Chování třífázového měniče při zatížení

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

Hele, nejdřív si prostě musíš utřídit, CO vlastně potřebuješ a podle toho se dá něco vymyslet. Opravdu potřebuješ 3-fáz? Píšeš sice, že elektrikou 3f topíš, ale jestli máš elektrokotel nebo podlahovku, tak:
- v létě se netopí
- v zimě ti panely dají tak 10% výkonu, což je tak málo, že posílat to do topení je blbost
Pokud máš 3f tepelné čerpadlo, tak ani to přes zimu z panelů neukrmíš. V přechodném období už ale ano. Máš-li v takovém tepelném čerpadle investováno statisíce, teprve pak má smysl dělat 3fázovou FVE a řešit orloje umožňující asymetrický odběr.

Já osobně mám rád čistá a jednoduchá řešení. Pokud ti stačí výkon cca 3.5kW na fázi, tak si vyber některý z těch asymetrických měničů co tu psal Tomas a zbytečně si to nekomplikuj. Pokud potřebuješ větší výkon, pak si vyber takový model, který nativně podporuje paralelní provoz více identických měničů :idea:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
RobertK
Příspěvky: 10
Registrován: čtv črc 12, 2018 10:17 am
Reputace: 0

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od RobertK »

Ale já vím co chci, jen jsem tady nechtěl vlákno zahlcovat nějakou mou konfigurací, tj.informacemi nesouvisejícími s tématem. Ale budiž, v krátkosti shrnu: Ano, topím 3f tepelným čerpadlem. To má dokonce na jedné fázi o něco vyšší odběr, asi z toho krmí nějaké oběhovky/řízení. Ano, právě od jara a podzimu si slibuji největší úspory na topení a na léto (TUV) úplné vypnutí tepelka. V zimě samozřejmě jen mírnou pomoc spíš v rámci celkové spotřeby domu. O chlup vyšší náklon panelů, protože každý watt v zimě je pro mě lepší než v létě. Určitě budu mít 3f FVE, 5-6kW podle toho, jak se mi to podaří poskládat na střechu. To vše "klasicky" připojené k DS. A k tomu nějaké ty baterky, tady zase určuje kapacitu dotační podmínka. Je to dvojgenerák s jedním rozvaděčem, takže dvě pračky, dvě mikrovlnky/varné konvice, výhledově vaření na indukci místo plynu. Částečně lze zajistit i souběh spotřebičů. Budu si sice dělat část věcí sám, ale zastřešovat mi to bude fakturou firma, kvůli dotaci. Já ji pak vyfakturuji nějaké své práce. Takže sice na tom díky dotaci dost ušetřím, nicméně ve výsledku je to stejné, jako kdybych si nechal dělat FVE na klíč od kterékoliv komerční firmy. Klasicky připojená k DS, 4kvadrantní elektroměr. A taky s projektem a vším, co k tomu patří. A to je v mém případě zejména:
- nemožnost 5 let vrtat v konfiguraci FVE, abych neporušil pravidla dotace, kontrola se ale musí předem ohlásit
- v rámci instalace mít nějaký "dotačně kompatibilní" 3f měnič a ten se tudíž stává její součástí
- a bohužel, problematika měření po fázích
To je prostě situace, kterou musí řešit spousta budoucích i současných majitelů FVE, kteří si ji buď nechají udělat na klíč, nebo si vyběhají tu anabázi s připojením k DS, ať s dotací či bez. Tak jako tak, elektroměr je prostě bude okrádat. Takže většina dodavatelů i "samostavitelů" stojí před volbou, jak to provést.

První volbou co se logicky nabízí je 1f. Jenže pak jste omezeni maximálním výkonem asi 3,6kW, jinak vás nepřipojí do DS. Pokud spotřebujete doma dost elektriky, tak logicky chcete výkonnější FVE. Ale spousta wattů vám u 3f uteče, protože elektroměr. Nakonec takhle na 1f dopadne asi většina lidí, ale je to prostě škoda.

Druhou možností je (polo)ostrov. Ten já nechci z výše uvedených důvodů a beztak to neřeší problém, co s letními přebytky.

No a asi poslední variantou je tedy 3f a nějak se pokusit o asymetrickou výrobu. První a logická úvaha je koupit si asymetrický měnič. Takže si shrňme zhruba možnosti, nejlepší info v tomto směru mi dal výše tomas, víc se mi nikde nedaří dohledat:
- Imeon a Infinisolar : Koupě těchto bohužel asi vypadá jako naběhutí si na vidle
- Goodwe série ET: Ještě se vůbec nevyrábí, natož aby byl schválen pro dotační program
- Solax X3 hybrid : Ten asi vypadá nejnadějněji, resp. nedohledávám žádné stížnosti na něj a je v dotačním seznamu. V CZ nějak nemůžu najít cenu, ale soudě podle nějakých zahraničních je cena více než dvojnásobná oproti nějakému "standardnímu" symetrickému 3f měniči. Čili pak se nabízí otázka, kolik by musel naběhat hodin, než by se vyplatilo si tolik připlatit jen za asymetrii.
- Studer : Nevím typ ale z toho co jsem slyšel a co píšeš ty sám, tak to bude asi slušná cenová palba :-)
- 3x1f měnič : Otázka jestli mi tohle vůbec připojí k DS. Cenová náročnost a celková účinnost oproti 3f měniči taky asi nebude úplně růžová. Pochybuji, že by k tomu byla šance na dotace, což je pro mě otázka za více než 100000 Kč.

Zajímavou otázku taky nakousl tomas na začátku tohoto vlákna, že vyrovnávat asymetrické zatížení asymetrickou výrobou je zakázáno smlouvou s distributorem. To by tedy znamenalo, že takový asymetrický měnič přímo porušuje podmínky připojení s distributorem? Nicméně podle mě nemá šanci distributor asymetrickou výrobu poznat, leda by přetoky na nějaké fázi byly větší, než technicky může dát měnič.
RobertK
Příspěvky: 10
Registrován: čtv črc 12, 2018 10:17 am
Reputace: 0

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od RobertK »

...čímž se dostávám k původnímu tématu tohoto vlákna a mému (možná zcestnému) nápadu pomoci si mikroměniči.
youda píše:Termín "mikroměnič" typicky označuje 1-fázový Grid Tie měnič o výkonu pár set wattů či několik málo kW. Jelikož mikroměnič nemá vstup pro baterii, nelze nápad s trafem, které by vysávalo L2 a před DC stranu to vracelo do L1, realizovat.
Asi jsme se špatně pochopili. Já mám na mysli připojení napětí přímo na DC stranu mikroměniče. Prostě místo fve panelu ho připojit k něčemu jinému. K bateriím evidentně připojit jde, soudím např. podle tohoto:
https://www.i4wifi.cz/Technicka-podpora ... terie.html
A pokud to lze krmit z baterií, proč by to nemohlo být napájené nějakým zdrojem, který bude "cucat" L2 a dodávat do L1? Chápu to po čtení jejich návodů tak, že pokud by na DC straně měl mikroměnič přivedené napětí, tak bude dodávat svůj výkon, tj. řekněme třeba 500W do L1. Pokud napětí přivedené nebude, přepne se do stand-by. Ponechám teď stranou možnost nějaké proudové regulace na straně trafa/zdroje.

Vím že lze více mikroměničů paralelně spojit (což je jejich hlavní určení). Otázka, jestli já můžu připojit mikroměnič na fázi, kde mi vyrábí "velký" měnič. Určitou dávku optimismu mi dal admin této diskuse, který toto řešil zde:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... t=gridfree
Ten má však ostrov a tam chápu, že pokud energie nemá kam přetéci, nemuselo by to dělat úplně dobře "velkému" měniči. V případě kdy jsem ale napojený na DS, tak má přebytečná energie kam přetéci.

Nebo si tím doma spustím nějaký ohňostroj? Proč?

Pokud by tohle totiž principielně šlo, pak by totiž šlo za relativně malý peníz dosáhnout asymetrické výroby u 3f se symetrickým střídačem. Pro mě a zároveň mnoho majitelů FVE připojených k DS by to asi znamenalo porušení podmínek, na druhou stranu pokud se to pomocí wattrouteru a případného ukládání do baterií či vody dobře vybalancuje, jak by to poznali?

Přemýšlím, v čem by mohl být zakopaný pes....
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

obecně lže zmíněné mini střídače napájet z *batt* nebo jiného tvrdého DC zdroje (trafa) . Jediné omezení bývá z přehřátí způsobeného chodem na plný výkon jelikož tvrdý DC zdroj dává více než-li adekvátní ::pv:: k mini střídači :idea: . Mám otestováno .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

RobertK,

co se týče možnosti kombinovat více 1fázových měničů do 3fázového systému s baterií, razítkem a dotací, obávám se, že tato cesta bude neprůchozí. Moje rada zní - toto rovnou pusť z hlavy.

Ohledně přelévání energie z L2+L3 do L1, vyzkoušené řešení je průmyslová 3f UPS s dvojitou konverzí. Jestli si pamatuji správně, tak uživatel RCZf tady z fóra takto provozuje upravenou 60kW UPS. Výhoda je, že odběr z DS je symetrický, dodávka do DS vůbec nehrozí (dvojitá konverze) a výstupní 3-fáz je možno libovolně asymetricky zatěžovat. Kdyžtak se ho poptej...

Ovšem pokud se budeme bavit o řešení, které je technicky, finančně i legislativně realizovatelné, tak já osobně vidím jen dvě rozumné možnosti:

1)InfiniSolar 10k 3f, stím, že si vše můžeš udělat sám a najdeš i dost zkušeností zde na fóru. Umí paralelní provoz, takže do budoucna. Vzhledem k vyšší vlastní spotřebě to bude chtít baterku aspoň 10kWh, abys v noci nemusel přepínat na DS.

2) Solax, se kterým moc zkušeností na fóru nenajdeš, ale prodává ho Ing.Kolařík ve svém shopu ostrovni-elektrarny.cz, tudíž je schopen jej nejen namontovat, ale i poradit. Výhodou nižší vlastní spotřeba i možnost paralelního provozu. Nevýhodou, že tady na fóru jsem k němu nezaregistroval žádnou uživatelskou komunitu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

Zapojení grid-limiting pro SolaX:
manuál: http://ostrovni-elektrarny.cz/index.php ... x3-10kw-g3
datasheet: http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... aSheet.pdf
Typ baterie: High Voltage 170-500V (pro 10kW doporučeno 400V)
Vlastní spotřeba udávaná výrobcem < 7W
cena cca 80 tis vč. DPH
solax modbus.JPG
Zapojení grid-limiting pro InfiniSolar:
manuál: http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... 140714.pdf
datasheet: http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... _DS_CZ.pdf
Typ baterie: 48-60V
Vlastní spotřeba udávaná výrobcem 150W
cena cca 100 tis vč. DPH
InfiniSolar modbus.JPG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od střídač_N »

youda píše:............Vlastní spotřeba udávaná výrobcem < 7W..........
Je třeba být přesný.
Dle katalogu je to "Internal consumption(night) [W]", no, je tam důležité to slovíčko night, což je sice údaj o spotřebě, ale v NOCI, čímž se to stává údajem přímo hrozivým.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

Ahoj Stridaci,

7W v noci je v tomto pripade uplna nadhera, jelikoz infini ma tech 150W ve dne v noci 24x7. Mam ale takove tuseni, ze oba udaje byly mereny rozdilnou metodikou. Navic, otazkou je jaka je vlastni spotreba v noci, kdyz je staly odber cca 10-50watt, tvoreny ridicimi jednotkami lednicek, wifi atd. U infini je to porad 150W navic, odber neodber. Ze by to u Solaxu bylo jen 7W se mi moc nechce verit...
Naposledy upravil(a) youda dne pon črc 23, 2018 6:52 pm, celkem upraveno 1 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

Aby to totiz nebyl ten "load search mode" ktery funguje tak leda s bimetalovymi termostaty...

Napriklad zboznovany Victron Multiplus 48V 3kva zere v noci 25W ci 15W pokud je v load search mode(jehoz prakticke vyuziti mimo jachtu je v dnesni dobe diskutabilni). Pro 3f system 9kva je pak spotreba 25W x 3 = 75W bez zateze. A cena systemu je 160 tis Kc vc DPH.....ovsem BEZ regulatoru, ktere je treba dokoupit zvlast za dalsi penize :eek2:

https://eshop.neosolar.cz/images_conten ... -es-se.pdf
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm
Reputace: 116

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od střídač_N »

youda píše:..... kdyz je staly odber cca 10-50watt, tvoreny ridicimi jednotkami lednicek, wifi atd. .......Ze by to u Solaxu bylo jen 7W se mi moc nechce verit...
Argumentovat ledničkami je sice možné, leč k diskutovanému problému to vztah nemá.

"Internal consumption(night) [W] bývá uváděn kdy střídač nestřídá, jen je zapojen a není dodávka z panelů.

Nevím zdali je to i tento případ. Z druhé strany není nic sladšího, než si v katalogu nějaký údaj trošku vylepšit a jiný přirozeně i podstatnější, zamlčet.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od tomas »

RobertK píše: - nemožnost 5 let vrtat v konfiguraci FVE, abych neporušil pravidla dotace
10 let
RobertK píše: Zajímavou otázku taky nakousl tomas na začátku tohoto vlákna, že vyrovnávat asymetrické zatížení asymetrickou výrobou je zakázáno smlouvou s distributorem. To by tedy znamenalo, že takový asymetrický měnič přímo porušuje podmínky připojení s distributorem? Nicméně podle mě nemá šanci distributor asymetrickou výrobu poznat, leda by přetoky na nějaké fázi byly větší, než technicky může dát měnič.
Už to takto ve smlouvách o připojení není. Je pouze limit 3,7kW na fázi.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

Ahoj Střídači,

empiricky jsem zjistil, že nejdelší a nejohnivější diskuse nastávají v případě, kdy mají strany velmi podobné názory. Možná je to i náš případ, tudíž zkusím sesumírovat můj úhel pohledu:

1) Souhlasím, že je dobré býti přesný.

2) Souhlasím stím, že výrobci do datasheetů píšou to, co se jim hodí, tudíž některé údaje je nutné brát s rezervou. Typicky právě vlastní spotřeba v různých situacích.

3) Vlastní spotřeba ve stavu, kdy noční odběr je čistá nula pro mne není až tak důležitá. To proto, že u mne vždycky nějaký noční odběr prostě je:
- nabíjení telefonu
- nabíjení notebooku
- wifi AP
- firewall
- domácí automatizace
- UPS
- čistička odpadních vod
- monitoring zaplavení suterénu
- zavlažování zahrady
- satelit
- TV
- displaye trouby, mikrovlnky a cpu varné desky
- lednice
- termostaty podlahového topení
Vím, že nejsem typická domácnost a že můj odběr bude nadprůměrný. Běžnější domácnost asi bude mít jen tu televizi a wifi, které by na noc také mohli vypnout. Já TV ze zásuvky nevytahuji, jelikož 2W nad těch 200W, které mi tam jedou pořád, mi za to nepohodlí nestojí. Ale u někoho jiného to důležité být může a TV i WIFI na noc vytahuje. Takový uživatel by pak ale mohl ručně (nebo centrálně) vypnout i měnič. Tudíž ani pro takovou domácnost asi "vlastní spotřeba měniče v noci zcela bez zátěže" není zas až tak podstatný údaj.

4) Mnohem zajímavější je pro mne údaj o vlastní spotřebě při zátěži například 10, 50, 200W. Jenomže to výrobci neuvádějí a i kdyby, tak si najdou způsob jak nás zblbnout, viz dieselgate.

5) Co se týče doporučení tady pro RobertK, naplacato mohu říci, že já bych se přimlouval buď za Infini, se všemi jeho neduhy, nebo za SolaX i s jeho vylhaným datasheetem. V případě Infini zde najde spoustu uživatelů se zkušenostmi. V případě SolaXu se může obrátit na rozumného Ing.Kolaříka.
A stejně naplacato můžu říci, že Victron mu nedoporučuji, protože ve vysokých výkonech je to prostě drahé. Stejně tak zde na fóru není často používáno 3f zapojení 1f Victronů. Když k tomu připočtu udávanou vlastní spotřebu 3x15=75W, tak nevidím jediný důvod, proč vyhazovat více peněz za nevyzkoušené, dražší řešení, se spoustou krabic, jehož vlastní spotřeba není nijak zázračně nízká už podle datasheetu, natož v realitě.

Pokud jsi snad nabyl dojmu, že jsem v předchozích příspěvcích tlačil SolaX, tak to asi jen proto, že jsem nechtěl protěžovat Infini, který mám. To by z mojí strany bylo nefér. Není ale nic lehčího, než aby se RobertK zeptal u Ing.Kolaříka jak to s těmito dvěma výrobky je, neboť ten prodává oba, jistě mu dobře poradí a nabídne rozumnou cenu za nějaký ucelený komplet komponent.

Otázka na Tebe:
střídač_N píše: Argumentovat ledničkami je sice možné, leč k diskutovanému problému to vztah nemá.
Já měl za to, že diskutovaná je reálná spotřeba v normální domácnosti přes noc. Tys chtěl diskutovat jen pravdivost datasheetů?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od tomas »

RobertK píše: - Goodwe série ET: Ještě se vůbec nevyrábí, natož aby byl schválen pro dotační program
V ČR bude k prodeji na podzim. Registrace v dotačním programu by neměla být problém, protože podmínku účinnosti s rezervou splňuje.
Dělal jsem několik dotovaných elektráren a ani jsem neověřoval jestli všechny komponenty jsou v nějakém dotačním seznamu, vždy jim stačilo doložit datový list výrobce, certifikáty, revizi atd... Stejně si tam může každý prodejce, dovozce, výrobce atd... do toho seznamu zaregistrovat co chce když to splní podmínky. A u střídačů/měničů je v podmínkách jen ta minimální účinnost a samozřejmě paralelní spolupráce s distribuční sítí dle PPDS.
Možná když už je ten výrobek zaregistrovaný v seznamu tak, od něj nemusíte dokládat certifikáty a datové listy, ale stejně to po mne chtěli vždy všechno. Takže já teď ani nevím k čemu je takový seznam a nějakých výhod při použití komponentů z toho seznamu jsem si ani nevšiml. Mají tam napsáno:
"Při realizaci podporovaných opatření musí být u 1. výzvy pro rodinné domy instalovány pouze materiály, výrobky nebo technologie zapsané v Seznamu výrobků a technologií (SVT), který Vám garantuje dosažení minimálního standardu kvality. U dalších výzev je seznam doporučený." Teď je třetí výzva, takže ten seznam je pouze doporučený.

Pozor na akumulátory a hlavně s ohledem na budoucnost. SolaX má snahu zbavit vás záruky při nepoužití jejich doporučených akumulátorů. A když se poškodí třeba jeden 48V modul těch jejich schválených, kdo po záruce 7-10 let sežene kompatibilní který bude spolupracovat se zbytkem modulů a SolaXem? A pokud bude instalována minimální varianta akumulátoru dle napětí, a jeden modul se pokazí a nebude náhrada, tak už to nepůjde se zbývajícími moduly dále provozovat.
Goodwe má uvedeno že je i pro olověné akumulátory (3-úrovňová adaptace s údržbou), ne že bych chtěl olovo použít, ale znamená to, že není nutně požadována komunikace s akumulátorem a tedy můžete použít prakticky libovolné akumulátory ( i ty které nevyžadují komunikaci s měničem/střídačem) a nepřijdete o záruku.
Já osobně bych chtěl zůstat u toho mít akumulátor jako otevřený systém z jednotlivých článků (montujeme akumulátory které mají BMS která nutně nevyžaduje komunikaci s měničem/střídačem) a moci si jednotlivé články přidávat až do maximálního napětí střídače ( při dalším rozšíření je přepojit paralelně na nižší napětí a dále zase přidávat prakticky až do nekonečna) a také případné výměny jednotlivých článků. (Pozor na to, že pro tyto měniče musí být akumulátory vzhledem k napětí a galvanickému spojení se sítí s dvojitou izolací případně i jinak zabezpečeny, takže mít takový vlastní HV akumulátor a hrabat se v něm není pro úplné amatéry) A proto bych já volil ten Goodwe.
SolaX snad jen se SinLion akumulátory u kterých lze nastavit výstupní napětí 0-100V takže když se pokazí jeden modul, tak to lze provozovat dále, při přidání napětí na zbývajících modulech. Ale ty SinLion jsou oproti ostatním dražší, ale zase se dají po jednom modulu přidávat teoreticky až do nekonečna (asi se narazí na komunikační problém nějakého maximu modulů na sběrnici).
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

Ahoj Tomasi,

když jsem koukal na ten Goodwe, nenašel jsem tam ani slovo o možnosti paralelního provozu. Umí to? (vzhledem k tomu že RobertK má 3fázové tepelné čerpadlo, mám takové tušení že paralelní provoz jednou bude potřebovat)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od tomas »

Ten paralelní provoz u Goodwe zatím nevím. Ale vím že SolaX ho zatím taky neumí. A možná ani umět nebude. To co jsem dostal od výrobce žádný paralelní provoz není. Každý SolaX musí mít vlastní akumulátor a pochopil jsem z toho že ani výstupu ostrovního provozu nelze paralelně propojit EPS. Přijde mi to že je to jen klasický paralelní provoz s distribuční sítí tak jako musí umět všechny On-grid elektrárny.
on-grid parallel connection.pdf
(861.22 KiB) Staženo 90 x
Možná časem vyřeší paralelní spojení EPS a výkon se bude sčítat, ale pokud budou muset mít vlastní akumulátory tak to asi moc k použití nebude. No je to daň za jednoduchost že v tom střídači není měnič s galvanickým oddělením, ale jde to i tak (ABB to umí), jen je to náročnější na řízení a ochrany aby se přes akumulátor nepotkali fáze.

Jestli RobertK nestačí 10kW trvale a 16,5kW po dobu 1min, tak potom řeším něco podobného jen je k tomu v budoucnu plánován i větrník. Bude tam zatím 9,9kW FVE, On-grid střídač s podporu micro-grid asi Fronius 10kW a akumulátor 20kW, min. 13kWh připojený přes střídač ABB ESI-S 20kW. Když to poběží vše na plno tak bude k dispozici vlastní výkon až 30kW + větrník do 10kW a distribuční síť může ještě pomoc 22kW. Takže hlavní rozvaděč musí být dimenzován až na cca 62kW tedy cca 90A. V ostrovním režimu (micro-grid), bez sítě, větru a slunce by to mělo dát z akumulátoru 20kW což by mělo stačit i na tepelné čerpadlo.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
RobertK
Příspěvky: 10
Registrován: čtv črc 12, 2018 10:17 am
Reputace: 0

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od RobertK »

abrams píše:obecně lze zmíněné mini střídače napájet z *batt* nebo jiného tvrdého DC zdroje (trafa) . Jediné omezení bývá z přehřátí způsobeného chodem na plný výkon jelikož tvrdý DC zdroj dává více než-li adekvátní ::pv:: k mini střídači :idea: . Mám otestováno .
Hoho, díky za důležité info. Takže teoreticky to jde. Tzn. pokud je problém se zahříváním, buď použít slabší zdroj který ale pokud možno při plném odběru taky neshoří, nebo nějak proudově omezovat.

Chlapi jinak moc všem děkuji za poučné informace výše. Doufám, že to podobně jako mě pomůže ostatním v rozhodovacím procesu, resp. řešením 3f (asymetrické) výroby.

Solax-první co mě napadlo jsou bohužel HV baterky. To nebude můj případ, protože já budu mít 48V baterie za cenu, která se nedá odmítnout. Navíc se k tomu vážou i problémy, které popisuje tomas. Čili Solax pro mě osobně padá, byť pro někoho jiného, kdo bude číst tuto diskusi, to může být dobrá volba.

Paralelní provoz u mě asi hrozit nebude. Nestavím Temelín a neusiluji ani o soběstačnost, jen o úspory (v zimě to s topením elektrikou ani jinak nejde). Ono jestli bych na barák technicky narval 10kWp tak to bude hodně a to už bych musel řešit např. zastiňování na úrovni panelů, lepení svisle na komín apod. Větrník taky bohužel nemám kam dát 8-) Řeším tady jen letní přebytky na fázích, aby mi zbytečně neutíkaly kW do DS.

No za mě je závěr asi takový: Buď počkám na to GoodWe. Nebo holt půjdu do nějakého symetrického (třeba zrovna to GoodWe nevypadá nejhůř). Pokusím se to balancovat nějak baterkama, jestli to vůbec rozumně půjde. Až praxe ukáže, kolik budu mít letní přetoky a doufám, že si nebudu rvát vlasy. Pak by mi asi nezbylo než zkusit zbastlit nějaký ten mikroměnič (nebo více) přes zdroj. Idea je třeba více malých přes relátka ve wattrouteru-přes triakové SSR by to šlo asi ztuha, i když by to bylo úplně ideální. Třeba to tu někdo mezitím vyzkouší ;)
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

No to opravdu vypadá jen jako paralelní provoz on-grid s DS. Jediná věc navíc je tam asi ta společná komunikace na modbus elměr a přenos konfigurace, proto rozdělení na master/slave invertory.
Achjo, tak to opět vypadá, že když je datasheetu napsáno "parallel operation:yes", může to znamenat vlastně cokoliv.

ABB a micro-grid jsou krásné věci, ale to už je úplně jiná liga :shock:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
dub042
Příspěvky: 272
Registrován: pát kvě 09, 2014 8:11 pm
Reputace: 14

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od dub042 »

Caute, jen par slov k tomu solaxu, shanel jsem menic na vysokonapetovy noname baterky s trvalym ostrovnim systemem. Solax mi prisel jako dobry reseni,tak jsem kontaktoval vyrobce a ti me zchladily.Prej byl testovan ciste jen na HV Pylonech, takze jine baterky nedoporucuji a trvaly provoz v EPS uz vubec ne. Pritom na youtubu ho napojujou i na hf LG. Tezko rici, dokud s tim nebude mit nekdo zkusenost...
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am
Reputace: 907

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od youda »

dub42, aha, díky za info!
PS: Jak to všechno tak čtu, tak si říkám, že ten můj infinisolar je vlastně úplně zlatej výrobek i se všema jeho neduhama :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
jpr
Příspěvky: 8
Registrován: čtv srp 02, 2018 4:37 pm
Reputace: 0

Re: Chování třífázového měniče při zatížení

Příspěvek od jpr »

Narazil jsem na dalsi 3f menic co se zda ze umi nesymetricke zatizeni fazi: Imeon 9.12, http://www.frankensolar.eu/cz/menice-imeon.html
Vaham ted mezi timto "Imeon 9.12", starsim "Infinisolar 10kW 3f 40A" a novejsim "SolaX X3"
Nemam moc rad cloudy a WiFi a rad bych si udelal vlastni monitoring. Tedy chtel bych menic co nema WiFi nebo ji umi vypnout, zato ma alepson zakladni monitorovaci a nastavovaci web server nebo lokalni SW pro nastavovani a monitorovani pres Ethernet/USB/RS232 a nejlepe je dostupna i dokumentace k jeho komunikacnimu protokolu. Infinisolar by se mi asi libil nejvice, ma siroke moznosti nastavovani, je na trhu uz dele, takze se okolo nej daji najit informace na forech, ale zase ta jeho vetsi vlastni spotreba :-(
Ktery z techto tri menicu byste doporucovali pro hybridni FVE o vykonu mezi 5 a 10kWp (rozdelene na pul pro instalaci V+Z) na rodinnem dome? Diky moc! Honza

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek