z celkových 196.
LED osvětlení

Jak to vypadá, pokud jde o topení? Přes 40 % z vás dává přednost vytápění dřevem (36 hlasů z 88). Osmnáct účastníků ankety topí či přitápí plynem od distributora, jedenáct elektřinou rovněž od distributora. Další z možností je elektřina z FVE s osmi hlasy. Ústřední topení a uhlí skončily nerozhodně (oba po 4 hlasech) a jeden z hlasujících využívá k vytápění plyn z PB lahví.
Mobilní plynová kamna

S topením souvisí i ohřev vody, v této anketě byly výsledky poměrně vyrovnané. Stejným počtem hlasů dopadly možnosti dřevem a elektřinou z FVE – dostaly shodně po 22 hlasech z celkových 96. 20 % z hlasujících (tzn. 19 hlasů) se přiklání k možnosti plynem od distributora. Elektřina od distributora dostala o jeden hlas méně, tedy 18. Devět lidí ohřívá vodu jiným způsobem a jen zlomek je pro ohřev uhlím, plynem z PB lahví či pro „hotové řešení“, tedy teplou vodu přímo z vodovodu.
Lázeňská kamna s elektrickým dohřevem

Potěšujícím zjištěním bylo, že v případě výpadku elektrické energie by až 76 % z vás zvládlo svou potřebu pokrýt ze své vlastní FVE – tato možnost dostala 37 hlasů ze 49. Čtyři hlasující by se spolehli na elektrocentrálu, zatímco další čtyři přiznávají, že tzv. „blackout“ by pro ně byl problém. A poslední čtyři šťastlivci tuto eventualitu neřeší, neboť, jak v anketě přiznávají, elektřinu zkrátka nepotřebují :)
BLACKOUT - 670 milionů lidí bez energie

Nakonec vyvstává zcela zásadní otázka – k čemu vlastně elektřinu využíváme? Zde hlasovalo celkem 118 lidí a největší shoda panovala u možnosti ohřevu vody – bylo pro ni 37 hlasujících. Dalších dvaatřicet uživatelů na elektřině vaří, 27 lidí ji využívá k sekání zahrady a 22 k topení.
Průzkum: Jakou máte spotřebu el. energie?

A jak tedy vypadá ryze průměrný uživatel MyPower.CZ, sestavený na základě preferovaných možností v anketách? Zde je jeho profil, posuďte sami…

Je to muž ve věku 30-39 let. Pracuje jako zaměstnanec firmy, jezdí autem na naftu (ale určitě by mnohem raději jezdil na elektřinu :) ) a k návštěvě MyPower.CZ ho chytře nasměroval strýček Google. Rád investuje peníze do soběstačnosti. Elektřinu mu dodává jeho vlastní FVE, pouze s drobnou dopomocí DS. Nadbytek solární energie schraňuje v LiFeYPo bateriích a zvládl by pokrýt i svou spotřebu během blackoutu. Doma svítí LED diodami, k topení i ohřevu vody využívá dřevo. Komponenty pro svou FVE nakupuje zásadně nové a nepotřebuje k jejich zprovoznění certifikovaného elektromontéra. Mimo jiné naprosto dokonale rozumí zdejším grafům, není na facebooku a nevadí mu zveřejňování fotek z akcí a srazů. Chleba kupuje v supermarketu a poctivě chodí volit. A hlavně, a to je nejdůležitější – na MyPower.CZ přišel a už tu zůstane :)

Podobnost s kterýmkoli reálně existujícím členem MyPower.CZ je čistě náhodná. :D
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Drobné statistické okénko aneb MyPower v číslech

Příspěvek od rottenkiwi »

Keď už fóriky, tak: Nebola tá opica, z ktorej sme evolvovali na homo sapiens trochu hlúpa,
ked ten Homo sapiens sa trepal do Európy, Azie a Ameriky, aby vynašiel Si panely, Si polovodiče,
LiFePO baterky, len nato, aby si pomocou nich ohrial vodu na kúpanie a varenie,
keď tam, odkiaĺ odišiel, bolo vody a tepla dosť, že nemusel nosiť ani oblečenie ? :lol:
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2127
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Drobné statistické okénko aneb MyPower v číslech

Příspěvek od fugas »

Statistika nuda je ,má však cenné údaje :D Až na jeden a půl bodu v závěrečném výčtu jsem evidentně jedném z průměrňáků.Víme tedy ,jaký typ oslovit pro případnou agitku :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
kodl69
Příspěvky: 7379
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Drobné statistické okénko aneb MyPower v číslech

Příspěvek od kodl69 »

Já jsem jako obvykle blízko průměru, ale skoro ve všem vedle, ale za ty leta už jsem si na to zvykl.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek