Modrá složka v umělém světle je samozřejmě zlo. Já na to až tak citlivý nejsem, navíc mám takovou tu, dnes celkem častou, psychickou poruchu: před spaním musím zkontrolovat mobil, tudíž si tu modrou naperu přímo do očí.
Hodně dlouho jsem všude používal halogenky patice E27, 135W. Měl jsem jich doma namontovaných asi 30ks. Ono když do jednoho lustru nacpete 3 žárovky, tak to pak naskakuje rychle. Svítilo to nádherně. Fakt krásný příjemný světlo, který se všude rozlilo. Ty žárovky taky docela hřály, takže stačilo nechat pár hodin rozsvíceno a teplota v baráku se zvedla o 2 stupně

Pak jsem ale začal sledovat spotřebu a začalo mi trochu vadit, že úplně běžně byl odběr do světel 1kW či víc. Takže jsem všechny halogenky v baráku vymontoval, a postupně je nahradil ledkama.
- LED E27 1500lm teplá bílá se mi osvědčila na chodby, suterén atd.
- LED GU10 stojí úplně za houby. Piští, při přímém pohledu vypaluje oči a přitom je to světlo jak pro mouchy. Bohužel, mám jich mraky.
- LED E27 filament je super do stolní lampičky. Tu mám tak, že stínítko zcela kryje žárovku, lampička je nízko nad stolem a všechno světlo se tak vlastně odráží od desky stolu. Spotřeba 00 nic a má to nádherný žlutý světlo, který je v noci úplnej balzám pro oči. Modrou to snad vůbec nemá, nebo se nějak vyruší tím odrazem. Dřív jsem ve stolní lampičce měl klasiký vlákno a občas jsem si pod ní hřál ruce. Teď jsem se párkrát přistihl jak to zkouším i pod tou filament LED a divím se proč je to úplně studený